Новото попълнение на 7-ми километър
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новото попълнение на 7-ми километър

Сградата на новия журналистически факултет сега...

Новото попълнение на 7-ми километър

Пловдивски тандем ще завърши сградата на Софийския университет на "Цариградско шосе", но техният проект в съседство остава замразен

Радостина Маркова
19311 прочитания

Сградата на новия журналистически факултет сега...

© Надежда Чипева


Въпреки че там едва ли ще се обучават бъдещи журналисти, тази сграда дълго ще остане позната като "новия факултет по журналистика" на Софийския университет. И в същото време като един от малкото доведени докрай проекти от 80-те години. Макар и с порядъчно закъснение.

Започната е през 1984 г. на столичния бул. "Цариградско шосе" в обкръжението на най-големия медиен комплекс по онова време, включващ недостроените редакционни корпуси на ИПК "Родина" и печатницата зад тях, сградата на "София прес" и антените на Националния радио-телевизионен център. Навремето в тази редица логично се е вмествал и факултетът по журналистика. Така строителството му започнало. Замряло в края на 80-те години със завършването на грубия строеж.

В продължение на години скелетът от бетон и стърчаща арматура бе сред най-печалните гледки на бул. "Цариградско шосе". И така допреди няколко месеца, когато след дългия "ледников период" работата по него бе подновена.

Само по себе си размразяването на проекта също бе епохално – опитите на университета да намери законов и по възможност безплатен начин за това започват през 2007 г.  Година по-късно бе подписан договор с инвеститор – дружеството със специална инвестиционна цел "Актив пропъртис" с основен акционер пловдивското "ПТ холдинг", а от пролетта на 2011 г. има разрешение за строеж. В крайна сметка новият факултет на бул. "Цариградско шосе" ще е готов до средата на 2015 г. Остава университетът да реши какво ще прави с него.

Някъде от средата

Макар и трудно забележимо зад строящия се на първа линия хотел Novotel, доизграждането на университетската сграда на бул. "Цариградско шосе" вече е в ход.

Първият етап включваше завършване на закрития паркинг с два подземни и два надземни етажа, а от пролетта започна работа и по основната сграда. Според проекта на "А и А архитекти" тя ще е с административна и учебна част, обособени в две тела. В подземната част на едното ще бъдат разположени голяма библиотека, книжарница и копирен център, а на другото – столова и кафенета. В най-високата си част комплексът ще е на шест етажа.

Договорът със Софийския университет предвижда "Актив пропъртис" да завърши и предаде на учебното заведение до средата на 2015 г. сгради с обща разгъната площ 23.7 хил. кв.м, включително 5.5 хил. кв.м паркинг към тях. Разходите се оценяват на 13 млн. евро, като в тази сума влиза не само строителството, но и всички съпътстващи го дейности като подготовка на устройствени планове, окрупняване на терени, проектиране, изграждане на външни връзки...

"Заради дългата строителна пауза, от средата на 80-те години досега, направихме експертиза, която показа, че конструкцията на сградата е здрава и след укрепване може да бъде достроена. В момента приключваме с укрепителните работи", обясни изпълнителният директор на "Актив пропъртис" АДСИЦ Дилян Панев. От ръководството на университета потвърдиха, че имотът на бул. "Цариградско шосе" ще се използва за учебни цели, макар и преди време да имаше планове за превръщането му в конферентен и бизнес център. Почти сигурно обаче в него няма да се пренесе факултетът по журналистика.

"Като се има предвид, че сградата трябва да е готова през 2015 г., решението кои факултети да се настанят в нея ще се вземе от следващото ръководство на университета", посочи ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев.

Според него обаче най-вероятно на 7-ми километър на бул. "Цариградско шосе" ще се пренесат някои от новите специалности, които университетът открива. По-старите факултети трудно ще се разделят със сградите си в центъра на София, дори в замяна на по-нова и модерна база.

В други времена

Интригата в договора между университета и инвеститора обаче е друга. А именно тази част от него, според която срещу вложените в завършването на новия факултет средства "Актив пропъртис" получава право на строеж върху съседен терен от близо 8.5 хил. кв.м, също собственост на учебното заведение.

През 2008 г. сделката "довършване срещу собствена инвестиция" изглеждаше обещаваща за фонда. Още повече че впоследствие той купи и два съседни на университетския парцели – с лице към бул. "Цариградско шосе" и към пряката "Боян Дамянов". Така успя да увеличи значително строителните параметри.

Според имотния регистър още при окрупняването на терените за частната инвестиция в нея се е включил и втори участник – пловдивското дружество "Галакси пропърти груп" от кръга на "Винпром Пещера". Заедно с него "Актив пропъртис" е придобил и описаните по-горе парцели с площи съответно 735 кв. м и 909 кв. м.

С тях плюс отстъпеното от университета право на строеж, двете дружества вече са разполагали с терен от близо 10 хил. кв.м. А плановете им бяха на него, успоредно със строителството на университетската сграда да изградят мащабен бизнес център с разгъната застроена площ от 92 097 кв.м. В архитектурен план най-впечатляващата част от тази инвестиция бе 104-метровата офис кула, а във финансов – необходимите над 70 млн. евро за реализацията й (по оценка от 2009 г.). Според Дилян Панев именно мащабите на строителството на бул. "Цариградско шосе" са причина "Актив пропъртис" да потърси втори инвеститор.

"За годините на съществуването си нашият фонд е набрал около 30 млн. лв. капитал, инвестирани в различни проекти. Разбирате, че строителство с мащабите на този бизнес център и при настъпване на икономическата криза не беше по силите ни", коментира мениджърът.

Амбициозният проект и сега заема челно място в плановете на "Актив пропъртис" и "Галакси", но поне за момента – само като триизмерно компютърно изображение. В кризата и трудната ситуация на офис пазара – празни площи и ниски наеми, той се оказва прекалено голям и рисков за изпълнение. Следователно няма как да намери и финансиране.

Дилян Панев потвърди, че засега плановете за реализацията му са замразени, но проектът остава приоритетен за "Актив пропъртис". Все пак не изключи вероятността строителството да започне през следващите 2-3 години, но при условие, че пазарната среда се подобри. Като потенциална възможност посочи и включването на външен инвеститор в проекта, но за момента конкретни резултати в тази посока няма.

В неопределено бъдеще

Така, поне засега, двамата инвеститори са в ситуация да изпълняват ангажимента си към Софийския университет, но без възможност да реализират собствените си планове. Въпреки това Дилян Панев бе категоричен, че ще завършат строителството на новия факултет по журналистика в обещаните срокове.

Според договорките между "Актив пропъртис" и "Галакси пропърти груп" двете дружества имат различни по размер финансови ангажименти към проекта. По-голямата част от инвестицията – около 2/3, се поема от "Галакси". Останалата 1/3 (около 4.3 млн. евро) остава за "Актив пропъртис". Дилян Панев уточни, че част от тези средства вече са платени, а дружеството разполага с достатъчно собствен ресурс, за да финансира остатъка.

Въпреки моментния застой на инвестиционните планове, той оцени договора със Софийския университет като добро решение, най-вече заради перспективите за развитие на района. Според Дилян Панев зоната около 7-ми километър на булеварда и разклона за летището се очертава като новия делови център на столицата заради добрата си комуникативност и концентрацията на административни и търговски сгради – The Mall, European Trade Center, Megapark, централата на Камарата на строителите, както и бъдещата сграда на Novotel. В по-далечна перспектива се очаква мястото да печели и от близостта си до технологичния парк на 4-ти километър по булеварда.

За Софийския университет резултатът също се очертава като добър, макар и през годините договорът за дострояването на факултета по журналистика да срещна много въпросителни (основно около опитите за избор на изпълнител без търг и възможността за постигането на по-изгодни условия).

Безспорна изгода обаче все пак има: факултетът на бул. "Цариградско шосе" ще бъде завършен, а районът ще се отърве от поредният грозен строителен скелет. Макар и с няколко десетилетия закъснение.

Въпреки че там едва ли ще се обучават бъдещи журналисти, тази сграда дълго ще остане позната като "новия факултет по журналистика" на Софийския университет. И в същото време като един от малкото доведени докрай проекти от 80-те години. Макар и с порядъчно закъснение.

Започната е през 1984 г. на столичния бул. "Цариградско шосе" в обкръжението на най-големия медиен комплекс по онова време, включващ недостроените редакционни корпуси на ИПК "Родина" и печатницата зад тях, сградата на "София прес" и антените на Националния радио-телевизионен център. Навремето в тази редица логично се е вмествал и факултетът по журналистика. Така строителството му започнало. Замряло в края на 80-те години със завършването на грубия строеж.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев

  Най-вероятно факултета по математика и информатика
  Един от най-големите (ако не и най-).
  Оттам идват най-много и на-големи приходи, така че има мн сериозен резон.
  А и специалностите му са търсени, хората си намират работа
  От друга страна е наврян в някаква мизерна сграда, а съседният химически факултет е с 5 -6 пъти по-малко студенти в двойно по-голяма сграда

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  ще се отърве от пореднияТ ?

 • 3
  tademan avatar :-(
  Tademan

  Там на път с две ленти и в локалното на Цариградско шосе няма да има разминаване с автомобилите на учащите и работещите (+ посетителите на МОЛ-а, Новотела, Мегапарк, а и Камарата на строителите е там.... Ама тях не ги бърка трафика и нервите на хората, те са ''строителни предприемачи '' . Пфуу.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Надпревара за складове

Надпревара за складове

Как Grand Kanyon се забави и смали

Как Grand Kanyon се забави и смали

Ново лято, нов герой на Алепу

Ново лято, нов герой на Алепу

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.