Сделки в съседния двор

Български инвеститори гледат към земеделска земя в Румъния, а някои и купуват

   ©  Надежда Чипева

Близо 100 млн. дка обработваеми площи, плодородна земя и все още достъпни цени. Това е формулата, която през последните години привлече редица чужди купувачи на земеделска земя към Румъния.

В челните редици са италианци, германци и инвеститори от арабския свят. Някъде в дъното, при това отскоро, фигурират и шепа български компании. За момента купувачите се броят на пръсти. Български интерес към румънска земя обаче има  както от производители, така и от големи фондове, инвестиращи в обработваеми площи. Насочен е към близките до нашата граница райони в Югоизточна Румъния – Северна Добруджа и устието на Дунав. Област, описвана от инвеститорите като значително по-слабо развита в сравнение със западните румънски територии, а като цени и обработвани площи – изоставаща с поне няколко години от българския пазар.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 18
  • + 5

  Ако въпросните инвеститори искат да обработват земя и у нас - да отделят малко от печалбите си (българите сме евтини) и да вземат земята под аренда. Ще ги приемем с радост, особено ако дойдат оборудвани с нужната техника (трактори, комбайни и всичко останало).

  Нередност?
 • 2
  atropin avatar :-|
  atropin
  • - 1
  • + 34

  Това е изненадващо добра новина. Агробизнеса в Североизтока явно върви доста добре, щом вече търсят площи и в чужбина. Евала, дано да потръгнат и поливното земеделие и животновъдството, щото те носят още по-висока добавена стойност.

  Нередност?
 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 8
  • + 5

  Значи липсата на данък върху земята прави ценови балон, който рано или късно ще гръмне. Нормалният данък е 1% от цената на земята.

  Нередност?
 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73
  • + 16

  До коментар [#1] от "Станислав Янков":

  Явно не си ходил към Добрич. 5% от фермерите получават 90% от субсидиите. Статистиката е на М.Найденов. А субсидиите са на декар. Т.е., като изключим северозапада, в БГ промишленото земеделие е окрупнено достатъчно добре. С техниката също нещата са по-скоро добре. Щом в Бяла Слатина арендаторите накупиха чисто нови трактори и комбайни от водещи марки, значи работата ще стане. Традиционно, БГ капитал тръгва от чифлиците в Добруджа.

  Нередност?
 • 5
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 2
  • + 1

  До коментар [#4] от "misho73":

  Тогава какъв е проблема сегашното положение със земята (забраната за продажбата ѝ на чужденци и малките данъци) да си се запази?! Очевидно - проблеми в това отношение няма! Просто - разни кръгове отново са се нахъсали да лишат малоимотните у нас и от последната им собственост...

  Нередност?
 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73
  • + 6

  До коментар [#5] от "Станислав Янков":

  [quote#5:"Станислав Янков"]Очевидно - проблеми в това отношение няма! [/quote]

  Има. Доста от земята не се работи и буренясва.

  [quote#5:"Станислав Янков"]разни кръгове отново са се нахъсали да лишат малоимотните у нас и от последната им собственост[/quote]

  Повечето дори не знаят как се казва селото или землището в което по незнайни причини са се оказали собственици. В покупките си на земя съм се нагледал на този случай. 90% от собствениците на земя (обикновено между 5 и 15 дка) не могат и не искат да я обработват. Искат да вземат едни пари, колкото-толкова, да си купят по два парцала и ново телефонче или да оправят парното за миналата година. Не виждам нищо лошо да ги освободим от този товар. Ако зависеше от мен, щях да забраня социалните помощи на хора със собственост. Така работи машинката. От римско време е така и така ще бъде. Платон се изказал по въпроса за земевладелците, защо да го повтарям? И освен това, съвременното земеделие е индустрия, няма място за земи под 100 дка, като това със стоте дка важи евентуално при зеленчукопроизводителите. За зърно - от няколко хиляди нагоре. Иначе с ралото и Сивушка, ама няма желаещи.

  Нередност?
 • 7
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 4

  До коментар [#6] от "misho73":

  [quote#6:"misho73"]Има. Доста от земята не се работи и буренясва.[/quote]

  Еми - къде са добрите доходи, които да позволят на всеки да инвестира във ферма?! Къде са обединенията по модела на някогашните ТКЗС-та (преди "демократичните промени" нямаше село без кравеферма, овчарник и земеделие накуп), но днес във ферми-акционерни дружества с голям финансов ресурс и отговарящо на европейските изисквания оборудване?! Къде са ефективните държавни стратегии и инициативи в подобна насока?! Да кажеш, че си демократичен и пазарно-ориентиран и да зачакаш някой от чужбина с излишни пари за пилеене да те изкупи за жълти стотинки въобще не е достатъчно, както най-ясно се вижда!

  [quote#6:"misho73"]Повечето дори не знаят как се казва селото или землището в което по незнайни причини са се оказали собственици.[/quote]

  Причините са знайни и стояха в основата на затриването на ТКЗС-тата скоро след "демократичните промени". Това са ВРЪЩАНЕТО НА ЗЕМЯТА И РАЗПРОДАЖБАТА НА ИНВЕНТАРА И ЖИВОТНИТЕ на някогашните ТКЗС-та. Ако ще сме демокрация и капитализъм, а не комунизъм - частната собственост е свещена (ако не смяташ така - обади къде си и да дойда да ти взема къщата и всичко останало, ако съм достатъчно добре въоръжен). Определено не е "незнайна причина".

  Задължително в общините има информация за собствеността над всяко парче земя, което не е държавна собственост. Който толкова много иска да обработва - лесно може да намери кой е собственика на съответното пустеещо парче земя и да му предложи рента. Избягалите в градовете заради безработицата по селата с радост ще приемат да им се плаща за неизползваната от тях земя.

  Кой по каква причина продава земята си - това си е изцяло негова работа. Земята си е негова собственост, животът - също и той си рашава защо и за колко да продава. След като ще освобождаваме тоя и оня от "товари" - да освободим и теб от твоя товар, къщата ти, като ти качим достатъчно данъците, че да се принудиш да я продадеш на безценица (или да ти я вземе държавата). Помисли си само, колко грижи ще си спестиш, като останеш без къща! То не са ремонти, катинари, води, токове...

  Нередност?
 • 9
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • + 4

  До коментар [#6] от "misho73":

  Всъщност в България от една страна има доста малки парцели, но от друга тук са едни от най-големите стопанства в Европа. Това не е добре. Доколкото знам в Европа стопанствата са с 500-5000 декара. И това се прави за да има предполагам конкуренция на пазара, освен, че така повече хора могат да работят в селското стопанство. Сега един арендатор като завземе цялото землище на едно село, че и повече, собствениците не могат да го сменят, нито сами могат да започнат да ги обработват заради дългите договори за аренда. Отделно само малка част може да работи в самото стопанство на арендатора.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал