Новите съседи на Паметника "Левски"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новите съседи на Паметника "Левски"

Обектът в момента не привлича внимание, но локацията е сред най-добрите в центъра.

Новите съседи на Паметника "Левски"

Инвестиционната компания FairPlay International купува терена на чешкото посолство в идеалния център на столицата

Десислава Николова
15337 прочитания

Обектът в момента не привлича внимание, но локацията е сред най-добрите в центъра.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


В туристическите пътеводители се твърди, че статуята на Св. Йоан на Карловия мост в Прага носи щастие. Докосването до нея обаче не може да гарантира успех само по себе си - преди това трябва да докоснете и кръста с петте звезди на парапета на моста.

По подобен начин (щастието не идва от първия път, а до обекта трябва да се докосваш много пъти), мина и процедурата за продажба на сградата на чешкото посолство в центъра на София. След като дипломатите се преместиха в друга сграда, за доскорошното им обитание се търси купувач от 2013 г. През миналата година за малко да се стигне до финала, макар и само с една оферта, но накрая купувачът не успя да плати договорената сума от 5.7 млн. евро.

Въпреки проточилата се дълго продажба посолството не свали осезаемо очакванията си и процедурата тази година стартира с минимална цена 5 млн. евро. Сега сделката за терена е на път не само да приключи, но и да се превърне в една от най-големите в имотния сектор за годината. Миналия четвъртък трима кандидати подадоха запечатани пликове с ценови оферти в офиса на консултанта по сделката "Ирис трейд консулт" и внесоха гаранцията за участие от 150 хил. евро. На първо място е класирана компанията за строителство и инвестиции в недвижими имоти FairPlay International с цена от 5.8 млн. евро. Тъй като сделката не е приключила, Марио Захариев, основател и член на борда на директорите на FairPlay International, не пожела да коментира плановете на компанията за имота. На второ и трето място са класирани Lidl – България, и "Омникар инвест" - дружество на собственика на "Спиди" Валери Мектупчиян.

Белязан за разруха

Сградата на посолството се намира в идеалния център на столицата - на  бул. "Янко Сакъзов" 9, на метри от паметника на Васил Левски и Квадрат 500, срещу бившето кино "Сердика". Теренът е 3.5 декара, а върху него е построена сграда на пет етажа с 6432 кв.м застроена площ.

Участници на пазара коментират, че реновирането на строената през 60-те години на миналия век сграда би струвало скъпо и няма да бъде ефективно. Събарянето й също няма да е евтино, тъй като не може да стане с взрив, а трябва да се разгражда внимателно отгоре надолу, за да не засегне намиращото се в съседство словашко посолство. Купувачът има право да събори постройката и да издигне на нейно място нова, с приблизително същата височина. Каква ще е реалността, до голяма степен зависи от промяната на статута на сградата и съответно – от градоустройствения план на София.
В момента теренът е с предназначение за специални нужди, т.е. за посолски комплекс и невисоки параметри за застрояване. В самата документация за процедурата е записано, че предвидените параметри на застрояване са за зона на стария градски център, с плътност 80%, кинт 5 (разрешената височина спрямо разгънатата застроена площ) и озеленяване от 20%. Което означава, че надземната част на бъдещия строеж би трябвало да е пет пъти по 2800 кв.м, след като статутът бъде променен. Столичният общински съвет през тази седмица одобри проект за изменение на подробния устройствен план точно на зоната, в която се намира сградата – "Център – Зона "А" – север" (район "Оборище"), но теренът продължава да е предназначен за посолски нужди.
До редакционното приключване на броя главният архитект на София не беше открит, за да коментира по какъв начин ще се промени статутът на терена и в какъв срок. Тъй като до момента не е имало подобна смяна, консултантът по сделката Христо Ангелков, управляващ партньор на "Ирис трейд консулт", не прогнозира колко време ще отнеме това.

Щедри и не дотам

Продажбата на терена и сградата беше по метода на затворения плик, като печели участникът с най-високата цена. На оглед на бившето посолство са били представители на шест компании. От тях три подадоха оферти.

Изискване към купувача беше да декларира, че е действителен и не действа като скрит пълномощник на трето лице при наддаването. Кандидатите трябваше и да докажат, че те или свързани с тях компании са извършили най-малко едно придобиване на недвижим имот на стойност минимум 1 млн. евро през последните три години.
"Имаше три оферти, процедурата мина нормално, нямаше възражения по нея. Пликовете бяха отворени в присъствието на представители на кандидатстващите фирми и чешкото посолство. Избрахме купувача с най-високата цена, но предварителният договор все още не е подписан", каза Христо Ангелков, управляващ партньор на "Ирис трейд консулт". По думите му предварителният договор за продажбата ще бъде сключен до края на следващата седмица, а вероятно сделката ще се финализира до средата на август. Според източници на "Капитал" останалите две компании са предложили чувствително по-ниски оферти. Офертата на Lidl-България е била за около 5.3 млн. евро, а на "Омникар инвест" – малко над прага от 5.1 млн. евро. От Lidl-България потвърдиха, че са участвали в процедурата и са били класирани на второ място, но не коментираха цената, която са предложили, нито какви са били плановете им за терена. Вероятно веригата е планирала да позиционира там четвъртия си обект в идеалния център на града след като вече има магазини на ул. "Екзарх Йосиф", на ул. "Раковски" и бул. "Скобелев".

Собственикът на "Омникар инвест" Валери Мектупчиян не пожела да коментира процедурата. "Омникар инвест" е дружество със седалище в Пловдив и се занимава с търговия. Мектупчиян е основният акционер в куриерската компания "Спиди" - една от най-бързо развиващите се в своя сектор.

Жилища, офиси или хотел?

Вероятно до две седмици след като сключат сделката, FairPlay International ще коментират идеите си за имота, както и начина на финансиране на проекта. През миналата година приходите на компанията са намалели спрямо 2013 г. от 6.618 млн. на 4.946 млн. лв., а печалбата се е запазила на ниво от 457 хил. лв. при 460 хил. лв. предишната година.

Консултантът по сделката Христо Ангелков каза, че не е коментирал с кандидатите бъдещето на терена, тъй като всичко зависи от това какъв устройствен статут ще има имотът, тоест какъв вид сгради ще е допустимо да се строят на това място - само жилищни или смесени, с различни типове площи в тях.
Компаниите в сектора намират сделката за знакова, ако се гледа на нея като продажба на терен, а не на сграда. "Сделките за строителни места като цяло преобладават на имотния пазар през последните години. Районът е предимно жилищен, не е обособен като офис локация и моите лични очаквания са купувачите да заложат на жилищен проект, който да е алтернатива на имотите в района на парка Заимов и район Оборище", коментира изпълнителният директор на Forton Михаела Лашова.

На пазара има и спекулации, че е възможно върху терена да се построи офис сграда или хотел. Христо Ангелков не коментира тази хипотеза заради неяснотата за статута на терена. "Предвид съседството с посолство и малките отстояния, едва ли би могъл да се разгърне мащабен проект за хотел, ако няма сериозни разговори с посолството, не се промени драстично градоустройственият план и не се повиши кинтът", смята Лашова.

 
Оферта

5.8

млн. евро е цената, с която FairPlay International спечели имота.

В туристическите пътеводители се твърди, че статуята на Св. Йоан на Карловия мост в Прага носи щастие. Докосването до нея обаче не може да гарантира успех само по себе си - преди това трябва да докоснете и кръста с петте звезди на парапета на моста.

По подобен начин (щастието не идва от първия път, а до обекта трябва да се докосваш много пъти), мина и процедурата за продажба на сградата на чешкото посолство в центъра на София. След като дипломатите се преместиха в друга сграда, за доскорошното им обитание се търси купувач от 2013 г. През миналата година за малко да се стигне до финала, макар и само с една оферта, но накрая купувачът не успя да плати договорената сума от 5.7 млн. евро.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  liubopitkovski avatar :-|
  liubopitkovski

  Ако площта на терена е 3500 м2 а кинт-а е 5 РЗП на сградата е 3500 Х 5. Не знам от къде измислихте тези 2800

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  bobyys avatar :-|
  Димитър Мачев

  До #1--Без 20%,приятелю,писателю е  Без 20% зелени площи е точно така,приятелю,писателю от#1 !!!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  bj_int avatar :-|
  bj_int

  за кинта не знам, ако обаче се повишат кинтите всичко е възможно :)

 • 9
  liubopitkovski avatar :-|
  liubopitkovski

  До коментар [#2] от "bobyys":

  И аз успях да сметна колко е 3500 - 20%. Имах предвид, че не знам как им хрумна, че се вади озеленаването при смятането на кинт-а. Гледа се цялата площ на урегулирания поземлен имот.

 • 10
  vxg55395575 avatar :-@
  vxg55395575

  Христо Ангелков - "консултантът" е мъжът на министърката на туризма. Как пък точно него избраха за консултант, сигурно ще работи безплатно, щото в тая фирма са той и майка му. И понеже имотът е до паметника на Великия ВАСИЛ ЛЕВСКИ, завършвам с цитат: "Народе????"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK