Регулация в повече
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Регулация в повече

Председателят на НСНИ Иван Велков твърди, че основната цел на закона е изсветляване на пазара

Регулация в повече

Брокерите на имоти искат своя камара и професионален регистър, но това надали ще реши проблемите в бранша

Радостина Маркова
7171 прочитания

Председателят на НСНИ Иван Велков твърди, че основната цел на закона е изсветляване на пазара

© Мария Съботинова


Брокерите на имоти да се вписват в професионален регистър, а тези извън него да нямат право да упражняват професията. За тази мярка за пореден път настояха компании от бранша, обединени в Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ). Мярката е заложена в проектозакон за брокерската дейност, който скоро ще бъде внесен в парламента.

Кой може и кой не може

След строители, архитекти, оценители и проектанти брокерите на имоти са поредната гилдия, която иска регламентация на услугата. Години наред посредничеството при сделки се развиваше без регулация. Мотивите на брокерите да искат такава сега са, че така ще се увеличи качеството на услугата и ще се борят по-ефективно със сивия сектор. По думите на един от бившите председатели на НСНИ, Орлин Владиков, като нерегламентирани брокери се изявяват "от секретарки на зам.-министри, през таксиметрови шофьори до кметове на малки общини". Съответно без да плащат данъци, осигуровки за тази дейност и да спазват етични правила. Първата крачка за регламент бе направена още през 2010 г., когато бяха въведени доброволни стандарти за брокерска дейност, разработени от Европейския комитет по стандартизация CEN. Сега стремежът е те да станат задължителни чрез включването им в закон.

Проектът на НСНИ предвижда дефиниции на понятията "брокер" и "агент" на имоти. В първия случай става въпрос за юридически лица, а във втория – за физически, работещи в съответните брокерски агенции. За да продължат да работят, всички ще трябва да се впишат в професионален регистър, поддържан от бъдеща камара на брокерите на имоти. "Целта ни е да регламентираме професията, без да поставяме висок праг за достъп. По тази причина заменихме първоначалния лицензионен режим с регистрационен", посочи управителят на "Явлена" Страхил Иванов, който е и член на работната група, подготвила закона.

Образован значи ли компетентен

Вписването в брокерския регистър обаче ще става по определени критерии. Така например управителите и служителите на брокерски компании ще трябва да имат специализирано образование или допълнителна квалификация за упражняване на професията. Законът ще въведе и професионална застраховка, както и задължителното сключване на договори за посреднически услуги с клиентите. Според председателя на НСНИ Иван Велков основната цел не е картел на пазара, а изсветляването му. "По наши оценки в момента работещите посреднически компании в страната са не повече от 2000, но реално никой не знае точния им брой", посочи той.

От икономическите среди обаче изказаха съмнения доколко заложените цели ще бъдат постигнати със законопроекта. Най-малкото защото създаването на регистър няма как да реши проблема със сивия сектор. 

"Брокерите привличат клиенти основно с добра репутация и качествена услуга. За мен успешните сделки са достатъчна референция, не е нужна законова регламентация", коментира изпълнителният директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова. Според нея в дългосрочен план мерки като образователния ценз ще имат негативен ефект, защото ще ограничат конкуренцията на пазара. А това обикновено означава по-високи цени и по-ниско качество на услугата, посочи Костадинова.

Брокерите на имоти да се вписват в професионален регистър, а тези извън него да нямат право да упражняват професията. За тази мярка за пореден път настояха компании от бранша, обединени в Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ). Мярката е заложена в проектозакон за брокерската дейност, който скоро ще бъде внесен в парламента.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  bateVal avatar :-?
  bateVal

  Мисля, че този младеж Иван Велков играеше в "Да обичаш на инат". Или бъркам?

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Опитват, защото имат "добрия пример" пред очите и знаят, че за български условия най-печалившето решение е да подкокоросаш държавата, да приложи своето насилие срещу конкурентите. Най-жалкото е, че докато до вчера под новините за подобни антипазарни инициативи се мъдреха перверзните физиономии на познатите дърти ченгели, а сега вече сме свидетели на бодра смяна от 30-35 годишни милиоционери

 • 3
  busy2 avatar :-|
  Dr.Jotker

  Докато размерът на комисионната е по-важен от качеството на услугата, проблеми ще има

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Даже учениците в 4. отделение вече са научили от тактовците си, че у нас пари могат да се направят не от находчивост, работа с наукат, развой на продукти, технически пробиви и излизане на световния пазар, а най-вече от навъртането около държавния казан и разчистването на конкурентите чрез държавната машина. Малко хронология на държавното насилие, чиито примери и до днес са пред очите ни, за да вдъхновяват настоящи и бъдещи поколения родни предприемачи, че "само така стават нещата- друг начин нема ъ му е*а майката!":

  - Дирк Виземан, собственик на първият нискотарифен превозвач Бекс Еър. Почна да маскира редовни линии като чартърни полети, без да съобрази, че привидната чиновническа небрежност относно присъединяването към спогодбата "Открито небе" съвсем не е случайна, а добре подплатена с нечия поръчка. Накрая завърши проснат от барети насред претарашения си офис, клиентите му висяха по летищата, а българският гражданин продължи още 2 години да пътува по 48 часа с автобуса до Мадрид и 72 до Лондон.

  - натрисането на инженерите-проектанти и архитектите в задължителни камари със солен годишен членски внос. Парадоксът е, че за германските и австрийските инженери членство в камара се иска само за категорията Prüf, т.е. за тънката прослойка контролни инженери, но не и за масовите проектанти. Разбира се, нашият вариант на камари е касички за пари с нула отговорност. Ако на лицензиран от тях проектант рухне блокът или гръмне котелът, те няма да възстановят нито стотинка на ощетения, заради това че са лицензирали неквалифицирано лице. Наказанието за срутен блок е "замразяване на членството за 3 месеца" или нещо подобно. За архитектите още по-зле - там сами се насъскваха как най-лесно се постига висок КИНТ, като се краде от тротоарите, правят "тераси с перголи" и пр. до степен да имаме масово тротоарчета по 25-30 сантиметра, мерено от цокъла на 10-15 етажни сгради. Масово, и всичките такива изпъления са от златните години на съществуване на архитектурна камара!

  - продължавам с поръчковото ограничение 4 аптеки на фирма, до ден днешен не знам защо точно 4, а не 6, или 3 или 11. Сега веригите пак си ги има, само че трябваше да отворят нови булстати, за да вкарат по 4 аптекти в тях

  - скандалът от миналата седмица, за глобата от 16 милиона лева на дилър на автомобили. Мога да се обзаложа, че на всички други дилъри договорите са или същите, или още по-затегнати. Но както казват българите при такива сучаи, "тойо са го поръчАли оти не си е кихнАл къде требе - ъ му пазят гърбО"

 • 5
  bate_but... avatar :-|
  bate_but...

  Не бива да се допуска подобен закон, защото единствения резултат ще бъде да се намали конкуренцията сред брокерите, да се вдигнат комисионните, и оттам да се товарят потребителите с по-високи цени на недвижимите имоти. Схемата е елементарна и дано да не успее да мине.

 • 6
  gost22 avatar :-?
  gost22

  Кога ще има закон, вменяващ на камарите да носят финансова отговорност, заедно с лицензираните от тях лица? Все пак правата вървят със задълженията, за да има баланс и качество в системата.

 • 7
  vladimiryosifov avatar :-?
  Владимир Йосифов

  Брокерите трябва да бъдат контролирани от Агенциите .
  Агенциите трябва да бъдат контролирани от Браншова организация.
  ---
  Вижте, хлебарите, които нямат никакво влияние върху богатството на Нацията имат Браншова организация.
  Повечето хлебари са прости и неуки хора, които ако не са виждали Пекарна на живо и няма да видят .
  Но имат БРАНШ !!!
  ---
  Агенциите за недвижими имоти са ФАКТОР при стопанисването на богатството на хората !
  Колеги, осъзнавате ли отговорността ?
  От нас зависи дали Х00 000 българи ще забогатеят или обеднеят .
  Поздрави,

 • 8
  06210311 avatar :-|
  06210311

  Поредниата илюстрация на фразата за добрите намерения по пътя към Ада. Регламент в бранша безспорно е нужен, но още по-безспорно начина по който се въвежда /прокарва/ е в най-добрия случай съмнително порочен. Никакво публично обсъждане, никакво браншово обсъждане, никакъв акцент върху прагматичната страна на нещата - опит и постигнати реални резултати. Господа от НСНИ, опитайте се да си дадете сметка, че единствено вие сте със съзнанието, че сте "национални" :) Имате лобистка и корпоративна сила, но нямате силата нужна да промените траекторията на естествени пазарни процеси и отношения. В интерес на всички, дори и на вас, би било ако предложите на елементарно обществено обсъждане текстовете на бъдещия закон. В противен случай предстоят изненади! :)

 • 9
  m_g85 avatar :-|
  Wini

  Дали на някой от вас му се е налагало да купува или да търси да наеме имот през последните години? В нета е пълно с т.нар "набирателни" обяви - т.е. рекламира се несъществуващ продукт. Отделно на пазара има "брокери", които нито имат фирма, нито плащат данъци, нито могат да ти предложат някаква сигурност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Зелени и на покрива

Зелени и на покрива

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK