Не идваме. Нищо, че е пролет

Shutterstock

Не идваме. Нищо, че е пролет

Руските купувачи на имоти по Черноморието оредяват, а пазарът няма ясна алтернатива

25008 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


"Руснак на квадратен метър" - така агенциите в бранша, разбира се - метафорично, измерваха търсенето на имоти по Черноморието през последните години. Икономическите проблеми в Русия обаче предизвикаха ясен тренд към оттегляне на най-активните купувачи от българския пазар на ваканционни имоти. По този въпрос агенциите за имоти са единодушни. Разминават се само в прогнозите си за спад тази година, които варират между 20 и 70%.

Тенденцията за отлив на руските купувачи е видима и от данните на регистъра БУЛСТАТ, според които регистрираните собственици на имоти с руско гражданство през 2014 г. в областите Бургас и Варна са намалели съответно с 12.4% и 14% спрямо предходната година (виж графика). В унисон, мрачни са и очакванията за туристическия сезон на морето.

Докато прогнозата за отлив на руснаците е категорична, в имотния сектор още няма ясна стратегия откъде да се привлекат нови купувачи. За момента няма пазар, който дори донякъде да компенсира руския, а агенциите реагират, като търсят различни малки групи клиенти - англичани, украинци, казахстанци, беларуси, а напоследък - и все повече българи. Ако опитът за диверсификация завърши успешно, дори спадът в продажбите на ваканционни имоти да продължи, пазарът ще бъде по-защитен от резки трусове. Но това не е сигурно.

Чашата е наполовина пълна...

Факторите, предизвикали отлива на руските купувачи и почиващи, до голяма степен сa еднакви. Обезценяването на рублата засегна най-силно руската средна класа, а именно хората от тази прослойка търсят ваканционни жилища и идват като туристи в България и съответно отложиха почивки и покупки. В същото време и други пазари опитват да привлекат руски капитал. Въпреки че България е номер 1 по интерес за покупки на имоти от 2012 г. досега, според проучване на най-големия рускоезичен сайт за имоти в чужбина prian.ru, тя вече има и силни конкуренти.

"На местата, където се предлагат имоти с потенциал за поскъпване и доходност от наеми, интересът се запазва, дори расте. Такива дестинации са Германия и Турция, където жилищата в някои курорти стабилно поскъпват през последните години, освен това има възможност за жителство при покупка на имот. Разбира се, руските граждани все по-активно ще започнат да купуват и в Крим. Въпреки това предимствата на България – близка култура, достъпни цени, умерен климат, няма как да изчезнат. Даже и в момента по брой заявки (не реални сделки) страната надминава Турция 4-5 пъти", коментира главният редактор на prian.ru Филип Березин.

...или все повече се изпразва

Една от най-мрачните прогнози в сектора е, че руснаците не само не купуват, но и се превръщат в обичайни продавачи. Като основна причина за това управителят на агенция New Estate Горян Върбанов посочва високите такси за поддръжка на имотите. Според него сравнения с англичаните, които разпродаваха имотите си през 2008 г., са възможни. А фразата "продавай, цената не е от значение", вече се чува и от по-привързаните към собствеността си руснаци. По данни на New Estate тенденцията се е задълбочила след януари тази година, а очакванията й са за 60 - 70% по-малко сделки в сравнение с 2014 г.

Директорът на агенция Bulgarian Properties Полина Стойкова пък посочва, че след подписването на примирието, както и закрепването на рублата през януари, чашата изглежда по-скоро пълна. Според нея профилът на купувачите не се е променил сериозно, но все по-голяма част от тях търсят място, където да пребивават дългосрочно и интересът към Бургас, Варна и Созопол се засилва. Агенцията не отчита масови продажби от страна на руснаците.

От prian.ru обаче регистрират силно повишение на броя заявки за продажби. "Истината е, че този ръст в значителна степен е свързан с ниските показатели от предишни години, като даже миналата година почти не е имало продавачи от Русия. Но не очаквам масово изтегляне. От имотите си се отказват тези, които не могат да си позволят да ги поддържат или са уморени от това. Има и хора, които продават с цел печалба, защото в момента в рубли могат да се получат доста добри пари", смята главният редактор на сайта.

Моят дом - крепостта на моите пари

Търсенето със сигурност е намаляло, но пък обяснимо руснаците имат силно желание да спасят спестяванията си. "Засилва се търсенето на покупки с цел инвестиция и при руснаци, и при украинци. За руските граждани цената все още не е определяща, търсят апартаменти, които след това лесно да отдадат под наем, да продадат или в които да пребивават постоянно", коментира Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life. Подобни са и наблюденията на Филип Березин: "Дълги години основната причина за руските граждани да придобиват недвижимо имущество зад граница бе желанието им да имат място за отдих – обикновено на море. Всъщност и в момента това желание го има, но не то е водещо при покупката на имот. Сега клиентите подхождат по-внимателно към избора на обект, често се интересуват дали ще може да се отдаде под наем, дали ще намали или повиши цената си", обяснява той.

Това означава, че недвижимите имоти се купуват все по-често и за съхранение на средства, а ако има възможност и за получаване на гражданство. Увеличил се е и делът на тези, които търсят имоти за постоянно пребиваване. По-рано това бяха около една трета от клиентите, докато сега те са почти половината от всички, констатират от prian.ru. Според изследване на руския портал, интересът на руснаците към недвижими имоти в чужбина не е намалял, просто финансовите им възможности са се променили. Част от купувачите, разбира се, са повлияни от геополитическата ситуация. Но основната причина за спада на интереса е намаляването на доходите.

"Въпреки това факт е, че България е била, е и ще бъде най-популярната дестинация за руските купувачи", казва Березин. "Лидерството й е толкова силно, че даже вероятно намаляване на търсенето (оценявам го на 15 - 20%), не би разклатило първата позиция", смята той.

Новите купувачи

И докато оттеглянето на руснаците е трудно измеримо, а данните за него - противоречиви, има някои ясно разпознаваеми тенденции.

"Българите за пръв път от съществуването на ваканционния пазар са активни, купувайки имоти не само в ски курортите, но и по морето", казва Полина Стойкова. Управителят на бургаската агенция "Омега" Диана Иванова също отчита по-висока активност на българските купувачи, а като основна причина посочва факта, че банките вече финансират и ваканционните имоти.

Местен интерес отчитат и от инвестиционната компания Green Life. Според тях има търсене в Созопол и Поморие, но българите все още не са определящ фактор на пазара на ваканционни имоти. Донякъде оттеглянето на част от руснаците е възможност за агенциите не само да повишат броя на тукашните, но и да привлекат нови групи чуждестранни купувачи. "Фактът, че морски имоти в неголеми обеми купуват и белгийци, немци и французи е добра индикация за пазара. Това значи, че той е достигнал етап на зрялост и една група не е толкова определяща", смята Стойкова. Тя добавя, че интересът на англичаните към България също се връща. Ясни индикации за това са получени на изложението, на което Bulgarian Properties са участвали в Манчестър. Страната ни обаче трябва да работи в посока на това да бъде по-разпознаваема от английските купувачи.
Надеждите на агенциите за нови купувачи летят и на изток. Украинците отново са фактор, заявяват от New Estate. "Около 50% от клиентите ни вече са украинци, 40% са купувачи от Латвия, Англия, Полша, Норвегия и 10% са руснаци", коментира управителят на агенцията Горян Върбанов. Според него поради създалата се политическа ситуация много украинци търсят убежище в страната или възможност да инвестират спестяванията си. Те са със сравнително по-ограничен бюджет от руските купувачи и избират имоти за около 20 хил. евро най-вече в курорти като Слънчев бряг, обяснява Върбанов. "Украинците винаги са присъствали на пазара, но в последно време има по-сериозно търсене от тяхна страна", коментира и Теофил Петров от Green Life. Точни прогнози за броя им обаче не могат да се дадат преди предстоящото изложение в Киев, споделят агенциите. Ръстът на регистрираните собственици на имоти с украинско гражданство в Бургас и Варна определено е видим (виж таблица), но в числено изражение те все още не са фактор.
Отново от изток, друга група купувачи, която все по-често обръща поглед към нашия пазар, са казахстанците. Според българския консул в Казахстан Стефан Гургушинов, цитиран от bulgariatoday.ru, на годишна база те купуват повече от 300 жилищни единици предимно по Черноморието.

От Green Life, които това лято ще пуснат в експлоатация комплекса "Айвазовски парк" в Поморие, споделят, че вече имат клиенти от Казахстан. Което показва, че макар и малък, този пазар има потенциал да се увеличи.

Но както завършват и prian.ru в анализа си за тенденциите на пазара на ваканционни имоти в България, истината остава някъде по средата. "Като претеглим всички плюсове и минуси, се оказва, че най-очевидната прогноза за следващите няколко месеца е относителната стабилност. И от страна на купувачи, и на продавачи, а оттам и на цените. Само едни си отиват, но други идват"

"Руснак на квадратен метър" - така агенциите в бранша, разбира се - метафорично, измерваха търсенето на имоти по Черноморието през последните години. Икономическите проблеми в Русия обаче предизвикаха ясен тренд към оттегляне на най-активните купувачи от българския пазар на ваканционни имоти. По този въпрос агенциите за имоти са единодушни. Разминават се само в прогнозите си за спад тази година, които варират между 20 и 70%.

Тенденцията за отлив на руските купувачи е видима и от данните на регистъра БУЛСТАТ, според които регистрираните собственици на имоти с руско гражданство през 2014 г. в областите Бургас и Варна са намалели съответно с 12.4% и 14% спрямо предходната година (виж графика). В унисон, мрачни са и очакванията за туристическия сезон на морето.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Много ще се радвам, ако руснаците излязат от България.

 • 2
  diandimov75 avatar :-|
  Dian Dimov

  До коментар [#1] от "evpetra":

  Защо?Дразниш се от факта, че оставят а не изнасят пари от Б-я ли?

 • 3
  non_party avatar :-?
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ

  До коментар [#2] от "diandimov75":

  Ако бойци на Ислямска държава започнат да купуват имоти у нас и "да оставят пари", и към тях ли ще се отнесеш така радушно?

  Това какво оставят руснаците освен пари е доста дискусионно. Категорично не ми харесва перспективата Черноморието да се окаже населено с руски колонисти, които полека-лека да извоюват свои училища /нямам предвид разбира се училища, в които се учи на руски, но по одобрени от българското Министерство на образованието програми/, после да си създадат партия на етническа основа, след това постепенно да превземат местните общински съвети в Поморие, Созопол, Несебър и т.н., да прескочат 4% бариера и да влязат в парламента и накрая за капак да издействат руския да стане официален език у нас. А междувременно, докато текат тези процеси, да се почувстват застрашени от българските "фашисти" и да се обърнат завоенна помощ към Путин. Хайде по-кротко с дитирамбите относно ползите от масираното руско присъствие у нас!

 • 4
  krem_krem avatar :-P
  x

  1. Това дали ще извоюват свои училища зависи от БЪЛГАРСКОТО министерство и от българските граждани. Това дали техните програми ще бъдат одоблени пак зависи от БЪЛГАРСКОТО министерство (както сам казваш)

  2. За да си създадат партия в българския парламент (а и за да имат правото на глас), трябвя най–напред да получат българска националност. А това зависи от БЪЛГАРСКАТА префектура, която нищо и никой не може да задължи да натурализира чужденци, та ако ще и да е папата.

  3. Това дали руският ще стане официален език или не, зависи от БЪЛГАРСКОТО министерство.

  4. Това дали българските управници си вършат кадърно работата, зависи от БЪЛГАРСКИЯ народ, който го мързи да гледа, камоли да си защитава интереса, ама иначе да мрънка и да се жалва може. Та хич не са ти виновни заселилите се у нас руснаци, и изобщо чужденци. Те никому не пречат. Виновните сме ние че сме разюздали управляващите.

 • 5
  bolgaroliub avatar :-|
  bolgaroliub

  До коментар [#1] от "evpetra":

  Видно е че не можем без братята руси. Предпочитам като отида на почивка в Несебър да виждам руснаци от колкото кьор кютюк пияни британски прасета които да вършат золу(ми,да пикаят и повръщат където им падне,каоито да налит на бой и да си изуват гащите на сред центъра и да викат факю и да не си плащат. Отвратителна паплъч са. А руснаците са най желаните и щедри клиенти които хапват стабилно и пият съвсем умерено и са културни.....не са като британците да се напиват без да ядат и сетне да правят порлазии и свинщини и де не плащат.Повярвайте така е.....

 • 6
  diandimov75 avatar :-|
  Dian Dimov

  До коментар [#3] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Да сравняваш руснаци,украинци от една страна и араби от друга страна е меко казано неуместно.С първите стоим достатъчно близо географски,исторически,езиково и културно а с вторите-не.Смятам че държавата като такава има ресурса и възможностите да не допусне проникване на ИДИЛ у нас или поне да ограничи и контролира тези процеси.Относно училищата-ако има достатъчно голяма диаспора защо да няма и руски училища?Нали не си против да има български такива в САЩ,Кипър,Гърция и т.н.И още нещо,както казва и пост 5 за предпочитане е да има руски заселници ,които като манталитет и поведение са много по-приемливи отколкото англичаните.

 • 7
  non_party avatar :-P
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ

  До коментар [#5] от "bolgaroliub":
  До коментар [#6] от "diandimov75":

  Разбираемо е, че интересът клати феса - до такава степен, че чак представяте някакви други руснаци, освен тези които живеят на Земята. Сигурно вашите руснаци са от друга Галактика, защото земните руснаци пият много, невъзпитани и груби са и навсякъде си показват отвратителното имперско самочувствие, което е обратно пропорционално на ниското им качество като хора!

  Внимавайте какво си пожелавате, защото може да се сбъдне - да станете бежанци в собствената си страна!
  А иначе това че руснаците не идват или няма да дойдат е преди всичко по вина на самите руснаци. Щом тези индивиди си избират управници като Путин, напълно заслужават той да ги третира дори не като крепостни, а като стадо безсловесни и безмозъчни говеда, каквито са и всъщност огромна част от масата, наречена руски народ!

 • 8
  non_party avatar :-P
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ

  [quote#6:"diandimov75"]Относно училищата-ако има достатъчно голяма диаспора защо да няма и руски училища?[/quote]

  Но не и училища каквито искат руснаците - да учат и да получават дипломи съгласно руското законодателство!

  На рубладжийските подлоги, чието основно занимание е да лижат кремълски задници, това може да се харесва, но не и на нас, българите!
  Като искат руски табиети, да си стоят в Русията!

 • 9
  bolgaroliub avatar :-|
  bolgaroliub

  До коментар [#7] от "БЕЗПАРТИЕН":

  "!" Апелирам към админите за коментара който садържа груби расистки обиди и разпалва ненавист на расова и етническа основа-цитирам по долу и моля за строги наказания на потребителя с ник Безпартиен и за ограничаване на правата му за писане във форума.

  апълно заслужават той да ги третира дори не като крепостни, а като стадо безсловесни и безмозъчни говеда, каквито са и всъщност огромна част от масата, наречена руски народ!
  _____

 • 10
  bolgaroliub avatar :-|
  bolgaroliub

  С ръка на сърце и съвсем честно мога да кажа че предната година бях за седмица в несебър където беше пълно с руснаци,обикновени руснаци и семейства. Не видях един пият руснак или такъв който да се държи не прилично и грубо . Напротив видях няколко двойки британци семейни може би на около 40год,които бяха постоянно пияни,и поръчваха само червено вино без никакво мезе и пиеха и вършиха отвратителни гнусотии и накрая не желаеха да си плащат и ставах скандали. Видях също и момчетата пред заведенията как умоляваха руснаците да влязат в заведенията за които работеха и приканваха и как грубо отблъсваха англичаните и ги гониха и не ги допускаха да се намърдат в заведението.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал