Турската "Гаранти коза" вдига 113-метрова сграда в жк "Младост"

Кулата е част от бъдещия проект Grand Kanyon на мястото на магазин "Нова Деница"

Кула с височина 113 метра и 30 етажа ще вдигне в столичния квартал "Младост" турската компания "Гаранти коза". Високата сграда е част от проекта за комплекс с жилищни сгради, хотел и търговски център, който дружеството планира да изгради на мястото на бившия магазин "Нова Деница" в района. Промяната на подробния устройствен план на мястото вече е минала през направление "Архитектура и градоустройство" и предстои да бъде гласувана от Столичния общински съвет.

Проектът на "Гаранти коза" е за комплекс под името Grand Kanyon с над 30 000 кв.м разгъната площ. След завършването й 30-етажната кула в него ще се нареди сред най-високите сгради в София. За момента единствен по височина я изпреварва строящият се офис център Capital Fort (126 м) на бул. "Цариградско шосе", а на приблизително същата височина ще се издигне проектът "Милениум център" на строителната компания НИКМИ на бул. "България".

Инвеститорът

Инвеститор в проекта Grand Kanyon е "Гаранти коза България" - дъщерно на турската компания, а планираната инвестиция надхвърля 100 млн. евро. Отделно от това компанията вече плати 23 млн. евро за покупката на "Нова Деница" и съседни парцели за бъдещото строителство. Плановете на турската компания са то да продължи около 30 месеца.

В рамките на проекта е планирана и нова улица, която ще минава между парцела на "Гаранти коза България" и съседния магазин на Kaufland. Собствениците на двата имота са дали съгласие за целта да бъдат отчуждени части от парцелите им.

Промяна в проекта

Въпреки че турският инвеститор декларира намерение да запази и облагороди съществуващите зелени площи между комплекса и булевард "Ал. Малинов", срещу подробния устройствен план са внесени няколко възражения. Те са от страна на фирма "Венсим" (на собствениците на пицарии "Уго") и от инициативата "Граждани за София". Арх. Димитър Димитров от гражданското сдружение обясни, че възражението е заради парцел, който попада в т.нар. зона Тго (терени и локални градини за озеленяване) според общия устройствен план. По закон тези терени трябва да бъдат актувани като публична общинска собственост, за да се гарантира запазването им като зелени площи. В случая с "Гаранти коза" обаче е допуснато земята да бъде придобита от частен инвеститор.

Първоначалният проект на "Гаранти коза България" предвиждаше растителността отгоре да се запази, а под нея да бъде изградена топла връзка с бъдещата метростанция в близост. Според гражданската организация обаче така ще бъдат засегнати дърветата отгоре, които са над 50-годишни и няма как да бъдат възстановени с компенсаторно залесяване. Вероятно по тази причина в крайния вариант на подробния устройствен план, който ще бъде внесен в общинския съвет, предназначението на парцела е променено и възможността за подземно строителство е премахната.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


38 коментара
 • 1
  iut07368175 avatar :-|
  iut07368175

  Съвсем ще е..т мам..а на пейзажа с тия бетонни катакомби. Който не вярва - да отскочи до Истанбул да види какво става там с такива пишман строители-далавераджии. Да купят една поляна до Кремиковци и да строят там, а не в центъра на Младост

 • 2
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Наистина, от сайта на турската компания се вижда, че всичките им проекти досега са сиви бетонни сгради, които много приличат на блоковете в Младост. Просто този ще бъде само малко по-висок.

 • 3
  juukkk avatar :-|
  juukkk

  На Кауфланд и Билла ще им дойдат дюшеш, освен ако Карфур или Пикадили не отворят в търговската част на турския проект

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  iut07368175 avatar :-|
  iut07368175

  До коментар [#3] от "juukkk":
  Нищо няма да им дойде дюшеш - дори напротив. Новите катакомби ще имат подземен гараж, който ще е платен. Останалите хора ще паркират на безплатните паркинги и най-напред на Билла и Кауфланд. Така там постоянно ще е заето и хората или ще отидат пеша и респ. ще пазаруват по-малко, или ще вземат колата и ще отскочат до Метро напр. Ще е голям хаос и постоянни задръствания, точно на двете възлови кръстовища там.

 • 5
  b_mitov avatar :-|
  b_mitov
  • -34
  • +105

  Добре дошли в новото гето на София. Високо жилищно строителство!!! Точно от това има нужда Младост, нали г-н Диков? Сега моля някой да изключи фонтаните, да махне зелените покриви, изчисти фотошопските блицове и да изтрие стъклената фасада пред балконите. Стъпка две, поканете Сирийски, Либийски, Украински и други новодомци. Стъпка три, превъртете часовника 20 години напред. Изглежда страхотно, нали :)

 • 6
  maimunimrysni avatar :-|
  Dreadlord
  • -51
  • +137

  Господи, какви естети, какви пуристи, каква висша архитектурна мисъл се е изказал в по-горните коментари! Вие НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ!?! Младост е бетонна гробница на комунизма, всяка нова сграда може само да я подобри. В статията се описва колосална за размерите на страната ни инвестиция - тоест наливат се пари, за да има какво да работите и да не гладувате - е, това ще ви попречи да се изкажете негативно под някоя икономическа статия, ама какво да се прави... Наистина, по-хубаво щеше да е това да се случва с инвеститор от някоя по-подобна на нас нация, но като няма риба - и ракът е риба. А пустиняците, които са попречили на подземна връзка с метро заради някакви дървета, които след десетина години сигурно сами ще си изсъхнат - са абсолютни етични престъпници. Няма как да не може да се заменят дървета с компенсаторно залесяване - въпросът е колко повече дървета да се засадят на друго място. Като пример: ако офертата е 1000 засадени за 1 ликвидирано, кой природозащитник ще откаже? Е, ще му лъсне червеният неприродозащитен задник, ама какво да се прави...

 • 7
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Grand Kanyon оr Grand Canyon

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Турците трябваше да купят естонския проект, който е със същите или доли по-големи мащаби, на далеч по-добро място. Имам предвид закъсалия проект на ъгъла на бул. Гешов и бул. Цар Борис III. Предназначението е същото - търговски и жилищни сгради и някакво мол-че. Или консултанта им в БГ в малко улав или естонците са поискали много висока цена.

  Браво за проекта.

 • 9
  grosskopf avatar :-P
  Grosskopf

  Коч холдинг, Гаранти коза - какъв е тоз уклон у съседите към горките чифтокопитни...

 • 10
  e_mil avatar :-|
  tamada

  "Koza" на турски не означава "коза". И въобще какво значение има името?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход