Вписани тайни

Кабинетът "Орешарски" ограничи достъпа до имотни актове с внесена на тъмно промяна в правилник

След като шест години е притежавал апартамент в Слънчев бряг, англичанинът Джон Д. решава да го продаде. Намира се купувач и сделката върви към финал. За да бъде приключена обаче, се налагат няколко проверки. Например справка по нотариален акт, която да докаже, че Джон е действителният собственик на продаваното жилище. Както и проверка за тежести, т.е. дали върху имота има възбрани, ипотеки и др. Доскоро това бяха рутинни процедури. Решение на кабинета "Орешарски" от 23 юли, дни преди да предаде властта, обаче създаде преграда. Става въпрос за въведената с правителствено постановление забрана Агенцията по вписванията да издава незаверени копия на вписани актове. С други думи, достъпът до имотните партиди вече се ограничава само до собствениците или нотариално упълномощени от тях лица.

Забраната е въведена с промяна в Правилника за вписванията, като мотивите са, че така ще се пресекат имотните измами. За момента обаче единственият ефект е, че се бавят, затрудняват и оскъпяват проверките при имотните сделки. А без тях рискът от измами става повече от реален.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  e_mil avatar :-P
  tamada

  "Нормативната уредба не предвижда възможност Министерският съвет да въвежда такова ограничение с подзаконов нормативен акт, поради което въвеждането му е нищожно..."

  Докъде я докарахме, а? Вече и корумпираните политици ги мързи да си извършат измамата както трябва. :)

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Казано накратко, кабинетът Олигарски съсипа държавата.

 • brokersofia

  Комунягите пак не са го доизмислили. Аз съм брокер, който работи в София и клиентите ми са предимно купувачи. Няма как мой клент да остави капаро на който и да е било собственик на недвижим имот преди аз да съм проверил цялата история на имота и да съм прегледал всички предишни нотариални актове. Ок можем да се ограничим да прегледаме историята само за десет години назад, защото това е максималния давностен срок за всякакви претенции към имота от трети лица, но това за мен не е достатъчно. Защото ако са водени дела дори преди 15 години за този имот аз ще искам да съм наясно спора от какво естество е бил и кой е имал претенции към имота - роднина ни е бил, съсед ли има голямо значение, защото ако примерно мой клиент иска да си купи къща в Драгалевци и настощия и собственик е имал дългогодишни дела с комшията с когото делят една ограда аз бих искал да знам какъж е бил спора, защото се оказва през години е важно да знаеш съседа ти по ограда колко е луд и имаш право на избор да не му бъдеш съсед никога. Казуси има един милион, но подобно ограничение е в минус за всички. Ами как да се пазаря за цената на даден имот ако преди това съм поискал (аз съм представител на потенциалния купувач) пълномощно от собственика да му проверя документите, защото ако има нещо, което не е ок да не се пънем да борим цената? А как да проверя историята на имота за поне десет години назад ако настошщия собственик притежава имота от 6 години? Трябва да издиря по-предишния собственик да го помоля да ми направи пълномощно да му погледна нотариалния акт с койт е продал имота на настощия собственик!?!?! Пълно безумие. Господа моля не гласувайте за тези ляво ориентирани некъдърници, защото от тях както за пореден път стана ясно хубаво няма да види никой...

 • 4
  concord avatar :-|
  concord

  До коментар [#3] от "brokersofia":
  Еми и вие брокерите ще трябва с нещо да си заслужите тези 3% процента комисионно ,което лапате от въздуха за присвоени обяви с копирани текстове и откраднати снимки от чужди обяви на Ч.Л. , но посочени от вас на по-ниска цена за да излизат на по високи позиции в търсачките ....

  Е вече не е толкова лесно и евтино ,както преди да лапаш от въздуха и да не носиш никаква отговорност/вече визирам наемите/....Най паразитната професия с 99% сив сектор ,брокерите без трудови договори и осигуровки но с огромно желание да се намърдат в чужди сделки без някой да ги е молил за това!

 • 5
  yurukov avatar :-|
  Боян Юруков

  Къде се събират становища по темата? Някой може ли да даде контакти?

 • 6
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi

  Естествено, че имат какво да крият.
  Те за нищо не си мърдат гъз.вете, освен ако няма полза или далавера.

 • 7
  brokersofia avatar :-|
  brokersofia

  До коментар [#4] от "concord":

  concord Явно нямаш никакъв опит с брокери или той се изчерпва с обаждане по обяви в нета за наемане на квартирки. Когато човек не е вещ по една тема е по-добре да замълчи. Затрудненията с агенция по вписванията пречат на всички по трасето - продавачи, купувачи и брокери и от това няма печеливши има само губещи и ако има доволен в подобна схема то той явно нито продава, нито купува, нито посредничи, а само "хейтва".

 • 8
  skitnikapozemqta avatar :-|
  skitnikapozemqta

  Смятйте колко далаверки с имоти са направили досега тези, които наистина стоят зад това решение..

 • 9
  vnu1410073572376161 avatar :-|
  Дора Манолова

  Не виждам разлика в това да ти предоставят незаверено копие от акт и сканираното/снимано от клиента такова. Това е заобикаляне на закона, който пък закон е прогласил като основен принцип на вписванията, тяхната публичност. Но всъщност основният проблем е друг-нямаше да има нужда от копията, ако съществената информация от вписаните актове намираше място в книгите по вписвания/имотен регистър няма-това е само част от име на закон/ЗКИР/ и наименование на структура в агенцията по вписванията/, като това се случваше с гаранция за вярност, точност и подреденост на същата. Така нар."удостоверение за тежести" следва да ни дава цялата информация, от която имат нужда купувачи, кредитори, брокери и т.н. Но това може да се случи само, ако съдържаща се в него информация е вярна,точна, пълна и подредена. В момента за едно лице и един имот могат да се създадат много на брой партиди, програмният продукт на агенцията по вписванията/ИКАР/ не кореспондира със законодателството, дори в някои модули му противоречи-подрежда данните за актове, имоти, лица по "свои" правила,служителите на агенцията по вписванията обработват информацията без върху тяхната дейност съдиите по вписванията да имат задължение да упражняват контрол и да следят за законосъобразност при обработката на прехвърлянето на данни от вписан акт в информационната система. Така се стига до множество грешки и пропуски в данните в информационната система, пренесена след това в издаваните удостоверения. Всъщност в коментираните поправки на правилника по вписванията се съдържа и норма, която "прогласява" информационната система, електронния регистър, програмните продукти за имотни партиди за нелегитимни-пар.40 изисква същите да се въведат и поддържат по ред, определен със заповед на министъра на правосъдието, каквато заповед до настоящия момент не съществува.

 • 10
  dondomat avatar :-|
  dondomat

  Колкото и вредни да бяха Олигарски и компания, мисля че тази поправка е правилна и нужна. Всички писъци които прочетох нагоре са вятър работа. Единствения на когото могат да потрябват тези справки е СОБСТВЕНИКЪТ !!! А всички страдалци ,които си мислят че им трябват, трябва да ги поискат именно от него - негово величество - СОБСТВЕНИКЪТ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал