Терен от 9 дка на бул. "Цариградско шосе" се продава за 7.2 млн. лв.
19 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Терен от 9 дка на бул. "Цариградско шосе" се продава за 7.2 млн. лв.

"Преди няколко дни са били продадени други имоти на "Линк", също намиращи се на бул. "Цариградско шосе"

Терен от 9 дка на бул. "Цариградско шосе" се продава за 7.2 млн. лв.

Имотът е обявен на търг от частен съдебен изпълнител

Весела Николаева
14122 прочитания

"Преди няколко дни са били продадени други имоти на "Линк", също намиращи се на бул. "Цариградско шосе"

© Мария Съботинова


Длъжникът по делото е "Линк", свързано с бившия собственик на соковете BBB Пламен Минчев.

Имот на дружество, свързано с бившия производител на соковете BBB, се продава заради задължения, показва справка в регистъра на частните съдебни изпълнители. Теренът се намира на бул. "Цариградско шосе" - 7-ми километър в София, а началната му цена е 7.2 млн. лв. Имотът е с площ 9 дка и е част от по-голям комплекс, в който някога беше производството на соковете. Длъжникът е компанията "Линк", а в обявлението няма информация кой е взискателят по делото. Съдебният изпълнител Мирослав Колев каза пред "Капитал Daily", че който се интересува, може да отиде на оглед на имота, но не би могъл да даде повече информация на журналисти. "Линк" е свързано с бившия собственик на соковете BBB Пламен Минчев.

За изгодна сделка

Според описанието теренът е в регулация и върху него могат да се изградят офиси, търговски площи, складове, гаражи. До него има други терени в регулация, които са застроени, става ясно от регистъра за продажби. Имотът се предлага за втори път, което означава, че сегашната цена е доста под оценката му, а предишния път кандидати не е имало. По закон имоти се предлагат от съдебни изпълнители при първоначална цена 75% от стойността им, но не по-ниско от данъчната оценка. При липса на интерес вторият търг е с начална цена 80% от първата. Ако има повече кандидати, се стига до наддаване и понякога се случва цената по сделката на втори търг да надмине първоначалната оценка.

В Търговския регистър няма вписани залози и запори върху търговското предприятие на "Линк". Според Имотния регистър преди няколко дни са вписани сделки, с които "Ом консултинг" е купил други имоти на "Линк" - двата са терени от 5.2 дка и 3 дка на "Цариградско шосе" 7-ми км, теренът, продаван сега от Мирослав Колев. Другите са парцели с построени сгради на бул. "Цариградско шосе" 112. Покупката е станала чрез публични търгове от частен съдебен изпълнител.

До редакционното приключване на броя от "Капитал Daily" не успяхме да се свържем с представител на длъжника "Линк". Посочените телефони във фирмената база ДАКСИ вече не са актуални, а на тези в Търговския регистър отговаря "Бутилираща компания - Горна баня". Оттам обясниха, че те нямат нищо общо с продавания имот, а единствената им връзка с марката BBB е покупката от тях на завода за безалкохолни до Ботевград.

Бутилиращата компания купи производството в с. Трудовец на търг от частен съдебен изпълнител през 2012 г. Цената беше малко над 2 млн. лв., а през юни тази година беше открита и нова производствена линия за газирани безалкохолни напитки с марка BBB. С нея линиите в завода станаха четири. Инвестицията беше на стойност 6 млн. лв., а новите работни места – 40.

Стари връзки

Производствената база до Ботевград беше заложена срещу кредит в МКБ Юнионбанк. Спорове за собствеността на безалкохолната компания водеха предприемачът Пламен Минчев и фондът за дялово инвестиране NBGI. Дружеството "Линк" е отделно от този спор, като според документи от Търговския регистър негов основен акционер е регистрираното в Малта "Санрайз холдингс лимитид" с 95% от капитала. "Линк" е учредено през 2006 г. от "Лайнс холдинг", тогава представлявано от Пламен Минчев, и "Технологичен център - Институт по микроелектроника". Последното дружество беше свързано с КТБ и бившият й акционер Цветан Василев. Дружеството е учредено със срок от 30 години, което е доста рядко срещано сред търговските предприятия – освен ако не става въпрос за специални регулации, обикновените търговски дружества се учредяват безсрочно. Официално Пламен Минчев няма участие в управлението на "Линк" от 2010 г. Компанията не е публикувала отчет от 2010 г. Тогава земите и сградите са били оценени на едва 10 млн. лв. Задълженията още в края на 2010 г. са били значителни – 27.7 млн. лв., от които над половината са били краткосрочни. Приходите от продажби са били едва 295 хил. лв., с 23% ръст спрямо 2009 г. Загубата за 2010 г. е била 673 хил. лв.


2 коментара
 • 1
  melani_simeonova avatar :-|
  melani_simeonova

  Ужас,какво става с тази държава не знам !

 • 2
  ajsayder avatar :-|
  Simo Petkov

  До коментар [#1]
  melani_simeonovа Ужас,какво става с тази държава не знам !
  от "melani_simeonova":

  Да бе .. лишиха ни от сокове .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK