Руски отлив

Най-голямата група клиенти на ваканционния пазар намалява за втора година, а алтернативите са слаби

По-малко купувачи и още по-свити бюджети. Така премина лятото за пазара на ваканционни имоти по българското Черноморие. Руснаците остават най-голямата група клиенти, но статистиката показва, че броят им за втора година намалява - основно заради девалвацията на рублата и руско-украинския конфликт. Срив няма. За момента спадът е лек - по Южното Черноморие той е в рамките на 6-7%, малко по-отчетливо е намалението на продажбите на север. Добрата новина за продавачите е, че поне за момента руският отлив се компенсира от нарасналия интерес на украинци, казахстанци, отчасти българи и дори от лекото завръщане на британците… Лошата - че заради намаляващия брой купувачи някои агенции отбелязват лек спад на цените в морските курорти.

Какви са перспективите пред българските ваканционни имоти ще проличи след есенните изложения на руския пазар. Поне за момента той е без сериозна алтернатива.

Малко статистика

По оценки на посредническите агенции картината на българското Черноморие е далеч от 500-те хиляди имота, приписвани на руски граждани. Регистърът БУЛСТАТ, където се вписват чужди физически лица, придобили имоти в страната, показва, че в най-добрия случай към края на 2013 г. руските собственици по Черноморието са около 60 000. Тази година броят им се е увеличил с 5980 души - толкова са новите регистрации през първите осем месеца в Бургаска и Варненска област (виж таблицата). Основната част - 5048 души, са придобили собственост по Южното Черноморие. В област Варна новите руски собственици са едва 932, като близо половината от тях са в самия град.

Естествено БУЛСТАТ няма как да даде съвсем точна картина на пазара. Най-малкото защото не отчита фирмените сделки и инвестиции, а и регистрацията в системата е еднократна при първа покупка.

Тенденцията, която показват данните за вписаните купувачи, обаче е ясна - надолу. В сравнение с осемте месеца на миналата година пазарът в Бургаска област е паднал с около 6% като брой сделки, а във Варна и северните курорти - с близо 13%. Същата посока следваше този сегмент и миналата година, когато руският интерес към Черноморието спадна за пръв път след 6-годишен ръст. Годината приключи с 9590 нови купувачи при 11 799 в пиковата за ваканционните имоти 2012 г.

Агенциите също отбелязват спад на сделките тази година. От "Бългериан пропертис" отчитат 7% по-малко продажби на руски клиенти, а New Estate, която работи основно в района на Слънчев бряг, отбелязва 12% намаление. По-малко сделки с руски купувачи спрямо миналата година са сключили и от бургаската агенция "Аврора плюс". Големи инвеститори по морето като "Грийн лайф" също отчитат по-слаб руски пазар. Изпълнителният директор на компанията Теофил Петров посочи, че през юни и юли е имало почти двойно по-малко огледи от граждани на Русия в сравнение със същия период на предната година. Според него причините са кризата в Украйна, наводненията, политическата нестабилност у нас, както и фалитът на руски туроператори. Изходът - компенсация с повече сделки на други пазари.

Няма сделки, има проблем

По-слабият руски пазар по Черноморието тази година бе очакван по няколко причини. Една от тях е девалвацията на рублата. Директорът на New Estate Горян Върбанов посочва, че от началото на годината руската парична единица е загубила 25% от стойността си спрямо еврото. Последиците освен в по-малко сделки се изразяват и в свити бюджети на купувачите. Ако миналата година средната сума за ваканционно жилище по Черноморието беше 28 000 евро, сега руските купувачи идват средно с 20 000 евро, обобщи Върбанов. Последствията от конфликта между Русия и Украйна също вече се виждат на пазара на имоти. От една страна - заради антизападната пропаганда в Русия и накърнения имидж на Европейския съюз и България в руските медии. От друга - заради рестрикциите към страната, които вече засягат и обикновените руски граждани.

"В Русия има силна чувствителност към България и на всички изказвания на български политици се реагира веднага", отбеляза Лариса Костадинова от "Аврора плюс". Според нея руснаците редовно се сблъскват с визови проблеми при идването си в България, но това вече се приема и като част от санкциите срещу Русия.

Горян Върбанов също посочва ограничения, които вече са в сила към руските граждани. Банките изискват информация и документи за какво ще се ползва всеки превод от и към Русия, включително за тези от по 1000 - 2000 евро. Според Лариса Костадинова изключването на Русия от международната система за банкови разплащания SWIFT също ще усложни имотните сделки.

Без алтернатива

Ефектът от всичко това вече се усеща. По-осезаемо в курортите, където продажбите са основно във ваканционния сегмент, докато в големите градове има и местно търсене. Според Горян Върбанов в Слънчев бряг цените вече са с 10% под нивата от предната година - апартамент с 1 спалня, който тогава се е продавал за 27-28 000 евро, сега върви по 25 000 евро. От "Бългериан пропертис" и "Грийн лайф" обаче констатират по-скоро задържане на цените.

Известна компенсация на падащия руски пазар идва от Украйна - оттам имотните агенции отчитат сериозен ръст на търсенето през последните месеци, като очакват той да се задържи до края на годината.

"При нас по-сериозен наплив от украински купувачи се усети този месец и в момента около 70% от сделките, по които работим, са такива", отбелязват от New Estate. От агенцията отдават засиленото търсене на кризата в Украйна, която принуждава хората да бягат към по-спокойни места. Предимствата на Черноморието са, че е близко и достъпно, включително и с кола. А и цените позволяват покупка на имот и с по-малки бюджети - в рамките на 20 - 25 хил. евро.

Търсенето е основно към района на Слънчев бряг, тъй като за подобна сума трудно може да се намери добър имот в Бургас или в градчетата на юг. Въпреки това и компании в по-високия ценови сегмент отчитат ръст на украинските покупки. От "Грийн лайф" например отбелязват 10% повече сделки на този пазар спрямо предходния сезон. Заради повечето привлечени купувачи и от страни като Беларус и Казахстан компанията запазва и броя на сделките си от 2013 г.

Тези пазари обаче трудно биха компенсирали по-сериозен спад на руските купувачи. Статистиката на БУЛСТАТ от предни години показва, че гражданите от Украйна, Беларус и Казахстан общо са формирали около 5% от ваканционния пазар на морето. До края на август тази година регистрираните украински купувачи са 249. Дори сделките с тях да нараснат 2-3 пъти до края на годината, каквито са очакванията на част от имотните агенции, пак не могат да догонят хилядния руски пазар. От "Бългериан пропертис" също отчитат интерес от бивши съветски републики, но по-скоро на север - към Бяла, Обзор и района на Варна. За сметка на това по Южното Черноморие се връщат британците, които вече са не само в ролята на продавачи.

"Сега интересът им не е така масов, както в бума, но по наши наблюдения те вече формират около 15% от пазара на ваканционни имоти на морето", отбелязва директорът на "Бългериан пропертис" Полина Стойкова.

Картината на пазара допълват сделки с поляци, шведи, холандци, както и продажби на българи. Те обаче са незначителна част.

В крайна сметка дори и при спада, руските купувачи продължават да формират около 80% от пазара на ваканционни жилища по Черноморието. И в близките години той ще остане зависим от тях.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  sultana avatar :-|
  султана глаушева

  Ами радвайте се, капитал! Къде плачете, че го няма това, което вие систематично разгонвате!

 • 2
  gorgozil avatar :-|
  Gorgozil

  Басните със стотиците хиляди руснаци у нас са типична руска / БСП-арска партенка. Страната ни трябва трайно да се насочи към разнообразяване на пазара - Русия е една лабилна държава, която винаги се е лашкала между болни имперски амбиции и ниски възможности. Сега Русия се репчи на запада, утре пак ще "заосвобождава" някой съсед, после ще се присетят да забранят на руснаци да купуват собственост извън Русия, за да не губят валута ... Русия - страната на абсурда винаги ще има с какво да ни смае ....

 • 3
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  Както вече няколко пъти се писа по темата - не може пазарът да върви все нагоре, нормално е да има пик, после спад. А и не е лошо освен за цените на имотите, които се търсят, да напишете нещо и за тяхното качество. Щото по Бетонен бряг нещата хич не бяха розови...

 • 4
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  хо! хо! хо!
  българският туризъм винаги ще кърви и ще страда, когато таргетира нископлатежни, ненадеждни, нелоялни и впиянчени боклуци. били те от Източна Германия, футболни фенове на пост-индустриална Англия, или утайката на Русия... :)

 • 5
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  До коментар [#4] от "Rage Against":

  А какво предлага българският туризъм та да привлече хора с дълбоки джобове? Може би сме авиационен хъб на Европа или пък сме запазили културното си наследство с една добра инфраструктура?

 • 6
  pex06354617 avatar :-|
  Чавдар

  Проблема не е само геополитически, а и чисто финансов тези които искат да купуват у нас имоти намаляват, както и доходите им които държат в рубли. Защото колкото и да не искат да си го признаят кризата и санкциите срещу Русия работят в посока на тези които са ги наложили. А за качеството на предлаганите у нас туристически услуги съм напълно съгласен с казаното от коментарите по-горе! С таково състояние на туризма нищо по-добро от бедни туристи и инвеститори не ни очаква. Защото докато рекламираме страната си като достъпна или евтина туристическа дестинация така ще е. Докато агенциите за имоти сами си вкарват голове с публикуването на безбожно ниски обяви за имоти на пазара така ще е! Не е луд този който яде баницата вали имаме си такава поговорка...

 • 7
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  До коментар [#5] от "daskal1":

  българският туризъм трябва да си зададе тези въпроси:
  1. какво може да предложи днес?
  2. какво ще предложи след 5 години?
  3. какво след 10 години?
  4. каква ще е дългосрочната му стратегия, съобразена със стратегията в туризма на съседните държави и търсене на уникалното в България...

  то с милиони кубични метри бетон не се постига уникалност...

 • 8
  o1e avatar :-|
  o1e

  Руските купувачи са 80 % от купувачите , спада е само 6-12% , а една от агенциите твърди че в момента сделките които работи са със 70% украински купувачи!?
  Аз ли обърках сметките или някой брокер лъже. Ама брокерите не лъжат, сигурно аз не мога да смятам.

 • 9
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел

  Брокерите на недвижимите имоти никога не лъжат, те само мечтаят и си фантазират!!! Брокерите на недвижими имоти никога не са носели добавена стойност на обществото, те просто се опитват да се намърдват чрез измислени услуги между продавачите и купувачите на имоти!!!

 • 10
  stoiank avatar :-P
  stoiank

  Другарят Иванов е експерт, може да даде меродавното си мнение. Сега има намаление на цените на имотите в Гърция, заради новите данъци там, така че нещата ще се усложняват. Отделно, никой не си взе поуки от отлива на англичаните по време на кризата. Продължава да се строи на парче и така чаканите пречиствателни станции още не са готови. Русия прогнозира очакван спад от 20% за пътуванията в чужбина, така че и следващата ще е тегава. Да не говорим, че ударът ще го усети най-много тяхната средна класа и по бедните, тоест за нашият пазар ударът ще е още по-тежък. За имотите, положението е идентично, първо на държавно ниво трябва да се реши, тотално против ли сме или сме неутрални и след това могат да се предприемат съответните мерки.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал