Ромфармландия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ромфармландия

Ромфармландия

Най-големият собственик на земеделска земя скоро може да управлява близо 900 хил. декара, ако купи "Серес"

Радостина Маркова
13786 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Седем декара. По толкова би притежавал всеки собственик на земеделска земя в България, ако обработваемите площи (около 37 млн. дка) бяха разпределени поравно. Само че не са. А активният пазар от последните години направи възможна появата на огромни за българските мащаби собственици на земеделска земя. Най-големият – групата около фармацевтичната компания "Ромфарм компани", е на път да се разпише със значима сделка и тази година. Миналото лято дружеството купи 180 хил. дка при ликвидацията на "Еларг фонд за земеделска земя" АДСИЦ за 90 млн. лв. Сега подготвя нова покупка – тази на фонд "Серес", в чийто портфейл влизат 186 000 дка.

Сделката е една от малкото с подобен мащаб и ако приключи успешно, ще увеличи притежаваните от "Ромфарм" и свързаните с нея дружества земи до 850-900 хил. дка. Факт, който говори за фокус върху пазара на земеделска земя, макар и за момента групата да не разкрива дългосрочните си планове. Стратегията дотук изглежда така: инвестиция в големи масиви, от които заради пазарната мощ се постигат високи аренди.

Без изненади

За продажба на "Серес" се говори от няколко години. А през последните месеци – и конкретно за преговори с "Ромфарм компани".
Новината за близката сделка обаче получи потвърждение едва след като на 3 юли бе внесено съобщение за предстояща концентрация на дейност в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Към момента и двете страни са крупни собственици на земеделска земя – портфейлът на групата около "Ромфарм" се оценява на 650 000 дка, но е възможно да е и по-голям, тъй като като дружествата в нея активно търгуват на първичния пазар. В този на "Серес" влизат 186 000 дка (повече за двете групи – в карето). Според източници на "Капитал" причина за продажбата на "Серес" е фактът, че акционери във фонда са основно финансови инвеститори, които търсят изход от пазара на земя и по-добри алтернативи за парите си. Анализите от последните месеци показват успокояване на продажните и арендните цени, което сваля очакваната доходност до 5-6% годишно.

От съобщението до КЗК става ясно, че "Ромфарм компани" ще придобие "Серес" като акционерно дружество, а не като портфейл от земеделски имоти. Този начин е по-бърз и документално по-лесен в сравнение с прехвърлянето на стотици хиляди декари. По него бе сключена и друга голяма сделка тази година – между "Винпром Пещера" и "Уинслоу ленд инвест" за дружеството "Омега агро инвест", в чиито активи влизат 160 000 дка земя.

Само земята

В случая със "Серес" се очаква фармацевтичната компания да придобие целия пакет акции на фонда, въпреки че част от инвеститорите дълго време не бяха склонни да продават. Ключов момент е било и постигането на споразумение каква част от активите да станат обект на сделката. Според близки до преговорите от "Ромфарм компани" са искали само земеделската земя. "Серес" обаче притежава и други активи – земеделска техника и селскостопански бази, тъй като развива и земеделско производство на собствена и арендована земя. Тази дейност се осъществява от част от четирите дъщерни дружества в структурата на фонда. Финалните планове са собствениците на "Серес" да запазят този бизнес, твърдят няколко източника. Те очертаха два сценария за предстоящата сделка. По-вероятният е "Ромфарм компани" да купи цялата земя на "Серес", като обработваните от него площи ще бъдат отдадени обратно под аренда на дружества от структурата му. За целта преди финализирането на сделката тези компании трябва да бъдат извадени от активите на фонда.
Вторият обсъждан вариант е бил "Серес" да бъде продаден само с част от портфейла си – около 100 000 дка, които не обработва. В такъв случай останалата земя – около 80 хил. дка, е трябвало да бъде прехвърлена в друга компания преди голямата сделка. Финално обаче тази опция е малко вероятна.

От ръководството на "Серес" отказаха коментар до приключване на сделката.

Малко, но мащабни

Интерес сред участниците на пазара предизвиква и цената, около която се преговаря при продажбата на "Серес". До момента единствената сделка от подобен мащаб, чиято цена беше официално обявена, бе тази за портфейла на "Еларг", който бе договорен за 500 лв./дка.
В този случай обаче ставаше въпрос за публично дружество в процес на ликвидация, което търсеше бърза реализация на активите си, съответно при по-ниска цена. При "Серес" заявката е по-скоро обратната – инвеститорите не продават на всяка цена. Вероятно по тази причина първоначално фондът излезе на пазара с офертата от над 800 лв./дка. Анализатори обаче я определяха като висока предвид големия мащаб на сделката. Според тях не е изключено в хода на преговорите да са постигнати по-разумни ценови нива, като долната граница отново се поставя в диапазона 500-550 лв./дка. Каквато и да е цената обаче, продажбата на "Серес" се приема като знак за раздвижване на вторичния пазар на земеделска земя. Тази тенденция още миналата година прогнозира председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ) Борислав Петков. Според него това е логичен етап от развитието на пазара, след като в продължение на години отделни участници успяха да концентрират земи и да формират добре управлявани портфейли.
Сделки с мащабите на тези за "Серес", "Еларг" и "Омега агро инвест" обаче ще продължат да се броят на пръсти. Според изпълнителния директор на дружеството "Риъл Булленд" Валентин Карабашев причината е, че на пазара просто няма много компании с толкова големи портфейли от земеделски имоти.

На същото мнение е управителят на консултантската компания "Би енд Ейч имоти" Бойко Бойков, който смята, че сделката за "Серес" ще остане най-голямата на пазара на земя тази година. "Вторичният пазар определено се активира и има оферти за по-големи портфейли от обработваеми площи. Те обаче са наполовина на този на "Серес", коментира той.

Въпрос на визия

Въпреки че са активни на пазара на земеделска земя от 5-6 години, собствениците на "Ромфарм компани" не говорят за инвестиционната си стратегия. Натрупването на толкова голям портфейл от земя обаче предполага дългосрочни планове за управлението му.
За някои участници на пазара е логично те да минат през развитие и на земеделско производство успоредно с приходите от продажба и арендоване на земи. На подобно мнение е Борислав Петков, който след вливането на "Омега агро инвест" в групата на "Уинслоу" насочва дружеството именно в тази посока. За момента обаче бизнесът със земя на "Ромфарм компани" и свързаните с нея дружества не показва да върви в тази посока. Единственото земеделско производство е засаждането на 1000 дка лозя в района на село Ботево, община Тунджа, и инвестицията в малка винарна в района - "Шато Ботево", чието откриване предстои. Според близки до "Ромфарм компани" стратегията на групата ще е по-скоро друга. Успоредно с позициите си на лидер на пазара на земеделска земя да се утвърди като едър собственик и на ниво региони и отделни землища. За момента тя насочва усилия основно в две области – Северозападна България и района на Плевен (в тях са концентрирани и земите на "Серес"), а в южната част на страната – около Стара Загора и Хасково.

Силата на подобна стратегия е, че позицията на най-едър собственик в едно землище дава значително пазарно предимство при преговорите по арендни договори, комасационни споразумения (за окрупняване на земи) и др. А това поне на теория носи по-добра текуща доходност и по-висока цена на управляваните площи. В полза на това работи и очакваното повишаване на земеделските субсидии в България през следващите години, което е в основата на стабилен наемен пазар. Накратко - мегаинвестиция, която гарантира траен доход с потенциал да расте.

Участниците в сделката

"Серес" Регистриран е през 2005 г. като акционерно дружество от "Рослин капитал партнърс". Впоследствие броят на акционерите нараства и към края на 2011 г. те са били 22-ма – финансови инвеститори, офшорни компании, както и няколко физически лица. Сред имената са "Уникредит банк Аустрия", "Райфайзен централбанк Остерайх", "Аурора мениджмънт асоусиейтс лимитид" и др. За разлика от традиционните инвестиционни дружества на пазара на земеделска земя стратегията на "Серес" включва не само покупка и арендоване на площи, но и развитие на земеделско производство. Фондът е собственик на четири дъщерни дружества - "Агро санти", "Агро сантино", "Агро санто" и "Агро сантия", част от които развиват земеделска дейност. А освен земя притежава още земеделска техника и бази. Отглежда основно пшеница и рапица, но и царевица и слънчоглед. Земите му са концентрирани в Северозападна България (Видин, Враца, Монтана) и Северна Централна България (Плевен и Велико Търново). Според последния публикуван отчет в Търговския регистър – за 2010 г., консолидираните приходи на "Серес" са достигнали 27.1 млн. лв., а печалбата – 2.4 млн. лв.

"Ромфарм компани"

Фармацевтичната компания е слабо позната на българския пазар, тъй като основната й дейност е свързана с производство на капки и медикаменти в Румъния, предназначени основно за руския пазар. Българското дружество "Ромфарм компани" е регистрирано през 2009 г. като търговец на едро с лекарства. Собственици на "Ромфарм компани" са Венелин Георгиев и Тенчо Шиков, син на председателя на близката до БСП партия "Социалдемократи" Лъчезар Шиков. През последните години успоредно с основната си дейност "Ромфарм" инвестира и в земеделска земя. Първоначално финансира покупките на три свързани с него компании - "Ставен", С.И.Г. И "Росагрофонд". През 2012 г. обаче записа и голяма собствена сделка - придоби 180 хил. дка от ликвидиращия се фонд "Еларг ФЗЗ". Подобна по мащаб се очертава и сделката за "Серес", при която "Ромфарм компани" ще придобие портфолио от 186 000 дка земя. Не е ясно как се финансират сделките, но е факт, че бизнесът с лекарства на "Ромфарм компани" е свръхпечеливш. Според последния публикуван отчет на дружеството за 2011 г. то има приходи от 175 млн. лв. и печалба от 105 млн. лв. Сходна е картината година по-рано – при приходи от 182 млн. лв. печалбата на дружеството е 153 млн. лв.

 

Седем декара. По толкова би притежавал всеки собственик на земеделска земя в България, ако обработваемите площи (около 37 млн. дка) бяха разпределени поравно. Само че не са. А активният пазар от последните години направи възможна появата на огромни за българските мащаби собственици на земеделска земя. Най-големият – групата около фармацевтичната компания "Ромфарм компани", е на път да се разпише със значима сделка и тази година. Миналото лято дружеството купи 180 хил. дка при ликвидацията на "Еларг фонд за земеделска земя" АДСИЦ за 90 млн. лв. Сега подготвя нова покупка – тази на фонд "Серес", в чийто портфейл влизат 186 000 дка.

Сделката е една от малкото с подобен мащаб и ако приключи успешно, ще увеличи притежаваните от "Ромфарм" и свързаните с нея дружества земи до 850-900 хил. дка. Факт, който говори за фокус върху пазара на земеделска земя, макар и за момента групата да не разкрива дългосрочните си планове. Стратегията дотук изглежда така: инвестиция в големи масиви, от които заради пазарната мощ се постигат високи аренди.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    febra avatar :-|
    febra

    няма ли някой да знае повече за продажбите на Росфарм - с такъв марджин би трябвало Софарма да вземе един урок... ако разбира се наистина има продажби на капки
    За Капитал - ако изнасят от страна от ЕС за Русия би трябвало да се вижда нещо през VIES или друго място за потвърждение че има такива продажби


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Нова логистика в източна София

Нова логистика в източна София

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK