Варненският хотел "Димят" е продаден за над 13 млн. лв.

Преди 2-3 години хотелът е имал по 2.5 млн. лв. приходи.

Варненският хотел "Димят" е продаден за над 13 млн. лв.

Новият собственик "Кератех инженеринг" ще го ремонтира и ще развива конферентен и бизнес туризъм

Весела Николаева
31443 прочитания

Преди 2-3 години хотелът е имал по 2.5 млн. лв. приходи.

© СПАС СПАСОВ


Мениджърът казва, че инвестицията на новия собственик е дългосрочна и хотелът няма да се продава, а ще се развива.

Сделките за големи хотели са рядкост след кризата като купувачи във всички случаи са българи. След като три софийски хотела минала към Спас Русев и Ветко Арабаджиев, сега една подобна местна сделка се е случила и във Варна. Тя е за по-скромните 13.35 млн. лв., платени за петзвездния хотел "Димят". Купувач е "Кератех инженеринг" - с две съдружнички с опит в управлението на различни фирми, а сделката става чрез търг на съдия изпълнител заради просрочен дълг на първия собственик. Сделката е вписана в имотния регистър през месец май.

Новият собственик смята да го развива основно като хотел за конгресен и бизнес туризъм, каза пред "Капитал Daily" Александър Гебов, управител на дружеството. Засега от купувача не са обявявали дали финансирането е с банков заем, или е със собствени средства. Плановете на новия собственик са да инвестира в цялостна реновация на базата, да развие ресторанта, както и да се търсят контакти с български и чужди агенции за резервации.

Дългосрочни планове

Александър Гебов обясни, че инвестицията им е с цел "дългосрочна експлоатация" и нямат намерение да търсят спекулативно излизане от нея. Обновяването на хотела ще включва пълен ремонт и на конферентните зали, ресторантът ще бъде изцяло реновиран, лоби етажът също, като той ще се приобщи с градината на хотела. Предвижда се и смяна на персонала, която вече е започнала. Плановете са реновацията да бъде завършена най-късно до една година, по възможност и по-рано, за да може "Димят" да приема гости в новия си вид от следващия летен сезон. Името на хотела няма да се променя – Гебов обясни, че според тях "Гранд хотел Димят" е много подходящо и ще го запазят.

Целта е "Димят" да бъде в най-високия клас – сега той е пет звезди и те ще бъдат запазени. "Намеренията ни са да се приближи максимално до петте звезди като условия и предлагани услуги", коментира Гебов. Реновация ще има и на СПА центъра, с който хотелът разполага в момента. Засега все още не е ясно колко точно ще струва ремонта на хотела и позиционирането му на пазара. Гебов го определи като "типичен градски бизнес хотел", в който ще развива конгересен туризъм. "Ще се стремим към международни мероприятия, но ще търсим и български клиенти. Пазарът е доста конкурентен", коментира още той.

Купувачът - дамски дует

"Кератех инженеринг" купи хотела на публичен търг, организиран от съдебен изпълнител заради дългове на бившия собственик "Гала тур". Продажбата беше по искане на кредитора Райфайзенбанк. Хотелът беше предлаган на няколко пъти, но при първоначалните опити за продажба с минимални цени от 19.4 млн. и близо 16 млн. лв. в следващи търгове кандидати липсваха. Последният беше обявен с минимална цена 12.77 млн. лв. и тогава е спечелен от "Кератех инженеринг" на цена 13.35 млн. лв. Основната дейност на компанията-купувач е търговия и производство на машини, като преди време е имала инвестиции в туризма, но след настъпването на кризата се оттегля, разказа Гебов. По думите му "Димят" засега е единствената инвестиция на групата в този сектор, но е възможно в бъдеще да има и други. Засега няма нищо конкретно и не е решено дали ще са в градски, конферентен или ваканционен туризъм.

За миналата година "Кератех инженеринг" има 309 хил. лв. приходи, с 26% спад за година. Печалбата е била 230 лв., с 40% понижение спрямо 2013 г. Компанията има 4.5 млн. лв. неразпределена печалба от минали години и в края на декември не е имала банкови заеми. Общо стойността на инвестициите в други предприятия се оценяват на близо 3.3 млн. лв. Компанията е собственост на две физически лица - Гергана Георгиева и Любомира Пантелеева-Евстатиева, става ясно от ДАКСИ.

Любомира Пантелеева-Евстатиева периодично е влизала в новинарския поток - тя е била в ръководството на системата за онлайн плащания към Търговския регистър ИБГ.БГ, която обаче спря работа през 2013 г. Преди това е била в екипа на консултантската копания ЕСМ, където съдружници са били Иво Евгениев (Рослин Капитал) и Спас Шопов (КАИ Груп). Другият съдружник - Георгиева също управлява компания, свързана със Шопов - "СПС тауър" и дори има малък дял. През миналата година дружеството, контролирано от Шопов, придоби офис сграда до Bulgaria Mall за 6.7 млн. лв.

Според фирмените регистри "Кератех инженеринг" се занимава и с ВЕИ проекти – компанията е едноличен собственик на "Горица Енерджи", което проектира и изгражда вятърни централи. Със същото се занимават "ВЕП Горичане", "ВЕП Горун", "Горичане Енерджи". Еднолична собственост на "Кератех" е и "Тимбър", което произвежда и търгува със селскостопанска продукция, а заедно със Стоян Джамбазов компанията е съдружник във "Ведена". То се занимава с проучване и добив на скални материали и суровини. Почти всички от тези дружества обаче нямат приходи за миналата година.

История преди сделката

Според справка в сайта му хотелът разполага със 74 стаи, подземен и открит паркинг, панорамен ресторант и бар, които сега не работят, СПА център, две зали за семинари и конференции. Сградата е построена през 2009 г. на мястото на стария ресторант "Димят" и печели няколко награди за архитектура и туризъм в първите си години. Впоследствие гостите намаляват, финансовите резултати се влошават и собственикът изпада в затруднения.

Бившият собственик "Гала тур" е заложен в Райфайзенбанк заради два кредита – за 10.5 млн. евро и 800 хил. евро, показва справка в Търговския регистър. През август като втори кредитор е вписана и "Кератех инженеринг". "Гала тур" все още няма публикуван отчет за миналата година. През 2013 г. приходите й са били 2.5 млн. лв. при 2.6 млн. лв.  предходната година. И през двете дружеството е завършвало на загуба – 2.8 млн. лв. за 2012 г. и 655 хил. лв. за следващата година.

След сключването на сделката е направена и цесия на дългове към Райфайзенбанк - според Имотния регистър на 17 юли Кератех инженеринг е придобило дългове на "Гала тур" и свързани с него физически лица, за обща стойност 470 хил. лв. Според имотния регистър нова ипотека върху хотела във Варна няма учредена, а старата, по дълга на "Гала тур", е заличена.

Мениджърът казва, че инвестицията на новия собственик е дългосрочна и хотелът няма да се продава, а ще се развива.

Сделките за големи хотели са рядкост след кризата като купувачи във всички случаи са българи. След като три софийски хотела минала към Спас Русев и Ветко Арабаджиев, сега една подобна местна сделка се е случила и във Варна. Тя е за по-скромните 13.35 млн. лв., платени за петзвездния хотел "Димят". Купувач е "Кератех инженеринг" - с две съдружнички с опит в управлението на различни фирми, а сделката става чрез търг на съдия изпълнител заради просрочен дълг на първия собственик. Сделката е вписана в имотния регистър през месец май.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Извеждам пред скоби ключовите думички от новината: дългосрочна инвестиция, отел за конгресен и бизнес туризъм, цена 13.35 млн. лв., "типичен градски бизнес хотел", конгересен туризъм, международни мероприятия.

  В такъв случай съветвам управителя на хотела като най-първа работа да посети общината и да се погрижи за околното пространство. Картата в гугъл показва, че ако се запази сегашното положение, само на 20 метра от 5-звездния хотел на 8-цифрена стойност визираните градски туристи и делегати на конгреси ще почнат да бършат с дрехите си спрелите по тротоарите автомобили, а още някой метър нататък тротоарите напълно изчезват като градоустройствен елемент. Без да се отстранят тези аномалии, хотелът все едно е в гето. Всеки турист пъров ще щракне като мен във виртуалната карта, за да направи осведомен избор и тогава ще види ето това:

  http://bit.ly/1WfUyGi

  Задачата няма да е лека, защото кметът веднага ще си направи сметката, че 30 прогонени автодебили от тротоарите заедно с домочадието правят 120 изборни гласа под риск. Нищо чудно, да почне да чупи пръсти и да пелтечи като студент за тройка, когато въпросът му бъде поставен ребром....

 • 2
  nogica avatar :-|
  nogica

  много им се иска на всички да развиват конгресен туризъм,НО с номера от селски вечеринки не става как ще дойдат тези туристи за конгрес с автобуси от София ли? 6 Часа път с автобус,кола,10 часа с влак(БДЖ) преживяване незабравимо. Само идиот може да се опитва да развива конгресен туризъм във Варна. Първото и най-важно нещо са ПОЛЕТИ през ЦЯЛАТА година.Нека да развива всеки каквото си поиска. Съжелявам за негативния коментар

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  nogica avatar :-|
  nogica

  участници вместо туристи

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "nogica":

  Полетите София-Варна са 3 пъти дневно. Колкото можеш да дойдеш до София, с още 100 евро максимум отгоре ще ти излезне и Варна.

 • 5
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Грозен, кичозен хотел в стил "Късен мутробарок".

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  marksman avatar :-|
  marksman

  Този хотел си е мъртъв отвсякъде.
  Но има архитект в общината..
  Как да обясня на 15г. момиче хора като Николй Банев и техните последствия.

 • 7
  nogica avatar :-P
  nogica

  До коментар [#4] от "cinik":

  лятото да Зимата са 2 в Часове подходящи за конгресен туризъм и дали има билети за тези полети е друг въпрос ,а за участници от други държави е много удобно три дена път с камили (самолети)
  Няма значение важното е че хотела ще се опитват да го разработят.

 • 8
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Мястото на хотела е крайно неподходящо...! Но, така като чета, не само аз стигам до този извод! Напомня ми на онези кули в началото на Варна, откъм летището!
  Тия улички отзад и встрани към околните блокове са обичайно задръстени! В непосредствена близост има и училище! Вярно, че отсреща е морската градина и спортната зала е до него, но хотела стои някак си, като наврян навътре, към блоковете! По-малко хотелче, с по-малки претенции, нямаше да има никакви проблеми, но за пет звезден хотел, там не става...!

 • 9
  daniboy avatar :-|
  Daniboy

  Щеше да е хубаво в статията да се обасни колко апартамента има продадени "на парче" от Райфайзен банк и как това точно ще се отрази на функционалността на хотела.

 • 10
  tzm41313897 avatar :-?
  Mark Twain

  Значи точно толкова стаи, колкото има и "Стримон", само че цената е в пъти повече, а и тук няма минерална вода.

  Тук защо не са питани новите собственици откъде са взели парите, както питаха Първанов?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход