"Арко инвест" преструктурира дълга си към "Пиреос"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Арко инвест" преструктурира дълга си към "Пиреос"

Част от комплекса на естонската група в "Манастирски ливади"

"Арко инвест" преструктурира дълга си към "Пиреос"

Сделката ще позволи на компанията да продължи с продажбата на жилищата си в София

Мария Иванова
9261 прочитания

Част от комплекса на естонската група в "Манастирски ливади"

© Мария Съботинова


Компанията за инвестиции в недвижими имоти "Арко инвест" е постигнала споразумение с Банка Пиреос България за изменения в условията за финансиране на два от проектите си в София. Това стана ясно от съобщение на естонската група Arco Vara,  която е собственик на българското дружество. Споразумението се отнася за управляваните от "Арко инвест" жилищни комплекси BLVD Residence на бул. "Мадрид" и Мanastirski L!VD apartments в кв. "Манастирски ливади". Договорените изменения ще позволят на инвеститора да възобнови реализирането на апартаментите от двата комплекса. Общата инвестиция на компанията в двата проекта до момента е около 40 млн. евро – малко над 25 млн. евро за BLVD Residence и малко под 14 млн. евро за Мanastirski L!VD apartments. Договореното финансиране за тях от страна на Банка Пиреос е за съответно до 16.5 млн. евро и до 3.8 млн. евро.

Отпушване на продажбите

От Arco Vara съобщават, че са успели да договорят намаляване на дължимата вноска по главницата от предоставеното финансиране, която трябва да се превежда към банката при всяка продажба на апартамент. Това на практика ще позволи на групата да продължи да погасява задълженията си. В допълнение, ще бъде възобновено и прехвърлянето на собствеността на жилищата към над 30 клиенти, с които вече са сключени предварителни споразумения.

"Допреди преструктурирането размерът на дължимото плащане по главницата от страна на "Арко инвест" при прехвърлянето на собствеността над апартамент към клиент би надвишил крайната сума, получена от клиента към датата на трансфера", посочват от Arco Vara. От естонската компания допълват, че поради тази причина прехвърлянето на собствеността на апартаментите е било спряно до изменението на договорите за кредит, тъй като групата не е била склонна да покрива разликата. 

"Сумите, платими към Банка Пиреос при продажба, бяха уеднаквени с текущите пазарни стойности, което ще позволи на "Арко инвест" да продължи продажбата на своите имоти без нужда от финансиране от страна на компанията-майка", посочват от българското дружество.  

Свиване на задълженията

Според постигнатото споразумение лихвата по предоставеното от банката финансиране ще бъде намалена с около 1.5 процентни пункта, посочват от инвестиционната компания. Това ще доведе до свиване на годишните разходи за лихви на групата с над 200 хил. евро.

По оценка на Arco Vara споразуменията вероятно ще намалят общата дългова тежест на групата с над 2 млн. евро, като конкретният размер ще зависи от финализирането на отложените до момента сделки. От групата очакват през първото тримесечие на 2013 г. да бъде прехвърлена собствеността на апартаменти с обща площ над 4000 кв.м. Общата разгъната застроена площ на трите сгради от комплекса в "Манастирски ливади" е 35 хил. кв.м. Едната от тях беше завършена през 2012 г., а останалите две се очаква да бъдат приключени през 2014 г. и 2015 г. Сградата на бул. "Мадрид" е с обща площ от 25 хил. кв.м, а строителството й беше завършено през юни 2010 г.

От "Арко инвест" уточняват, че до момента са продадени 63% от апартаментите в BLVD Residence, а заетостта на магазините и офисите в сградата е 97%. В изградената част от комплекса в "Манастирски ливади" са продадени 91% от апартаментите и 83% от магазините. В останалите две сгради продажбите на зелено са за 7% от апартаментите и 54% от магазините. 

Част от договорените условия предвиждат още през 2014 г. инвеститорът да изплати на банката 1.8 млн. евро. Поемането на това задължение би могло да доведе до необходимост от ново преструктуриране на сключените от групата договори за кредит, в зависимост от това какви ще са реалните резултати от продажбите, както и от други условия, става ясно от съобщението на Arco Vara.

"Чрез преструктурирането на заемите дейностите на групата в България отново са устойчиви и позволяват обслужването на финансовите задължения с приходи от отдаване под наем, а рискът от прекратяване на кредитните споразумения заради нарушаването на условията по заемите от страна на групата се елиминира", посочват от компанията.


1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Завръщане на село

Завръщане на село

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK