Малкото Макао в Мусачево
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Малкото Макао в Мусачево

Поделението в Мусачево и земите около него са важни за бъдещата инвестиция

Малкото Макао в Мусачево

Китайски мултимилионер планира развлекателно градче с 30-етажен хотел, казина и аквапарк в полята до София

Радостина Маркова
35630 прочитания

Поделението в Мусачево и земите около него са важни за бъдещата инвестиция

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ


Ако свиете по отбивката от магистрала "Тракия" малко преди 5-и километър, ще попаднете на интересен пейзаж. В него се редуват промишлената зона със схлупената жп гара на Верила и бетоновите останки от едноименния завод, поредица от поляни и рехави горички, всичко това - накъсвано от складови бази, следва село Равно поле, а малко след него – бялата сграда и поддържаната трева на голф-игрището "Света София". Някъде оттам в посока към военното поделение при Мусачево започва друга история за района – не промишлената, а тази на голф, СПА центрове, хазарт и развлечения. Заявка да я напише прави мултимилионерът от китайски произход Стиван Ло (повече за него – в карето), чието име от няколко месеца се свързва с планове за мащабни инвестиции край София.

Първата крачка е направена – до седмици азиатецът ще е новият собственик на голф игрището "Света София". След дълга работа на проектанти и консултанти вече придобива очертания и по-големият му замисъл – за строителство на цяло развлекателно градче с 30-етажен хотел, казина и аквапарк в района. А с това – и за цялостното му преобразяване.

Между военните и голфа

Как и кога Стиван Ло открил Мусачево и военното поделение край него е дълга история. Тя започва от плановете на родения в Хонконг бизнесмен да инвестира в България, като според добре осведомени източници, преди да се спре на този район, е оглеждал и локации западно от София.

Селото и военното поделение обаче отговорили в най-голяма степен на критериите му – близост до две магистрали и до софийското летище. Също и наличието на голям строителен терен в регулация – базата на Министерството на отбраната е над 600 дка, с всички необходими комуникации и уредена инфраструктура.

Хората в Мусачево разказват, че първоначално интересът на базирания в Хонконг инвеститор бил именно към поделението и земите около него. След това обаче харесал голф игрището в близост и решил то да е началната точка на инвестициите му.

Всичко се развило буквално за месеци – според жители на селото първата поява на екипа и на самия Стиван Ло била в края на миналата година. Оттогава е имало още две-три посещения, последното от които – в края на февруари.

От кметството в Мусачево потвърдиха за интереса, но насочиха към самия инвеститор за подробности около плановете му.

За момента единствената индикация за тях е регистрираното в края на януари дружество "Света София ризорт" с едноличен собственик Кит Синг Стиван Ло (пълното му име). Управителят на компанията също е от китайски произход – Пуи Сзе Джози Лок. Като дейност дружеството е посочило изграждане и експлоатация на голф игрища, хотели и жилищни сгради, но до момента няма активност в тази посока.

Според източници на "Капитал" именно то е страна и по още неприключената сделка за голф игрището "Света София" в Равно поле. Възможно е през него да бъдат реализирани и част от останалите планирани инвестиции в района, но засега от управата му не дават подробности.

Косвено потвърждение за намеренията за Мусачево обаче дойде от Министерството на отбраната. Оттам съобщиха за "Капитал", че наистина се проучват възможностите за реализация на голям инвестиционен проект под името "Света София" в района. За целта е назначена и междуведомствена работна група със заповед на премиера Пламен Орешарски от 13 декември.

За повече информация обаче от ведомството на Ангел Найденов насочиха към Министерския съвет, тъй като чужденецът е подал заявление за сертифициране на проекта като приоритетен по Закона за насърчаване на инвестициите. Според правилата в такъв случай решенията за него се взимат пряко от кабинета.

Това също подсказва какви са мащабите на планираното край Мусачево строителство. По закон изискването за приоритетен инвестиционен проект е в него да бъдат вложени най-малко 100 млн. лв. и да бъдат разкрити поне 200 работни места. Според запознати с проекта на Стиван Ло обаче той е в пъти по-амбициозен.

Планове с размах

Дори описани в общи щрихи, намеренията на Стиван Ло за Мусачево добиват фантастични за района размери. Според близки до проекта само първият етап трябва да бъде реализиран на обща площ от 1700 дка, в които влизат военното поделение край селото и прилежащите му земи, частни и общински терени, както и голф игрището.

Инвеститорът е заявил намерение да строи на мястото 30-етажен хотел, копие на притежаван от него в Макао, а на следващ етап – и няколко по-малки. Освен хотелска част проектът ще включва и казина, игрални зали, закрит аквапарк за целогодишно ползване, конферентен център и други. Към това трябва да се прибави намерението за развитие на СПА туризъм, захранван с горещата минерална вода, която извира в съседното Равно поле и за момента буквално изтича в полето (преди години тя бе докарана до голф комплекса). Вероятно голф игрището "Света София" и спортно-развлекателният комплекс към него също ще останат част от атракциите.

Всичко това трябва да бъде свързано с двете магистрали - "Тракия" и "Хемус", чрез изцяло нов път, тъй като сегашната инфраструктура в района е в лошо състояние и с крайно ограничен капацитет.

Ако описаните планове не останат на хартия, инвестицията на Стиван Ло край Мусачево обещава да се превърне в една от най-мащабните до момента не само в туризма. Като размах си съперничи с проекти като нереализирания "Супер Боровец" и заявения мегакурорт "Дестинация Рила" край Сапарева баня.

Още повече че плановете са построеното да се превърне в магнит за китайски туристи и любители на хазарта. Целева група са и играчи от други страни, където залаганията са забранени.

Подобно на изброените по-горе проекти обаче и замисълът на Стиван Ло все още няма конкретни времеви очертания. Заявката на инвеститора е първият етап от него – хотелът и аквапаркът да бъдат готови в рамките на 3 години. Не е ясно обаче кога се очаква да започне самото строителство. А хората в Мусачево твърдят, че до момента не е потърсен за сделка никой от над 200-те частни собственици на земя за мегапроекта. Вероятно причината е, че все още не е ясно какъв вариант предлага държавата за военните имоти край Мусачево и ще се стигне ли до споразумение с инвеститора. Включително като цена, тъй като сертификатът за преференциален проект дава право да бъдат придобивани държавни или общински имоти без търг и в доста широк диапазон - на пазарни или по-ниски цени, но не под данъчна оценка. Купувачът може да бъде освободен и от такси при промяна на предназначението на земята.

На този етап от Министерския съвет не дават повече информация около проекта. Така засега единственият елемент с реални очертания от него остава сделката за голф игрището "Света София".

Почти продадено

Откритото през 2004 г. "Света София" е едно от първите голф игрища в страната. Дружеството собственик "Голф клуб" обаче има доста по-дълга история. Регистрирано е през 1997 г. от Красимир Гергов и Христо Чепишев с предмет на дейност изграждане на спортни съоръжения, спортно-развлекателни и търговски комплекси. През 2003 г. Красимир Гергов става едноличен собственик, а четири години по-късно прехвърля дружеството на "Ерфорд България", зад което стои кипърска компания. Последното е собственик на "Голф клуб" и до момента.

Не задълго. Близки до сделката източници потвърдиха, че страните вече са договорили условията и купувачът е внесъл депозит. Продажбата ще мине през прехвърляне на компанията собственик, като цената е 10 млн. евро.

Според запознати най-ценната част за китайския инвеститор са имотите – земята и сградите на голф комплекса. В последния публикуван баланс на дружеството "Голф клуб" през 2012 г. те са оценени на 16.98 млн. лв., като стойността им е нараснала тройно в сравнение с година по-рано. Ръстът е обясним, като се има предвид, че през същата година приключи цялостното обновяване на голф игрището плюс реновирането и разширението на спортно-развлекателния комплекс към него.

Извън активите сделката за голф комплекса няма особена икономическа логика, тъй като поне в България това не е печеливш бизнес. Картината вероятно може да е различна, ако подобно игрище е част от по-голям спортен, развлекателен и туристически комплекс, какъвто евентуално може да се очертае край Мусачево. Самият голф обаче за момента е занимание за ограничен кръг хора, срещу което стои скъпата поддръжка на игрищата. Потвърждават го финансовите отчети на "Голф клуб". Дружеството е приключило 2012 г. с малко под 1.1 млн. лв. приходи от дейността си и поредна загуба - 4.39 млн. лв. С нея натрупаната загуба е достигнала 22.4 млн. лв. В същото време задълженията на дружеството са нараснали до 50.5 млн. лв.

Освен това по партидата на "Голф клуб" има и два особени залога. Първият е от средата на миналата година и обезпечава задължение на дружеството към свързаната с Петър Манджуков компания "Радиант технолоджи" за 2.21 млн. евро. Вторият е учреден в началото на тази година в полза на Пиреос банк като обезпечение по инвестиционен кредит от 2 млн. евро на рекламната агенция на Красимир Гергов "РА Крес".

Според източници на "Капитал" договорката със Стиван Ло е при прехвърлянето на дружеството "Голф клуб" то да бъде чисто от задължения. Очаква се преди приключването на сделката да бъдат вдигнати и тежестите върху него.

Най-вероятно смяната на собствеността е въпрос на седмици. А с нея се завърта и машината за цялостно преобразяване на района източно от София. Дали това наистина ще е малко Макао, ще се види. И определено не зависи само от инвеститора.

 

Хазарт, имоти и ЦСКА

Някои го определят го като азиатския Доналд Тръмп и по размах на бизнес начинанията си Стиван Ло (Кит-Синг) наистина напомня на него. Приличат си също по инвестициите в недвижими имоти и хазартен бизнес. Азиатският бизнесмен обаче има доста по-разнообразни интереси. Роден в Хонконг, завършил образованието си в Макао, той е предприемач, минал през различни бизнеси – продажба на коли, недвижими имоти, хранителна индустрия. През 1991 г. се установява обратно в Хонконг, където инвестира във филмови продукции и верига от кина, но също и в имотни и финансови проекти. Там в края на 90-те години основава холдинга BMA Entertainment, който с годините се разраства до BMA Investment Group. Нейната дейност включва реализация на проекти в областта на имотите, финансовите услуги, организацията на спортни събития, книгоиздаването, също на маркетинга и публичните комуникации. Освен това Стиван Ло е един от най-известните собственици на коне в Хонконг, участва и в управителното тяло на футболния клуб South China. Напоследък обаче името му се свързва и със съдебни проблеми, след като бе намесено в най-големия корупционен скандал в Макао. Срещу Ло и бизнес партньора му Джоузеф Лоу (пети по богатство в Хонконг) тече съдебно дело по обвинение в пране на пари и предлагане на подкуп на бивш високопоставен чиновник в Макао. В България за пръв път за него се заговори след среща със собственика на ЦСКА Александър Томов, на която двамата се договориха за сътрудничество между футболните отбори. Впоследствие обаче на Стиван Ло му се наложи да опровергава появилите се информации, че ще инвестира в българския футболен клуб. Хора от обкръжението му отрекоха Томов да е свързан по какъвто и да е начин и с инвестиционните планове в Мусачево.

 

Ако свиете по отбивката от магистрала "Тракия" малко преди 5-и километър, ще попаднете на интересен пейзаж. В него се редуват промишлената зона със схлупената жп гара на Верила и бетоновите останки от едноименния завод, поредица от поляни и рехави горички, всичко това - накъсвано от складови бази, следва село Равно поле, а малко след него – бялата сграда и поддържаната трева на голф-игрището "Света София". Някъде оттам в посока към военното поделение при Мусачево започва друга история за района – не промишлената, а тази на голф, СПА центрове, хазарт и развлечения. Заявка да я напише прави мултимилионерът от китайски произход Стиван Ло (повече за него – в карето), чието име от няколко месеца се свързва с планове за мащабни инвестиции край София.

Първата крачка е направена – до седмици азиатецът ще е новият собственик на голф игрището "Света София". След дълга работа на проектанти и консултанти вече придобива очертания и по-големият му замисъл – за строителство на цяло развлекателно градче с 30-етажен хотел, казина и аквапарк в района. А с това – и за цялостното му преобразяване.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

23 коментара
 • 1
  mitkovasilev avatar :-?
  Митко Василев

  Баш за това се бях сетил оня ден. Като става дума за китайци, между другото ще вметна, че Макао е с най висок дял на глава от населениеето на БВП в цяла Азия. Това е меката на хазарта в тази част на света. И в тази връзка по същия показател най-продуктивните държави са специализирали в хазартния и банковия сектор. Логично е и тук в България да се работи в същата посока, обаче...


  Правим казино, голямо лъскаво, хубаво, модерно, без часовници и както там се прави - ще наемем специалисти да кажат как. След това му правим реклама по света, дори още, докато се строи. В следващия момент някой виден представител на самолетния патриотизъм казва, че ще забрани на чужденците да си изнасят печалбите. Не, че казиното е направено някой да печели, но няма и да помислят да дойдат.

 • 2
  sensi avatar :-|
  Асен Петров

  Военните отдавна продават имотите си и то на минимални данъчни оценки. Но много от тях са на такива места, че едва ли някой ще ги купи. Явно Мусачево става привлекателна дестинация (завода за автомобилни тапицерии), именно заради 2-те магистрали от двете му страни.

 • 3
  shniur2004 avatar :-|
  Ivo Georgiev

  На хартия изглежда супер(не обръщайки внимание на "китайските любители на хазарта" ) ,но точно тук всичко приключва.Никакъв шанс за финансова обосновка на такава инвестиция 500-600 млн €.Евентуален "поток" от клиенти от Русия ,Турция,Израел и т.н. не може да покрие и 10% от тази инвестиция за 10 години.Алтернативите за този "суперинвеститор" са доста по-близките за неговите клиенти Виетнам,Лаос,Камбоджа,където може да си купи и правителството за добра цена и да не се притеснява от евродиректива за пушенето и други регулации.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#3] от "shniur2004":

  Да не подценяваме Невидимата ръка по Адам Смит. Все пак, имаме 10% плосък данък, счетоводните съображения не са за подценяване. В такива случаи, гледай, трай си и си прибирай скромния данък върху големия оборот, вместо да се чудиш какви прогресивни скали да измислиш и накрая да тичаш да ги събираш от ЕТ-тата с кафенетата на главната.

 • 5
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#4] от "cinik":

  10 % от 1 милн. е много по добре от 30 % от 0-дано повече хора го разберат-още повече,че като видиш финансовите отчети,корпоративния данък наброява 5-7 % от целия бюджет,така,че може и от него да се лишим за да си увеличим приходите от другите основни данъци(ДДС,Осигоровки,акцизи).

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#5] от "kapitalcho":

  Сметката ти е много погрешна.

 • 7
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  Мда, инвеститорите почват пак да търсят - м/у Елин Пелин и Мусачево също се строи нещо голямо... Чудя се колко ли други инвеститори са ни подминали заради тъпите управляващите :)

 • 8
  ujd47587961 avatar :-|
  ujd47587961

  Моля правете разлика между Китай, Хонг Конг и Макао!

 • 9
  graf_fonpur4evi4 avatar :-|
  Граф фон Пърчевич

  Новината тук е, че Краси Гергов си е продал игрището. А това си е новина.

 • 10
  ypa avatar :-P
  ypa

  Бизнесемен, обвинен в пране на пари, за който има съмнения за корупция, ще строи 30 етажен хотел в село Мусачево, до Елин Пелин. И кабинетът сформира междуведомствена работна група. Това е сюжет за скрита камера! Капитал, много ви моля да помолите министърката на спорта за коментар и да го публикувате. МОЛЯ!
Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.