Блок, блокче...

Малки, "бързооборотни" сгради заместват гигантите от бума

Кризата върна новото строителство към малките мащаби
Кризата върна новото строителство към малките мащаби    ©  Мария Съботинова
Кризата върна новото строителство към малките мащаби
Кризата върна новото строителство към малките мащаби    ©  Мария Съботинова

Подобно на много столични квартали и в "Младост" строителството замря. Поляните между първа и втора част на комплекса, известни като част от грандиозния соцзамисъл за "софийско море", до неотдавна бяха любимо място за инвеститорите. Така че сега море все пак има, но от жилищни сгради. Изчезнаха обаче самосвалите, крановете, багерите и строителният грохот, който само допреди няколко години огласяше района.

Затихващото строителство в квартала е илюстрация на това, което статистиката упорито отчита тримесечие след тримесечие: новите строежи в София продължават да намаляват, а започваните сгради са с все по-малко жилища. Доскорошните тухлени мастодонти се стопиха до миниатюрни кооперации с един-два входа и 10 - 15 апартамента.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • The 8


  Според поредните "блестящи" данни от НСИ излиза, че 2011 в софия се строят сгради с по 4 жилища в тях, което е тотален абсурд! 4 жилища - кой да се замисли "какво всъщност означав това и дали може да е вярно?"

 • 2
  ts avatar :-|
  ts

  В зората на кризата множество от играещите в тази игра, се надпреварваха да прогнозират тенденцийте на пазара в следващите години. За жалост, на място без история няма как да се правят прогнози. Почи същото, важи и за анализите на случилото се. Дали се случи нещо от тогавашните прогнози... Сега се очертава нова тенденция. Справящите се някакси участници в играта, са в надпревара /по-умерана от предишните надскачания/, да определят тенденций.

  Ако възможностите ти позволяват да купиш панелка за 35 хиляди евро, как точно ще купиш терен за тази цена, за да построиш къща върху него? Кои са банкте, които финансират покупката на имот /в повечето случаи замеделски/, срещу ипотека на самия имот? И тъй като това са фактите, част от коментарите на интервюираните в тази статия, изглеждат нелепи. В стремежа да кажат нещо ново, неказвано до сега обичайните заподозряни се позабравят. Хубаво е, че се търси мнението на нови лица в тази рубрика.

 • 3
  a_tanas avatar :-|
  a.tanas

  Не съм попаднал на анализ, който изскача от шаблона "панелки". Защо тука се строят блокове? Опитайте се да построите и продадете после блок, в градинка на вече построен блок - в някоя по-западна държава. Или блок чиято инфраструктура е околовръстно шосе на краен квартал. Голяма част от хората в тези страни живеят във фамилни къщи. Просто някой е осигурил инфраструктура за тези къщи преди това. И тука има пустеещи ниви отвъд Младост 3, 4, Горубляне, Лозен и т.н. Те могат да поемат и къщи и много малки блокчета, ако преди това някой главен архитект и община планират и построят инфраструктура. По-лесното е обаче, а и купувачите са всеядни, да се уплътняват сегашните квартали, да са застрояват градинки, всяко между-блоково пространство да се дели на нови 2. Студентски град е направо "Див запад" на строителството.

 • 4
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#3] от "a.tanas":

  За да има някой който да построи инфраструктура.. трябват пари и тя идва от данък сгради най-вече.

 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Всъщност нормалният данък от 0.5-1% от цената на имота освен че дава пари за инфраструктура, озаптява и естествения стремеж за балон при цените на имотите, събира собственици с едни и същи доходи в един квартал и така кварталите стават много по-добре поддържани, освен това така изравнява облагането от труд и това на доходите от имоти.

 • 6
  epoc avatar :-P
  epoc

  "За сума от около 35 хил. евро, например в момента може да се купи дворно място от 500 до 1000 кв.м в селищата по северната дъга – Нови Искър, Световрачане, Негован, Чепинци и Подгумер."

  Пробвай пак, наскоро преглеждах сайтовете за имоти, цените са значително по-ниски.

 • 7
  nemisemisli avatar :-|
  nemisemisli

  До коментар [#6] от "epoc":

  именно - истината е че може човек да си купи имот в Нови искър за около 25 000 и по-малко евра. Единственият недостатък е пътуването до София, което обаче с кола до Ц. гара става за 15 мин!
  Много мои познати се чудеха какво да правят и накрая избраха къща в Н. Искър вместо апартамент в София. Стандартът на живот на тези хора е в пъти по-висок при наличието на двор, совбствени гаражи и къща с разпределение което на теб ти харесва. Д ане говорим че мястото е много по-слънчево от Бояна Симеоново Бистрица и така нататък, улиците нямат дупки и има деца по улиците които ритат топка, както едно време....
  На Запад отдавна е така и по-умните хора се изнасят извън шумния град......очевидно и тук започва тази тенденция. Единственото което липсва на Нови искър е голям парк, но близоста на планината е такава, че позволява да се разхожда човек директно в нея.....

 • dggm

  ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПОДМЕНЯТЕ ДУМАТА АПАРТАМЕНТ С ЕМОЦИОНАЛНАТА ДУМА "ЖИЛИЩЕ".

  Повръща ми се вече от подобни евтини манипулации НО тяхното място е в платените рекламни карета. Спрете! Губите доверие (поне моето).

 • 9
  iev51650761 avatar :-|
  koger.bg

  За повече информация относно строителство на нискоенергийни сглобяеми, енергийно ефективни монолитни или пасивни къщи: https://koger.bg/
  https://koger.bg/ нискоенергийни-сглобяеми-къщи/

 • 10
  iev51650761 avatar :-|
  koger.bg

  https://koger.bg/ %d0%bd%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%b8%d0%b9%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b3%d0%bb%d0%be%d0%b1%d1%8f%d0%b5%d0%bc%d0%b8-%d0%ba%d1%8a%d1%89%d0%b8/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Coca-Cola EP отива в Garitage

Coca-Cola EP отива в Garitage