Длъжник на ББР ще строи сградата й
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Длъжник на ББР ще строи сградата й

Два от трите български строителя на "Южен поток" - "Главболгарстрой" и "Понсстройинженеринг", са избрани без обществена поръчка да изградят централата на държавната ББР

Длъжник на ББР ще строи сградата й

"Главболгарстрой" и "Понсстройинженеринг", която е заложена в държавната банка, получиха поръчка за 17 млн. лв.

Весела Николаева
15512 прочитания

Два от трите български строителя на "Южен поток" - "Главболгарстрой" и "Понсстройинженеринг", са избрани без обществена поръчка да изградят централата на държавната ББР

© Юлия Лазарова


17.13

млн. лв. с ДДС е офертата на обединение "София". Един от участниците - "Понсстройинженеринг".

Два от трите български строителя на "Южен поток" - "Главболгарстрой" и "Понсстройинженеринг", са избрани без обществена поръчка да изградят централата на държавната Българската банка за развитие.

В победителя - обединението ДЗЗД "София", двете фирми държат по 40%. Важна подробност е, че "Понсстройинженеринг" има кредити от банката - това става ясно от няколкото залога на дружеството в нейна полза. Преди седмици компанията спечели и поръчката за 38 млн. лв. за  строителството на спортната зала в Бургас заедно с близката до Делян Пеевски "Водстрой 98", която беше сочена за архитект на българското обединение за "Южен поток".

Другите две компании в обединение "София" са "Ултрастрой" и "Строй-консулт мениджмънт груп". Критериите за избор са били най-ниска цена и най-кратък срок на изпълнение, твърдят от ББР.

В нова централа от 2016 г.

Срещу предложената от консорциума цена от 14.278 млн. лв. без ДДС ББР ще получи нова надземна част от шест етажа и още три подземни нива. В цената влизат цялостният строеж, довършителни дейности и базово обзавеждане. Срокът за завършването е февруари 2016 г.

За строителството не е била обявена обществена поръчка и изборът е направен чрез покана до 12 компании. Първоначално е бил подготвен списък от 25 строителя, които биха могли да се справят, после той е свит до 12 дружества. За тях ББР е поискала информация от Камарата на строителите, че биха могли да се справят с ремонт и надграждане на паметници на културата, и са разпратени покани. Общо 9 са заявили желание да участват, но офертите са били едва три. На победителя, на самата "Водстрой 98" и на варненската "Планекс", по информация на "Капитал".

В отговор на въпрос на "Капитал Daily" защо не е била обявена обществена поръчка, от ББР се позоваха на становища на Сметната палата и на БНБ, според които те не са задължени да го правят. Банката е изпратила запитване дали трябва да обяви публично търг и в отговор Сметната палата казва, че има "практически проблеми при тълкуването на понятието "обществен интерес". Държавните институции, включително търговски дружества, попадат в обхвата на обществения интерес, което значи, че би трябвало да са субекти по Закона за обществените поръчки, т.е. да обявяват търг. За ББР обаче се казва, че тя работи като обикновено търговско дружество и макар да има "законово дефинирани цели", те могат да бъдат осъществени от всяка частна търговска банка. Според палатата това е достатъчно основание ББР да се изключи от ЗОП. Подобно е становището на БНБ, в което се казва, че ББР няма дейности, които да й е възложено да извършва "монополно и с цел задоволяване на обществен интерес". Все пак обаче това е държавно дружество и не е ясно защо не са поканени публично всички желаещи строители.

От ББР уверяват, че проектът на арх. Жеко Тилев за новата сграда ще запази напълно облика на "автентичната фасада на хотел "България". Сегашната сграда на ул. "Дякон Игнатий" 1 е построена в края на XIX век, а ремонтните дейности по обновяването й започнаха още през 2007 г. В момента ББР е под наем в друга сграда, за която според отчетите е плащала наем от 716 хил. лв. през 2011 г. След завършването на строежа този разход трябва да отпадне.

Освен липсата на публичен търг от ББР не обявиха и прогнозна цена – по неофициална информация тя е била около 15 млн. лв. (близка до тази на спечелилия консорциум). Реално банката ще трябва да плати по-висока сума – 17.13 млн. лв. с ДДС.

Поръчка за длъжника ни

От четирите компании в обединението най-спорно е участието на "Понсстройинженеринг", собственост на Милко Милков. В момента дружеството има общо осем залога в ББР, като за последните години предприятието и негови активи са залагани над 20 пъти както в ББР, така и в частни търговски банки. Според отчета за 2013 г. дружеството дължи на банки почти 19 млн. лв., основно към ББР. Извън бургаската зала и "Южен поток" компанията е изпълнител и на няколко водни проекта и е сочена за близка с части от БСП. Фирми, свързани с "Понсстройинженеринг", имат финансови проблеми – преди година частни съдебни изпълнители обявиха на търг имоти на дружества от холдинга. За някои от тях обявленията доскоро стояха в регистъра за продажби, което значи, че поне доскоро длъжниците не са погасявали дълговете си.

"Главболгарстрой" е втората по големина строителна компания в България по приходи за миналата година. Компанията има множество обекти – от пътното строителство, през ремонт и строителство на разнообразни сгради. Третият участник в консорциума е "Улстрастрой" - според сайта му той има опит в строежа на Музей на съвременното изкуство близо до НДК в София, различни обществени сгради и жилищни комплекси. Негов едноличен собственик е Иван Борисов Борисов. Четвъртата компания - "Строй-консулт мениджмънт груп", е регистрирана в Сливен (всички останали са от София), но е собственост на благоевградската фирма за счетоводство и одит "ВСИ-Ко консулт". Последната е притежание на съдружниците Ивайло Евтимов Пазвански и Ивайло Мирчев Карабельов.

17.13

млн. лв. с ДДС е офертата на обединение "София". Един от участниците - "Понсстройинженеринг".

Два от трите български строителя на "Южен поток" - "Главболгарстрой" и "Понсстройинженеринг", са избрани без обществена поръчка да изградят централата на държавната Българската банка за развитие.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Доколкото си спомням, това беше консорциумът "победители" за Южен поток. Постепенно разбираме и защо беше този френетичен устрем да се подмени сметната палата днес за утре - "от ББР се позоваха на становища на Сметната палата и на БНБ, според които те не са задължени да го правят."

  На бившето и настоящо ръководство на ББР дължа да припомня, че банката се води собственост на българския данъкоплатец и когато ще дават пари за нещо, работата не опира до това да отбият номера и да "си вържат гащите", позовавйки се на протежета с нулева репутация. Впрочем, както Южен поток, АЕЦ Белене, Бургас-Александруполис и други привидни опити на държавата да се прави на предприемач, ББР изпълнява само и единствено партийно-касови функции, поради което е въпрос на време да изпадне в положението на peer group-ата си, включваща още БДЖ, ТЕРЕМ, ВМЗ Сопот, Български пощи и т.н...

 • 2
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Цитат относно Понсстройинженеринг: ...Извън бургаската зала и "Южен поток" компанията е изпълнител и на няколко водни проекта и е сочена за близка с части от БСП...!

  Фирмата била близка с БСП, ама то понеже ГЕРБ са дясна партия и не можаха да се усетят на време и взеха, че им харизаха доста проекти за воден цикъл...! Как може така жестоко да е подведен Бойко Борисов, да раздава проекти на близки до БСП фирми! Някой да не вземе да си помисли, че ГЕРБ не е резервния отбор на БСП...? Сакън! В никакъв случай!


 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Червена магия?

 • 4
  aspet avatar :-|
  aspet

  Ултрастрой - почти дъщерна фирма на Водстрой и със сигурност техен основен подизпълнител. Явно Водстрой са играли на сигурно. Главболгарстрой + Водстрой (Ултрастрой подизпълнител) изпълняват Централна гара
  Главболгарстрой + Ултрастрой + Понсстрой = ББР
  Водстрой + Понсстрой = Спортна зала Бургас
  Каква конфигурация остана за следващите обекти???
  Нещо се губят Трейс, но явно след месец и те ще са на първа линия.

 • 5
  subaru avatar :-|
  subaru

  " Банката е изпратила запитване дали трябва да обяви публично търг и в отговор Сметната палата казва, че има "практически проблеми при тълкуването на понятието "обществен интерес". Държавните институции, включително търговски дружества, попадат в обхвата на обществения интерес, което значи, че би трябвало да са субекти по Закона за обществените поръчки, т.е. да обявяват търг. За ББР обаче се казва, че тя работи като обикновено търговско дружество и макар да има "законово дефинирани цели", те могат да бъдат осъществени от всяка частна търговска банка. Според палатата това е достатъчно основание ББР да се изключи от ЗОП."

  Становището на Сметната палата няма никаква провопораждаща стойност, защото палатата има единствено правамощията и задължението да прилага действащото законодателство а не да го тълкува според моментната конюктура. Ето така ДЪРЖАВАТА "НАДСКАЧА" ЗЕКОНИТЕ. Няма по-смешна, жалка и обирджийска държава. Затова сме най - бедни в Европа а не само в ЕС.

 • 6
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  До коментар [#5] от "subaru":

  Напълно съгласен, включително с извода.
  И понеже в момента на вратата чукат избори, освен че трябва да изпратим на заслужен отдих БСП/ДПС, да не допуснем ГМО-партията ББЦ, ще трябва и активно и постоянно да "натискаме" тези, за които ще гласуваме и да ги контролираме след изборите, подобни безобразия да не се допускат.
  Друг е въпроса, че тези и подобни фирми могат да спечелят и по реда на ЗОП, нещо което наистина се е случвало, макар че понякога те "подбиват" цената, което след това компенсират с некоректно заплащане на работници и доставчици и осигуряване на хората си на минимални ставки. Затова, би трябвало, било чрез ЗОП, било по административен път, тези и подобни критерии да бъдат наложени в изискванията за документите доказващи финансовото състояние на участника. И в този ред на мисли, не виждам как избираш кандидат, затънал до гуша в дългове, които "случайно" ти си му отпуснал - може би това е нова мода за оправяне на кредитния портфейл на банката:).

 • 7
  korektor avatar :-|
  korektor

  а защо не споменавате Арго груп,които стропяха сградата и фирмата затвори/...

 • 8
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  Чиста проба корупция и/или търговия с влияние.

  Криминално е 15 млн. държавни средства да се изразходват без публична обществена поръчка!!!!

  Ако от сметната палата са дали това становище - съответните лица трябва да се подведат под отговорност за склоняване към престъпление, чрез злоупотреба със служебно положение.


  Ех, де да имахме съд и прокуратура - такова нещо не би могло да се случи въобще.

 • 9
  dan1 avatar :-|
  dan1

  Добре де. Ако беше частна банка каква е вероятността да дадат строежа на свои клиенти? Мисля, че е нормална практика.
  Все пак дружеството има задължения в банката и по-добре то да работи и да си ги покрие, отколкото да се провизират

 • 10
  dtrendafilov avatar :-|
  Deyan T

  Искам само да кажа ЕВАЛА НА КАПИТАЛ!!!

  (с риск да събера една кошница "похвали" за проамериканска насоност)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Зелени и на покрива

Зелени и на покрива

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK