Финална първа копка

Двама от инвеститорите в "Търговски център Европа" влагат 10 млн. евро в последната складово-офисна сграда в комплекса

   ©  Търговски център Европа
   ©  Търговски център Европа

Двама от собствениците на "Търговски център Европа" (TCE) ще инвестират 10 млн. евро в последния етап от бизнес комплекса край столичното летище. Средствата ще бъдат вложени в сграда със смесено предназначение – офиси, търговски и складови площи, както и малка спортна зала към тях. Тя ще е с обща разгъната площ от 16 800 кв. м. Първата копка бе направена в сряда от инвеститорите в проекта – управителя на БНК Веселин Балевски и представител на "Козметик плюс", заедно с кмета на столичния район Искър Ивайло Цеков.

Ново зелено

Въпреки че е под номер 1, сградата е последната, която се строи в рамките на "Търговски център Европа" и ще е най-представителната в него.

Тя ще бъде вдигната на ъглов терен от 14 дка, вляво от входа на комплекса откъм бул. "Искърско шосе". Подобно на последното попълнение в него – сграда 15, също ще е сертифицирана по британската система за екологична оценка BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Разликата сега обаче е, че за първи път сертифицирането започва още от етапа на проектирането и включва контрол върху цялото строителство.

"Обичайната практика е да се сертифицират вече завършени обекти", посочи арх. Андреа Момерин, консултант по британската система. По думите му сертифицирането на Сграда 15 от бизнес комплекса, която е единствената до момента в България с BREEAM сертификат, също е протекло след края на строителството. В момента текат и няколко други процедури, като на финала са тези за екологична оценка на новия склад на "Загорка" в Стара Загора и за Bulgaria Mall, където плановете на инвеститора са да бъдат сертифицирани не само търговската, но и строящата се до нея офисна част.

Практиката показва, че в сгради със зелени сертификати консумацията на енергия е 20 до 60% под тази в конвенционалното строителство. Резултатите на Сграда 15 от "Търговски център Европа" потвърждават тази статистика, като през първия за нея отоплителен сезон миналата зима показаха около 50% по-ниско потребление.

Самотна инвестиция

Строителството на Сграда 1 в "Търговски център Европа" започва в момент, в който повечето инвеститори на имотния пазар изчакват с плановете си. Подобна картина рисуват и докладите на консултантските компании. Според последното проучване за офис пазара на Sollers в София към юни тази година са въведени в експлоатация едва 31 000 кв. м нови офис площи, а не е започнат нито един нов проект.

От БНК и "Козметик плюс" посочиха, че започват инвестицията си в момент, когато заетостта на офисните и складовите площи в "Търговски център Европа" гони 95%. Строителството ще отнеме около 2 години и ще бъде изпълнено от "К енд К инженеринг".

Интересното при новия проект е, че докато първоначално бизнес-комплексът се развиваше основно като складово-търговски, сега в Сграда 1 ще преобладават офис площите. Те ще заемат 8000 кв. м, докато за складовата част са предвидени 4000 кв. м, а магазините ще са разположени на 1500 кв. м. От ръководството на "Търговски център Европа" посочиха, че през последните години интересът на наемателите им се е изместил по-скоро към офисите. Очаква се тази тенденция да продължи и с близкото пускане на метростанция в района – тя е част от трасето към Летище "София", чието строителство приключва през 2014 г.

Все още е рано да се прогнозира на какви цени ще се отдават площите в новата сграда. В момента средните нива за офисите в "Търговски център Европа" са 8 до 8.5 евро/кв. м. Цените на складовете са 4-4.5 евро/кв. м. (променено на 15 август)

Освен бизнес-предназначение Сграда 1 в комплекса ще има и обществени функции, като на близо 1500 кв. м в нея ще има спортна зала. Тя ще бъде отдадена под наем на външен мениджър, който оборудва и скоро ще управлява и зали за скуош в комплекса.

Към новата сграда е предвиден и подземен гараж със 70 места, както и открита част за паркиране с още 300 – двойно повече от стандартите при първокласните офиси. Те изискват поне едно място за автомобил на всеки 100 кв. м офис площ.