Къщи за напреднали

Според арх. Борислав Игнатов и инвеститора Богдан Станчев т.нар. пасивно строителство е все още незаета ниша в България

Къщата на равноденствието
Къщата на равноденствието
Къщата на равноденствието
Къщата на равноденствието

Къща, която се отоплява и охлажда сама. Или къща, в която няма нужда от охладителни или отоплителни системи. При това с изключителен топлинен и звуков комфорт. Може да ви се струва прекалено фантастично, но е факт. А да се живее в т.нар. пасивна къща е изключително приятно. Една от най-авангардните сгради от този тип у нас - "Къщата на равноденствието" се изгражда в момента край каварненското село Топола. Тя е пилотен проект на архитекта Борислав Игнатов и инвеститора Богдан Станчев, управител на компанията "МБС пропърти ПХ". По мнението на двамата проектът им има потенциала да развие нова ниша в сектора на недвижимите имоти у нас.

"Къща на равноденствието" сякаш е вмъкната в ската на стръмния скалист бряг край Каварна. Плоският й затревен покрив се слива с терена на платото, а от прозорците и терасата й се открива една от най-вдъхновяващите панорами по Северното Черноморие.  

Защо устойчиви сгради

"Намерението ми е да започна строителството на поредица от уникални къщи - всяка съобразена с местоположението, терена, климатичните условия на мястото и т.н.", обяснява Богдан Станчев. "Искам да докажа, че в България е възможно изграждането на проект на световно ниво и със световно качество, който да бъде предложен на пазара на приемлива цена", казва той. По думите на Станчев  проектът на къщата край Каварна е съобразен с всички стандарти за пасивно строителство, приети в Германия, както и американския стандарт LEED за устойчиво строителство.

Според Станчев в голяма част от архитектурните проекти, реализирани у нас, липсва креативност. "Това са просто постройки с максимална площ, съобразени донякъде единствено с устройствените планове и закони, но не и оптимизирани по отношение на дизайн, функционалност и естетика", казва той. По думите му както по света, така и в България конвенционалното строителство е по-лесно и с по-голяма норма на печалба, защото при т.нар. зелени проекти цената е завишена с 10-15%.

"В България все още не е напълно възприета идеята за изграждането и закупуването на имоти, които в бъдеще имат по-малки експлоатационни разходи", казва управителят на "МБС пропърти ПХ". "Моето разбиране е, че при спазване на пазарните условия, т.е. при компромис от страна на инвеститорите в определянето на приемлива продажна цена, клиентите ще се насочат към подобен тип проекти. В тях има по-голяма добавена стойност, което ги прави по-добър продукт на цената на конвенционалния."

Станчев твърди също, че при това положение планираната от него цена на "Къщата на равноденствието" ще бъде малко под 2 хил. евро на квадратен метър без ДДС при напълно завършено строителство, мебелировка и обзавеждане.

"Къщата-дърво"

В края на миналата година друг проект на пасивна сграда, проектиран отново от Борислав Игнатов - "Къщата–дърво" влезе във второто издание на престижния сборник 1000 x European Architecture на швейцарското издателство Braun Publishing.

Сградата е действително проектирана и построена по модела на дървото. Корените са дълбоко в земята – 6 геотермални сонди на дълбочина от 100 метра, които осигуряват топлината за жилищните помещения и зимната градина по енергоефективен и незамърсяващ начин. Именно градина оформя короната на "Къщата дърво".

"Идеята ми беше да подчиня жилищните функции на природните", обяснява арх. Игнатов.

Къщата изненадва със своя остъклен скатен покрив, обърнат обратно - към вътрешността на сградата. В него е интегриран и слънчев колектор за загряване на битовата вода. Но ефектният покрив функционира и като част от цялостната система за събиране на водите за напояване на градината. В нея се включва и биоактивната пречиствателна станция, която събира отпадните води и ги превръща в естествен компост.

По думите на Игнатов световна практика е средната цена за проектиране да се движи между 10 и 12% от строителната стойност на даден обект. "Когато се стигне до продажната цена на един имот обаче, добрият архитектурен дизайн може да я умножи", твърди Игнатов.

"В момента държавата по никакъв начин не насърчава проектирането и строителството на пасивни сгради, казва Борислав Игнатов. Няма нито субсидии за възложителите, нито данъчни облекчения, нито система за по-благоприятно кредитиране." По думите му в Германия тези стимули съществуват и до 2020 г. се планира да станат общоевропейски стандарт.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  kkk_20 avatar :-|
  kkk_20

  Браво на арх. Игнатов, това е бъдещето.

 • 2
  e_mil avatar :-P
  tamada

  "Къща, която се отоплява и охлажда сама... Може да ви се струва прекалено фантастично, но е факт."

  Може да е фантастика за Вас. Читателите отдавна са информирани за геотермалната енергия. Чели са статии, виждали са реклами... в България от години се говори за това.

  "Или къща, в която няма нужда от охладителни или отоплителни системи."

  Една къща ако е вкопана в скат или дори да е в пещера несъмнено ще има чудесна изолация. Но все пак температурата през зимата ще е ниска за едно съвременно жилище. Особено ако човек има малки деца.

  А как собственикът ще си осигурява топла вода? Не знам как Вие си поддържате хигиената, г-н Спасов, но нормалните хора се къпят... поне от време на време. За подгряването на водата (или за извличане на гореща вода от земята) не е ли нужна някаква отоплителна система? Независимо дали с геотермална сонда, слънчеви панели или електрически бойлер - къща без отопление НЕ СТАВА.

  Доскоро мислех, че изразът "да откриеш топлата вода" е просто метафора. Очевидно в България има журналисти, които в буквалния смисъл още не са я открили.

 • 3
  marin avatar :-|
  Марин

  Къщи за напреднали финансово ...
  Статията прилича на ПР за архитекта и инвеститора.

  В момента българските строителни норми значително затрудняват изпълнение на пасивни къщи. Противопожарния правилник е всъщност забранителен относно дървени конструкции. В Европа хората вече строят пасивни обществени сгради (училища, общини, пансиони), а в България все още сме на етап "развитие" на пасивни еднофамилни сгради.

 • 4
  gligi avatar :-|
  gligi

  аман от кьопав ПР !!!
  тази статия вече излиза веднъж:

  http://www.capital.bg/biznes/predpriemach/2012/02/03/1759232_arhitektut_na_ravnodenstvieto/

  Капитал, имате ли редактори???

 • 5
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  о, пак за архитектът от каламбиа... дето срещнал добрият фей... :)

 • 6
  oror avatar :-|
  Orchid

  "Приемливата" цена от около 2000 евро/кв.м. за хора като Богдан Станчев е може би приемлива.
  За мен обаче, и около 90% от българите със сигурност е НЕприемлива.
  Въпрос на гледна точка и жизнен стандарт:-)

  "По думите му в Германия тези стимули съществуват и до 2020 г. се планира да станат общоевропейски стандарт."
  Точно така. У нас тези стандарти ще се въведат след 2020 г., само ако са заложени в съответната директива на ЕС, ако той съществува до тогава и ако ние с ме му все още членове. Дотогава нашите законотворци имат къде къде по-важни дела да вършат-вдигане на цени, замразяване на доходи, дране на кожи от НАП и най-вече-запазване монополното статукво на определени икономически субекти в различните сфери на икономиката...

 • 7
  vorbis avatar :-?
  vorbis

  За масата хора това са неприемливи цени.
  А какво стана с масовите къщи на индийската компания Тата? Къщата беше за $ 720, а луксозният й вариант - $ 1000. Ако се намери някой предпиемчив бизнесмен да почне да ги внася (с негова си горница, естествено) и да ги монтира, сигурен съм, че много нашенци ще си накупят от тях и ще ги слагат по селата вместо вили. Колко му е - 1500 лв и си имаш прилична лятна къщичка, където да си отпочиваш...

 • 8
  iev51650761 avatar :-|
  koger.bg

  Строителството на нискоенергийни или пасивни къщи обикновено се изпълнява като сглобяеми конструкции. Сглобяемите нискоенергийни къщи са плод на високотехнологичен дизайн и строителство с повишено внимание към детайла. За повече информация относно строителство на нискоенергийна сглобяема, енергийно ефективна монолитна или пасивна къща: https://koger.bg/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал