Длъжник на ББР ще строи сградата й

"Главболгарстрой" и "Понсстройинженеринг", която е заложена в държавната банка, получиха поръчка за 17 млн. лв.

Два от трите български строителя на "Южен поток" - "Главболгарстрой" и "Понсстройинженеринг", са избрани без обществена поръчка да изградят централата на държавната ББР
Два от трите български строителя на "Южен поток" - "Главболгарстрой" и "Понсстройинженеринг", са избрани без обществена поръчка да изградят централата на държавната ББР    ©  Юлия Лазарова
Два от трите български строителя на "Южен поток" - "Главболгарстрой" и "Понсстройинженеринг", са избрани без обществена поръчка да изградят централата на държавната ББР
Два от трите български строителя на "Южен поток" - "Главболгарстрой" и "Понсстройинженеринг", са избрани без обществена поръчка да изградят централата на държавната ББР    ©  Юлия Лазарова
17.13

млн. лв. с ДДС е офертата на обединение "София". Един от участниците - "Понсстройинженеринг".

Два от трите български строителя на "Южен поток" - "Главболгарстрой" и "Понсстройинженеринг", са избрани без обществена поръчка да изградят централата на държавната Българската банка за развитие.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Доколкото си спомням, това беше консорциумът "победители" за Южен поток. Постепенно разбираме и защо беше този френетичен устрем да се подмени сметната палата днес за утре - "от ББР се позоваха на становища на Сметната палата и на БНБ, според които те не са задължени да го правят."

  На бившето и настоящо ръководство на ББР дължа да припомня, че банката се води собственост на българския данъкоплатец и когато ще дават пари за нещо, работата не опира до това да отбият номера и да "си вържат гащите", позовавйки се на протежета с нулева репутация. Впрочем, както Южен поток, АЕЦ Белене, Бургас-Александруполис и други привидни опити на държавата да се прави на предприемач, ББР изпълнява само и единствено партийно-касови функции, поради което е въпрос на време да изпадне в положението на peer group-ата си, включваща още БДЖ, ТЕРЕМ, ВМЗ Сопот, Български пощи и т.н...

 • 2
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Цитат относно Понсстройинженеринг: ...Извън бургаската зала и "Южен поток" компанията е изпълнител и на няколко водни проекта и е сочена за близка с части от БСП...!

  Фирмата била близка с БСП, ама то понеже ГЕРБ са дясна партия и не можаха да се усетят на време и взеха, че им харизаха доста проекти за воден цикъл...! Как може така жестоко да е подведен Бойко Борисов, да раздава проекти на близки до БСП фирми! Някой да не вземе да си помисли, че ГЕРБ не е резервния отбор на БСП...? Сакън! В никакъв случай!


 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Червена магия?

 • 4
  aspet avatar :-|
  aspet

  Ултрастрой - почти дъщерна фирма на Водстрой и със сигурност техен основен подизпълнител. Явно Водстрой са играли на сигурно. Главболгарстрой + Водстрой (Ултрастрой подизпълнител) изпълняват Централна гара
  Главболгарстрой + Ултрастрой + Понсстрой = ББР
  Водстрой + Понсстрой = Спортна зала Бургас
  Каква конфигурация остана за следващите обекти???
  Нещо се губят Трейс, но явно след месец и те ще са на първа линия.

 • 5
  subaru avatar :-|
  subaru

  " Банката е изпратила запитване дали трябва да обяви публично търг и в отговор Сметната палата казва, че има "практически проблеми при тълкуването на понятието "обществен интерес". Държавните институции, включително търговски дружества, попадат в обхвата на обществения интерес, което значи, че би трябвало да са субекти по Закона за обществените поръчки, т.е. да обявяват търг. За ББР обаче се казва, че тя работи като обикновено търговско дружество и макар да има "законово дефинирани цели", те могат да бъдат осъществени от всяка частна търговска банка. Според палатата това е достатъчно основание ББР да се изключи от ЗОП."

  Становището на Сметната палата няма никаква провопораждаща стойност, защото палатата има единствено правамощията и задължението да прилага действащото законодателство а не да го тълкува според моментната конюктура. Ето така ДЪРЖАВАТА "НАДСКАЧА" ЗЕКОНИТЕ. Няма по-смешна, жалка и обирджийска държава. Затова сме най - бедни в Европа а не само в ЕС.

 • 6
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  До коментар [#5] от "subaru":

  Напълно съгласен, включително с извода.
  И понеже в момента на вратата чукат избори, освен че трябва да изпратим на заслужен отдих БСП/ДПС, да не допуснем ГМО-партията ББЦ, ще трябва и активно и постоянно да "натискаме" тези, за които ще гласуваме и да ги контролираме след изборите, подобни безобразия да не се допускат.
  Друг е въпроса, че тези и подобни фирми могат да спечелят и по реда на ЗОП, нещо което наистина се е случвало, макар че понякога те "подбиват" цената, което след това компенсират с некоректно заплащане на работници и доставчици и осигуряване на хората си на минимални ставки. Затова, би трябвало, било чрез ЗОП, било по административен път, тези и подобни критерии да бъдат наложени в изискванията за документите доказващи финансовото състояние на участника. И в този ред на мисли, не виждам как избираш кандидат, затънал до гуша в дългове, които "случайно" ти си му отпуснал - може би това е нова мода за оправяне на кредитния портфейл на банката:).

 • 7
  korektor avatar :-|
  korektor

  а защо не споменавате Арго груп,които стропяха сградата и фирмата затвори/...

 • 8
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  Чиста проба корупция и/или търговия с влияние.

  Криминално е 15 млн. държавни средства да се изразходват без публична обществена поръчка!!!!

  Ако от сметната палата са дали това становище - съответните лица трябва да се подведат под отговорност за склоняване към престъпление, чрез злоупотреба със служебно положение.


  Ех, де да имахме съд и прокуратура - такова нещо не би могло да се случи въобще.

 • 9
  dan1 avatar :-|
  dan1

  Добре де. Ако беше частна банка каква е вероятността да дадат строежа на свои клиенти? Мисля, че е нормална практика.
  Все пак дружеството има задължения в банката и по-добре то да работи и да си ги покрие, отколкото да се провизират

 • 10
  dtrendafilov avatar :-|
  Deyan T

  Искам само да кажа ЕВАЛА НА КАПИТАЛ!!!

  (с риск да събера една кошница "похвали" за проамериканска насоност)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал