С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
9 2 окт 2015, 21:44, 29205 прочитания

До НДК за 22 млн. лв.

Централите на Сибанк и ДЗИ се местят в офис гиганта "Милениум център" през лятото на 2017 г.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Жилищата в небостъргача на НИКМИ - сред най-скъпите в София

Продажбата на апартаменти в "Милениум център" стартира от 647 хил. евро на апартамент, а квадратът достига 5200 евро

4 май 2017

Онлайн търговията стимулира пазара на логистични центрове в Европа

България все още изостава от западните тенденции, но има бъдеще като регионален хъб на онлайн магазините

6 дек 2015

Инвеститорите в бизнес имоти гледат отново към България

Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers International, в интервю за "Капитал Daily"

4 ное 2015

Търсенето на бизнес имоти под наем расте

Започването на нови проекти в сектора също се увеличава, показват данните консултантите на Forton за деветмесечието

21 окт 2015

Ново споделено пространство за IT компании отваря в София

Целта на CowOrKing Space е да събира на едно място общността на програмистите в София

19 окт 2015

Наемите на офиси в София плавно ще се вдигат в следващите три години

Олга Стоичкова, председател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България, в интервю за "Капитал Daily"

5 окт 2015

Forton: Търсенето на офиси под наем продължава да расте

През първата половина на 2015 г. активността на наемателите е с 40% по-висока

11 юни 2015

Офисната 2015 година: Голямото предоговаряне

Изтичащи договори обещават чести срещи между наематели и хазяи през тази година

2 май 2015

Най-големият в центъра

Гръцката GEK TERNA размрази офис проекта си на пл. "Македония"

30 апр 2015

Офисният гигант идва

Най-високата сграда - Capital Fort, на "Цариградско шосе" още това лято ще е готова да промени пазара на бизнес площи в столицата

27 фев 2015
Сделката с банката е сред топ наемните договори напоследък като площ. Идва и на ранна фаза - две години преди завършването на сградата.

Седем години след първата си копка големият строеж зад НДК има първия си голям обитател. В "Милениум център" на строителната компания НИКМИ се настаняват централите на Сибанк и ДЗИ. Двете финансови дружества на белгийската банково-застрахователна групa KBC ще платят за престоя си за едно десетилетие там над 22 млн. лв.
Първата сделка за комплекса от двете високи сгради с разгърната площ от 130 хил. кв.м е от лятото. Животът между 18-ия и 23-тия етаж в една от тях - предната по-малка, ще закипи в средата на 2017 г. За останалите площи още няма толкова подробности, освен че ще има хотелска, офисна, жилищна и търговска част.
Сделката с банката е интересна с огромната си цена и е сред топ наемните договори напоследък като площ (над 7400 кв.м). Съпоставка би могла да се направи с наемането на площ от 7300 кв.м в небостъргача Capital Fort от технологичната компания "Вистеон", което също се случи тази есен. Различното тук е, че договорът идва в много ранна фаза - две години преди завършването. Причината - предлагането на големи и качествени офис площи е оскъдно, още по-ограничено в центъра.

В центъра на вниманието

От Сибанк казаха за "Капитал", че по план трябва да се нанесат в сградата в средата на 2017 г. Там ще бъдат централата на банката и застрахователя ДЗИ. От компанията обясниха, че договорът е дългогодишен, но не може да обявят срока, защото е търговска тайна. Въпреки наличието на алтернативи на пазара, ДЗИ и Сибанк се спират на проекта най-вече заради видимостта му и добрата локация.
Сега двете институции са разпръснати в различни сгради, някои дори не в центъра. След две години до НДК ще се преместят част, но не и всички. Ще се освободят основно сградите, които сега са под наем.
Според Николай Неов, мениджър "Офис площи" в МBL, които са били брокер по сделката, интересното за нея е не само че е доста голяма за офисния пазар, но и че се сключва на много ранен етап. Консолидацията на двете дружества е била планирана от доста време и това е причината да търсят подходяща сграда, където да се съберат на едно място, пояснява Неов. "Самият проект е много качествен и с добри технически характеристики. Освен това централната локация на "Милениум център" е много подходяща за преместване на банковата и застрахователна група, тъй като районът около НДК като цяло предлага добра видимост", обясни консултантът. 
На подобно мнение е и Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" във Forton, които също предлагат обекта на клиенти. Според нея фактът, че сделката с KBC е сключена на толкова ранен етап, е показателна за интереса към него. "Вече имаме доста запитвания от компании за наемане на площи в "Милениум център", коментира Пашова. НИКМИ също преговаря с още потенциални наематели за офисите. "Проектът определено ще се позиционира във високия клас заради локацията си и комплексното решение. Поради това не наблюдаваме да се обсъждат преференциални условия за влизането на наематели на съвсем ранен етап в офис сградата. Тоест тя по-скоро се отдава на цени, близки до тези, на които се предлагат и готови сгради", обясни Пашова.
Кулите на НИКМИ ще предложат на офисния пазар около 24 000 кв.м отдаваема офисна площ. Според имотния регистър ДЗИ и Сибанк са наели почти 7400 кв.м от тези площи, а на партерно ниво ще бъдат разположени банков и застрахователен клон. Договорени са и 360 кв.м складове и 75 паркоместа в подземния паркинг на комплекса. Двама независими източници на "Капитал" казаха, че договорът за наем е сключен за срок от 10 години. 
Наемните нива в центъра на столицата в момента са 10-12 евро/кв.м, като има и по-високи - 14-15 евро/кв.м, казва Станимира Пашова. "В центъра това, което ще се опитват да постигнат инвеститорите, е от порядъка на 14 евро/кв.м ", коментира и Николай Неов. "Но на какви нива ще успеят реално да сключат сделки би било просто предположение", обяснява той. Тъй като KBC са наели значително количество площи в обекта и са първият наемател в него в ранна фаза, възможно е да са постигнали и наемна цена между 12 и 13 евро/кв.м, но официално цена не се съобщава. Най-грубо изчисление според плащаната цена, площта и срока също показва, че е в диапазона около 13 евро, без да има яснота дали сумата включва и разходите по поддръжката на офис площите.

Бавно, но упорито

"Милениум център" е на НИКМИ, които са инвеститор в недвижими имоти, строят и имат хотели. Бавното изграждане на комплекса е дошло, защото дружеството е опитало да го направи със собствени средства. Такъв бил стилът им и в предишни проекти, обясни източник. Това се доказва и от отчета на компанията - за 2014 г. няма банкови заеми.През август тази година стратегията се променя и дружеството взима кредит за довършването на обекта. Не от бъдещия си наемател Сибанк, а от ОББ. Сумата не е известна, но дългът се вижда от ипотеки в имотния регистър - два странични имота и част от Милениум център". Николай Козанов от НИКМИ потвърди пред "Капитал", че заемът е взет във връзка с ускоряването на строителството, за да може първите наематели ДЗИ и Сибанк да влязат в сградата през юни 2017 г. Но не съобщи размера на кредита.

Акционери в НИКМИ са Милчо Благоев, Петър Милев и "МСА КО" (на Козанов). Приходите от продажби на дружеството за 2014 г. са близо 15.4 млн. лв. (увеличение от 78% спрямо 2013 г.), а печалбата е 2.2 млн. лв. Сред настоящите проекти на фирмата е онкологичен център, в който като наемател ще влезе "Сити клиник" и който ще бъде завършен до месец.

Бъдещи конкуренти

Наскоро гръцката GEK Terna също размрази офис проекта си на пл. "Македония" и обяви завършването му през 2017 г. Въпреки че City Tower се явява пряк конкурент за потенциалните наематели в центъра, кулите на НИКМИ имат малко предимство. "Локацията на "Милениум център" е малко по-добра от гледна точка на видимост", посочва Неов. Според него по булевардите "Черни връх", "България" и "Евлоги Георгиев", които са около обекта, има повече трафик и видимост, а и пространството е отворено и подходящо за разполагане на централите на големи компании.
През 2017 г. на офисния пазар се очаква появяването на значителен брой нови проекти. Освен това за много от съществуващите сгради се планират следващи етапи на разширение. "Пример за това е четвъртата фаза на офис проекта Expo 2000 на Raiffeisen Bank на бул. "Никола Вапцаров". Компанията вече разчисти терена и се готви за започване на строителните дейности", обясни Неов. Инвестиция във втора фаза планират и Sofia Airport Center и Бизнес център Sofia One на "Шипченски проход".
Според консултантите въпреки очакваното ново строителство на офиси, пазарът ще остане стабилен. "Предлагането през 2016 г. ще остане доста ограничено - очакваните сгради са по-малко като брой и обеми", коментира Пашова. "За 2017 г. обаче се очакват повече завършени проекти. Въпреки това, важно е дали и търсенето ще се запази. В момента то е движено най-вече от компаниите от IT и аутсорсинг сектора. Ако това продължи, очаквам за 2017 и началото на 2018 г. равновесно положение между търсене и предлагане", заключава Пашова.

Имот с история
През деветдесетте Софийската община апортира правото на строеж върху терена в специално създаденото дружество "Милениум център" срещу 25% от акциите му (за което бившият кмет Стефан Софиянски беше разследван). Останалите дялове в него тогава са на ОББ и Инвестиционен фонд "Развитие". През 2001 г. общината продаде на ОББ дела си, а година по-късно НИКМИ купи дружеството и се сдоби с единствения му актив - земята. Едва в началото на 2008 г. НИКМИ започна строителството.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Веригите - на шопинг за терени Веригите - на шопинг за терени

"Лидл" е най-активна в покупките на парцели в София и Варна. "Билла" наема активно

20 юли 2018, 3280 прочитания

Търсенето на жилищни имоти в София нараства през второто тримесечие 2 Търсенето на жилищни имоти в София нараства през второто тримесечие

Централните и източните райони са най-предпочитани от купувачите според последния анализ на Arco Real Estate

19 юли 2018, 4806 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Топ обявите за работа на Karieri.bg

Преглед на актуалните предложения за работа в областта на маркетинга, финансите, IT сектора, търговията, човешките ресурси

Как да изберете правилното образование за успешна кариера

Няколко съвета за всеки ученик, студент или търсещ кариерно преориентиране

Топ обявите за работа на Karieri.bg

Преглед на актуалните предложения за работа в областта на маркетинга, финансите, IT сектора, търговията, човешките ресурси

Пет минути с ... Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова

На "Кариери" гостуват създателките на сайта maikomila.bg и онлайн платформата olemale.bg, чрез която популяризират продукти на майки на деца с увреждания, за да им осигурят финансова независимост

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Имоти" Затваряне
Unique Estates: Има повишен интерес към къщи в затворени комплекси

През последните шест месеца консултантите отчитат ръст в продажбите на луксозни имоти

До Барселона и назад

Поредният теч на документи свързва близък до Бойко Борисов бизнесмен с осъдени за пране на пари във Великобритания

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Nation on the best location

Манталитетният и културен хибрид Словения

20 въпроса: Емилиян Гацов-Елби

Музиката му се ражда от неговата философска и медитативна чувствителност

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 29

Капитал

Брой 29 // 21.07.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

DAILY @7AM // 21.07.2018 Прочетете