Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
8 22 сеп 2014, 18:05, 15211 прочитания

Български фонд купи втори имот в "Бизнес парк София"

"Фонд за недвижими имоти България" притежава вече над 9 хил. кв.м офиси и паркинги в района срещу инвестиция от 7.2 млн. евро

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
4.7
млн. евро без ДДС е цената на сделката за сградата с площ от 5583 кв.м.
Сделката е финансирана със собствени средства.

Още по темата

Кипърска компания придоби 20% от "Авто Юнион център"

Сделката е за 4.06 млн. евро и оценява сградата по-ниско от цената, на която беше купена през 2009 г.

28 апр 2015

Сделката за основния актив на "Фонд имоти" отключи противоречиви реакции

Дружеството продаде офис сграда на лизинг срещу 23 млн. евро без да се допита до акционерите

2 дек 2014

На пазар за проблемни имоти

Пазарът на бизнес сгради, макар и болезнено, се прочиства

12 юли 2014

Forton очаква инвестиции в бизнес имоти за 130 млн. евро тази година

През 2014 има повече сделки със земя - вече и за жилищни и офис проекти

8 юли 2014

Чуждите инвеститори в имоти пак поглеждат към България

Пазарът още е доминиран от българи, но добрата доходност може да привлече външни купувачи в края на годината

10 апр 2014

"ФНИ България" купи имот в "Бизнес парк София" за 2.5 млн. евро

Сделката на дружеството със специална инвестиционна е за офис сграда 1Б

4 фев 2014
"Фонд за недвижими имоти България" ("ФНИ България") придоби втори имот в "Бизнес парк София" и така вече притежава над 9 хил. кв. метра офиси в района. След като в началото на годината дружеството купи шестетажно крило от сграда за 2.5 млн. евро без ДДС, сега сключи нова сделка за 4.7 млн. евро без ДДС, става ясно от съобщение до Българската фондова борса. Сделката е сред малкото на офисния пазар през последните години и е поредната, в която излиза чужд инвеститор, а купува български.

"Положително настроени сме към зоната около бизнес парка, защото инфраструктурата в тази част на града продължава да се развива както от общината, така и от частни инвеститори", коментира пред "Капитал Daily" Тодор Брешков, управител на фонда. "Сделката е показателна за това къде се срещат инвеститорите и продавачите в момента", анализира изпълнителният директор на Forton Михаела Лашова, според която на този пазар в средносрочен план може да се постигне доходност от 9.5 - 10%.

Още по-голям наемодател 

Новият имот се намира в сграда 1 на бизнес парка. Придобитите офиси и паркоместа са с обща площ от 5583 кв.м, като дружеството получава и 39.12% идеални части от парцела под сградата. Продавач на имота е един от най-активните инвеститори в сектора напоследък - гръцката инвестиционна група Bluehouse Capital, която е собственик и на сградата на "Авто юнион център" на столичния бул. "Христофор Колумб", магазина Baumax в Плевен, два обекта на Praktiker и един на "Пикадили".

Сградата, която сега се продава, до 16 септември е била притежание на специално създаденото дружество "Уан БПС", която я е придобило в края на 2005 г. от "Бизнес парк София". От отчета на дружеството се вижда, че през 2013 г. тя е генерирала 1 млн. лв. приходи.През февруари "Фонд за недвижими имоти България" стана собственик на офиси в сграда 1Б в бизнес парка с разгъната площ от 3532 кв.м заедно с 25.3% идеални части. Продавач тогава беше "Райфайзен лизинг България".

"Реално това, което купихме на първа стъпка, беше едната част от една сграда, която представлява две съединени сгради. В момента купуваме другата част", обясни Тодор Брешков, управител на "Фонд за недвижими имоти България". Той мотивира покупката с положителните очаквания на мениджърския екип към района заради добрата инфраструктура с подобренията по булевардите и предстоящото отваряне на метрото.

Ефектът от първата покупка вече е видим във финансовите отчети на дружеството. Те показват, че в края на второто тримесечие най-значителен дял в приходите му имат постъпленията от наеми. Те възлизат на 688 хил. лв. от общо 1.8 млн. лв. приходи и се дължат основно на новата офис сграда в бизнес парка.

Обектът, който дружеството придобива сега, е отдаден под наем на 100%, основно на софуерни фирми, каза Тодор Брешков за "Капитал Daily" и добави, че покупката е финансирана със собствени средства. В отчета на дружеството към края на юни се вижда, че то разполага с близо 20 млн. лв. в безсрочни депозити.

Активизиране по стар проект

Положителните очаквания, свързани с района около "Бизнес парк София", са причина "ФНИ България" да разглежда възможностите за реализация на инвестиционния си проект на Околовръстния път. Там е предвидено изграждането на бизнес сграда, която е в процес на проектиране.

При другите основни обекти от портфейла на дружеството няма промени засега. Не се съобщава за извършени продажби в жилищната сграда "Секвоя 2", намираща се в Боровец, която дружеството активно предлага на пазара. Продължават да носят приходи търговските центрове "Доверие - Бриколаж", които дружеството придоби с цел отдаване под наем. В същото време инвестиционните имоти до Велико Търново, Видин и "Младост IV" са преустановени, а проектът за морско ваканционно селище в село Лозенец е замразен. Компанията притежава и 416.7 дка земеделска земя, от които към полугодието отдадени под аренда са 149.1 дка или 36% от притежаваните площи. Средната наемна цена е около 40.39 лв./дка по данни от дружеството.
Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton, стратегически партньор на глобалната консултантска компания за имоти Cushman & Wakefield в България и Македония:
Очакваме и по-големи сделки на офисния пазар


Как оценявате сделката като параметри на фона на това, което се случва на пазара на офис площи в момента?
- От една страна, тази продажба е специфична, тъй като купувачът е собственик на съседната сграда и за него тя има по-висока ефективност, отколкото за трета страна. От друга, тя е в синхрон с тенденцията местни инвеститори да купуват малки офис сгради с добър потенциал – завършени с добро качество, на местоположение в утвърдени бизнес райони.

Всички покупки от последните 18 месеца са в диапазона 1-5 млн. евро. Разликата е, че тази сграда е отдадена под наем с дългосрочни договори, докато предходните сделки подсказваха по-скоро по-рискови инвестиции. Този пазар ще остане интересен за инвеститори с подобен профил, тъй като на него те не се конкурират с големите международни играчи и могат да постигнат доходност над 9.5-10% в средносрочен план при пълно отдаване на площите или подновяване на договорите за наем. В сметките им вероятно влизат и очакванията за постепенен ръст на наемите на офиси в София предвид намаляващите наличности от качествени сгради.

Смятате ли, че тя е показателна за това, което търсят инвеститорите в момента?
- От една страна, да, за инвеститорите, които до момента са били активни на пазара, но с уговорката, че извадката от сделки е много малка – едва четири продажби на офиси за последните 18 месеца за около 13 млн. евро. От друга, виждаме засилване и на предлагането и на търсенето на по-големи активи, които са с пълна или почти пълна заетост. Така че очакваме раздвижване и на този сегмент и до края на тази или началото на следващата година да видим продажби на офиси, чиито стойности се мерят не в няколко, а в няколко десетки милиони евро. Показателна е и за това къде се срещат инвеститорите и продавачите в момента – инвеститорите търсят по-малък риск при по-малки сгради, а собствениците на по-малки сгради са по-гъвкави в ценообразуването. От гледна точка на риска се търсят предимно напълно отдадени под наем сгради с дългосрочни договори и стабилни наематели на комуникативни или вече установени офис локации.

Какви са очакванията ви за развитието на пазара на офис площи и за наемните нива на такива обекти в София?
- Наемните нива варират съществено от сграда до сграда в зависимост от нейното качество, конкуренцията в района, колко съществено е търсенето изобщо за тази локация. Делът на свободните офиси не е равномерно разпределен по сгради и райони. С тази уговорка все пак търсенето беше високо в първата половина на годината и по предварителните ни наблюдения остава такова и в последните три месеца. Качествените площи намаляват. Доскоро наемателите намираха алтернативи в нови сгради и пренебрегвани доскоро локации, но ситуацията се променя бързо. Факт е, че намалението на свободните офиси обхваща все по-големи части от пазара и при запазване на досегашното ниво на търсене това ще доведе до по-високи наеми при нови договори в качествени сгради в период от 12 до 24 месеца. При наемните нива има тенденция за постепенно покачване на наемите през последните 12 месеца успоредно с намаляването на свободните площи в най-търсените сгради.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

2 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/emobility

E-mobility and The Future of Urban Transportation ForumТеми в програмата:
Политики за стимулиране на чист транспорт
Бъдещето на градската мобилност
Дигиталнa трансформация в транспорта и технологични иновации
Каква икономика стои зад новата градска мобилност
Как Мобилността като услуга (MaaS), ще революционизира и промени градовете


Прочетете и това

От мостовете към Московска От мостовете към Московска

Братята Владимир и Огнян Павлови, които имат пътностроителен бизнес, купиха сградата на британското посолство в центъра на София

15 фев 2018, 1666 прочитания

Сградата на Полиграфията: от Пеевски към оръжеен търговец за 25 млн. евро 6 Сградата на Полиграфията: от Пеевски към оръжеен търговец за 25 млн. евро

В края на миналата година имотът е купен от собственика на "Аполо инженеринг", иранеца с български паспорт Муханнед Ал-Нуаими

14 фев 2018, 8164 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

За да бъдете успешни, фокусирайте се върху крайната цел, но я разбийте на по-малки, постижими цели

На гости в рубриката "Пет минути със..." е Манди Хиксън, бивш пилот на Кралските военновъздушни сили, а към настоящия момент - лектор и коуч

Стажове, стипендии, конкурси (22-28 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Имоти" Затваряне
Третата възраст на една бивша фабрика

Или как на типичен индустриален терен в София може да изникне луксозен хоспис

Софийски градски съд: завръщане в миналото

Съдийската колегия на новия Висш съдебен съвет ще проведе първия си ключов избор

Полетът на валкириите над Сирия

Сблъсъкът между САЩ и руската частна армия "Вагнер" бележи нова, по-опасна фаза на войната в Близкия изток

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Кино: "Лили Рибката"

Полът е вълшебство в модерната приказка на Ясен Григоров

Театър: Приятно ми е, Ива!

Най-новата премиера на "Театър 199"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал"

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 17.02.2018 Прочетете