Гранд каньон в жк "Младост"

Турската компания Garanti Koza ще инвестира над 100 млн. евро в най-големия жилищен и търговски комплекс в София за последните години

Районът около магазин "Нова Деница" сега и след реализацията на предлагания от Garanti Koza проект за мултифункционален комплекс Grand Canyon. Трите жилищни сгради, подредени по височина, носят имената "Витоша", "Пирин" и "Рила" и са съответно с 19, 22 и 30 етажа. В кулата е предвидена и хотелска част на 17 етажа. В ниското тяло ще са търговският център, планираната очна клиника и др. Парковата площ по данни на инвеститора ще заема 20 000 кв.м от общо 30 000 кв.м площ на парцела.
Районът около магазин "Нова Деница" сега и след реализацията на предлагания от Garanti Koza проект за мултифункционален комплекс Grand Canyon. Трите жилищни сгради, подредени по височина, носят имената "Витоша", "Пирин" и "Рила" и са съответно с 19, 22 и 30 етажа. В кулата е предвидена и хотелска част на 17 етажа. В ниското тяло ще са търговският център, планираната очна клиника и др. Парковата площ по данни на инвеститора ще заема 20 000 кв.м от общо 30 000 кв.м площ на парцела.    ©  Капитал
Районът около магазин "Нова Деница" сега и след реализацията на предлагания от Garanti Koza проект за мултифункционален комплекс Grand Canyon. Трите жилищни сгради, подредени по височина, носят имената "Витоша", "Пирин" и "Рила" и са съответно с 19, 22 и 30 етажа. В кулата е предвидена и хотелска част на 17 етажа. В ниското тяло ще са търговският център, планираната очна клиника и др. Парковата площ по данни на инвеститора ще заема 20 000 кв.м от общо 30 000 кв.м площ на парцела.
Районът около магазин "Нова Деница" сега и след реализацията на предлагания от Garanti Koza проект за мултифункционален комплекс Grand Canyon. Трите жилищни сгради, подредени по височина, носят имената "Витоша", "Пирин" и "Рила" и са съответно с 19, 22 и 30 етажа. В кулата е предвидена и хотелска част на 17 етажа. В ниското тяло ще са търговският център, планираната очна клиника и др. Парковата площ по данни на инвеститора ще заема 20 000 кв.м от общо 30 000 кв.м площ на парцела.    ©  Капитал

Жълто-синята фасада на магазин "Нова Деница" скоро ще остане в миналото. Въпрос на месеци е на мястото му в столичния квартал "Младост" да започне строителство, след като миналата пролет имотът бе купен от турската компания Garanti Koza.

Плановете на новия собственик са ясни: да изгради мащабен комплекс от висок клас с жилища, търговски център, 5-звезден хотел, модерна очна клиника и голяма паркова зона под името Grand Kanyon. За турската компания проектът е четвърти под този бранд след два в Япония и един в Истанбул. За България обаче е първи и уникален като мащаб (138 хил. кв.м), концепция и стойност (над 100 млн. евро).

Макар и с по-бавни от очакваните темпове работата по него напредва, а и шум не липсва. Както от самата Garanti Koza, която активно гради имидж в страната - за момента главно чрез спонсорство на спортни турнири, така и от местната общественост в "Младост" с обичайните притеснения за съдбата на градинките в проекта. И не на последно място - от агенциите за имоти, които предлагат резервации на жилища в още незапочнатия комплекс.

От всичко по много

Инвеститорът в проекта Grand Kanyon влиза смело на софийския пазар. Плановете на Garanti Koza са чрез дружеството "Гаранти коза България" в рамките на 30 месеца да вдигне на мястото на "Нова Деница" комплекс със 765 апартамента, търговски център с разгъната площ 30 хил. кв.м, луксозна хотелска част, престижна очна клиника, голяма паркова зона с фонтан и водни площи (виж картинката).

Всичко това трябва да бъде изградено на парцел от 30 000 кв.м, който бе сглобен с покупката на няколко по-малки терена. Те заедно с магазин "Нова Деница" бяха купени от турската компания миналата пролет за 23 млн. лв. Продавачи бяха фирми, контролирани или притежавани от бившия председател на надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов.

Самият Павлов имаше планове за инвестиции на мястото на "Нова Деница", но не успя да ги реализира.

Сега новите собственици твърдят, че разполагат с нужния финансов ресурс за реализация на мащабното строителство, което по техни изчисления ще надмине 100 млн. евро. Заради мащаба на инвестицията от турската компания обмислят да кандидатстват и за статут на приоритетен инвеститор.

Garanti Koza е сред най-големите турски компании (виж карето), а за инвестицията си в София ще разчита както на собствени средства, така и на финансиране от Уникредит Булбанк - банката вече отпусна кредит за покупката на парцела

Grand Kanyon се очертава като най-мащабния мултифункционален проект, започван през последните години. Разгъната му застроена площ ще е 138 хил. кв.м, а парковата зона - около 20 хил. кв.м.

Архитектурата също впечатлява - ядрото са две жилищни сгради с по 19 и 22 етажа, както и 30-етажна кула с луксозен хотел и с висок клас жилища. Търговският център и очната клиника ще са разположени в ниската застроена част, която с извитата си форма напомня каньон - оттам и името на проекта. Предвидени са и няколко подземни нива с места за паркиране.

Самата концепция Kanyon е разработена от американското архитектурно студио JERDE. Под същото име до момента Garanti Koza e реализирала три мултифункционални проекта в Япония и в Истанбул - всички с амбиция да предлагат модерна среда за обитаване с ясно откроим архитектурен почерк.

От турската компания поясняват, че грешката в изписването на думата canyon е нарочна, за да се възприема по-лесно извън английски говорещите страни. Освен това по този начин името Grand Kanyon повтаря инициалите на дружеството инвеститор - GK.

В този контекст решението на инвеститорите да кръстят трите жилищни сгради в Grand Kanyon с имената "Витоша", "Пирин" и "Рила" (подредени по височина) внася доза еклектика, но пък може да се обясни с желанието за български почерк в проекта.

Спор в зелено

Въпреки амбициозните заявки на турската компания повече от година след покупката на "Нова Деница" развитие по проекта не личи. Това обаче е само привидно, тъй като в момента инвеститорът минава по бавния път на административните процедури.

На пазара се говори, че именно по тази причина плановете на Garanti Koza за строителство претърпяха промени. Първоначално плановете на Garanti Koza бяха строителството да започне още в началото на лятото, докато сега заявката е, че ако всичко върви по план, стартът ще е през септември.

Реално обаче и този срок едва ли ще бъде спазен, тъй като Grand Kanyon още е на етап градоустройствени промени. Те трябва да бъдат одобрени от Столичния общински съвет и след това да започне самото проектиране.

Междувременно обаче пред инвестицията на Garanti Koza се очертават и проблеми. На проведеното преди месец обществено обсъждане в район "Младост" местни жители атакуваха проекта заради включените в границите му зелени площи. Два от купените от Garanti Koza парцели действително са с такъв статут и част от исканията на живеещите в района бяха те да бъдат дарени на общината за парк.

От инвестиционната компания заявиха, че това са частни терени, но поеха ангажимент те да останат зелени площи със свободен достъп в рамките на проекта Grand Kanyon. Ако в рамките на останалата част се налага премахване на дървета, те ще бъдат премествани. Визуализацията също показва, че в частта откъм бул. "Александър Малинов" действително са предвидени зелени площи и фонтан, а самото застрояване е в задната част на парцела.

Въпреки това от направление "Архитектура и градоустройство" съобщиха, че срещу искането на инвеститора за промяна в градоустройството е постъпило възражение. Вносител е собственикът на разположения в съседство хотел Kabu, а мотивът - именно запазването на зелените площи.

От компанията - собственик на хотела, не отговориха на въпросите на "Капитал" срещу какво конкретно е възражението, както и дали ще атакуват проекта в съда, което също би забавило изпълнението му.

Преди и сега

Само допреди пет-шест години проект с мащабите и концепцията на Grand Kanyon би изглеждал впечатляващо, но не и твърде смело за София.

Във времето на имотния бум столицата стана свидетел на подобни концепции, при това в пъти по-големи като замах. Компании като германската ECE, испанската Riofisa, литовската VP Group планираха буквално да преобразят стари промишлени зони в рамките на града, наливайки стотици милиони евро в цели квартали с жилища, молове, висок клас офиси и хотели. За престиж в почти всички архитектурни решения бе заложена и поне една кула-небостъргач.

С настъпването на кризата и срива на имотния пазар обаче никой от тези проекти не бе реализиран, а инвеститорите и до днес нямат кураж за подобни крупни вложения. В подкрепа на това и данните от последната година показват, че жилищният пазар се възстановява, но бавно, а цените още са на дъното. В подобна ситуация големи жилищни и търговски проекти все още трудно намират реализация.

За Garanti Koza обаче картината е друга. От турската компания виждат ниша за по-висок клас комплекси в София и смятат, че инвестират в момент, когато местният пазар се възстановява и има потенциал да расте.

Предварителните проучвания на Garanti Koza сочат, че за разлика от демографската картина в страната столицата е град с нарастващо население и добри доходи. Залагат много и на подбора на мястото за инвестицията си - в карето между два булеварда  - "Александър Малинов" и "Филип Аврамов", в най-динамично развиващия се софийски квартал. Комплексът ще се намира и в непосредствена близост до спирка на метрото (до нея ще има и топла връзка). Като плюс се изтъква и лесният достъп до ключови райони - летището, центъра, големи бизнес зони.

В подкрепа на тезата си за перспективата пред София от Garanti Koza вече преговарят за покупка на друг парцел, където също планират да строят мултифункционален комплекс. Плановете на турския инвеститор за България обаче са далеч по-мащабни и включват участие в тръжни процедури за големи инфраструктурни проекти - третия софийски метродиаметър, язовири, тунелно строителство.

В по-общ план намеренията на Garanti Koza са да превърне България в отправна точка и за инвестиции в други европейски страни. За това помага и членството на страната в ЕС, отчитат от компанията. Преди да вземат решение, представители на Garanti Koza са оглеждали и други балкански страни - Сърбия, Хърватия, Румъния. В крайна сметка обаче изборът им паднал на България, отчасти и заради географската близост.

С амбиции за продажби

Заради все още незапочналото строителство комплексът Grand Kanyon още не е в продажба, но вече се предлага в имотните сайтове.

Чрез директни контакти и с посредничеството на агенции за имоти от Garanti Koza предлагат на потенциалните купувачи да резервират апартаменти в проекта, за момента без финансов ангажимент. Изплащането започва след началото на строителството, като според публикуваните от брокерски агенции оферти има и опция за разсрочване в рамките на 60 месеца.

По информация на турската компания до момента са направени резервации за 90% от жилищата в първата сграда от проекта, която включва над 280 апартамента.

Ценовите нива са около 1000 евро/кв.м, което според посреднически агенции е над горната граница, при която се сключват сделките в "Младост".

От местния клон на "Явлена" посочиха, че средната цена на завършени жилища ново строителство в района е между 850 и 1000 евро/кв.м. Агенцията за момента не предлага жилища в Grand Kanyon. От друга голяма агенция  - "Адрес", също заявиха, че все още нямат договор с инвеститора за продажби на имоти в проекта.

В имотните среди се говори, че за момента към комплекса има интерес от турски и руски купувачи, тъй като компанията инвеститор е позната на тези пазари. От Garanti Koza обаче залагат и на добри продажби на местния пазар, като в целевата група влизат хора с над средните финансови възможности.

Според Мариета Евтимова от агенция "Кима 2000", която предлага жилища в комплекса, е нормално българските купувачи за момента да са по-предпазливи. От една страна, много хора се опариха от сделки на зелено през изминалите години и вече гледат скептично на продажби по картинка. От друга, още не познават инвеститора и искат повече гаранции за качеството и сроковете на строителството.

Големият брой имоти и по-високите от обичайните за квартала ценови нива също поставят въпроси доколко бързо и успешно ще бъдат реализирани апартаментите на пазара. От брокерските агенции посочват като предизвикателство при продажбите и относително високите за София такси за поддръжка - около 1 евро/кв.м месечно, които ще се събират от собствениците впоследствие.

Най-голямото предизвикателство пред Grand Kanyon обаче остава строителството. Ако то започне без голямо забавяне и върви по график, инвеститорът има шанс да спечели доверието на купувачите. А това ще е ключово предвид амбициите му Grand Kanyon да е първият, но не и единственият му проект в София.

Кой е инвеститорът

Garanti Koza e една от големите строителни групи в Турция с интереси както в сградното, така и в инфраструктурното строителство. Изпълнявала е проекти за концерна Ford Otosan в Турция, работила е по метрото в Истанбул, а един от най-известните й проекти е сградата на парламента в Анкара. Изпълнявала е също язовири, мостове, водноелектрически централи, тунели, както и редица собствени инвестиционни проекти в недвижимите имоти. До момента е реализирала над 200 проекта в Турция, Дубай, Русия и други страни. Приходите на групата за 2013 г. са близо 485 млн. турски лири (167 млн. евро), като отбелязват ръст от 32% в сравнение с 2012 г. Компанията е създадена през 1948 г. под името Garanti Insaat като подразделение на финансовата група Garanti Bankasi. През 1976 г. в нея влиза като акционер Koc Holding. През 1987 г. акционер става немският строителен гигант Нochtief с дял от 40%, а впоследствие и британската Balfour Beatty. През 2004 г. 98% от дружеството са купени от мениджъра в компанията Мехмет Сюкрю Илкел и тогава то получава днешното си име Garanti Koza.