Последният софийски мол се отлага за есента

Plaza West може да бъде придобит от гръцкия фонд NBG Pangаea, но след завършването му

Последният от строящите се молове в София - Plaza West, ще отвори врати с ново закъснение. Според източници, близки до проекта, най-ранната възможна дата е през есента на тази година, тъй като търговският център е още на груб строеж, а отдаването му под наем не напредва особено. За Plaza West това е второ забавяне, след като откриването му вече веднъж бе отложено за април тази година. Първоначално той трябваше да отвори през пролетта на 2014 г.

Забавянето на проекта ще повлияе и върху очакваната смяна на собствеността му чрез сделка между сегашния собственик "Стърлинг пропъртис България" и гръцкия фонд NBG Pangаea. Пред "Капитал Daily" от фонда уточниха, че за момента има само опция за сделка, а за самата нея ще се изчака поне до завършването на търговския център.

Възможната сделка

За смяната на собствеността в Plaza West се заговори, след като в края на 2014 г. в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) бе внесено искане за концентрация между гръцкото инвестиционно дружество NBG Pangаea и "Стърлинг пропъртис България". Процедурата е стандартна при подписването на големи сделки. Впоследствие от гръцкия фонд уточниха пред Капитал Daily, че "засега инвестицията в мола е само опция за NBG Pangaea". Аристотелис Каритинос, главен изпълнителен директор на инвестиционното дружество, обясни, че сделка още няма. Компанията ще изчака, докато търговският център бъде завършен и заработи, за да вземе окончателно решение. То ще зависи и от исканата от продавача цена.

Плановете на инвеститора бяха в търговския център да бъдат вложени 50 млн. лв. Дружеството купувач NBG Pangaea е регистрирано от Националната банка на Гърция през 2010 г. Към момента притежава и управлява портфолио от имоти, в което влизат почти всички основни административни сгради на банката, както и нейните клонове в различни градове в Гърция. В края на 2013 г. 66% от акциите на NBG Pangaea на стойност около 653 млн. евро бяха прехвърлени на Invel Real Estate - базирана в Англия компания, специализирана в инвестиции в имоти и преструктуриране на проекти.

От NBG Pangaea допълниха, че планират и други имотни инвестиции на Балканите, но в  България за момента не са се спрели на друг проект. Аристотелис Каритинос не съобщи как са се спрели на Plaza West. Преди време молът бе пред покупка от друга гръцка група - Marinopoulos, която държи правата на Carrefour, един от големите наематели в мола. Според запознат с преговорите източник за сделката е имало предварителен договор, но тя така и не е била приключена.

Забавянето на проекта

Строителството на Plaza West започна през 2013 г. на терен от близо 28 000 кв.м в жк "Люлин" в близост до околовръстното шосе. Инвеститор и до момента е "Стърлинг пропъртис България", чийто собственик е люксембургска компания. Дружеството се свързва с братя Попови, които стоят също зад проекти като офис центъра European Trade Center (ETC) на бул. "Цариградско шосе" в София, мол Burgas Plaza и др.

Концепцията на Plaza West включва изграждането на търговски център с различни магазини и хипермаркет на Carrefour. До момента обаче са подписани основно договори с ключови наематели, сред които френската верига за спортни стоки Decathlon. Общ магазин в мола трябва да имат и веригите за техника и стоки за дома "Зора" и Homey. Свързано с тях дружество "Зора М.М.С" е бивш собственик на земята за строителство на търговския център, като за нея е обезщетено с магазин в него. Част от терена инвеститорът е придобил от строителната компания "АТ инженеринг", ангажирана след това с изграждането на Plaza West.

От месеци обаче по строителството на мола не се работи, като до момента е приключен грубият строеж и са поставени част от стенните обшивки. Според източници от пазара причината са проблеми с финансирането. Според финансовия отчет на "Стърлинг пропъртис" задълженията на дружеството през 2013 г. са достигнали 28.6 млн. лв., като са формирани основно от получени аванси, задължения към доставчици и предприятия в групата. Стойността на земята и започнатото строителство е изчислена на 25.1 млн. лв.

Друга причина за трудното развитие на проекта е слабият наемен пазар през последните години. Предходната година бе тежка и заради нарастващата конкуренция - в София отвориха два нови мола, единият от които непосредствен конкурент на Plaza West в лицето на Mega Mall Lulin.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Явно Стърлинг са на зор, и сега гърците се усукват ако могат да купят нещо на безценица. Обаче големия гъдел си остава - кой ще наеме площите и ще успее да се задържи да си плаща наема - това е въпроса. Че то стана вече на всеки 1 000 граждани и селяни в София - МОЛ.

 • 2
  pavla avatar :-P
  ПАВЛА

  Докато не ги направим по мол на глава от населението, няма да мирясаме.

 • 3
  r3tro avatar :-|
  r3tro

  Балона вече е надут и готов за спукване. Остава да чакаме.

 • 5
  wds23355772 avatar :-|
  wds23355772

  Честно казано си мислих, че само в Провинцията има пренасищане с молове поради намаляващото население и ниския стандарт на живот. Но като видях в София Ринг мол какъв е леш, направо се смаях. Хем е до ужким богатите райони на града, с лесен достъп, до ИКЕА и не знам какво си и пак като го гледам няма никакъв шанс да излезе на печалба в близките 10 години! И не е само там.

 • 6
  mihail_p avatar :-|
  mihail_p

  До коментар [#1] от "today":
  м
  моловете в България имат
  една единствена функция-
  да перат пари.
  изобщо перачите си намират
  държава със слаба сигурност
  и атакуват институции, които
  трябва да се борят с тях директно.
  борисов да не се прави на улав
  а да започва и завършва всяко
  свое изказване с:
  борбата с прането на пари
  ще е приоритет на правителството.

 • 7
  t_ avatar :-|
  t_

  До коментар [#5]

  Зависи кой как я смята печалбата. За какво им е за избиват цялата инвестиция от наеми ако след някоя годинка като се понапълни с наематели го продадат.

  Гърците много добре знаят, а и ако инвеститорът има проблем, ще са много радостни да му закупят проблема на безценица, или поне с никаква печалба за него и голяма за тях.

 • 8
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#6] от "mihail_p":
  Това са глупости, има къде по-рафинирани начини за пране на пари. Кой луд ще изсипе стотици милиони и после ще се чуди на кого да го даде под наем или да го продаде, и това да го брои за "пране на пари"?

  До коментар [#7] от "t_":

  Двете кули във Варна затова ли стои празен, вече 3-та година. Няма наематели, няма желаещи да го купят, страхотна далавера.

 • 9
  rainbou1 avatar :-?
  rainbou1

  Трябва туристическите агенции да започнат да предлагат уикенд пакет Tour de Malls Sofia иначе не виждам как ще се справят.

 • 10
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Скромното ми и в резултат от напълно повърхностни наблюдения мнение е, че броя и площта на моловете в София премина (май отдавна) разумната граница. Не че е някакъв проблем за нас, жителите на града, да си му мислят тези, дето си дават парите, стига въпросните пари да не са пооткраднати от нас. За гръцките инвеститори имам ( пак без доказателства:)) чувството, че това са част от икономисаните или откраднатите пари дето се вика още от Олимпиадата, а и след това от големите инфраструктурни проекти.
  За нашите, да кажат ДАНС и МВР, ако могат и им стиска де:) или ако им разпоредят:).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход