Българският дом на руските пари

Слабата рубла и икономическите проблеми намаляват, но не спират инвестициите в имоти в чужбина

Руснаците от години са сред най-активните купувачи на имоти на редица европейски пазари. Затова въпросът какво ще се случи в резултат на слабата рубла и икономическите проблеми на Русия е повече от важен.

Отговор дава най-големият рускоезичен сайт за имоти в чужбина prian.ru на базата на проучване на нагласите сред потребителите си - 350 000 всеки месец. За 2015 г. той очертава няколко тенденции сред руските купувачи: ръст на интереса към инвестиционни имоти за сметка на по-слабото търсене на жилища за ваканционни нужди; повече покупки с цел заселване или получаване на жителство в дадена държава и намалял брой купувачи за сезонно ползване; негативен ефект и отложени сделки предимно при руснаците с по-ограничен бюджет и слабо отражение при по-заможните купувачи; ръст на заявките за продажба на придобитите имоти зад граница.

Въпреки негативните тенденции от prian.ru не очакват значим спад на интереса на руските купувачи към собственост в чужбина. Януарско проучване на ВЦИОМ (Всероссийский центр изучения общественного мнения) показва, че всеки втори жител на Русия смята вложението в имот за най-надеждното средство да съхрани парите си. Анкета на prian.ru потвърждава това – 56.9% от запитаните посочват като най-добър вариант да запазят стойността на парите си покупката на имот в чужбина, а 20.8% - сделка в Русия.

Главният редактор на prian.ru Филип Березин:

Сделките в България едва ли ще намалеят значително

- Кои чужди пазари ще са най-засегнати от проблемите с рублата и руската икономика?

- Като цяло намалява интересът към курортни и туристически райони, където цените на имотите са нестабилни. Сред примерите за това са някои пазари в Южна Европа като Гърция и Кипър. Спад има и при някои страни, които традиционно привличат руски купувачи – например Латвия и Черна гора. Докато на местата, където се предлагат имоти с потенциал за поскъпване и доходност от наеми, интересът се запазва, дори расте. Мога да дам пример с най-скъпите и престижни пазари като Лондон, Париж, елитните курорти... Подобни места в трудни години са още по-съблазнителни за купувачите на имоти.

През последните месеци расте и интересът към по-достъпни апартаменти в Германия. Там руските граждани се интересуват от имоти в по-малките градове, за 25-30 000 евро, с потенциал да носят стабилен доход от наеми. Нарасна и интересът към Турция, където жилищата в някои курорти стабилно поскъпват през последните години, освен това има възможност за жителство при покупка на имот.

- Прогнозата ви е, че кризата с рублата ще засегне най-силно руската средна класа, а това са основните купувачи на жилища в България. Как ще се отрази на нашия пазар?

- Така е. Първи отложиха сделките си купувачите с бюджети до 150 000 евро, които при това не са планирали да се заселят трайно на съответното място или да печелят от имотите си, отдавайки ги под наем. Мисля обаче, че броят на сделките с руски граждани в България едва ли ще намалее значително. Има достатъчно добри оферти на вторичния пазар – в рамките на 30-35 000 евро, които остават много търсени. А и самата България остава пазар №1 за руснаците. Вярвайте ми, много мои сънародници все още могат да си позволят апартамент или къща при не особено високите цени в България.

- След спада на рублата много руски собственици на задгранични имоти продават. Има ли такава тенденция в България?

- На първо място продават хора, които не използват активно имотите си. Например в края на 2014 г. започна такава вълна сред руснаците с имоти във Финландия – разходите за поддръжка нараснаха, а вила в гората могат да си купят и в Русия. С морските имоти е по-сложно – ако продадеш апартамента си в Слънчев бряг, къде ще почиваш? Освен това цените на тези имоти през последните години не се увеличиха и не е ясно дали ще постигнеш изгодна сделка. Така че не очаквам бум на продажбите. Ще продават само онези, които наистина не могат да плащат за поддръжка или силно се нуждаят от пари.

- Ще се промени ли драстично профилът на руските купувачи в България в резултат от кризата?

- Не очаквам подобно нещо. Просто хората ще обръщат повече внимание на инвестиционната привлекателност на имотите, които купуват. И по-специално – на възможността да ги отдават под наем. Ще избират по-внимателно, по-бавно и няма да купуват първото предложено жилище. Вероятно ще се пазарят и повече за отстъпки от цената. Но като цяло хората, които купуват в България, са си същите – идват заради слънцето, морето и сърдечното отношение.

Още от Капитал