Единственият кандидат купи сградата на ИПК "Родина"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Единственият кандидат купи сградата на ИПК "Родина"

Пълномощникът на купувача - адв. Александър Ангелов

Единственият кандидат купи сградата на ИПК "Родина"

Дружество около Ирена Кръстева става собственик на огромен терен с лице на бул. "Цариградско шосе"

Радостина Маркова
15921 прочитания

Пълномощникът на купувача - адв. Александър Ангелов

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Дружеството Издателско-полиграфически комплекс "Родина", което се контролира и управлява от Ирена Кръстева, ще придобие недовършената сграда на ИПК "Родина" на столичния бул. "Цариградско шосе". Компанията се яви като единствен купувач на търг в Агенцията за приватизация и по закон получава имота на началната цена от 20 млн. лв. Сделката ще бъде приключена до дни.

Какво и за колко

Новият собственик на ИПК "Родина" получава терен от 15 000 кв.м с лице на бул. "Цариградско шосе" заедно с незавършения редакционен корпус върху него. Сградата е изоставена над 20 години и се руши. Тя включва две кули и ниско триетажно тяло, всичките с разгъната застроена площ над 40 000 кв. м. Под тях има и две подземни нива с паркоместа и площ от 10 000 кв. м.

Условието пред купувача е в срок от една година да завърши строителството или да го събори и да разчисти терена. Ако не изпълни това, губи гаранционен депозит от 20 млн. лв. В момента сградата е на груб строеж.

Плановете на новия собственик на ИПК "Родина" не са ясни. Пълномощникът на купувача при отварянето на офертата – адвокат Александър Ангелов, също не даде информация за тях. Най-вероятно обаче сградата ще бъде съборена, тъй като шансовете конструкцията да е годна след дългогогодишното излагане на атмосферни влияния са нулеви. Дори да е така, завършването на строителството ще е много по-скъпо в сравнение с разчистването му.

В този случай големият изграден обем е по-скоро недостатък, тъй като ще оскъпи разчистването на терена. Специалисти уточниха, че премахването на толкова висока сграда (двата корпуса са девет и петнадесет етажа) може да стане само с взрив, а цената ще зависи от обема, който трябва да бъде съборен, извозен и депониран. Според Филип Гръков, консултант в тази сфера, конструкцията е изпълнена по технологията на едроплощния кофраж, която е една от най-здравите, и това ще затрудни разчистването. Той обаче не се ангажира с цени, преди да е огледал незавършените корпуси. Според хора от имотния бранш обаче събарянето и разчистването ще струват поне 300-400 хил. евро. Като се добавят и 3-4% разходи по прехвърлянето на имота, цената му реално отива към 22 млн. лв.

На кого му трябва

При подобни сметки сделката изглежда изгодна за държавата – отървава се от проблемен имот, при това срещу доста пари. Реално тя ще получи за парцела на бул. "Цариградско шосе" 650 евро/кв.м, които по оценка на брокери са много добра цена. Управителят на агенция "Явлена" Страхил Иванов дори я определи като висока, още повече че със събарянето на сградата разходите на купувача ще надминат 700 евро/кв.м. При последния опит за реализация на терена на ИПК "Родина" през 2009 г. държавният дял от него бе оценен на 23 млн. лв., т.е. в момента цената е почти без промяна на фона на спада на имотния пазар. В началото на същата година имаше и опит за довършване на редакционния корпус и превръщането му в централа на Национална агенция по приходите (НАП) с финансиране от Световната банка. Тогава обаче най-ниската оферта – на "Главболгарстрой", бе за 52 млн. евро, с 22 млн. евро над отпусканите от банката средства.

Високата цена при сегашния търг обаче също така предполагаше интерес от една посока. И това става ясно от историята на дружеството Издателско-полиграфически комплекс "Родина". Мажоритарен собственик в него е "Обединени български вестници", контролирано от фирми около банкера Цветан Василев и представлявано от Ирена Кръстева – бивш шеф на спортния тотализатор и издател на вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика" и др. Всички тези сделки са финансирани от Корпоративна търговска банка на Цветан Василев.

Чрез покупката на ИПК "Родина" преди години кръгът около Ирена Кръстева придоби най-голямата печатница за вестници, разположена зад незавършения редакционен корпус на бул. "Цариградско шосе". В същото време влезе в съсобственост с държавата за терена от над 56 000 кв.м под двете постройки. Това беше и основният мотив на бившия министър на финансите Пламен Орешарски, който в края на мандата на тройната коалиция през 2009 г. предложи скандална замяна без търг с фирми на Ирена Кръстева. Идеята бе тя да влезе в смесено дружество с държавата и да получи три сгради на НАП в центъра на София плюс незавършеното строителство на бул. "Цариградско шосе". В замяна трябваше да изгради нова централа на приходната агенция на булеварда. До сделка не се стигна, но случаят остана показателен за интереса към имота.

В перспективен район

При новата продажба земята на първа линия под незавършените редакционни корпуси бе отделена в самостоятелен парцел от 15 000 кв.м с решение на Министерския съвет. Издателско-полиграфически комплекс "Родина" остана собственик на 41 000 кв.м зад тях. Според брокери е логично дружеството да купи и земята на първа линия дори на малко по-висока цена. Така си осигурява лице на булеварда и повишава потенциала на целия терен. Още повече че той е с високи параметри на застрояване и в изключително перспективен район - непосредствен съсед му е бъдещият технологичен парк на 4-ти километър, а по-нагоре по булеварда е The Mall заедно с комплексите от административни сгради – ETC и Megapark.

В тази ситуация Издателско-полиграфически комплекс "Родина" най-вероятното ще търси нова реализация на всичките 56 000 кв.м, а не само на частта към булеварда. Т.е. печатницата на втора линия може да бъде преместена, а на целия парцел да бъде планирано ново комплексно застрояване. За подобни намерения се чу при предишния опит за сделка през 2009 г. Не е изключено да са актуални и сега.

Дружеството Издателско-полиграфически комплекс "Родина", което се контролира и управлява от Ирена Кръстева, ще придобие недовършената сграда на ИПК "Родина" на столичния бул. "Цариградско шосе". Компанията се яви като единствен купувач на търг в Агенцията за приватизация и по закон получава имота на началната цена от 20 млн. лв. Сделката ще бъде приключена до дни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Въртяхме-сукахме - резултата същият ;-)

 • 2
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Държавата продаде на "търг" с един кандидат имот, за който от години кръгът около КТБанка се облизва.
  Честито на печелившите! Тежко на електората.

 • 3
  zogorsone avatar :-|
  zogorsone

  Ех... къде си ти урбанизацио софийска, с толкова мащабно строителство около цариградско шосе, скоро ще го превърнем в пешеходна зона.

 • 4
  aussie avatar :-|
  aussie

  До коментар [#2] от "Г-н D.":

  Ти защо не се яви да го купиш. Според мен няма нищо лошо в това че е имало само един кандидат. След като е покрил очакваната цена няма лошо. Халал да му е. Все пак не го е взел без пари.

 • 5
  rkirov avatar :-P
  rkirov

  До коментар [#4] от "aussie":
  Например аз не се явих защото трябваше да дам последните си 20 милиона и щях да остана без стотинка :)))) .
  А и ако трябва да ме проверят от къде ги имам .....
  Дали Дянков ще проверява от къде ги имат тези 20 милиона за да участват в търг ?

 • 6
  robbie_williams avatar :-|
  robbie_williams

  Добре бе, много сте интересни всички - хем няма кой да я купи във всичките тези години - тогава казвахте - защо някой не ще да я купува.? Сега се намира купувач, който явно не допада на медията и на повечето от коментаторите - и казвате пък - защо е нямало втори кандидат? Виждате в какво състояние е сградата - продадоха я. Сега или ще я разрушат или ще я дострояват. Важно е, че няма да остане в същото положение както е сега :)

 • 7
  yanko.velev avatar :-|
  yanko.velev

  Да се надяваме, че ще вложат средства и в реновирането на сградата и облагородяване на района.

 • 8
  b_mitov avatar :-|
  b_mitov

  Макар и почти подарък сделката си е рискова. При толкова свободни офис площи и все още недостроени молове в София ми е много любопитно какво инвестиционно намерение ще се завърти около този терен.

 • 9
  yana.lilova avatar :-|
  Яна

  До коментар [#8] от "b_mitov":

  Щом са се навили на този "подарък", значи са си сметнали риска. По-добро ще е от това сградата да стои така като паметник.

 • 10
  b_mitov avatar :-?
  b_mitov

  До коментар [#9] от "Яна":

  То ясно, че на никой не му харесва състоянието в момента. Просто се чудя дали там ще изникне поредния паметник на глупостта в стил тука има едни пари за препиране или ще бъде реализирана някоя по смислена идея. Също така много се надявам новият собственик да организира конкурсно начало за бъдещия проект, за да може столицата ни да се радва на стойностна архитектура. Това обаче само времето ще покаже.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ново лято, нов герой на Алепу

Ново лято, нов герой на Алепу

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.