Цените на имотите в София са се увеличили с 6% през второто тримесечие

Според Bulgarian Properties тристайните апартаменти стават най-търсените жилища

Тухлените жилища са най-търсени
Тухлените жилища са най-търсени    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Тухлените жилища са най-търсени
Тухлените жилища са най-търсени    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
"Лозенец", Студентски град и "Витоша" са най-популярните квартали за покупка на имоти през второто тримесечие.

Цените на имотите в София са се увеличили с 6% през второто тримесечие на 2015 г., а заедно с тях растат и продажбите на жилища, новоотпуснатите кредити, издадените разрешителни за строеж и стартиралото ново строителство в столицата. Такъв едновременен ръст на всички показатели се случва за пръв път от 2008 г. насам, след която световната икономическа криза повлия значително на имотния пазар. Средната цена е била 780 евро/кв.м, а "Лозенец" остава най-предпочитаният квартал с най-високи цени. Това показва анализ на агенцията за имоти Bulgarian Properties.

Цените и продажбите растат

Средната цена на продадените апартаменти в София е била 780 евро/кв.м през второто тримесечие на 2015 г., което е увеличение с 6% спрямо същия период на миналата година и с 1% спрямо първото тримесечие на 2015 г. Така средната обща цена на апартамент в столицата е 75 000 евро, което е близо до нивата от 2014 г. Това означава, че няма съществено изменение в бюджетите на купувачите спрямо миналата година според данните на Bulgarian Properties. Все пак обаче през първото тримесечие купувачите са били по-предпазливи и са преобладавали сделки за до 50 000 евро, докато през второто тримесечие се активизират покупките в средния и високия ценови клас.

Продажбите на годишна база са се увеличили двойно – с 50% през второто тримесечие, което показва все по-голямо ускоряване на активизацията на пазара. За сравнение, през първото тримесечие годишното нарастване на продажбите е било 30%. Освен това тенденцията да се скъсява срокът за реализация на имотите в София продължава. Средният престой на продадените през второто тримесечие имоти e 73 дни при 80 дни за първото тримесечие и 104 дни средно за 2014 г.

Какво се търси

Тристайните апартаменти са били най-търсените имоти през последните три месеца - закупените от тях са били почти 50% от продадените жилищни имоти, като делът им се увеличава за сметка на този на двустайните. От агенцията отбелязват, че това е съществено изменение на структурата на продажбите на жилищни имоти спрямо първото тримесечие на 2015 г., когато са се продавали почти еднакъв дял тристайни и двустайни. За второто тримесечие двустайните апартаменти са били едва 25% от реализираните продажби, следвани от многостайните апартаменти (15%) и къщите (10%).

Средната площ на закупените жилища съответно се увеличава от 74 кв.м в началото на 2015 г. до 100 кв.м. Най-търсени продължават да бъдат тухлените (70% от всички продадени жилища за периода), а 50% от продадените жилища са били с ТЕЦ. "Лозенец", Студентски град и "Витоша" оглавяват класацията за най-предпочитани квартали за закупуване на жилища. В "Лозенец" цените са най-високи – средно около 1100 евро/кв.м. Подобни са цените и в центъра, където се наблюдава възвръщане на интереса на купувачите. Предимствата на Студентски град и "Витоша" пък се изразяват в това, че има предлагане на качествено ново строителство на добри цени. От Bulgarian Properties все пак отбелязват, че като цяло сделки се сключват сравнително равномерно във всички столични квартали.

Очаквания за излизане от стагнацията

Изпълнителният директор на агенцията Полина Стайкова коментира, че "инвестиционният интерес към София нараства и все повече хора от различни градове от страната влагат в имоти в столицата като стабилен пазар с добри перспективи за развитие. Тези купувачи към момента съставляват около 15% от купувачите на жилища в столицата". Тя допълва, че и купувачите, и продавачите са единодушни, че пазарът е във възходящ тренд и е време за сключване на сделки. Според Bulgarian properties засега се потвърждават очакванията, че 2015 г. е преломна година за продажбите на градски имоти, особено в София, и че пазарът в столицата излиза от стагнацията, в която беше през последните години. Агенцията очаква, че темпът на нарастване на цени и продажби ще се запази сходен до края на годината и ще се отчете 6-7% ръст за цялата година.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  shw13306788 avatar :-|
  shw13306788

  Като свършат парите за влагане от КТБ и от други банки заради ниските лихви, ще наблюдаваме плавния спад от преди. Демографията няма как да подкрепя покачване. Единствената причина хората да имат толкова имоти е десетократно по ниските имотни данъци от други страни. То и затова ифраструктурата е на това ниво. Няма друга страна в която пенсионери на минимална пенсия да могат да си позволят да живеят в 100 кв. апартаменти в центъра на столицата.

 • 2
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  До коментар [#1] от "shw13306788":

  Абсолютно, риалторите използваха суматохата отново да надуят балона, но както се казва наесен с песен :)

 • 3
  nikolai1982 avatar :-|
  nikolai1982

  Не съм брокер ,даже в моемнта съм от страната на купувачите и мога да кажа чè фактора КТБ изигра своята роля и вдигна цените,особено в младост,но не забравяйте и още едно много важно нещо за всичките години на криза на имотния пазар ,цялото това предлагане през годините се изчерпа бавно и в момента просто няма предлагане на качèствени имоти като такива визирам старото строителство от 70-те и 80 те ,защото новото не отговаря на никакви човешки критерии за живот поне в България и като цени и като квадратури и като инфраструктура.
  Пробвайте да си намерите сносно жилище и ще видите че във всеки квартал има по една максимум две оферти и брокерите няма какво качествено да предлагат и съответно собствениците вдигат цените.
  Отделно цените си се вдигат от гледна точка на годините и че имота е все пак актив който повишава бавно своята стойност със всеки изминат месец макар и бавно.
  Цените никога няма на станат такива каквито са били по време на имотния балон но със всеки изминат ден цената на имотите особено тзи които са атрактивни като място и каèство на изпълнение се вдига макар и малко.
  Всичко това ви го казвам защото за всичките тези 6 месеца съм се пазарил не само с брокери а и предимно собственици и ги наблюдавам нещата от първа ръка .Проблема е в това че се изчерпаха добрите имоти на добрите цени -чист естествен процес от времева гледна точка.

 • 4
  spice1 avatar :-?
  spice

  Интересен ми е следният факт! Как така цените на имотите се вдигат в държава в която населението намалява прогресивно! Някой яко манипулира! В случая се пита кой!?!?

 • 5
  everlast666 avatar :-|
  everlast666

  Според мен залощастните вложители от КТБ нямаха значителен ефект върху пазара в София.
  Първо те са разпределени в цялата страна, и второ тези които са в София са им необходими доста големи суми за да закупят, довършат и дават под наем жилищен имот, примерно в Младост поне 60,000-70,000 евро за двустаен и 90,000-100,000+ за тристаен.

  Основният натиск оказаха кандидат купувачите които се бяха натрупали от 2008-ма година и просто нямаше какво да купят. В Младост примерно имаше само първи и последен етаж, северно изложение и 25кв. тераси.

  Първите нови сгради се завършиха тази година в които ЧИТАВИТЕ апартаменти се продадоха и затова се регистрира покачване на цените, но новите апартаменти с недостатъци си стоят.
  Сега като намаляха най-настоятелните купувачи и пак се натрупват кофти апартаменти и цените на които се сключват сделки ще се върнат на по-нормални нива.

 • 6
  nikolai1982 avatar :-|
  nikolai1982

  до everlast666 коментар 5
  Всичко което казваш е така но сам виждаш че предлагането на качествени имоти е малко а търсенето конкретно на такива е по голямо -отваря се едно празно място точно сега от 6 месеца в даден район например имаше само 2 или 3 нови оферти и то на гарсониера и тристаен на 13 тия етаж -чакаш чакаш колко да чакаш
  Цените се движат защото просто няма добро предлагане
  Аз лично договорих 3 стаен панел качествено построен 80 та година -класическо разпределение по бдс -две спални хол и кухня и сервизни помещения -мокро и килер и баня и тоялетна и отделно тоалетна -85м2-всичко за 45000-ако вкараш в търсачката тия параметри за тази цена и то без брокер няма да намериш в квартал на 20 мин от центъра и в отлично поддържан вход-същото нещо ново строителство ссъс скапано разпределение ми го предлагат зза 75 0000

 • 7
  kukuband avatar :-P
  kukuband

  "3 стаен панел качествено построен 80 та година"...за 45000 Евро...ха-ха-хааааааа...

 • 8
  ristohristov avatar :-|
  Ристьо

  [quote#3:"nikolai1982"]Пробвайте да си намерите сносно жилище и ще видите че във всеки квартал има по една максимум две оферти и брокерите няма какво качествено да предлагат и съответно собствениците вдигат цените. [/quote]

  изпитано на собствен гръб...така е
  никакво предлагане на качествени апартаменти и Растящи цени

  колкото и да не ни харесва-цените растат..

  и ще продължават да растат !!

  Това е София..не Горно Нанадолнище

 • 9
  pav4o01 avatar :-|
  Павел

  До коментар [#1] от "shw13306788":

  Абсолютно е така, изкуствено се завишават цените в момента, тъй като качествени имоти има общо за София стотина апартамента и вече в категорията от 350 000 евро нагоре има добри изпълнения, но за ограничен брой хора. Тази година започнаха/ще започнат проекти в различни части на София с което в следващите 24-36 месеца на пазара би трябвало да излязат още няколко хиляди качествени жилища. Тогава ще има стабилизиране на цените поради конкуренцията и възможността за избор на потребителите.

  А колкото до пенсионерите - винаги ми е било смешно като дават някой пенсионер как умирал от глад и имал 10 лв на ден, а не го дават как живее на Шишман в жилище за поне 70 000 евро, което може спокойно да продаде и да живее под наем за 250 евро в хубав квартал до края на живота си( ако има разходи за общо 300 евро на месец тия пари му стигат за 19 години напред ;) ), а с остатъка от парите да си живее по-добре от половината хора на заплата в тая държава. Ама нали са научени старите всичко за децата си да пазят, а децата им това и чакат - продават старото жилище и си купуват ново в нов квартал. Така пенсионерите , поради ограниченото си мислене, се обричат на кофти живот.

 • 10
  nikolai1982 avatar :-|
  nikolai1982

  До коментар 7 от kukuband
  Не разбирам какво е смешното.
  Конкрентно съм коментирал всичко със строител,който е строил много нови сгради и той лично живее в панел в овча купел и то на последния етаж.
  Добър вариант е ЕПК ,но в момента както е ясно на всички няма предлагане.И искам да ви кажа че на блок който е вече на 34 години няма и парченце паднала мазилка по фасадата.От панелите има и добри сгради ,поддържани това се гледа вече.
  Добро ново строителство е поне 780 на м2 .
  Тотал едно такова стъпва на 80 000 евро.
  Аз купувам в брой и не знам за хората с 35 годишен кредит какво ги чака само те си знаят.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал