Спасеният град
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Спасеният град

Михаил Заимов

Спасеният град

Хотелиерът Стефан Шарлопов е новият собственик на недозавършения ваканционен проект "Созополис"

Радостина Маркова
42174 прочитания

Михаил Заимов

© Капитал


Земя, обградена от море и скали, ниско застрояване и атмосферата на Стария Созопол с калдъръмените улички и двукатните къщи с дървени еркери и каменни основи. Тази комбинация убеди преди години инвестиционния фонд Equest да започне проекта "Созополис". На гръцки името означава град на спасението. И макар че древните кръстници едва ли са визирали бъдещите инвестиционни проекти в района, за "Созополис" това име наистина се оказва знаково. След три години забвение комплексът отново има бъдеще.

Ваканционният комплекс, замислен като луксозна реплика на най-старата гръцка колония по българското Черноморие, трябваше да бъде завършен още през пролетта на 2009 г. И това почти се случи, но кризата и трудните продажби го спряха на финала. Сега "Созополис" изглежда все така: почти завършен, но все още празен и някак призрачно пуст на морския бряг. Факт, който му спечели прозвището "умиращия град".

Спасението му обаче вече се задава. От няколко месеца в проекта влезе нов инвеститор – предприемачът Стефан Шарлопов, до момента известен основно с хотелския си бизнес. Стратегията му е проста – да се разплати с кредиторите, да завърши "Созополис" и да реализира спрените продажби на имотите. Тя вече е в ход и амбицията е на 1 юли догодина комплексът да посрещне изгрева на слънцето на Джулай морнинг с нов живот. И нов имидж – на една от многото спрени, но в крайна сметка малкото успешно завършени инвестиции на ваканционния пазар в кризата.

Созополис – основан 2007 г.

За ваканционния проект на юг от Созопол се заговори през 2007 г., месеци преди началото на строителството. Историята му обаче е по-дълга. Парцелът от 88 500 кв.м на полуостров Колокита бе окрупнен години по-рано и след няколко прехвърляния на собствеността бе придобит от "Иммофинанс". През 2005 г. дружеството плати за него 12 млн. евро. По това време то бе част от групата на фонда за дялови инвестиции Equest Investment Balkan (преименуван на Trans Balkan Investment) и заедно с друга компания от нея, "Белвю пропъртис", започна реализацията на проекта.

Замисълът бе той да е издържан в архитектурния стил на Стария Созопол – с калдъръмени улици и двукатни къщи с каменни основи и еркери, облицовани с дърво. Крайният проект включваше изграждането на 56 двуетажни къщи с общо 164 жилища в тях плюс 21 еднофамилни къщи със собствени градини, също ресторанти, хотелска част и търговска улица с магазинчета. Общата разгъната застроена площ трябваше да е 34 000 кв.м.

Според инвестиционния мениджър на "Созополис" Михаил Заимов по-старата концепция е била комплексът да включва апартаментни сгради и по-плътно застрояване. В крайна сметка обаче надделяло решението да се вдигнат къщи, строителството да е нискоетажно и застрояването да се ограничи до 16% от площта на парцела, за да има повече въздух и зеленина. "Винаги съм държал "Созополис" да има човешки облик", обясни Заимов.

Според него в самото строителство са влагани най-качествените материали. Външните стени са с блокчета естествена керамика. Облицовката на еркерите е от сибирска лиственица, един от най-устойчивите на влага и атмосферни влияния дървесни видове. В рекламата на проекта пък се изтъкваше, че 80% от имотите ще имат морска гледка – благодарение на амфитеатралното разположение и факта, че са на полуостров, където морето наднича от три страни.

Проектът обаче проходи трудно. Продажбите бяха слаби, а през 2009 г. "Иммофинанс" престана да обслужва кредита си към финансиращата Алфа банк, задлъжня и към изпълнителя на строителните работи "Главболгарстрой". Вероятно защото по това време кризата вече бе факт, а отливът на купувачи на ваканционния пазар се усети по-силно именно при високия клас имоти. Така, малко преди финала, комплексът остана незавършен с продадени едва четири къщи в него.

Новият градоначалник

След три години замразено строителство и растящи задължения "Созополис" все пак получи своя втори шанс. В началото на тази година се заговори за сериозен интерес от страна на хотелиера Стефан Шарлопов, първоначално – от името на голям руски инвеститор.

Самият Шарлопов не отрече това. Схемата е била да придобие проекта и да изчисти задълженията му, преди да влезе крайният собственик.

"Руските инвеститори се свързаха с мен, защото искаха да вложат средства в България и аз им бях препоръчан. Планираха първо да купят нещо край морето, а след това да инвестират в СПА проект. Появи се "Созополис" и започнахме работа по сделката", обясни хотелиерът.

В хода на преговорите обаче руснаците се отдръпнали, защото начинанието им се видяло прекалено рисково. Така Стефан Шарлопов останал краен инвеститор в "Созополис".

По думите му покупката е минала през сделка за компанията собственик "Иммофинанс", след като от нея са извадени останалите проекти (освен "Созополис" дружеството имаше няколко жилищни и ваканционни инвестиции в София и планински курорти).

Всъщност най-вероятно новият собственик е придобил не самото дружество, а компанията-майка: регистрираната на Вирджинските острови "Иммофинанс холдинг лимитед". И много вероятно цена за дружеството не е плащана, а просто са поети дълговете.

Така или иначе от тази пролет в управата на "Иммофинанс" фигуриранов представител - "Роял кампъни груп" от групата на Стефан Шарлопов. А новият собственик вече планира завършването на комплекса и предлага имотите, включително на есенните изложения в Москва.

Вторият живот на проекта

Да изправиш на крака веднъж спряна инвестиция не е лесна задача, особено ако тя е с мащабите на "Созополис". До момента вложеното в проекта възлиза на 53 млн. евро – разходи за земя, строителство, озеленяване, над 4.5 км алеи и пътища в комплекса и 2.5 км канализация, отвеждаща до пречиствателната станция на Созопол. Отделно от това са платени и 300 000 лв. за реставрацията и консервацията на двете тракийски могили, открити в хода на строителството (зоната около тях ще се превърне в музей на открито).

По думите на Стефан Шарлопов той вече е уредил задълженията около "Созополис" към строителя "Главболгарстрой" и Алфа банк. Хотелиерът отказа подробности около сделката, но според източник на "Капитал" е поел обслужването на заема от 35 млн. евро към банката при облекчени условия.

Допълнително ще инвестира още 5 млн. евро в завършването на проекта – възстановяване на зелените площи и завършване на дървените обшивки на приблизително 20% от къщите. Планира и строителство на СПА център, тъй като край комплекса има извор, чиято вода се е оказала минерална. Находката е близо до рибарските колиби и известния в района талян на Паустовски, където руският поет е почивал едно лято.

Ключовият проблем, пред който е изправен новият инвеститор в "Созополис", обаче е имиджов. За да продава успешно имоти, той трябва да убеди купувачите, че този път всичко около проекта е наред и той ще бъде напълно завършен. Още повече че основните му пазари са българският и руският, а и на двата хората се опариха с доста изоставени инвестиции през годините.

Според Стефан Шарлопов обаче той има славата на сериозен инвеститор и, заставайки с името си зад проекта, ще реши този проблем. Твърди, че до момента е договорил продажбата на 10% от имотите в него, а с напредването на довършителните работи очаква продажбите да растат.

Цените, на които се предлагат имотите в "Созополис" към момента, са между 1300 и 1500 евро/кв.м без ДДС, което е в горната граница дори за комплексите в скъп район като Созопол. Все пак цената е сериозно редуцирана в сравнение с офертите преди спирането на строителството, когато цените на редовите къщи в "Созополис" започваха от 1800 евро/кв.м, а най-скъпите самостоятелни имоти надминаваха 2000 евро/кв.м.

Сега ваканционният пазар е отрезвен и покупките се планират внимателно. Но дори при бутиковите размери на луксозния сегмент има шанс за реализация на проект с много зеленина, услуги, изградена инфраструктура и по-специална атмосфера. Ако "Созополис" остане такъв и след прераждането.

От храни към туризъм

Стефан Шарлопов започва бизнес през 90-те години, основно с производство на храни. През 1995 г. регистрира "Роял фуудс", която държи марките за производство на сладкиши "Роял кейк" и на бланширани картофи "Роял пътейтос". Под името "Девин – Роял" управлява и компания за бутилиране на минерална вода "Девин", а "Роял интерфрукт" се специализира във вноса на цитруси. Успоредно развива дейност и в транспорта, охранителния бизнес и туризма. В последната сфера инвестира чрез "Роял холидей", чрез която придоби хотел "Мургавец" в Пампорово, хотел "Янтра" във Велико Търново, изгради "СПА хотел Девин" и хотел "Пирин" в Сандански, инвестира в къщи за гости. През 2004-2005 г. последователно се раздели с бизнеса си с храни и с бутилирането на минерална вода, като запази фокус върху туризма. През 2007 г. обедини хотелите и къщите за гости под марката "Шарлопов хотелс", като инвестира и в хотел в Германия. Председател е на Съюза по балнеология, СПА и уелнес туризъм.

Земя, обградена от море и скали, ниско застрояване и атмосферата на Стария Созопол с калдъръмените улички и двукатните къщи с дървени еркери и каменни основи. Тази комбинация убеди преди години инвестиционния фонд Equest да започне проекта "Созополис". На гръцки името означава град на спасението. И макар че древните кръстници едва ли са визирали бъдещите инвестиционни проекти в района, за "Созополис" това име наистина се оказва знаково. След три години забвение комплексът отново има бъдеще.

Ваканционният комплекс, замислен като луксозна реплика на най-старата гръцка колония по българското Черноморие, трябваше да бъде завършен още през пролетта на 2009 г. И това почти се случи, но кризата и трудните продажби го спряха на финала. Сега "Созополис" изглежда все така: почти завършен, но все още празен и някак призрачно пуст на морския бряг. Факт, който му спечели прозвището "умиращия град".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

50 коментара
 • 1
  trezven avatar :-P
  Трезвен

  Бреее, как така, поне един малък 50-етажен хотел да няма в този проект? Тц, тц, да не повярва човек. Ще взема да чукна на дърво, да не взема да го уручасам.

 • 3
  dourmana avatar :-(
  Petko Dourmana

  Това не е ли райския залив???
  Не мога да повярвам, че и него са застроили...

 • 4
  angelan avatar :-|
  one4all

  Имам впечатления за размаха на Шарлопов и ако тази статия е достоверна 100% ще направи едно тешкарско място за люде потрудили се за да си го позволят.

 • 5
  moriarti avatar :-P
  moriarti

  Нима?! Добре, че България разполага САМО с 200 километра брегова ивица, та скоро ще бъде застроена цялата и тогава - ЩАСТИЕ и БЛАГИНИ ще ни бликат от носовете. Как пък не построиха веднъж и едно хубаво нещо? Каквото и да е... краварник, кръчма, църква, бичкиджийница... ама да е хубаво. УжасТ!

 • 6
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  До коментар [#3] от "dourmana":

  Ще застроят всичко! До последния камък!
  Но аз се учудвам на две неща:
  - защо под формата на статийка Капитал така прапагандира прикритата руска инвестицията на г-н Шарлопов?
  - защо при положение, че Гърция с невъобразимите си плажове и природа е на само 300 км, ми говорят за някакъв де факто руски курорт по Черноморието?
  От 10 г. ходим в Гърция и признавам, че преди това просто не сме усещали как си съсипвали ваканциите на Черно море.

 • 7
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  все проекти започнати по време на тройната ламя, след като други комунисти в предходното правителство на Кобурглотски успяха да изкупят огромни парцели на безценица, поне 4-5 години преди България да стане член на ЕС...

 • 8
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  На мен това ми прилича на платена статия - нямам нищо против, но си е явна реклама.
  Никакво застрояване на Черноморието не мога да приема за положителен факт. Не остана залив, не остана скала без бетон. :(

 • Lady Zeppelin

  Още една тухла в стената на късата ни крайбрежна ивица.

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Шарлопов ги разбира тези работи с хотелите, с каквото се е захванал все е станало... и имотите не трябва да пустеят, трябва да "живеят"....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Търсят се жилища за живеене

Търсят се жилища за живеене

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.