Руските купувачи се оттеглят от Черноморието

Причините са ограниченията за пътуване на руснаци, както и обезценяването на рублата

   ©  Мария Съботинова
   ©  Мария Съботинова

От лятото насам интересът на руските купувачи на ваканционни имоти по Черноморието осезаемо намалява, а някои от тях пристъпват и към продажба на жилищата си. Това съобщиха от ръководството на Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) в обзор на имотния пазар през годината. Според председателя на сдружението Ирена Перфанова причините са ограничените възможности за руски граждани да пътуват в чужбина и да инвестират извън Русия, както и обезценяването на рублата. По оценки на сдружението най-потърпевши ще са инвеститорите в проекти, насочени изцяло към руския пазар. Не е изключено да последва и вълна от междуфирмена задлъжнялост, както и трудно обслужване на кредити от страна на предприемачи в сегмента.

Спад от две години

Първият спад на сделките с руснаци се усети още миналата година, когато регистърът БУЛСТАТ показа 9590 нови купувачи по Черноморието при близо 12 хил. през пиковата за пазара 2012 г.

Тази година за осемте месеца до края на август новите руски собственици на имоти по Черноморието са 5980 души. В сравнение със същия период година назад броят им намалява с 6% в област Бургас, където е основният интерес, и с 13% в област Варна, като се очаква тенденцията да се запази.

Ваканционни проблеми

Според Ирена Перфанова това ще доведе до проблеми най-вече при продажбите на ваканционни имоти в курортите, като на места не е изключен и спад на цените. Градските имоти в Бургас и Варна са по-защитени, тъй като много руски клиенти се ориентираха към тях през последната година, освен това е силен и местният пазар.

Според сдружението, докато сделките с руснаци намаляват, се увеличават тези с български купувачи, той като много хора искат да защитят спестяванията си чрез инвестиции в имоти. Друга по-видима група на пазара отново са англичаните, но сега те купуват далеч по-слабо в сравнение с годините на имотния бум.

Ирена Перфанова смята, че за обръщането на българските купувачи към имотния пазар влияние са оказали по-ниските лихви по депозитите, които правят имотите по-добра инвестиция. Също и проблемите около Корпоративна търговска банка, които притесняват някои вложители.

Още от Капитал