Средната наемна цена за студентско жилище в Европа е 350 евро

В България студентите търсят да платят между 80 евро и 110 евро на човек за жилище

В София студентите търсят тристайни апартаменти до максимум 300 евро, в които да живеят с приятели или колеги
В София студентите търсят тристайни апартаменти до максимум 300 евро, в които да живеят с приятели или колеги    ©  Мария Съботинова
В София студентите търсят тристайни апартаменти до максимум 300 евро, в които да живеят с приятели или колеги
В София студентите търсят тристайни апартаменти до максимум 300 евро, в които да живеят с приятели или колеги    ©  Мария Съботинова

Средната цена за наемане на стая в споделен апартамент в големите университетски центрове в Европа е около 350 евро на месец, съобщава испанският портал за недвижими имоти Kyero, цитиран от investor.bg. Сред най-високите наемни цени са тези във Великобритания, а най-достъпните са в Полша и Белгия. В България също се търсят по-евтините варианти, с цени доста под средните на пазара. Най-масов в София е интересът към малки жилища (дори едностайни), а бюджетите често са ограничени, показва проверка на "Капитал Daily".

Живот и учене в Европа

Най-скъпо за студентите е в Обединеното кралство. Средната наемна цена там е около 808 евро на месец, което е почти два пъти повече от цената в други страни. В Италия наемът варира около 450 евро на месец, а във Франция - 305 евро на месец. В Мадрид цената за стая в общ апартамент е 313 евро на месец, се съобщава в анализа на Kyero. Сред останалите по-евтини дестинации са Полша, където наемът на месец е средно около 150 евро. В Белгия студентите плащат около 187 евро на месец за стая в общ апартамент, а в Германия цената достига до 200 евро. В България студентите търсят да платят между 80 евро и 110 евро на човек за жилище.

Студентска квартира в София

"В София студентите търсят тристайни апартаменти до максимум 300 евро, в които да живеят с приятели или колеги. За двустаен апартамент са готови да дадат по-малко. Предпочитат жилището да има отделна кухня, а в споделената квартира най-често живеят двама или трима души", коментира Мая Иванова, мениджър офис "Наеми" в агенция "Явлена".

Тази година офертите за квартири на пазара са значително по-малко и апартаментите бързо се изчерпват, коментират от агенцията. В момента най-активни в търсенето под наем са именно студентите. По-заможните или работещите търсят да наемат квартира сами, в ценовия диапазон 350-400 лв. Чуждестранните студенти плащат най-много за апартамент под наем. Например гръцките студенти плащат около 400-450 евро за тристаен апартамент, посочват от "Явлена".