От всеки милионер хотелиер не става
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

От всеки милионер хотелиер не става

Хотел "Луна" в Златни пясъци може да посрещне новия летен сезон с нов собственик

От всеки милионер хотелиер не става

Заради необслужвани кредити СИБанк продава два хотела за 30 млн. лв. Проблемите между банки и длъжници обаче тепърва започват

Радостина Маркова
27973 прочитания

Хотел "Луна" в Златни пясъци може да посрещне новия летен сезон с нов собственик

© Капитал


Бившите собственици на "Орфей" и "Луна"

Зад фирмите, които доскоро притежаваха хотелите "Орфей" и "Луна", стоят едни и същи имена. Преди СИБанк да придобие хотела в курорта Пампорово, той бе в активите на дружеството "Орфей-2002", чиито крайни собственици са Запрян Гайдаджиев, Тодор Петров и пловдивската фамилия Скакалечкови. Съдружниците участват в компанията чрез различни фирми, сред които най-голям дял (50%) се пада на пловдивското дружество "Триумф".

Компания с подобно име - "Триумф тур", притежава варненската фирма "Луна Златни пясъци", в чиито активи допреди половин година бе хотел "Луна" в курорта Златни пясъци. Собственици и тук са Запрян Гайдаджиев и Тодор Петров заедно с Веселин Даскалов. Първоначално дружеството е било регистрирано в Пловдив, но през ноември 2010 г. е преместило седалището си във Варна.

До неотдавна хотелиерството се смяташе за скъп, моден и доходоносен бизнес. Приходите в туризма растяха, пазар имаше за всички, а за мнозина да си на него бе и въпрос на престиж. Хората със свободни пари се надпреварваха да строят и купуват имоти в курортите, а банките щедро финансираха плановете им.

След бързия растеж дойде време да се връщат заеми, а това в редица случаи се оказа непосилно. Сега хотелиерският бранш изобилства от примери за провален бизнес, а пазарът – от продажби на активи заради необслужвани кредити.

Последният подобен случай е този с пловдивското дружество "Триумф" и варненското му разклонение "Триумф тур", които се разделиха с най-ценните си имоти  – хотелите "Орфей" в Пампорово и "Луна" в Златни пясъци. Те се продават общо за над 30 млн. лв. И в двата случая – заради необслужван заем към СИБанк.

Не са първите, а със сигурност няма да са последните. Явно хотелиерството вече не е нито моден, нито толкова доходоносен бизнес. Само скъп.

Историята на една тиха война

Поводът точно този случай да попадне на обществения радар бяха няколко сърцераздирателни репортажа как в първите дни на новата 2012 г. близо 100 туристи с предварителни резервации не са допуснати в хотел "Орфей" в Пампорово. Причината е възбрана върху имота заради кредит към СИБанк. Гостите светкавично са пренасочени към други обекти в курорта, но скандалът вече е в центъра на медийното внимание.

Шумът около провалените почивки в хотел "Орфей" обаче се оказа само връх на проточилия се с години спор между собственици (кои са те – в карето) и кредитор. В центъра му стои необслужван заем за близо 11.5 млн. лв., отпуснат от СИБанк в средата на 2007 г. за изграждането на хотелската база в Пампорово. Длъжници по него са три компании - "Орфей 2002" заедно със свързаните дружества "Триумф тур" и "Луна Златни пясъци". Както личи от името му, последното от тях до средата на миналата година притежаваше хотел "Луна" в Златни пясъци. За модернизацията на този имот също е теглен кредит от СИБанк, но според последния финансов отчет на компанията собственик задълженията са изчистени още през 2010 г.

Въпреки това "Луна Златни пясъци" остава съдлъжник по заема за "Орфей", а притежаваният от нея хотел е ползван като обезпечение. Върху него е учредена ипотека, а върху активите на "Орфей-2002" - залог.

Според източници на "Капитал" договорката между банка и длъжници е била заемите да се изплащат на две вноски годишно – след зимния сезон с приходите от "Орфей", а след летния – с тези от "Луна". Схемата обаче явно не е проработила, защото заедно с натрупаните лихви и неустойки дългът на собствениците на двата хотела към банката вече е двойно над първоначалната стойност.

Плащанията по него е трябвало да започнат още в началото на 2010 г., когато е изтекъл гратисният период по кредита. Те така и не започват. Следващата година и половина минава в преговори с длъжника и обещания от негова страна, че ще започне да изпълнява погасителния план. В крайна сметка търпението на банката се изчерпва и през юли 2011 г. е задействана процедура по принудително изпълнение. През август управителите на "Орфей-2002" са уведомени, че кредитът им е станал предсрочно изискуем, и няколко месеца по-късно – през октомври, те предават доброволно хотел "Орфей" на СИБанк.

По това време хотелът още не работи. Има обаче сключени договори с туроператори за зимния сезон, а няколко пъти през декември вече бившите собственици пускат и туристически групи. Въпреки приходите от тях пред в. "Стандарт" управителят на "Орфей-2002" Кръстьо Гиздов заявява, че дружеството не могло да изплати исканите от СИБанк 50 000 евро. Но ако тя остави хотела да работи, при пълна заетост до края на зимния сезон приходите може да стигнат 2 млн. евро.

Доколко банката кредитор има шанс да получи нещо от тези пари е спорен въпрос предвид досегашната история на отношенията между нея и инвеститорите в "Орфей". Още повече че от края на ноември пловдивското дружество е обявено в неплатежоспособност и тече процедура по несъстоятелност по искане на един от доставчиците му - плевенската компания "Премиер ПЛ". Самият хотел пък е обявен за продажба от СИБанк с начална цена 11.7 млн. лв.

Пред "Капитал" Кръстьо Гиздов отказа коментар около случващото се с мотива, че не може да дава изявления в отсъствието на адвокат и синдика на дружеството.

Междувременно някъде на морето

Докато медийната драма около хотел "Орфей" набира скорост, за продажба е обявено друго обезпечение по кредита от СИБанк – хотел "Луна". Четиризвездният комплекс в Златни пясъци бе пуснат на 9 януари в сайта на частните съдебни изпълнители с начална цена 20.8 млн. лв.

Опитът за публична продажба на актива е втори, след като през октомври съдът спря първия заради внесена от длъжника гаранция.

По-интересен в случая е самият длъжник. Защото, макар и през 2007 г. хотелът да е ипотекиран като собственост на "Луна Златни пясъци", от половин година притежателят му е друг. През лятото на 2011 г. той е прехвърлен в активите на новосъздаденото акционерно дружество "Луна 20" с капитал 9.16 млн. лв. и едноличен собственик "Луна Златни пясъци". Седмици по-късно, на 22 юли, "Луна 20" е придобито от варненската компания "Мартрейд-М".

Междувременно компанията майка "Луна Златни пясъци" е заложена в полза на регистрираното в Панама дружество "Терикс корп" срещу заем от 1.45 млн. евро. Месец по-късно то е направило опит да пристъпи към изпълнение на залога, но е получило отказ за вписване.

Мениджърите на "Луна Златни пясъци" не обясниха причината за тази внезапна, видимо хаотична лятна активност. Ако крайната цел е била да се запази хотелът от банката кредитор, упражненията са били безсмислени. По закон ипотеката следва имота независимо от промените в собствеността му.

Факт е, че по същото време СИБанк вече е започнала изпълнение срещу "Орфей-2002", по чийто кредит съдлъжник е "Луна Златни пясъци". Така в края на юли е наложена първата възбрана върху активите на варненското дружество и на неговата доскоро дъщерна компания "Луна 20".

Според адвокати на двете дружества в случая банката е действала некоректно, тъй като по кредита на "Орфей-2002" е имало и други обезпечения – имоти в центъра на Пловдив и на Пазарджик, финансови активи, а след завършването му – и самия хотел "Орфей". Тя обаче не е пристъпила към продажба на останалите обезпечения, а целенасочено само на двата хотела.

Въпреки тези възражения опитите за продажба на хотел "Луна" продължават, като през декември по искане на СИБанк бе образувано ново изпълнително дело. Дали имотът е атрактивен за купувачите ще стане ясно след края на процедурата през февруари.

Сред многото на пазара

Макар да се откроява като мащаб, случаят с продажбата на хотелите "Орфей" и "Луна" далеч не е единственият пример за провалени амбиции в туризма.

Според банкери секторът като цяло страда заради спада на пътуванията и заетостта през последните години, както и заради липсата на силна държавна политика в туризма. Често пъти към това трябва да се добави и лошото управление на самите хотели, тъй като в силните за този бизнес години в него влязоха и доста случайни играчи. И накрая – междуфирмената задлъжнялост в туризма. Заради нея често дори при силен сезон хотелиерите не успяват да получат парите от реализираните нощувки.

На свой ред от туристическия бранш обвиняват банките, че нерядко самите те допринасят за проблемите, тъй като на фона на намаляващите приходи вдигнаха лихвите по кредитите. В началото на 2011 г. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация дори изнесе статистика, според която около 60% от кредитите в туризма не се обслужват редовно.

Оттогава през сайта на частните съдебни изпълнители са минали десетки обяви за публични продажби на хотели на обща стойност над 150 млн. лв. Някои са актуални и в момента.

Сред по-едрите примери за необслужвани задължения е този с хотел "Клисура" в Слънчев бряг, чиято втора продажба бе насрочена за 13 януари тази година. Изпълнителното дело е заради необслужван кредит към ОББ, а началната цена – 6.24 млн. лв. Краен собственик на имота е бургаското дружество "Вянд", в което съдружници са брат и сестра – Димитринка и Николай Петрови. Същите, които през май миналата година временно купиха 41.8% от капитала на "Петрол" АД чрез компанията "Вянд ойл" с пари от Корпоративна банка. Явно обаче институцията не е толкова склонна да рефинансира хотелиерските начинания на фамилията, колко въжделенията им в петролния бизнес.

В средата на лятото бургаската строителна компания "Мидия" за втори път задейства процедура за публична продажба на незавършения апартаментен комплекс Rich Daddy в Поморие заради дългове на инвеститора "Гудвин". Насрочената бе дата в края на юли при начална цена малко над 14 млн. лв., но търгът бе спрян със заповед на съда.

Година по-рано с хотелския си бизнес се разделиха братята Красимир и Николай Джанкови. Предприемачите, чиито имена нашумяха и покрай грандиозните им планове за строеж на небостъргач, загубиха хотелите си "Астория палас" и "Морско око" в Златни пясъци заради дългове към Първа инвестиционна банка и строителния холдинг "Хидрострой". В случая с "Астория" банката придоби имота на търг, организиран от частен съдебен изпълнител, след което го продаде на варненската "Хидрострой билд". Вторият хотел - "Морско око", бе купен от бизнесмена Григор Фиданов, който държи няколко хотела на Златни пясъци. Впоследствие името на хотела бе променено на "Вистамар".

През последния месец в регистъра на съдебните изпълнители влязоха също поредният търг за митичния софийски мотел "Божур", както и втората продажба на комплекс "Буена виста" в Свети Влас. В близките месеци се очаква да започнат и търгове за близо 60 имота на покойния бизнесмен Михаил Михайлов в Русе, сред които са хотел "Дунав плаза" и бившата резиденция на Тодор Живков "Липник" край града. Върху имотите бе наложен запор заради изпълнително дело на Банка ДСК срещу собственика "Хотел мениджмънт".

Тези примери обаче далеч не изчерпват предлагането на хотелския пазар. В случаите, когато кредитите са обезпечени със залог върху търговско предприятие и плащанията по тях се бавят, банките могат директно да встъпят във владение на проблемните имоти. Друг вариант е да се споразумеят с длъжника и да придобият обезпечението, преди изобщо да се стигне до принудително изпълнение. Така се пестят и допълнителни разходи.

По тази схема в началото на миналата година столичният хотел "Рила" бе придобит от дружество от групата около Пощенска банка. Строителният холдинг "Балканстрой" от своя страна се раздели с два имота – хотел "Катарино СПА" в Разлог и хотел "Перун" в Банско. Първият хотел бе придобит от СИБанк и в момента е даден под наем и управление на външна компания. За хотел "Перун" новият собственик – лизинговото дружество "Интерлийз", събираше оферти от потенциални купувачи. До нова сделка обаче още не се е стигнало.

Смекчаване на удара

Под каквато и форма да минат тези процедури обаче, участниците в тях рядко са доволни. Длъжникът губи ценен за дейността си актив, банката кредитор получава бизнес, който не може и не е нейна работа да управлява.

Изходът е бърза продажба, но при свитото търсене на имоти тя също е малко вероятна. Самите банки подхождат предпазливо към този вариант и по друга причина - наводнят ли пазара с придобитите от необслужвани кредити активи, ще натиснат рязко цените за месеци, а може би и за години. А и постоянно ще красят първите страници като злодеи, чиято идея за добре прекарано време е да провалят почивката на туристите и имиджа на България.

Така и за тях, и за длъжниците им изходът е все по-често да сядат на масата на преговорите, дори с цената на отстъпки като гратисни периоди или временно плащане само на лихвите по заемите.

Останалото са спорове в съдебната зала и обяви за публични продажби. Неприятни, но в някои случаи неизбежни.

По темата работи и Спас Спасов

Морска предистория

Хотел "Луна" е един от седемте в курортния комплекс Златни пясъци, чиято собственост премина в частни ръце без търг. По схемата бяха създадени смесени дружества между държавното "Златни пясъци" АД и частни компании. В тях дяловете са поделяни в съотношение 30:70 в полза на частното участие. Така хотелите "Явор", "Луна", "Интернационал", "Бисер" и "София" се оказаха частни без процедура по приватизация. Във всеки от тези случаи държавното туристическо дружество е влизало в партньорството чрез апорт на хотелите или терените около тях. Съдружниците на "Златни пясъци" АД са участвали с непарични вноски, най-често под формата на бъдещи строителни работи. Така частните фирми са "кредитирали" държавата при реновирането на хотелската й база, като срещу това са получавали собственост в смесените дружества. Според сключваните тогава договори съдружниците са се съгласявали печалбата от експлоатацията на хотелите през първата година след реновирането им да не бъде разпределяна, а да остава изцяло в полза на частния партньор. По този начин той е възвръщал парите, похарчени за реновацията.

Според сключените договори "Златни пясъци" е запазвало собствеността си върху имотите в смесените дружества, а освен това е трябвало да бъде собственик и на всичко изградено в резултат на дейността на компанията. При ревизия през 1997–1998 г. обаче се оказва, че в по-голямата част от публично-частните дружества тези обекти не са осчетововодени. Вътрешна ревизия на "Златни пясъци" АД показва също, че държавата е изгубила собствеността си върху апортираните сгради и земя, както и възможността си да получи някакво парично обезщетение.
Бившите собственици на "Орфей" и "Луна"

Зад фирмите, които доскоро притежаваха хотелите "Орфей" и "Луна", стоят едни и същи имена. Преди СИБанк да придобие хотела в курорта Пампорово, той бе в активите на дружеството "Орфей-2002", чиито крайни собственици са Запрян Гайдаджиев, Тодор Петров и пловдивската фамилия Скакалечкови. Съдружниците участват в компанията чрез различни фирми, сред които най-голям дял (50%) се пада на пловдивското дружество "Триумф".

Компания с подобно име - "Триумф тур", притежава варненската фирма "Луна Златни пясъци", в чиито активи допреди половин година бе хотел "Луна" в курорта Златни пясъци. Собственици и тук са Запрян Гайдаджиев и Тодор Петров заедно с Веселин Даскалов. Първоначално дружеството е било регистрирано в Пловдив, но през ноември 2010 г. е преместило седалището си във Варна.

До неотдавна хотелиерството се смяташе за скъп, моден и доходоносен бизнес. Приходите в туризма растяха, пазар имаше за всички, а за мнозина да си на него бе и въпрос на престиж. Хората със свободни пари се надпреварваха да строят и купуват имоти в курортите, а банките щедро финансираха плановете им.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  the8 avatar :-|
  The 8


  Пффф....Как ще дам 30 млн. за такива хотели бе?! Тези нормални ли са?! Като знам как се строеше и все още се строи (в масовия случай) в нашата мила Родина ... олеле-мале!

  И една малка корекцийка: "Сега хотелиерският бранш изобилства от примери за провален бизнес, а пазарът – от продажби на активи заради необслужвани кредити." - ДА СЕ ЧЕТЕ: "... а пазарът - от ОФЕРТИ ЗА ПРОДАЖБИ на активи заради необслужвани кредити"

 • 2
  paxah avatar :-|
  paxah

  От опит да избягат от ръцете на големите туроператори, който в началото финансираха бизнеса, се натресоха на банките. Които пък раздаваха щедро парички, за да може Слънчев бряг да стане жилищен квартал.
  Но народа го е казал правилно: гъз глава затрива!

 • 3
  lider avatar :-|
  lider

  Много хотели за продажба! И никой не ги купува! Много апартаменти за продажба и малко купувачи! Много средства и капитали са вложени , които не носят доход.Мъртви пари! Ало банкерите какво направихте с доверието на вашите вложители? Къде спахте като давахте парите? И банкерите ни като политиците. Жалко, много жалко!
  Нещо повече, затварят хотели ,гонят туристи пък искат да си върнат парите. Одобрявам финала на стията , че трябва да се търсят компромиси и със взаимни отстъпки да се излезе от всяка ситуация.
  Опасявам се, че както стана с приватизацията, нещата се повтарят.Обикновенно зад подобни ходове има борба на интереси.
  Опитът до сега показва , че от подобни спорове всички губим.

 • 4
  aisajder avatar :-P
  aisajder

  От всеки МИЛИЦИОНЕР , хотелиер не става .... П.П. абе парите ни в банките май..?!

 • 5
  kerouac avatar :-|
  Александър

  Жалко е, че още такива случаи предстоят...

 • Aragorn

  Жалкото е, че съсипаха и плажовете, и горите.......това и със всички хартийки на света не може да се възстанови!!!!!!! Сега хем имаме унищожена природа, хем няма никакъв туризъм...... просто да се разплачеш!!!! Само едни Албена и Боровец има като хората и това е!!!!

 • 7
  ariman_info avatar :-?
  Ariman

  Банките прибират парсата, в коментар [#2] от "paxah", е казано абсолютно точно, каква е гадната ситуация.

 • 8
  deutschmann avatar :-|
  Ernst Trifon Frankfurt

  Да го мисли този които има да взима пари , а не този които ги дълхи !!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

В градската строителна джунгла

В градската строителна джунгла

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.