Курортното бъдеще на Карадере

Преработеният проект Black Sea Gardens

Курортното бъдеще на Карадере

"Мадара Юръп" възражда проекта за застрояване на последото диво място на Черно море

Десислава Лещарска
68749 прочитания

Преработеният проект Black Sea Gardens

© Мадара Юръп


Ваканционен комплекс за 220 млн. евро ще бъде изграден в една от последните незастроени местности на черноморието – Карадере, до варненското село Бяла. Проектът кандидатства за сертификат от правителството за приоритетен инвестиционен проект и така има шанс да се възползва от редица държавни преференции, включително и финансови. На фона на икономическата криза и чувствителността на обществото към увреждането на природата заради частни проекти информацията звучи като от сайта "НеНовините". Но не е. Съобщението е истинско и идва от инвеститорите в проекта Black Sea Gardens - "Мадара Юръп".

Става въпрос за небезизвестния, спрян преди четири години проект Black Sea Gardens, изработен от едно от най-големите архитектурни бюра в света – Foster + Partners. Основен инвеститор в комплекса беше инвестиционният фонд Madara Bulgarian Property Fund, който доскоро се търгуваше на неофициалния сегмент на Лондонската борса, обясни пред "Капитал" директорът й Скот Пъркинс. Тя остава в проекта Black Sea Gardens с партньор – регистрираната в Малта Rainbow Malta (Holdings). Офшорното дружество стои зад проекта yooBulgaria – комплекс от 257 апартамента в Обзор.

Madara Bulgarian Property Fund си партнираше в проекта за застрояването на Карадере с българската "ББТ проджектс", чиито мажоритарни собственици са Димитър Борисов и Иво Иванов. Двамата са известни повече с фирмата си за сметосъбиране "Титан АС" и с това, че са собственици на футболен клуб ЦСКА. Димитър Борисов каза пред "Капитал", че тъй като "в момента нямаме сили" "ББТ проджектс" е прехвърлила участието си в проекта Black Sea Gardens на "Мадара Юръп".

Логичен е въпросът защо проектът на Карадере се рестартира точно сега. "Международната среда за такъв тип проекти беше ужасна, не само в България. Проблемът с тях е, че трябва да имаш много ясна представа как ще изглежда пазарът след 2-3 години. Виждаме началото на икономическо възстановяване, виждаме възвръщане на инвеститорското доверие към България", мотивира решението си Пъркинс.

Заменените гори се вадят от проекта

До момента "Мадара Юръп" са изкупили чрез свързани фирми 500 дка в местността Карадере, предстои изкупуването на още 900 дка по думите на Скот Пъркинс. Инвестицията само в земята е 50 млн. евро, каза мениджърът. В посочените терени са и заменените в полза на "Мадара Бяла Норд" АД през 2008 г. 707 дка, които се прочуха като една от едрите заменки за топ земи по морето, извършени по времето на тройната коалиция. Теренът обаче попадна в забранителния списък за изваждане от горския фонд – след нагнетяването на скандала със заменките и разследването на Европейската комисия за държавна помощ. "Нека да е ясно, ще строим върху площ от 240 дка, които са в регулация. Земята извън регулация ще си остане така – ще я запазим в сегашния й вид, ще бъде достъпна и всеки може да ходи там", обяви пред "Капитал" Скот Пъркинс.

Редизайн

Първоначалният проект, разработен от Foster+Partners предвиждаше застрояване на около 700 дка в местността Карадере и изграждането на ваканционно селище с 5000 апартамента и вили и капацитет за 15 400 души. Инвестицията се изчисляваше на близо 1 млрд. евро. По план придвижването в комплекса трябваше да става само с електромобили и велосипеди, да се използват възобновяеми енергийни източници, а нивото на въглеродните емисии трябваше да е сведено до минимум.

"Зелената" концепция е запазена и в преработения проект на "Мадара Юръп", но са намалени параметрите на застрояване, което е логично предвид изключването на 700 дка, които са под забрана. В Закона за устройство на черноморското крайбрежие от 2008 г. важат и нови, по-ниски параметри на застрояване за първа линия на морето, с които инвеститорът е решил да се съобрази, въпреки че има влязъл в сила Подробен устройствен план (ПУП) от преди това. Плътността на застрояване е намалена на 18% и по думите на Скот Пъркинс ще бъде една от най-ниските за Черноморието. От "Мадара Юръп" обясниха, че проектът предвижда два 5-звездни хотела и един 4-звезден, здравен център с поликлиника, кино и концертна зала, детска градина, галерии, спа център, търговски център, барове и ресторанти. Самостоятелните жилища – в къщи и апарт-комплекси са 2000. Строителството ще отнеме три години, а Скот Пъркинс се надява то да започне още тази година, въпреки че по-реалистичната прогноза е 2014 г.

"Не искахме това да е поредният комплекс на морето. Искахме да е изключителен", каза Скот Пъркинс. "Мястото е много красиво, с изобилие от природни дадености. Искахме да запазим в най-голяма степен това предимство. Затова привлякохме Foster+Partners - заради опита им с такива проекти. Опазването на околната среда беше водещото в идеята за проекта. Нито едно развито дърво няма да бъде отсечено", посочи мениджърът. Той обясни, че освен "моралния дълг" да опазят това красиво място инвеститорите възнамеряват да привлекат друг тип летовници към България - по-платежоспособни. "За нас е важно също така проектът да изглежда български – модерен, но български. Прекарахме много време в обикаляне на българските села с архитектите. Всичко това е интегрирано в дизайна", каза още Пъркинс. Той обясни, че и преработеният проект е дело на Foster+Partners.

Помощ от държавата

"Нашият екип ни посъветва да кандидатстваме за сертификат за приоритетен проект от Българската агенция за инвестиции", каза Пъркинс. "Ако го получим, ще имаме административна подкрепа от три министерства – на регионалното развитие, на икономиката и на околната среда. Но сертификатът е сигнал към международната общност, че този проект е подкрепен от правителството, че властите го припознават", допълни британецът. Сава Събев, друг от представителите на "Мадара Юръп", поясни, че компанията иска да се възползва от възможността за финансова подкрепа при изграждането на довеждаща инфраструктура, тъй като в района няма електроснабдяване и канализация.

От Българска агенция за инвестиции потвърдиха пред "Капитал", че има постъпило искане от инвеститора "Мадара Юръп" за издаване на сертификат за приоритетен проект, което не означава автоматично, че то ще бъде одобрено. Преференциите за приоритетен проект могат да бъдат най-различни - съкратени срокове за административно обслужване, предоставяне на терени без търг, изграждане на довеждаща инфраструктура за сметка на държавата, възстановяване на част от осигуровките на новоназначените служители, данъчни облекчения, учредяване на смесено дружество с държавата и др. "Понеже в случая става въпрос за приоритетен проект, той трябва да мине и през Министерски съвет, който има последна дума по издаването на сертификата и за подписването на меморандум с инвеститора, където да се определят клаузите на договора, съпътстващ сертификата", се казва в отговора от БАИ на запитване на "Капитал".

Слонът в стаята

Въпреки зелената си концепция проектът Black Sea Gardens предизвика остра реакция сред природозащитниците още преди години, а сега социалната нетърпимост към инвеститорски намерения в защитени зони е още по-голяма. Особоено след бавно случващия се, но системен натиск за строителство в Иракли и Корал, Карадере остана на практика единственото диво място на българското Черноморие.

"Наясно сме с притесненията на природозащитниците и мисля, че хората се притесняват с право, коментира Пъркинс. Честно казано, начинът, по който се застрои Черноморието, не е добър. Качеството, стандартите са много ниски. Но когато видите дизайна на този проект – той е съвсем различен от всичко останало. Качеството му е много високо не по местни, а по световни стандарти. Проектът ще привлече много инвестиции в района, ще създаде работни места. Освен това при всеки голям проект има хора, които са против. Не сме наивни. Очакваме възражения. Но с акционерите сме се ангажирали да има изчерпателно обществено обсъждане", каза още британецът.

Обсъждането обаче не е нещо, което добронамерен инвеститор решава да направи в полза на гражданите, а законово задължение. Районът на Карадере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. "Камчийска планина" е обявена миналата година, което е променило режимите на защита в района. Според екоминистерството проектът е невъзможен без положителна оценка за въздействието върху околната среда и оценка за съвместимост с "Натура 2000".

Така или иначе, подробният устройствен план на проекта Black Sea Gardens ще бъде променен, а целият етап по издаване на строителни разрешителни ще се повтори заради новите параметри. Ако комплексът получи зелена светлина от отделните министерства, няма архитект, който да откаже издаването на разрешение за строеж. И ако държавата реши, че иска да изпълни волята на защитниците на единственото незастроено място на крайбрежието, ще трябва да търси извънредно решение за спиране на иначе законния проект.

Кои са "Мадара Юръп"

"Мадара Юръп" е новото име на "Мейфеър груп" – публична компания на Българската фондова борса, която от регистрирането й преди няколко години досега има спорадични сделки, но не развива дейност. Основни акционери са регистрираното в Малта Rainbow Malta (Holdings) (94.99%), регистрираното на Британските Вирджински острови Rainbow Group Services (5%) и физическото лице Радослав Димитров (предприемач от Варна, занимаващ се с имоти), става ясно от Търговския регистър. Според отговор на "Мадара Юръп" до "Капитал" "дружеството е създадено от два английски инвестиционни фонда (Rainbow Malta и Madara Bulgarian Property Fund), в които влизат като инвеститори английски финансови институции, пенсионни фондове и богати частни инвеститори".

Сайтът на "Мадара Юръп"  – на английски и китайски, съдържа единствено мейл и телефон в Шанхай (По непотвърдена информация партньор в проекта ще е китайска банка, а оттам ще се търсят и купувачи за част от имотите).

В началото на януари тази година на извънредно общо събрание на акционерите се взима решение за преименуване на "Мейфеър груп" на "Мадара Юръп", както и за редица промени, свързани с дейността на дружеството. В новия съвет на директорите влизат британските граждани Скот Джеймс Пъркинс (директор на "Madara Bulgarian Property Fund"), Пол Райли и банкерът Людмил Гачев. Общото събрание разрешава на мениджмънта на дружеството да вземе кредит до 100 млн. евро от акционера Rainbow Malta (Holdings). Търговското предприятие се залага като обезпечение по кредита.

В дневния ред на следващото събрание на акционерите през юли има точки за изкупуване на 100% от капиталите на "Бляк сий инвестмънт тръст" ЕАД , "Бългериан пропърти инвестмънт тръст" ЕАД и "Мадара Бяла" ЕАД. Първите две са собственост на офшорното Rainbow Group Services (акционер в "Мадара Юръп") и са регистрирани на един и същ адрес (същият като на "Мадара Юръп"), с едни и същи управители. "Мадара Бяла" е свързано със съдружниците в "Титан АС". Трите дружества са оценени на 143.7 млн. лева. Активите им са имоти на морето, предимно в района на Карадере.

Ваканционен комплекс за 220 млн. евро ще бъде изграден в една от последните незастроени местности на черноморието – Карадере, до варненското село Бяла. Проектът кандидатства за сертификат от правителството за приоритетен инвестиционен проект и така има шанс да се възползва от редица държавни преференции, включително и финансови. На фона на икономическата криза и чувствителността на обществото към увреждането на природата заради частни проекти информацията звучи като от сайта "НеНовините". Но не е. Съобщението е истинско и идва от инвеститорите в проекта Black Sea Gardens - "Мадара Юръп".

Става въпрос за небезизвестния, спрян преди четири години проект Black Sea Gardens, изработен от едно от най-големите архитектурни бюра в света – Foster + Partners. Основен инвеститор в комплекса беше инвестиционният фонд Madara Bulgarian Property Fund, който доскоро се търгуваше на неофициалния сегмент на Лондонската борса, обясни пред "Капитал" директорът й Скот Пъркинс. Тя остава в проекта Black Sea Gardens с партньор – регистрираната в Малта Rainbow Malta (Holdings). Офшорното дружество стои зад проекта yooBulgaria – комплекс от 257 апартамента в Обзор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


79 коментара
 • 1
  euronymous avatar :-|
  Euronymous
  • -579
  • +38

  Наистина е по-добре да се направи нещо, защото сега и там и на много други места е занемарено и никой не ходи.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  popa_ avatar :-|
  popa_
  • -35
  • +415

  ТИЯ НОРМАЛНИ ЛИ СА БЕ?!?!?! ЕДНО МЯСТО НЕ ОСТАНА ДА НЕ Е НАСРАНО С БЕТОН И ДЕТО ДА НЕ СМЪРДИ НА КЕБАП¬ЕТА БЕЗ МЕСО И ДА ЗВУчИ ШИБАНА чАЛГА!!!!!!!!

 • 3
  mitfree83 avatar :-|
  Димитър Петков

  По-добре да го направят защитена местност и инфраструктура, която да подпомага само предвижването на хората, като нещо с електрически голф колички от Бяла до самия плаж и улесняване за извозване на боклуци и тем подобни, както и да да има спасители (не, сериозен съм, не се майтапя!!!). Иначе винаги идват гигантските компании и почват да говорят за инвестиции, от които щели да печелят всички. Да, тези същите компании, които спонсорират онези партии, които говорят за малкия и среден бизнес, обаче после вървят срещу него. А кой е малкия и среден бизнес?? Ами хората от Бяла в случая! Ако те осъзнаят, че Кара дере може да им носи приходи, без да са обвързани с работодатели-експлоататор, ще направят така, че да се защити мястото маскимално от брутални строежи. Има голямо изкуствено противопоставяне между социалните обединения и малкия среден народен бизнес. Реално средният и малък бизнес трудно би издържал срещу апетита на корпоративните империи, ако не се обединяват хората и взаимно да си пазят интересите от намеренията на акулите от световна пазарна нехуманна и експлоататорска икономика в сдружения, кооперации и т.н. Стига с тези мантри, че единствените възможности идват само от външни пари и сили.
  Дано хората започнат да се усещат, че това, че пише, че са българи на паспортите си, означава, че земята българска по някакъв начин им принадлежи и са отговорни пред дедите си и бъдещите си внуци как ще я бранят и ползват. Какво пречи местните предприемачи да се обединят общ проект, с който да ограничат придвижването на тежки автомобили и оборудвания до плажа и да измислят транспорт само за хора от града до плажа и обратно през целия ден на половин час да речем. И т.н. и т.н само и само Кара дере да се запази и поддържа такова, каквото е!

 • 4
  krisee avatar :-|
  krisee

  До коментар [#1] от "Count Grishnackh":

  Ти да не си ходил там зимата, та си стигнал до извода, че там "никой не ходи"?! Дай тогава да застроим всяко местенце, където "никой не ходи", че да съсипем и малкото останала девствена природа, а английските и немските курортисти да идват да се из*ират...

 • 5
  yothesupertramp avatar :-|
  Yonko Dobrev

  До коментар [#1] от "Count Grishnackh":

  Ти кога ходи там,че знаеш,че микой не ходи...или говориш наизуст?

 • katkat052

  С "помощ от държавата" ще ми строят на Карадере ??? Това вече е върховна наглост.

 • 7
  stanishko avatar :-|
  Станишко
  • -12
  • +201

  До коментар [#1] от "Count Grishnackh":

  Никой не ходи ли? Ходим хиляди къмпингари всяко лято. Мръсни уроди, и това ще застроят.

 • 8
  kiki2000 avatar :-(
  kiki2000

  Единственото, което приемам на местност като тази е китен къмпинг по гръцки образец със запазена зеленина и много малко асфалт! Всичко останало е тотално разсипване на едно от последните останали незастроени райски кътчета в страната ни!

 • 9
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Прекрасно си изкарвахме там като студенти, на палатка, едни пият, други се онождат, но за всеки има по нещо, е решително ни гонят в чужбина на море и като гледам успяха...

 • 10
  euronymous avatar :-|
  Euronymous
  • -132
  • +10

  До коментар [#4] от "krisee": иди и виж много е зле и с достъпа о всичко


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал