Павел Сатонкин и Юрий Грачов: България ще е базата ни за навлизане в Европа

Една от най-големите руски строителни компании НПО "Мостовик" пред "Капитал"

   ©  НПО „Мостовик“
   ©  НПО „Мостовик“

Визитка

Една от най-големите руски строителни компании. Научно-производствено обединение "Мостовик", е в България от няколко години. Участва в редица тръжни процедури за изграждане на инфраструктурни обекти в страната, но привлече внимание с инвестиционен проект за 100 млн. лв. – бургаския "Парк Океанариум". Тази есен се очаква да започне и изпълнението на отсечка от Коридор 10 в Сърбия заедно с "Трейс груп холд". НПО "Мостовик" е специализирана в строителството на сложни инженерни съоръжения – мостове, тунели, метро, но има сериозен опит и с жилищни сгради, спортни и развлекателни съоръжения. Компанията е един от строителите на олимпийското градче в Сочи. В момента приключва голям океанариум във Владивосток, опитът от който ще използва и при бургаския проект.

За 2012 г. НПО "Мостовик" е реализирала приходи от близо 1 млрд. евро, като всяка от последните години приключва с ръст. В класацията на списание Forbes присъства сред 100-те най-големи руски компании, като за 2012 г. е на 95-о място.

Със зам. генералния директор на НПО "Мостовик" Юрий Грачов и с директора на регистрираното за изпълнението на бургаския океанариум дружество "Уотър атракшънс" Павел Сатонкин разговаряме за този проект и за плановете на НПО "Мостовик" в България и в региона.

Подписахте концесионния договор за "Парк Океанариум" в Бургас. Какво предстои оттук нататък по този проект?

Павел Сатонкин (П.С.) В момента текат предпроектни проучвания и геоложки изследвания. Възложили сме проектирането на първия етап — аквапарка, на българска компания и с нея ще изчистим строителните параметри на проекта. Самото строителство трябва да започне към началото на ноември, след като летният сезон приключи. Но всичко ще зависи от това кога ще сме готови с проектирането.

Инвестирате в район, който граничи със зона по "Натура" и защитена местност. Какви ограничения налага това?

П.С. Районът действително е привлекателен за инвестиции, но от строителна гледна точка е доста тежък. От едната страна е море, от другата – езеро, а от трета – жилищни територии. Почвите са слаби, местността е блатиста. Но в Русия сме работили на достатъчно такива терени и имаме опит в подобно строителство. Ще се съобразим максимално със съседство с езерото и защитената зона, за да съхраним природата. Мога да ви дам пример с град Омск, където се намира нашата централа. Там в самия център на града има защитена територия, където преминават диви патици. Там не се строи и инвеститорите и строителите, които имат проекти в близост, се съобразяват с това. В Бургас ще използваме в максимална степен близостта на нашия проект до езерото и дивите птици, предвидили сме пунктове за наблюдение за деца, за посетители... От тях и специалистите ще могат да изучават видовете. Самите ние разполагаме с експерти, които проучват периодите на миграция на птиците и всичко по строителството и експлоатацията на проекта ще бъде така организирано, че да не нарушаваме тези цикли.

Имаше атаки, че истинската цел на проекта е не океанариумът, а строителството на голям хотел в парка. Как ще разсеете съмненията?

Юрий Грачов (Ю.Гр.) Това са спекулации. Както е заложено и в подписания концесионен договор с община Бургас, хотелът е последният етап от инвестицията ни. Първият ще е аквапарк, след това ще изградим делфинариум и океанариум и едва след това идва ред на хотел със 100 места, при това той ще е с етажност, изцяло съобразена с българското законодателство и със спецификата на района. Всички тези проекти ще са на общ терен, където първоначално ще осигурим цялата необходима инфраструктура – водопровод, канализация, асфалтов достъп и т.н. Едва след това ще строим.

Разкажете повече за НПО "Мостовик" и за решението да влезете в България?

Ю.Гр. Ние сме една от най-големите строителни компании в Русия. Изпълнявали сме различни обекти – от мостове, спортни съоръжения до обекти на културата като театри и църкви. В момента строим и редица съоръжения и хотели за олимпиадата в Сочи. Приключваме строителството и на голям океанариум във Владивосток и ще използваме опита от него и в България. Отделно от това имаме дейност в Беларус, където буквално преди три-четири седмици въведохме в експлоатация голямо и сложно мостово съоръжение. Изпълнявали сме и обекти в Казахстан, където в момента доставяме метални конструкции. Работим и в Украйна. За експанзията ни на Балканите и в Европа и разглеждахме няколко варианта, например Турция, Черна гора... Спряхме се на България, защото е стабилна и по-разбираема за нас като политическа система, отношения между хората... Освен това дава най-много възможности за инвестиции и строителство, включително като отправна точка към други страни в ЕС или в региона. За нашата инвестиция тук избрахме Бургас, защото има много руснаци, които почиват или притежават имоти. Смятаме, че районът има много добри перспективи за развитие на туризъм. Как стигнахте до идеята за океанариум?

Ю.Гр. Дълго търсехме проект, в който да инвестираме. Да строиш мол вече не е интересно, има достатъчно. А и ние се стремим да инвестираме в нещо значимо, което да бъде имиджов проект за нас. Този комплекс на брега на морето е идеалната възможност, защото съчетава развлекателна и познавателна част. За да сме максимално прозрачни и открити, неотдавна организирахме и обществено обсъждане. Имаше представители на гражданите, но също на бизнеса, както и на градската управа. Чухме различни коментари, но като цяло нагласите към проекта са положителни. Смятам, че за жителите на Бургас той ще донесе много позитиви, включително и нови работни места. След като го завършим, заетите в него ще са най-малко 700 души. Отделно от това ще ангажираме в строителството почти изцяло местни компании. Безсмислено и скъпо е да водим строители от Русия, в България има достатъчно. Доколкото има руски специалисти, те ще са ограничен брой, основно инженери. Нашата задача е да организираме строителството и да управляваме проекта след това.

Избрахте ли вече изпълнител?

Ю.Гр. Проведохме конкурс и възложихме проектирането на аквапарка на пловдивската компания "Темена", която има опит с водно-развлекателни проекти. Тя ще поеме и строителството, тъй като има добри партньори в реализирането на подобни проекти.

Това е първият ви инвестиционен проект в България. Имате ли подобен опит в Русия или в други страни?

Ю.Гр. В Русия сме реализирали немалко собствени инвестиции. Сега завършихме и въвеждаме в експлоатация хотел в Сочи за 50 млн. евро. Работим и по редица благотворителни проекти. Например в центъра на Омск, където е централата ни, възстановихме древен православен храм, разрушен по време на революцията.

Какъв е срокът за откупуване на инвестицията?

Ю.Гр. По принцип при такива проекти е дълъг, около 15 години. Но ние не търсим бърза възвращаемост.

Очаквате около 1 млн. посетители годишно. Как ще ги привлечете при краткия туристически сезон по Черноморието?

П.С. Всичко зависи от това как ще работим и ще управляваме инвестицията си. Да, сезонът е кратък, но нашият проект не разчита само на туристите, а и на българските посетители. Има голяма закрита част, която ще е отворена за жителите и гостите на Бургас целогодишно. Освен това ще предложим към океанариума и делфинариума да изградим учебен и научен център, където ще може да се провеждат обучения, да се правят изследвания... В проекта във Владивосток има център за изследване на океана. Тук също искаме да направим подобно нещо за Черно море. Планирате ли други инвестиции в България, или фокусът ви е строителството?

Ю.Гр. Нашата компания е строителна и основната ни дейност не е предприемачество, а именно строителство. Така че планираме инвестиционните ни проекти в страната да бъдат сведени до този в Бургас. За нас това е по-скоро имиджов проект, който ще покаже как можем да реализираме и управляваме една инвестиция. Участваме активно и в тръжни процедури за строителство и смятаме да продължим в тази посока – както в България, така и на Балканите и в Европейския съюз. Освен България в региона има големи строителни пазари като Румъния, Сърбия, Гърция... В рамките на ЕС ни интересува и Германия. От тази гледна точка страната ви е много важна за нас, защото, ако имаме тук строително поделение, то може да е изходна база за участие в проекти в съседни страни и на територията на ЕС. Имаме силни специалисти и смятаме, че имаме капацитет за големи поръчки както самостоятелно, така и в партньорство с български компании. Интересуват ни сложни инженерни съоръжения като мостове, тунели, метро...

Предстои строителство на уникално тунелно съоръжение, част от магистрала "Струма". Следите ли развитието на този проект?

Ю.Гр. Да и бихме участвали в конкурса за допроектиране и строителство. Освен това се интересуваме и от проекта за трети мост над Дунав. Следим различните предложения в тази посока и вариантите, които се обмислят, макар и все още да няма нищо конкретно.

Докъде стигна партньорството ви с "Трейс" в строителството на отсечка от Коридор 10 в Сърбия?

Ю.Гр. Имаме подписан договор, но все още текат процедури по отчуждаване на земи за проекта. По план това трябваше да приключи до 1 септември, но процедурата в Сърбия е много сложна. В момента, в който приключи, имаме готовност да започнем строителство.

Още от Капитал