Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Купувачи с български адрес

Сделките за бизнес имоти за деветмесечието са малко, а повечето продажби са заради дългове

Радостина Маркова
8725 прочитания

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Хотел, мол, две офис сгради и с доза условност – няколко строителни парцела. Така накратко могат да бъдат изброени инвестиционните сделки с бизнес имоти за деветмесечието. Всъщност с известна условност може да се говори изобщо за инвестиционен пазар, тъй като голяма част от сделките се разминават с класическата дефиниция: покупка на активи, които носят доходност от управление (наеми). Годината минава под знака на принудителни продажби или покупки на имоти за строителство. А оценките на консултантските компании за пазара остават полярни – от рамката от 54 млн. евро, очертана от Forton International, до свеждането му до една-единствена сделка (хотел Hilton) от MBL.

Друг характерен белег е доминиращата роля на българските купувачи и изтеглянето на чуждите капитали от имотни инвестиции в България. По всеобща оценка вниманието на инвеститорите в момента е насочено към Централна и Западна Европа. А интересът към страната трудно ще се върне, докато не покаже политическа стабилност и икономически растеж.

Сегмент 5 звезди

При слаб пазар дори една голяма сделка може коренно да промени картината. Това се случва с инвестициите в бизнес имоти, които за момента са доминирани от хотелските активи.

Достатъчно е да се спомене продажбата на петзвездния Hilton - София, от ирландската Quinn Group, при която избраният купувач е Спас Русев, а преговорите са на финала. Очакваната цена е 21-22 млн. евро, което за момента я прави най-голямата в сегмента на бизнес имотите. А според Forton тя формира и близо половината от инвестициите в него.

В същия сегмент други две сделки са на път и ако приключат скоро, 2013-та може да бъде обявена за година на хотелите. Става въпрос за петзвездния "Кемпински - Зографски" и четиризвездния "Родина". В първия случай желанието на собствениците – наследници на Иван Зографски, да продават е от няколко години. Официална информация липсва, но коментираната от пазара цена е в рамките на 40-50 млн. евро, а развръзка може да се очаква на насроченото през ноември общо събрание на собственика на имота "ЧАД Зографски".

И в този случай, както при Hilton, се очаква български купувач.

Пак през ноември не е изключено да има и сделка за хотел "Родина". Случаят не се вписва в рамката на инвестиционна продажба, тъй като хотелът се предлага от частен съдебен изпълнител заради дълг към ОББ. При първата продан с начална цена от 44.4 млн. лв. обаче кандидати не се появиха. Сега в ход е втора, този път при минимална цена от 35.5 млн. лв.

На пазар за молове

Свито потребление и нарастваща конкуренция на пазара на търговски площи. Подобна комбинация не предполага инвеститорски интерес към завършените в последните години молове. Логично единствената сделка в сегмента тази година е за подценен актив – Mall Pleven (сега "Панорама мол"). Той бе продаден заради необслужвани задължения към Райфайзенбанк-България. Цената бе нетипично ниска – 13 млн. лв., но срещу нея купувачът – свързаното с "Феста холдинг" дружество "Фраймонд България", получи празна и неработеща сграда.

С тези уговорки "Панорама мол" все пак може да бъде причислен към инвестиционните активи, тъй като вече се подписват договори с наематели и се очаква през 2014 г. да заработи и да генерира доход.

В офис сегмента картината не е по-пъстра. По данни на Forton единствената инвестиционна сделка тази година е за две сгради на бул. "България", придобити от американската компания Heitman по време на имотния бум. Сега, след две последователни продажби, те бяха придобити за 6.95 млн. лв. от австрийската Bau-und Liegenschaftsverwaltung, свързана с избрания купувач на пенсионен фонд "Доверие" United Capital (сделката още не е одобрена от КФН).

По-оживен бе пазарът на парцели, но и тук причината често пъти бяха необслужвани задължения. Заради това гръцката компания "Аркон кънстракшънс" се раздели с два имота на бул. "Тодор Александров", където планираше инвестиции в офис сгради. Купувач и в двата случая е дружество, свързано с кредитора – Алфа банк, а платените цени бяха съответно 16.9 млн. лв. и малко под 11 млн. лв.

Сред по-големите покупки в сегмента бе и тази за 25 дка край бул. "Владимир Вазов", върху които ще бъде изграден втори магазин на френската верига за спортни продукти Decathlon. Парцелът бе продаден от "И Ар Джи Капитал-3" АДСИЦ срещу 4.5 млн. евро. Тази продажба обаче трудно може да бъде причислена към инвестиционните сделки, тъй като течащото на земята строителство ще е за собствени нужди.


2 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Тепърва ще идва интересното :-) последните 4 (четири) години банките у нас прехвърлят гръмналите си бизнес ипотеки в свързани дружества за да скрият реалния обем на загуби надявайки се,че краят на кризата е зад ъгъла . Да, ама ъгълът се оказа доста далеч още във времето, а реалността изисква ясни цифри в балансите. А като си представим какво намаление на печалбата ще настане след регулиране на ипотечните заеми - то тоталната продажба на активи е пред нас на хоризонта.

 • 2
  izabell avatar :-P
  izabell

  Накрая ще се строи само по предварителна заявка.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Завръщане на село

Завръщане на село

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK