Газовата находка на ПИБ

Газовата находка на ПИБ

Строителят на морския участък на "Южен поток" плати на банката рекордните 100 млн. евро за гора по пътя на газопровода

Радостина Маркова
66023 прочитания

© Капитал


Късмет, спекулантски нюх или добри политически връзки. Това са три различни обяснения за най-големия удар на имотния пазар в последните години, но само едно е вярно. А топ сделката е за продажба на 165 декара гора от Първа инвестиционна банка (ПИБ) за 100 млн. евро на дружеството "Южен поток транспорт". Сменя се собствеността на земи по трасето на газопровода "Южен поток", точно на мястото, където тръбата излиза на българския бряг, южно от Варна. 

От тази сделка финансовата институция излиза с шесткратна печалба за малко повече от година единствено с цената на няколко съдебни дела. А "Южен поток транспорт" може да се чувства ужилена, освен ако причината да плати толкова висока цена за терена не е свързана и с други съображения.

За имотния пазар продажбата безспорно е най-голямата за 2014 г. Според участници на него платената за земите край Паша дере цена - 606 евро за кв. метър гора, също е невиждана до момента. Дори за Черноморието, където допреди години всяка педя бе буквално златна мина.

Обяснението е едно: банката застана на пътя на газопровода в точния момент, за да поставя условия, и вероятно със силен политически гръб, за да го направи.

Девет години по-рано

Предисторията на сегашната сделка започва през 2005 г. Тогава бизнесменът с ливански произход Газуан Шараф започва да изкупува земи край плажа Паша дере южно от Варна.

За по-малко от месец фирмата му "Шангрела" придобива близо 40 поземлени имота - земеделски земи и гори, в землището на квартал Галата. Броени дни след това земите са ипотекирани в Първа инвестиционна банка за 5.1 млн. лв., а малко по-късно същата година са окрупнени в три масива с площ съответно 79.3 дка, 64.4 дка и 21.7 дка.    

На пръв поглед целта на сделките е инвестиция в курорт или поне в подготовка на земя за такова строителство. Още повече че през 2005 г. всички искат да строят хотели и ваканционни имоти по Черноморието и цената на терените расте.    

Според източници на "Капитал" едва ли още по онова време Газуан Шараф (за него - в карето) е знаел, че през земите му ще мине тръбата на "Южен поток". Споразумението за проекта - между "Газпром" и италианската компания ENI, е от есента на 2006 г., а предпроектните проучвания на българска територия започват чак след 2008 г. За да инвестира сериозна сума с очакването някой ден оттам да мине газопровод, Шараф би трябвало да бъде безкрайно смел спекулант.

Има обаче и друго мнение. В разследване на сайта bivol.bg се твърди, че въпреки липсата на публична информация за "Южен поток" се е говорело и преди 2005 г. Още тогава районът около Паша дере е смятан за потенциално най-доброто място, където тръбата да излезе на брега заради плавния наклон на шелфа. Още повече че на същото място минава и газопроводът на шотландската компания "Петрокелтик България" от находището "Галата".

"Капитал" опита да се свърже с Газуан Шараф, но на телефоните за контакт на всичките му фирми отговарят счетоводна къща или частни домове.

В крайна сметка доколко първоначално Газуан Шараф е бил запознат с плановете за "Южен поток" е само детайл от последвалата сделка. По-важно е как банката се сдобива с имотите и какво следва от това.

През 2009 г., когато "Южен поток" вече е обект на междуправителствено споразумение между България и Русия, върху земите на "Шандрела" е наложена нова ипотека от ПИБ за двойно по-голяма сума отпреди - 12.4 млн. лв. Впоследствие собственик на компанията става кипърското "Тейлуинд трейдинг&инвестмънт лимитид", а Газуан Шараф за кратко остава управител.

По-интересният обрат обаче настъпва в средата на 2013 г., когато дружеството продава ипотекираните земи на Първа инвестиционна банка.

С мирис на газ

Сделката между "Шангрела" и банката е приключена на знакова дата - 14 юни, денят на първия протест срещу назначението на Делян Пеевски в ДАНС. Междувременно обаче са се случили няколко важни неща.

Трасето на газопровода вече е ясно и община Варна е дала предварително съгласие за  преминаването на нейна територия.

Участъкът е ключов за проекта, тъй като през него минават тръбите от морското трасе, преди да се съединят с приемния терминал на "Южен поток България", който е връзката с останалата част на газопровода. Вариантите за излизането на тръбата на брега не са много, тъй като голяма част от територията около Паша дере е защитена зона. Терминалът се намира на около два километра от бреговата ивица.

От ПИБ не отговориха на въпросите на "Капитал", включително и кога са разбрали за преминаването на газопровода през придобитите от банката земи. При сключването на сделката с "Шангрела" обаче няма как да не са знаели.  

По това време на власт е кабинетът "Орешарски". Интересното е, че на 7 юни в България идва заместник-министърът на енергетиката на Русия Анатолий Яновски, когато официално се твърдеше, че е говорено за АЕЦ "Белене", но на работната вечеря с него се е говорило основно за "Южен поток". Месец по-късно в София идва и шефът на "Газпром" Алексей Милер, за да доуточни детайлите с Пламен Орешарски. По същото време на среща са били уговорени и детайлите около бъдещото строителство българския участък - кои фирми ще участват в строежа на струващия 3.8 млрд. евро проект. За сведение - поръчката беше взета от фирми от кръга на "Водстрой" (свързвана с Делян Пеевски), ПСТ (близка до ПИБ), "Понсстрой" и ГБС.

Но ако се върнем на историята със сделката, от ПИБ едва ли биха купили земите без гаранция, че там ще е входът на газопровода на българска територия, което обезпечава и последващата продажба, твърдят източници на "Капитал".

Така в средата на юни трите парцела с обща площ от 165.4 дка на "Шангрела" стават притежание на банката срещу 34.57 млн. лв. Цена, от която и дружеството продавач вероятно е останало доволно.

От страна на банката следват поредица от мерки за вдигане цената на имотите. Според източник от община Варна през есента на същата година ПИБ е внесла искане за изработване на подробен устройствен план за земите с инвестиционно намерение за курортно строителство - имотите попадат в зона с такова отреждане според общия устройствен план. Според същия източник обаче целта е била по-скоро да се вдигне цената на земите, които и до момента са със статут на горска територия.

Процедурата на банката е спряна, тъй като по това време вече се работи по подробния устройствен план за влизането на българска територия на газопровода "Южен поток" и е ясно, че той минава през притежаваните от нея земи. Тя обаче блокира проекта по всякакъв начин - като заинтересована страна обжалва подробния устройствен план (ПУП) и Оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС). Успоредно с това започват преговори за покупка на земите за трасето от страна на "Южен поток транспорт".

Според източник, запознат с преговорите, регистрираното в Холандия дружество с международно участие е предлагало да изкупи терените на ПИБ за 50-60 млн. евро. Банката обаче поискала 160 млн. евро.

В хода на преговорите цената била намалена и така в началото на октомври тази година ПИБ и "Южен поток транспорт" са подписали сделка за 100 млн. евро.

От банката не коментираха на базата на каква оценка е постигната подобна цена за 165 дка горски масиви. От "Южен поток транспорт" посочиха само, че придобиват земята "чрез преговори и по цена, договорена между двете страни".

Очевидно условието на банката е било за покупка на всички терени, независимо че трасето на газопровода минава само през част от тях.

Рекорд по принуда

С покупката на горите край Паша дере "Южен поток транспорт" постави своеобразен ценови рекорд - средната платена сума за трите масива е 606 евро/кв.м.  

Според представител на варненска агенция за имоти подобна цена е постижима само за строителен терен в центъра на Варна, а за горски имоти е направо абсурдна.

Дори да се приеме, че потенциалът за курортно строителство вдига цената на имотите, те пак няма как да достигнат подобни нива. От същата агенция дадоха пример със скорошна оферта за продажба на терен от 120 дка на първа линия в района на голф игрищата до Каварна. Исканата цена за земята при сменено предназначение, идеен проект, изградени комуникации и разрешение за строеж е била малко над 100 евро/кв.м.

"В пазарни условия земеделски терен без перспектива за строителство и без инфраструктура е непродаваем дори на една четвърт от посочените 606 евро/кв.м", коментираха от агенцията.

Запознати със сделката за ваканционния проект в местността Карадере припомниха, че и там земите са придобити за малко над 200 евро/кв.м, при това във все още силните години на пазара. Сега картината при ваканционните имоти е сложна и сделките за земя за такова строителство през последните години не са много.

Цената изглежда още повече извън пазарната логика, ако се съпостави с тези за други две газопреносни трасета в близост - това на "Петрокелтик България" и на "Южен поток България".  

Справка в имотния регистър показва, че шотландското дружество е придобило през 2007 г. 20.6 дка за строителството на компресорната станция Галата за 484 686 лв., или по 23.5 лв. на кв.м. Ключовият момент обаче е, че продавач по сделката е областната управа във Варна, а не частен собственик. 

Сделката с "Южен поток България" е значително по-скорошна - тази година дни преди края на мандата си кабинетът "Орешарски" продаде на дружеството "Южен поток България" близо 360 дка горски фонд близо до Варна. Земята е придобита за 13.2 млн. лв., или 37 лв./кв.м. Продавач обаче отново е държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните. Докато в случая с ПИБ има частен собственик, който държи всички карти и е в силата си да налага условия.

Големият печеливш в случая е банката, за която подобна сделка ще донесе сериозно подобрение на финансовите резултати. При най-скъпия инвестиционен проект в държавата обаче изтичането на координати на трасе за милиони няма как да стане към случайно лице. За такава сделка винаги трябва и подкрепа от силния на деня.

По темата работи и Илин Станев

Кой е Газуан Шараф

В имотните среди Газуан Шараф има славата на човек, който не купува на сляпо, но е и с добри политически контакти - с ДПС, но и с хора, близки до Иван Костов. Името му се появява още в борда на първия купувач на ЦУМ - Regent Pacific Group, от който по-късно Георги Гергов купува имота. Докато пазарува гори край Паша дере, е успял да направи и един от големите си удари с покупката на бивш терен на военните на бул. "Ситняково" в София, върху който по-късно бе изграден мол Serdika Center. От тази сделка Шараф излиза с двойна печалба. Също от военните придобива и хотелския комплекс "Смокините" край Созопол, а няколко години по-рано изкупува и имоти в района на Камчийски пясъци. По същото време друго дружество на Газуан Шараф купува и терена на бившите царски конюшни на бул. "Васил Левски" в центъра на София. Продавач е областният управител на София Росен Владимиров, впоследствие зам.-председател на ДПС. Заради спорове по тази сделка обаче още текат съдебни дела. През 2006 г. името на Газуан Шараф нашумя и с конфликтна сделка в село Искрец, при която кметът на Своге Емил Иванов (впоследствие депутат от ДПС) продава непотърсени земеделски земи. Според местните хора, за да си построи къща в района, ливанецът е разрушил детска градина и старо гробище.

Късмет, спекулантски нюх или добри политически връзки. Това са три различни обяснения за най-големия удар на имотния пазар в последните години, но само едно е вярно. А топ сделката е за продажба на 165 декара гора от Първа инвестиционна банка (ПИБ) за 100 млн. евро на дружеството "Южен поток транспорт". Сменя се собствеността на земи по трасето на газопровода "Южен поток", точно на мястото, където тръбата излиза на българския бряг, южно от Варна. 

От тази сделка финансовата институция излиза с шесткратна печалба за малко повече от година единствено с цената на няколко съдебни дела. А "Южен поток транспорт" може да се чувства ужилена, освен ако причината да плати толкова висока цена за терена не е свързана и с други съображения.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


117 коментара
 • 1
  bat_sali_pr avatar :-|
  Bat Sali Prezident
  • -36
  • +107

  Няма лошо. 100 мил. евро. ще имат пари за изплащане на депозитите на хората.

 • 2
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  Бих казал кражбата и рушвета на годината... Кой се премести на обслужване в тази банка от КТБ? Проблемът е още по-голям защото БЕХ участва в проектната компания с обществени средства...
  Институциите - нещо? Или тези работи не ги проверяваме ...

 • 3
  ikg29565817 avatar :-|
  Веселин Николов

  Ей сега повЕрвахме в нечовешкия бизнес нюх на Цеката.

 • 4
  nikeair avatar :-|
  NicK
  • -30
  • +145

  Не на Южен поток!!!

 • 5
  _tsiki_ avatar :-P
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)

  Обърнато в проценти колко е от 4 млрд?

 • 6
  forsenx avatar :-|
  forsenx

  Парите платени за тези гори може и да са много, но руснаците ще си ги избият като надуят цената на проекта за ЮП. Така и вълка (Газпром) сит, и агнето (ПИБ) цяло. Нищо че прецакани ще са едни 7 млн. камилчета.

 • 7
  ivan25 avatar :-P
  Ivan Stefanov

  Не е ясно само как тази сделка съответства на ограниченията чуждестранни фирми да придобиват селскостопански земи.
  На същите основания преди няколко месеца пресата обяви, че е незаконна и сделката за продажба на 358 декара земи на "Южен поток България" от страна на правителството на Орешарски.

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  "Кой е Газуан Шараф

  В имотните среди Газуан Шараф има славата на човек, който не купува на сляпо, но е и с добри политически контакти - с ДПС, НО И С ХОРА, БЛИЗКИ ДО Иван Костов..."

  Пак ли този Костов, бе?
  Капитал, я ако обичате назовете и кои са точно имената на тези хора около Костов, които са замесени и в тази голяма ПОРЕДНА далавера?
  То не беше Цонев, то не беше Христо Бисеров,...
  Дайте ако обичате имената на тези хора, защото май на много хора е дощло отдавна до гуша все да чуват обвинения срещу този и той все да се прави на недоубита лисица и все уж много знае - особено когато не го питат, като при КТБ, и все мълчи като пукел, когато става далавери с и около него и хората му.
  И все чуваме как ако бил учавствал в разни далавери (чрез хората си, разбира се, защото този поне е ясно, че не е толкова прост както много други...) ТО ЗАЩО ДОСЕГА НЕ БИЛ ОСЪДЕН ИЛИ РАЗКРИТ!
  Еми как и кой да го осъди, КАТО НИКОЙ НЕ ПРЕСЛЕДВА ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ, ОСОБЕНО В ОРГАНИЗИРАНИ ГРУПИ В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ 3 ДЕСЕТИЛЕТИЯ?!?
  Кажете кои са хората, ако обичате. Ако ще казвате и информирате обективно, правете го като хората и до край!

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#7] от "ivan25":


  Това е много добър въпрос, според мен и на мен ми мина пре главата докато четях...

 • 10
  rage_against avatar :-|
  Rage Against
  • -12
  • +108

  Поредната кражба на комунистите. Няколко декара за 100 милиона?!?

  Никакви държавни пари за Южен поток! Нито гаранции, нито заеми, нищо! Защото пак ние ще платим цената на милиардното обогатяване на комунистите!

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал