Брокерите на имоти отново поискаха регулация на бизнеса си
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Брокерите на имоти отново поискаха регулация на бизнеса си

"Бизнесът с недвижими имоти е регулиран в редица държави в Европа, макар и да няма унифицирана схема за регулацията му." Ирена Перфанова, председател на управителния съвет на НСНИ

Брокерите на имоти отново поискаха регулация на бизнеса си

Правилата ще изсветлят сектора и ще подобрят качеството на услугите

Мария Иванова
8770 прочитания

"Бизнесът с недвижими имоти е регулиран в редица държави в Европа, макар и да няма унифицирана схема за регулацията му." Ирена Перфанова, председател на управителния съвет на НСНИ

© Мария Съботинова


Брокерите и агентите на недвижими имоти обсъдиха за пореден път необходимостта от регулация на дейността си в четвъртък. В рамките на кръгла маса на тема "Регулация на бизнеса с недвижими имоти в Европа", организирана от Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ), представителите на сектора разгледаха нормативните практики и модели в различни страни от континента.

Европейският опит

"Бизнесът с недвижими имоти е регулиран в редица държави в Европа, макар и да няма унифицирана схема за регулацията му", коментира председателят на управителния съвет на НСНИ Ирена Перфанова. По думите й с развитието на пазара в България е дошъл и моментът за обсъждане на тази тема в страната. "За да можем да си направим правилната равносметка какво искаме да се случи в бъдеще на нашия пазар, е много добре да знаем какво се е случило в останалите държави", добави тя.

Идеята за регулиране на дейността на брокерите и агентите на недвижими имоти на местния пазар всъщност не е нова, като през последните години отново излезе на дневен ред. Тласък в тази посока даде и въвеждането на общ за Европейския съюз стандарт за работата на играчите в сектора, чието прилагане обаче е доброволно. Въпреки че той действа и в България, според представители на пазара разписването на законови правила в областта ще изсветли сектора и ще подобри качеството на предлаганите услуги.

Първа стъпка - саморегулация

В края на 2012 г. компаниите от бранша инициираха и изготвянето на проектозакон, който трябваше да бъде внесен в парламента в първите седмици на 2013 г. Оставката на правителството на Бойко Борисов обаче спъна проекта, който за момента остава замразен.

С приемането на закон за брокерите на недвижими имоти обаче ще станат задължителни не само правилата за работа, но и други изисквания като това за образователен ценз, работа в офис, професионална застраховка и вписване на посредниците в регистър, воден от бъдеща камара на брокерите на имоти.

"Не сме се отказали, но със закон на този етап няма стане, така че ще действаме по-скоро паралелно и в посока саморегулация, което в момента е единственото работещо решение", коментира бившият председател на УС и настоящ председател на комисията по професионална етика в НСНИ Иван Велков.

Брокерите и агентите на недвижими имоти обсъдиха за пореден път необходимостта от регулация на дейността си в четвъртък. В рамките на кръгла маса на тема "Регулация на бизнеса с недвижими имоти в Европа", организирана от Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ), представителите на сектора разгледаха нормативните практики и модели в различни страни от континента.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • 1
  okk04315801 avatar :-|
  okk04315801

  Стига регулации и монополи! Пазарът определя!

 • 2
  _tsiki_ avatar :-|
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)

  Кога ще видим осъден брокер за измама е въпросът! Дайте си данните и елате да видите апартамент- етаж 3, югоизток и т.н.. И отиваш: гледаш първи жилищен над партер, дневната на север, спалнята на запад, а лъжецът обяснява, че и той не го бил виждал и явно нещо погрешно инфо са му дали и секретарката в офиса е виновна. И си губиш цял ден с такива, бензин гориш, цигари... Обаче завъртят някой балама му пробутат една пещера дето слънце няма да видиш никога, я на тавана, я над гаража в някоя скорошна нива под околовръстното и щипнат 5 бона комисионна. Е големи професионалисти...

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Верно професионализма там не можеш да го видиш и с електронен микроскоп. Отделно защо взимат % от цената не е ясно, след като дали отдават под наем за 500 лева или за 1000 труда им е все толкова, и заради това постоянно се опитват да натискат пазара нагоре и развалят сделки.
  Абе малоумна работа.

 • 4
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  Що се чудите, ако всичко е както трябва няма да има печалби. В мръсни вди най-лесно се лови риба е казал народът!

  Защо не ги задължат всички обяви да имат освен 2-3 снимки и чертеж с размери на имота с точно отбелязана посоката СЕВЕР?

 • 5
  edin__chovek avatar :-|
  Един човек

  До №2: Не е само това. Да допълня - в договорите им за посредничество няма никаква отговорност за тях. Има записани неустойки единствено, ако клиентът не си плати комисионната или ако ги "заобиколи" - около 500%. За тях, обаче - не, нито задълъжения, нито неустойки. Когато човек се опита да промени договора в посока да е реципрочен за двете страни, тогава брокерите стават нагли и агресивни. Така че регулация е добре да има, но да включва и нормални, типови договори със задължения и неустойки по равно за двете страни.

 • 6
  elv1411405842377441 avatar :-|
  Kalo Yan

  @по горно написаните смехории!!

  Първо ако ползваш услугите на агенция е редно да видиш офис, сайт и евентуално препоръки имаш и тогава да ги потърсиш, Вие шаранчета кълвете на два реда измислена обява, която е ясно че има "грешка".
  Второ Брокер си изберете, виждам че Българина едно, че не знае да ползва услуги, въпреки че нашия БВП се движи от сектора на услугите, или не разбира от качествена услуга в сферата на недвижимите имоти.
  По описания по-горе Оглед с Агенция напълно Ви съчувствам, но аз не обичам да си губя времето като брокер както и да подвеждам /въпрос на провесионална етита или плиспа на такава/, Но ако има регистър на брокерите и колегия, ще може всеки клиент да подаде иск или жалба срещу конкретен брокер да му бъде отнето правото на работа и т .н.
  Трето комисионните трябва да бъдат намалени до 1%, но работата с агенция да бъде задължителна и от там всичко ще се плаща в НАП и ще е светъл бизнес. Всеки знае, кой е и защо му плаща.
  Не знам какво друго се обсъжда, но да вземе да се прави нещо, иначе потърпевшите ще си коментират тук още дълго.

  В България почти всеки субект или фирма мисли само за себе пирамидално, а не в система, а иска да се храни от другите като в система/стадно мислене/, не става, става но докато рухне купчинката с карти и почва пак редене....

  Пазара определя кое?! Как стане една сделка ли? Защото всички сте такива юристи, банкери и брокери, че ревете пред КТБ ?
  Безплатен обяд няма!

 • 7
  kamendc avatar :-|
  Камен

  Като начало могат да почнат да се саморегулират, вместо държавата да ги регулира.
  Например големите сайтове за имоти, където една и съща обява е преписвана по 20 пъти с по 100, 200, 1000 евро отгоре (всеки "брокер" колкото горница сложил) могат да имат по една там секретарка, която да маха некоректните и дублирани обяви и да бан-ва тези, които постоянно ги пускат. Но явно някакви там стотинки за публикуване на обява са по-важни.

 • 8
  1024 avatar :-|
  1024

  Лично се убедих, че брокерския "бизнес" е една пълна порнография. Тези "услуги" обикновено се държат от нереализирали се, или незавършили юристи и инженери по строителство, или още по-лошо - от съвсем случайни хора, на които единственото им умение е да приказват и да се усмихват. Масово комисионните са 1.5-2% и ги прибират от двете страни. Срещу тази немалка сума единственото тяхно задължение е да срещнат клиента с продавача и да изготвят предварителния и финалния договор за продажба. Всички документи по продажбата обикновено се осигуряват от страните, защото в 90% от случаите се иска лично присъствие пред институциите (пълномощно в повечето случаи не важи).
  В моя случай имах - "уважавана" агенция с 20 годишен опит, които ми изготвиха проекто -договор и финален договор, пълен с грешки, та се наложи моите адвокати да го коригират. А договорът за посредничество беше пълен смях - както по оформление на задълженията на страните, така и със сроковете...

 • 9
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Не за пръв път се сблъскваме с такъв проблем.
  Когато някъде ни стиска обувката, искаме регулация, когато ние било като граждани, било като юридически лица искаме да действаме неограничавани, искаме да се премахват или да не се създават регулации.
  Не може и няма как да се случват нещата които ни изнасят само и единствено на нас, защото те бодат очите на останалите ( конкуренция, съседи и т.н.) и затова, особено в тези сфери, трябва да има или ако няма да си изградят гилдийна регулация/регистрация или както го нарекат.
  А ние, като граждани и потребители на техните услуги, ако искаме някаква по-висока сигурност, когато се обръщаме към такава фирма, наш ще бъде избора дали да измежду тези, които са от гилдията или "диви".
  Това се отнася и за строителни, проектантски, ремонтни и прочие фирми, за да не бъдат държавно ограничавани, за да не плащаме ние, гражданите на разни чиновници, дето да ги контролират, а това да бъде тяхна грижа и наш избор.

 • 10
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  До коментар [#2] от "_tsiki_":

  За да видим осъден, трябва някой от нас, потребителите да го осъди, няма как нещо което се случва между двама души да стане обект на съдебен спор ей така, от само себе си:).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Зелени и на покрива

Зелени и на покрива

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK