Български фонд купи втори имот в "Бизнес парк София"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Български фонд купи втори имот в "Бизнес парк София"

Подобряващата се инфраструктура в района и предстоящото отваряне на метрото до бизнес парка подхранват положителните очаквания на инвеститора

Български фонд купи втори имот в "Бизнес парк София"

"Фонд за недвижими имоти България" притежава вече над 9 хил. кв.м офиси и паркинги в района срещу инвестиция от 7.2 млн. евро

Гергана Михайлова
17637 прочитания

Подобряващата се инфраструктура в района и предстоящото отваряне на метрото до бизнес парка подхранват положителните очаквания на инвеститора

© ИВАН ГРИГОРОВ


4.7

млн. евро без ДДС е цената на сделката за сградата с площ от 5583 кв.м.
Сделката е финансирана със собствени средства.

"Фонд за недвижими имоти България" ("ФНИ България") придоби втори имот в "Бизнес парк София" и така вече притежава над 9 хил. кв. метра офиси в района. След като в началото на годината дружеството купи шестетажно крило от сграда за 2.5 млн. евро без ДДС, сега сключи нова сделка за 4.7 млн. евро без ДДС, става ясно от съобщение до Българската фондова борса. Сделката е сред малкото на офисния пазар през последните години и е поредната, в която излиза чужд инвеститор, а купува български.

"Положително настроени сме към зоната около бизнес парка, защото инфраструктурата в тази част на града продължава да се развива както от общината, така и от частни инвеститори", коментира пред "Капитал Daily" Тодор Брешков, управител на фонда. "Сделката е показателна за това къде се срещат инвеститорите и продавачите в момента", анализира изпълнителният директор на Forton Михаела Лашова, според която на този пазар в средносрочен план може да се постигне доходност от 9.5 - 10%.

Още по-голям наемодател 

Новият имот се намира в сграда 1 на бизнес парка. Придобитите офиси и паркоместа са с обща площ от 5583 кв.м, като дружеството получава и 39.12% идеални части от парцела под сградата. Продавач на имота е един от най-активните инвеститори в сектора напоследък - гръцката инвестиционна група Bluehouse Capital, която е собственик и на сградата на "Авто юнион център" на столичния бул. "Христофор Колумб", магазина Baumax в Плевен, два обекта на Praktiker и един на "Пикадили".

Сградата, която сега се продава, до 16 септември е била притежание на специално създаденото дружество "Уан БПС", която я е придобило в края на 2005 г. от "Бизнес парк София". От отчета на дружеството се вижда, че през 2013 г. тя е генерирала 1 млн. лв. приходи.

През февруари "Фонд за недвижими имоти България" стана собственик на офиси в сграда 1Б в бизнес парка с разгъната площ от 3532 кв.м заедно с 25.3% идеални части. Продавач тогава беше "Райфайзен лизинг България".

"Реално това, което купихме на първа стъпка, беше едната част от една сграда, която представлява две съединени сгради. В момента купуваме другата част", обясни Тодор Брешков, управител на "Фонд за недвижими имоти България". Той мотивира покупката с положителните очаквания на мениджърския екип към района заради добрата инфраструктура с подобренията по булевардите и предстоящото отваряне на метрото.

Ефектът от първата покупка вече е видим във финансовите отчети на дружеството. Те показват, че в края на второто тримесечие най-значителен дял в приходите му имат постъпленията от наеми. Те възлизат на 688 хил. лв. от общо 1.8 млн. лв. приходи и се дължат основно на новата офис сграда в бизнес парка.

Обектът, който дружеството придобива сега, е отдаден под наем на 100%, основно на софуерни фирми, каза Тодор Брешков за "Капитал Daily" и добави, че покупката е финансирана със собствени средства. В отчета на дружеството към края на юни се вижда, че то разполага с близо 20 млн. лв. в безсрочни депозити.

Активизиране по стар проект

Положителните очаквания, свързани с района около "Бизнес парк София", са причина "ФНИ България" да разглежда възможностите за реализация на инвестиционния си проект на Околовръстния път. Там е предвидено изграждането на бизнес сграда, която е в процес на проектиране.

При другите основни обекти от портфейла на дружеството няма промени засега. Не се съобщава за извършени продажби в жилищната сграда "Секвоя 2", намираща се в Боровец, която дружеството активно предлага на пазара. Продължават да носят приходи търговските центрове "Доверие - Бриколаж", които дружеството придоби с цел отдаване под наем. В същото време инвестиционните имоти до Велико Търново, Видин и "Младост IV" са преустановени, а проектът за морско ваканционно селище в село Лозенец е замразен. Компанията притежава и 416.7 дка земеделска земя, от които към полугодието отдадени под аренда са 149.1 дка или 36% от притежаваните площи. Средната наемна цена е около 40.39 лв./дка по данни от дружеството.

Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton, стратегически партньор на глобалната консултантска компания за имоти Cushman & Wakefield в България и Македония:

Очакваме и по-големи сделки на офисния пазар


Как оценявате сделката като параметри на фона на това, което се случва на пазара на офис площи в момента?

- От една страна, тази продажба е специфична, тъй като купувачът е собственик на съседната сграда и за него тя има по-висока ефективност, отколкото за трета страна. От друга, тя е в синхрон с тенденцията местни инвеститори да купуват малки офис сгради с добър потенциал – завършени с добро качество, на местоположение в утвърдени бизнес райони.

Всички покупки от последните 18 месеца са в диапазона 1-5 млн. евро. Разликата е, че тази сграда е отдадена под наем с дългосрочни договори, докато предходните сделки подсказваха по-скоро по-рискови инвестиции. Този пазар ще остане интересен за инвеститори с подобен профил, тъй като на него те не се конкурират с големите международни играчи и могат да постигнат доходност над 9.5-10% в средносрочен план при пълно отдаване на площите или подновяване на договорите за наем. В сметките им вероятно влизат и очакванията за постепенен ръст на наемите на офиси в София предвид намаляващите наличности от качествени сгради.

Смятате ли, че тя е показателна за това, което търсят инвеститорите в момента?

- От една страна, да, за инвеститорите, които до момента са били активни на пазара, но с уговорката, че извадката от сделки е много малка – едва четири продажби на офиси за последните 18 месеца за около 13 млн. евро. От друга, виждаме засилване и на предлагането и на търсенето на по-големи активи, които са с пълна или почти пълна заетост. Така че очакваме раздвижване и на този сегмент и до края на тази или началото на следващата година да видим продажби на офиси, чиито стойности се мерят не в няколко, а в няколко десетки милиони евро. Показателна е и за това къде се срещат инвеститорите и продавачите в момента – инвеститорите търсят по-малък риск при по-малки сгради, а собствениците на по-малки сгради са по-гъвкави в ценообразуването. От гледна точка на риска се търсят предимно напълно отдадени под наем сгради с дългосрочни договори и стабилни наематели на комуникативни или вече установени офис локации.

Какви са очакванията ви за развитието на пазара на офис площи и за наемните нива на такива обекти в София?

- Наемните нива варират съществено от сграда до сграда в зависимост от нейното качество, конкуренцията в района, колко съществено е търсенето изобщо за тази локация. Делът на свободните офиси не е равномерно разпределен по сгради и райони. С тази уговорка все пак търсенето беше високо в първата половина на годината и по предварителните ни наблюдения остава такова и в последните три месеца. Качествените площи намаляват. Доскоро наемателите намираха алтернативи в нови сгради и пренебрегвани доскоро локации, но ситуацията се променя бързо. Факт е, че намалението на свободните офиси обхваща все по-големи части от пазара и при запазване на досегашното ниво на търсене това ще доведе до по-високи наеми при нови договори в качествени сгради в период от 12 до 24 месеца. При наемните нива има тенденция за постепенно покачване на наемите през последните 12 месеца успоредно с намаляването на свободните площи в най-търсените сгради.
4.7

млн. евро без ДДС е цената на сделката за сградата с площ от 5583 кв.м.
Сделката е финансирана със собствени средства.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  tony1975 avatar :-|
  Anton Petkov

  Сега остава и сайта да си оправят, 4е прили4а на блог-сайт със супер неактуална информация и ще са ОК

 • 2
  sjf18531334 avatar :-|
  Чоко

  Шъ бе Тони, обещаха!

 • 3
  pavlin_kralev avatar :-|
  Павлин Кралев

  Това някаква нова структура на ТИМ ли е ?
  http://computersbgn.blogspot.com

 • 4
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  До коментар [#3] от "stoqn_trakiev":

  Не

 • 5
  e_mil avatar :-|
  tamada

  Колко да е нов, щом се е появил преди 10 години?

 • 6
  filip_kostov81 avatar :-|
  felipeeee

  До коментар [#3] от "stoqn_trakiev":

  Нищо общо. Ако имаше, нямаше да пропуснат да го напишат.

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  От това, което е написано, изглежда че компанията не се представя много добре. Дори да е на печалба, 36% отдаване на земеделски земи говори достатъчно. Или е инвестирано в непривлекателни площи, или някой отдел в фирмата не се справя добре.

 • 8
  skitnikapozemqta avatar :-|
  skitnikapozemqta

  "в края на второто тримесечие най-значителен дял в приходите му имат постъпленията от наеми. Те възлизат на 688 хил. лв. от общо 1.8 млн. лв"
  а кво им плащат на хорицата там ? от 600 до 800 лв ниво работник от 1200 нагоре за менижър... смех


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Зелени и на покрива

Зелени и на покрива

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK