С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
10 27 юли 2012, 20:24, 35254 прочитания

Най-новият лидер

Фармацевтична компания оглави класацията на най-големите собственици на земеделска земя

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Обработваемата земя в България е около 30 млн. дка. Скоро над 2% от тях ще бъдат концентрирани в ръцете на най-големия частен собственик – малко известното фармацевтично дружество "Ромфарм компани".

С покупката на близо 180 000 дка от портфолиото на "Еларг фонд за земеделска земя" за 89.9 млн. лв. то ще се превърне в страна по най-голямата сделка за земеделска земя в България. Същевременно прибавя още площи към притежаваните чрез три компании 550 000 дка и така увеличава портфолиото си до впечатляващите 730 000 дка.


Собствеността върху активи с подобни размери превръща фармацевтичната компания в значим играч на пазар, където тепърва ще става интересно по няколко причини: земята е основен ресурс за земеделско производство, а притежаването и обработването й са свързани и с получаването на значими по обем европейски субсидии. В резултат от това перспективата пред българския пазар е за стабилен ръст на цени и ренти през следващите години.

От тази гледна точка през последните години трудно може да се посочи по-обещаваща инвестиция от добре обмислената покупка на земеделска земя. И хора от много различни бизнеси вече я правят.

Виж кой купуваВъв фармацевтичните среди в България за "Ромфарм компани" се знае малко, вероятно защото основната дейност на дружеството е на външни пазари. Според корпоративния му сайт то има фабрика за медикаменти в Румъния и оперира в 27 страни в Европа и Азия. Собственици на равни части от капитала са Венелин Георгиев и Тенчо Шиков (син на председателя на близката до БСП партия "Социалдемократи" Лъчезар Шиков).

На българския пазар на земеделска земя обаче дружеството и неговите собственици участват под различни форми още от 2007 г. Притежаваните до момента 550 000 дка са трупали в продължение на 3-4 години през три компании - "Ставен", С.И.Г. и "Росагрофонд". Най-голямата сред тях е регистрираната в Сливен "Ставен" (350 000 дка), в която първоначално Венелин Георгиев и Тенчо Шиков участват като физически лица заедно с изпълнителния директор Стайко Стайков. След преобразуването на "Ставен" в акционерно дружество 90% от капитала е придобит от "Ромфарм компани", която от самото начало финансира инвестициите му в земеделски имоти.

През пролетта на 2008 г. "Ставен" става член на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ), където са събрани най-големите притежатели на агро площи в страната (виж класацията). По това време дружеството притежава малко над 51.5 хил. дка земеделски площи, от които 40.7 хил. дка са в Южна България. От тогава е увеличило седем пъти площите си, като основната му дейност е концентрация на земя и отдаването й под аренда. Според отчета му за 2011 г. от 1.934 млн. лв. приходи от продажби 1.924 млн. лв. са получени от ренти.

Според юриста Камен Чешмеджиев, който движи имотния бизнес на компанията, към момента основната част от земите й са концентрирани в землища в района на Ямбол, Стара Загора и Хасково, а в Северна България – в Плевенско. В момента разширява мрежата си в Пазарджишко. Не е ясно къде са концентрирани земите на останалите две дружества от групата на "Ромфарм компани". С покупката на портфолиото на "Еларг ФЗЗ" обаче фармацевтичната компания ще разшири позициите си в почти всички земеделски райони.

Малка част от нейния бизнес, отново през "Ставен", са инвестициите във възобновяеми източници на енергия. Към момента дружеството участва в два такива проекта край село Доброселец, община Тополовград.

Друг бизнес е свързан с лозарството. В района на село Ботево, община Тунджа, "Ставен" започна засаждането на 1100 дка лозя, като проектът ще приключи през 2013 г. Продукцията е за нуждите на малка винарска изба в района - "Шато Ботево", притежавана от бащите на собствениците на "Ставен" и "Ромфарм компани" - Лъчезар Шиков, Иван Стайков и Стоян Георгиев.

Другите големи


Сделката между "Еларг ФЗЗ" и "Ромфарм компани" е знакова за сектора, тъй като дава тласък на т.нар. вторичен пазар (покупки на окрупнени масиви или портфейли от земя). Подобно по вид, но в по-малък размер бе придобиването на "Агро инвест инженеринг", което обработва 31.5 хил. дка собствена земя, от вносителя на "Пежо" "София франс ауто".

Като се изключат такива единични продажби, допреди година водеща роля още имаха сделките за първично натрупване на земя чрез изкупуването на малки, разпокъсани наследствени парчета. Този процес вече затихва, но в резултат от него се оформиха малко на брой крупни собственици на стотици хиляди декари – основно големи фондове, членове на БАСЗЗ. Участници на пазара нареждат до тях и някои от най-големите арендатори в лицето на Светлозар Дичевски ("Октопод инвест холдинг") и фамилията Илчовски от района на Кнежа. На Светлозар Дичевски, който обработва между 1 млн. и 1.5 млн. дка земя, например се приписва собственост на поне 500 000 дка от тях. Източници на "Капитал" обаче го описват по-скоро като крупен арендатор, отколкото собственик, и твърдят, че пряко и през свързани дружества притежава не повече от 50 000 - 80 000 дка.

Пред "Капитал" друг голям арендатор, Светослав Илчовски, също развенча мита за притежаваните от фамилията му декари. Той не посочи точния им размер, но потвърди, че са над 100 000 дка. Земите обаче са пръснати между три отделни дружества, притежавани от различни членове на фамилията, които действат по-скоро като конкурентни компании, отколкото като икономическа група. Така, въпреки че много арендатори активно купуват земи, за да обезпечат производството си, дори най-големите трудно могат да се похвалят със собственост над 100 000 дка. Обикновено сделките са и трудно проследими, тъй като често минават през различни свързани дружества или през физически лица.

В резултат краткият обзор на най-крупните притежатели на земеделски имоти в България не излиза извън рамките на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Поне официално.

Топ 5 на големите

1. "Ромфарм компани", 730 000 дка

(виж основния текст)

2. "Адванс терафонд", 282 399 дка

Създаденият през 2005 г. "Адванс терафонд" е вторият по големина частен поземлен собственик. Притежава 282 399 дка земеделска земя и 139 дка градски имоти, оценявани общо на почти 153 млн. лв. През последните месеци компанията продава повече земя, отколкото купува: от началото на годината продадените и договорените за продажба декари са 64 158. Закупени са 17 066 дка. През 2011 г. "Адванс терафонд" продаде 62 841 дка земя при средна цена 598 лв./дка, или общо 37.6 млн. лв. В края на второто тримесечие има договори за наем и аренда на 227 861 дка земеделски земи и приходи от 2.99 млн. лв. Най-голямата концентрация на имоти на компанията е в Северна България – Враца, следвана от Силистра и Плевен. Най-големите акционери във фонда са "Карол финанс" и International Finance Corporation, част от Световната банка.

3. "Серес", 210 000 дка

Регистрираният през 2006 г. фонд "Серес" е третият по големина собственик на земеделска земя в България с 210 000 дка. От тях обработва 80 000 дка, останалите отдава на арендатори. Допълнително обработва още 60 000 дка наети площи, като произвежда основно зърно, царевица, рапица и слънчоглед. Отликата му от типичните инвеститори в земя е стремежът не само да арендова площите си, но и да развива модерно земеделие. За целта фокусира покупките си в определени географски райони – за момента Пордим (област Плевен), Якимово (област Монтана) и Мизия (област Враца). Стремежът е да организира затворен бизнес цикъл, например производство на зърно, обезпечено с бази за съхранение. Визията на "Серес" е, че в близките години пазарът ще се ориентира от сделки със земя към такива за работещ бизнес. Според мениджъра по управление на земи Ивайло Иванов фондът все още е на етап на концентрация на площи и формиране на стопанства. Учредител на "Серес" и един от основните акционери е инвестиционната компания "Рослин кепитъл партнърс".

4. "Омега агро инвест", 160 000 дка

Дружеството е основано през 2007 г. със седалище в Пловдив. Притежава 160 000 дка земя, като основната му дейност е свързана с покупко-продажби на земеделски площи, тяхното управление и отдаване под наем и аренда. Към момента дейността му е свързана основно с окрупняване на притежаваните площи в отделни землища. Тази година придобитите площи възлизат на едва 5000 - 6000 дка, значително по-малко от преди. Според директора на "Омега агро инвест" Борислав Петков земеделската земя има потенциал като инвестиционен актив само ако към нея се добави стойност чрез окрупняването й в големи обработваеми масиви. По тази логика според него бъдещето на пазара е в продажбата на вече разработени стопанства. Едноличен собственик на фонда е "Винпром Пещера".

5. "Агро финанс", 141 000 дка

Фондът е сред най-големите в България, като към края на второто тримесечие притежава 141 хил. дка земя, а инвестираните средства са 43.2 млн. лева. По-голяма част от земите са в Северозападна България. 94% са отдадени под аренда при средна цена 27 лв./дка. През последните месеци близки до банкера Цветан Василев фирми увеличиха участието си във фонда. Компанията "Бромак инвест" купи около 20% от пенсионните фондове на "Алианц България" и увеличи дела си до 25.6%. Отделно Корпоративна търговска банка (КТБ) притежава още 7.8% от фонда. Дружества, свързани непряко с банкера, също са акционери в "Агро финанс". В края на юли на борсата бяха прехвърлени още 25% от акциите, като продавач бяха пенсионните фондове на ПОК "Доверие", а купувач - отново фирми близки до Цветан Василев. Така банкерът вече контролира над 90% от фонда.


По темата работи и Константин Николов
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Две италиански офис сделки Две италиански офис сделки

Инвеститори от Рим купиха сгради до летището и над бизнес парка за 23.5 млн. евро

24 яну 2020, 3302 прочитания

Botanica Lozen предлага нов начин на живот извън града Botanica Lozen предлага нов начин на живот извън града

В същото време достъпът до ключови точки в столицата е в рамките на минути

24 яну 2020, 1549 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Строителство и имоти" Затваряне
MАLLka голяма поръчка

"Главболгарстрой" е избрана да довърши мола срещу IKEA, като договорът е за около 100 млн. лв.

Още от Капитал
Свинското: скъпо и дефицитно

Чумата по свинете в Азия вдигна световните цени, създаде дефицит и проблемите заразиха и България

Ryanair става Buzz в София

Нискотарифната компания планира реорганизация и ребрандиране на част от поделенията си под марката Buzz. Сред тях е това в Полша, което ще поеме управлението на София

Защо си отиват експертите

Отстраняването на неудобните и неадекватните партийни назначения подменя функцията на държавната администрация

И твойто СУПТО също

Данъчната Наредба Н-18 засегна почти всяка компания в България, като създаде изключително сложна, неясна и скъпа за прилагане регулация. Скоро тя влиза в сила, а хаосът може да се избегне с повече разяснения, а не репресии

Ново място: Музей на илюзиите

Оптични илюзии, интерактивност и древни експонати

Кино: "18% сиво"

През Европа към себе си със стил и чувство

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10