Притесненията за срив на еврото увеличават имотните сделки в левове
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Притесненията за срив на еврото увеличават имотните сделки в левове

Средно със 7% са спаднали цените на жилищата през миналата година, показват данните на "Адрес"

Притесненията за срив на еврото увеличават имотните сделки в левове

15% ръст на покупко-продажбите на жилища в кварталите, до които ще стигне метрото, прогнозират от "Адрес"

6870 прочитания

Средно със 7% са спаднали цените на жилищата през миналата година, показват данните на "Адрес"

© Мария Съботинова


Ръст на имотните сделки в лева, отчитат агенции за имоти. През втората половина на годината 30 – 40% от сделките за наем са в лева, докато при покупко-продажбите нивото е 5%, отчитат от "Адрес недвижими имоти". Причината за засилващата се позиция на лева при тези сделки е несигурността, свързана с еврото.

Тенденция основно при наемите

"При наемите има тенденция за увеличаване на сделките в левове, но основната валута остава евро. При селските имоти цената често се обявява в левове", коментира Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian properties. Тя уточни обаче, че управляваната от нея агенция обявява основно цените в евро, защото това помага при продажба на имоти на чужденци.

"Тенденцията да се плаща наемът в левове не е нова. В много случаи договорите са в евро, а наемателите плащат левовата равностойност", коментира регионалният мениджър на "Райфайзен имоти" Иван Велков. Той уточни, че извън София договорите за наем от години се плащат в левове. "По-скоро сега офертните цени за продажба на имоти се обявяват в лево и евро, но масово сделките са в евро", уточни Велков.

Как е по-изгодно

От агенциите за имоти обаче твърдят, че все по-често клиентите се съветват със специалисти в коя валута ще е по-изгодно да продадат жилището си. Ако ще се купува друг имот, е по-добре да продават в евро. Ако ще покриват свои разходи, могат да осъществят сделката и в левове.

Причини за покупко-продажбите

Данните на "Адрес" показват, че двете водещи причини през 2011 г. за продажба на имот са били излизане от инвестиция – в почти 27.6% от случаите, и спешна нужда от пари – в 26.3%. Всеки четвърти е продавал ненужен имот, а всеки десети - защото не може да плаща ипотеката си. 56.3% от купувачите са купували за задоволяване на жилищните си нужди, а почти 20% за роднини. Десет процента от имотите са купени с инвестиционна цел, твърдят от агенцията за имоти.

Поевтиняването забави темп

Средно със 7% са спаднали цените на жилищата през миналата година, показват данните на "Адрес". Управителят на "Райфайзен имоти" Иван Велков твърди, че в някои градове статистиката показва дори по-малък спад. Според него обаче причината за това е просто, че в някои населени места извън областните градове почти не е имало сделки и съответно няма как да се отчете спад в цените. Данните на "Адрес" показват например, че в Хасково жилищата през 2011 г. спрямо 2010 г. са поевтинели едва с около 1%.

От агенцията за имоти прогнозират, че спадът в цените на жилищните имоти ще продължи и тази година, но поевтиняването ще е средно под 7 на сто. От други агенции за имоти също прогнозират спад в цените, но не се ангажират с конкретни числа. Ако се задълбочи дълговата криза в Европа, никой не може да каже с колко ще поевтинеят имотите в България, твърдят някои брокери.

Метрото определя желаните квартали

Нова тенденция, която ще очертае 2012 г. според "Адрес", е ръст в обема сделки за жилища в достигнатите до метрото по-крайни квартали на столицата. С около 15% се очаква да нарасне интересът към имоти в тези райони, като основната причина за това се крие в новите транспортни връзки. "Надежда", "Дружба" и "Банишора" ще стават все по-атрактивни за купувачите поради удобствата на метрото, чиито нови линии ще започнат да функционират това лято. Пример за това е и активността в "Надежда", която през последните месеци догонва тази в "Младост". Според "Адрес" краят на строителните работи в "Лозенец" в комбинация с появата на метростанции в квартала ще се превърнат в предпоставки този район да възвърне старата си слава въпреки трудностите с паркирането.

Не модерен, а с удобен транспорт

"Най-приближените до "Цариградско шосе" части на "Дружба" ще имат метро след няколко месеца, а вътрешната инфраструктура на този район е изключително добра, с много магазини и големи детски площадки. Клиентите постепенно започват да оценяват локацията по различен начин – повече като достъпност и удобство и по-малко като имидж", споделя маркетинг мениджърът на "Адрес" Калоян Богданов. Според агенцията за имоти с новите 12 линии на градския транспорт в София хората могат за броени минути да се придвижат до станция на метрото, а оттам съвсем бързо до идеалния център на столицата. "Така места, които доскоро са били немислими за живеене от семейства с малки деца, като близкото село Локорско например, ще се окажат на 33 минути от ЦУМ и "Шератон", обясняват от "Адрес".

Ръст на имотните сделки в лева, отчитат агенции за имоти. През втората половина на годината 30 – 40% от сделките за наем са в лева, докато при покупко-продажбите нивото е 5%, отчитат от "Адрес недвижими имоти". Причината за засилващата се позиция на лева при тези сделки е несигурността, свързана с еврото.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  zumz avatar :-|
  zumz

  Щатският долар най-вероятно постепенно ще замести и двете - евро и лев (както си беше). Не че е кой знае какво, но между трите злини е най-малката.

 • 2
  aha avatar :-(
  aha

  От агенциите за имоти обаче твърдят, че все по-често клиентите се съветват със специалисти в коя валута ще е по-изгодно да продадат жилището си.

  Докато агенциите не разберат, че клиента е онзи участник който осигурява парите, цените само ще падат!

 • 3
  reckless avatar :-P
  Consumer

  Гладна кокошка, просо сънува, та и на брокерите на недвижими имоти им се присънват повишено търсене и растящи цени. Но като се събудят, двата пръста в контакта, завити с мокри вестници и светещи като нощна лампа.

 • 4
  ariman_info avatar :-|
  Ariman

  До коментар [#3] от "Consumer":

  добре казано!

 • 5
  eurorealiste avatar :-|
  еврореалист

  Няколко неща за цените на имотите през 2012 г.:
  1. Изнесените данни за цените са от агенциите. Дори да отчитат очевидния спад, дали горчивото хапче все пак не е малко подсладено...Липсва независима статистика. Дали са само 7%...
  2. Може и да се отчита малък спад, но на базата на колко сделки се основава тазистатистика? Факт е, че пазарът е в точка на замръзване от доста време. Съгласен съм с мнението на представителя на Райфайзенбанк.
  3. Как се отчита спадът на цените - дали става дума само за офертни цени или за цени на реално сключени сделки? От опит мога да потвърдя, че ми предложиха жилище, на което свалих цената с близо 12% и въпреки това не го купих...значи може и още...
  4. Прогнозират поевтиняване от под 7% - Кой го прогнозира? Нали и миналата година брокери прогнозираха паздарът да се стабилизира и даже някои сегменти да тръгнат нагоре... А приключихме годината със спад от до 20%. http://fakti.bg/imoti/27022-s-do-20-poevtinaha-jilishtata-v-sofia-prez-2011-godina?code=4afa90eb775e304ac979a7145490d4a2&remember=1
  5. За тази година брокери прогнозират в най-добрия случай да СПРЕ спадът. Но в най-добрия случай. :)
  6. Забележете, че се говори за ОЧАКВАНЕ интересът да нарасне с 15%. А дали интересът е равен на сключване на сделка? И на каква база им е статистиката за нарасналия интерес - дали това е сключена сделка или само проява на интерес, регистрирано запитване, консултация и най-много оглед, но без последваща покупка... И дори да нарасне този интерес, каква е изходната база - напрактика пазар в точката на замръзмане. И дори нарасналия интерес няма да е достатъчен да спре спада на цените.
  7. Икономиката скоро няма да се възстанови. Дори и еврозоната да излезе от кризата, скоро растежът няма да се върне на предкризисните нива. Нито доходите. Нито банките ще дават по-лесно кредити.
  8. Тази година на пазара излизат ипотекирани жилища. Банките държаха до последно, но повече не могат. Накои даже ще отпускат кредити за покупка на заложени при тях жилища. Освен това в момента излизат на пазара и нови жилища, от които предприемачите все по-спешно ще търсят как да се отърват. Наред с вече предлагащите се жилища...
  9. Как мислите, дали сега да си купя жилище или да изчакам до края на годината? :)))

 • 6
  bonzoo avatar :-|
 • 7
  dymo avatar :-|
  dymo

  Изненадите ще са бързи и неочквани за всички, нещо много по сериозно, от това което се случи 97-а год.

 • 8
  dymo avatar :-|
  dymo

  А понеже сте много интелигентни, сами можете да решите къде да инвестирате, стига да имате възможност.

 • 9
  dymo avatar :-|
  dymo

  А прогнозите се правят, само за да може масовиците / масите като вас /да се насочат правилно в погрешната посока.Все пак никой не иска да забогатеете за негова сметка.

 • 10
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Имотът не става за ядене. Това ще разберат много "инвеститори" в имоти.
  Не стига това, ами и има разходи по него. Това е второто което ще разберат. Третото - че цените на имотите в белите държави са по-евтини от сегашните уж супер ниски цени у нас - като сметнем разликите в идеалните части, купуването на полузавършени апартаменти на ш/з. Да живееш със съседи които си изхвърлят боклука през прозореца.. с улици.. макадан и градинки за паркиране. Ако въобще има къде да се паркира в квартала. А като сложим и разликите в стандартите..

  Та.. хубаво е човек да е собственик на жилище.. но не и на голям кредит.. и трябва да има предвид горните неща.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Зелени и на покрива

Зелени и на покрива

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK