"Агро финанс" се отказа от ликвидацията си
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Агро финанс" се отказа от ликвидацията си

Фондът за земя е един от най-големите с над 140 хил. дка

"Агро финанс" се отказа от ликвидацията си

Решението идва след отказа на парламента да се глобяват фондове за земя с чуждестранни акционери

5112 прочитания

Фондът за земя е един от най-големите с над 140 хил. дка

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Законът предвиждаше глоба от 100 лв. на декар за нарушителите.

Дружеството със специална инвестиционна цел "Агро финанс" се отказа от ликвидацията. Тя беше планирана да бъде гласувана на общото събрание на акционерите на 4 май, а причината бяха въведените от парламента глоби за компании с чужди акционери, които притежават земеделска земя.

От протокола на общото събрание, публикуван в бюлетина на investor.bg, обаче става ясно, че собствениците са се отказали от тези намерения, като са гласували против предложението. Причината - парламентът прие поправка, с която в крайна сметка глобите отпаднаха за публични дружества.

Без глоби в последния момент

"В ДВ, бр. 31/2015 г., е обнородван ЗИД на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, съгласно което изменение налагането на установените имуществени санкции е отложено, като влиза в сила, считано от 1 октомври 2015 г. На 29 април 2015 г. в Народното събрание е гласуван и приет на второ четене проект на ЗИД на Закона за пазарите на финансови инструменти, съгласно което изменение ограниченията по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, неспазването на които биха довели до имуществената санкция, няма да се прилагат за публичните дружества, включително и за акционерните дружества със специална инвестиционна цел", става ясно от протокола на общото събрание.

Законът предвиждаше глоба от 100 лв. на декар за нарушителите. "Агро финанс" е един от най-големите фондове за земеделска земя със 140 хил. дка, което означава, че го грозеше сериозна финансова санкция, което реално би обезкървило дружеството, а и всички останали в този сектор. Най-сериозно щяха да бъдат засегнати няколкото публични фонда (АДСИЦ), тъй като те се търгуват на борсата и реално няма как да контролират акционерната си структура, защото всеки може да си купи свободно техни акции.

"Агро финанс" се контролира от две компании, които са собственост на основателите на "Винпром Пещера" - Атанас Петров и Антон Щерев, чрез "Агрион инвест". Те придобиха поетапно контрола през 2013 и 2014 г., като преди това той беше у компании, близки до КТБ. Самата "Агрион инвест" контролира още няколко фирми със земи, като общо в групата те са над 350 хил. дка.

Малките акционери в "Агро финанс" освен "Агрион инвест" притежават съвкупно под 1% от капитала му по данни от акционерната книга към средата на миналата година. Сред по-големите държатели на акции са "Руевита" - 0.5%, "Атика кредит" - 0.05%, "Галакси пропърти груп" - 0.05%, "Емпулс груп" - 0.04%, и ПФБК - 0.21%. Акционери са и множество физически лица.

И дивидент за акционерите

През 2014 г. "Агро финанс" отчете 15% годишен ръст на нетната печалба до 3.2 млн. лв. Според собствените му данни към 31 март дружеството притежава 140 934 дка, при средна цена на придобиване 306.71 лв. за декар, с което размерът на инвестираните средства достига до 43.22 млн. лв. Отдадените под аренда земи са 95% от притежаваните, с договорена рента средно от 48 лв. на декар за настоящата селскостопанска година.

На общото събрание на 4 май е прието също така да бъде разпределен дивидент за 2.696 млн. лв. за миналата година, което прави брутен размер на акция от 0.0837 лв. По закон АДСИЦ са задължени да разпределят поне 90% от печалбата си от дейността, като са освободени от корпоративен данък.

Законът предвиждаше глоба от 100 лв. на декар за нарушителите.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пазар в точка на замръзване

Пазар в точка на замръзване

MBL: Офис пазарът в София замръзва

MBL: Офис пазарът в София замръзва

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK