Руските купувачи откриха и малките градове по морето

Кризата в Украйна засега имаше само краткосрочен ефект върху този пазар, отчитат от Green Life

община Царево
община Царево    ©  община Царево
община Царево
община Царево    ©  община Царево
10%

ръст на сделките с ваканционни имоти отчитат от компанията

След като през миналата година руските купувачи по Черноморието се ориентираха от ваканционни към градски имоти, сега тенденцията продължава в нова посока. Участници на пазара отбелязват активност не само в познати дестинации като Бургас, Варна и Слънчев бряг, но все повече и в малките курортни градчета на юг. Очакванията на инвестиционната компания Green Life са тази година да има повече сделки за ваканционни жилища в Созопол, Царево и Поморие. Като цяло на пазара активността също остава висока въпреки неяснотите около руско-украинската криза.

С лек оптимизъм

Пазарът на ваканционни имоти се възстановява след поредицата от политически конфликти в страната и чужбина, отбеляза изпълнителният директор на Green Life Теофил Петров. Според него през първите месеци на тази година той е по-активен в сравнение с миналата. Петров припомни, че след регистрирания през 2013 г. ръст на търсенето на ваканционни имоти със 7% спрямо година по-рано, кризата в Украйна бе нова заплаха за стагнация на пазара. Само месец по-късно тенденциите говорят за стабилност, а запитванията растат.

"Интересът към ваканционните жилища по Черноморието не се повлия дългосрочно от кризите. Някои руски говорещи клиенти забавиха със седмица-две плащанията по сделките, но това бързо отшумя", коментира Петров дни след завръщането си от изложение в Москва.

От компанията отчитат, че през март броят на сключените сделки е с близо 10% по-голям спрямо същия месец на 2013 година, като основни клиенти отново са руснаците. През последните месеци са получени и запитвания от говорещи английски клиенти, но това не означава, че англичаните се връщат на българския пазар.

Изместен интерес

От няколко месеца от Green Life отбелязват тенденция за интерес на руските купувачи не само към класическите дестинации - по-големите градове и курорти на Черноморието, но и към малки градчета като Поморие, Созопол, Царево.Профилът на купувачите обаче е различен. Заинтересованите от Созопол търсят по-скоро лайфстайл дестинация с опции за почивка и забавление, докато клиентите в Поморие са предимно млади семейства и пенсионери, които търсят уседналост, близост до балнеоцентровете и възможност за постоянно пребиваване.

И в двете дестинации цените са стабилни. В Созопол те са в диапазона 950 – 1200 евро/кв.м. В Поморие квадратният метър ваканционна площ в момента струва между 850 и 1000 евро. Предпочитанията на клиентите са основно за апартаменти с една или две спални, като близостта до морето, качественото строителство и разположение, както и инфраструктурата в населеното място са сред водещите мотиви за сключване на сделка, посочиха от Green Life.

Видимо по-вял остава пазарът в планинските курорти, където руснаците по принцип нямат интерес. Тези дестинации формират едва 10% от ваканционния пазар, а цените са наполовина на тези по морето, отбелязват от Green Life. В Банско например ваканционно жилище може да се купи за 400-450 евро/кв.м.

Нова инвестиция

Популярността на Поморие сред руските купувачи е и в основата на решението на компанията да реализира там новата си инвестиция, след като до момента строеше основно в Созопол. Проектът на Green Life в Поморие е под името Айвазовски парк и включва няколко сгради с ваканционни апартаменти, разположени сред 6000 кв.м паркова площ. Строителството тече от февруари, като първата фаза включва 3 пететажни сгради с 251 апартамента. Продажните цени ще варират между 850 и 1050 евро/кв.м. Строителството трябва да приключи през 2015 г. На базата на заявения до момента интерес обаче от Green Life очакват активни огледи още този месец.

 
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


46 коментара
 • 1
  morgan. avatar :-?
  Морган

  Сега като, станат мнозинство руснаците по морето, означава ли, че Русия ще има право да анексира черноморието ни?!
  След тях и Турция може да прояви претенции!
  Току виж, и Македония......

 • 2
  epoc avatar :-?
  epoc

  Интересно защо след като земята в България е евтина, а в Гърция скъпа, нито един грък не идва да купува български имоти на Черноморието. Те да не би да пасат трева?

  А за руснаците искам да видя как ще се опитат да анексиран и част от турските градове, има места с над 80% руснаци......

 • 3
  kas. avatar :-|
  kas.

  Тези, чиито бизнес е свързан с морето хич не им се сърдят на парите на руснаците. А руснаците със сигурност добре плащат.

 • 4
  ytrewq avatar :-P
  ytrewq

  [quote#2:"epoc"]А за руснаците искам да видя как ще се опитат да анексиран и част от турските градове, има места с над 80% руснаци...... [/quote]

  Хи-хи-хи .....и аз искам да видя !:)

 • 5
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  Поморие е най-добрата инвестиция заради калолечението и наличната канализация.има и голяма плажна ивица.

 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#4] от "ytrewq":

  Израел нали така прави в палестинските територии. Всъщност заселването е бавен процес, трябва да минат няколко поколения преди да се разбере кой кого асимилира. И дали хората там са недоволни от властта.

 • 7
  mitko11 avatar :-|
  mitko11

  До коментар [#1] от "Морган":

  Първо ще вкарат руска армия да пази Южен поток, нали тръбата е тяхна. След това заселване и референдум.

 • 8
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Няма лоши пари и средно-статистическия руснак, който купува жилище у нас, едва ли идва с бележка от КГБ и Путин :)))))
  Това са хора, които повече или по-малко честно са си изкарали парите (по-скоро второто :))) и в светлината на процесите в Русия и отношенията с между Русия и Европа, търсят (надявам се и намират) възможност да изнесат някакви суми, на сравнително сигурно място. Спомняте си реакциите на руснаците когато стана банковата криза в Кипър - все пак там бяха по-едрите мошеници:))))
  Така че, от някаква гледна точка, освен като приток на инвестиция, тези пари и хора би трябвало да играят роля и на стабилизиращ фактор - едва ли им се иска да си загубят парите или да им се обезценят имотите.
  Е, със сигурност между тях ще има известен брой малоумни радетели на путиновата псевдо-имоерска политика, ама такива идиоти си имаме и у нас. Трябва да внимаваме само тия дето дават гражданството да не ни прецакат и разбира се да гласуваме достатъчно активно, за да намляваме влиянието на нашата пета колона, която като всеки предател е по гласовита от оригинала.

 • 9
  mitko11 avatar :-|
  mitko11

  До коментар [#2] от "epoc":

  В Турция няма двойно гражданство. Или е турчин с турски паспорт и съответните привилегии, или е чужденец със съответния паспорт и виза за пребиваване.

 • 10
  pex06354617 avatar :-P
  Чавдар

  Доста оптимистично на фона на това че няма никакви руснаци по морето, може би е редно да бе написал автора, колко сделки е направил по време на изложението там. Вчера между другото статиите от тази компания бях с други заглавия че се завръщат английските купувачи на пазара. Все пак благодарим на инвеститора че ни окуражава. Написано от брокер


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал