Израелският проект за селище в Плана планина се събужда
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Израелският проект за селище в Плана планина се събужда

Проектът в Плана планина е за селище, разположено на 2000 дка, върху които да се построят 3000 къщи.

Израелският проект за селище в Плана планина се събужда

Първоначалната инвестицията е 53.7 млн. лв., но може да стигне и 500 млн. евро. Държавата ще финансира част от инфраструктурата

46303 прочитания

Проектът в Плана планина е за селище, разположено на 2000 дка, върху които да се построят 3000 къщи.


Проектът е за селище, разположено на 2000 дка, върху които да се построят 3000 къщи.
"Държавата е поела ангажимент да укрепи стария път, но като цяло ни помага предимно административно", посочи проджект мениджърът Емил Магрисо.

Почти десет години след покупката на голям терен между София и Самоков проектът за жилищно селище "Плана Хайтс" започва да се случва. Преди дни израелският инвеститор "А.З.К. пропъртис" получи сертификат за приоритетен проект, срещу което държавата се ангажира да обслужва в по-кратки административни срокове изграждането, както и да финансира част от пътя и инфраструктурата.

Проектът в Плана планина е за селище, разположено на 2000 дка, върху които да се построят 3000 къщи. Размерът на сертифицираната инвестиция е 53.7 млн. лв. "Това е само първият етап на проекта (или около една трета от крайния продукт) - по-точно инвестицията в инфраструктура и недвижими имоти, които ще развива компанията", посочи проджект мениджърът Емил Магрисо, който е и главен секретар на търговската камара България – Израел. Той уточни, че веднъж изграден, прогнозната инвестиция в проекта ще достигне 500 - 600 млн. евро.

Различното в плана е, че се дава опция да се закупи и само терен и после да се построи собствена къща, като се плати и част от инфраструктурата. Другият вариант е класически - да се купи готово жилище.

При връчването на сертификата министърът на икономиката Божидар Лукарски обяви, че при проекта ще се разкрият над 100 нови работни места, а общата численост на работниците, които ще бъдат ангажирани по време на строителството, ще е около 500.

Какво ще бъде изградено

Според презентацията на сайта на проекта селището се цели в семейства от среден клас, които търсят да купят собствен дом с квадратура от 100 до 300 кв.м с парцел от най-малко 500 кв.м на цена до 99 хил. евро. Инвеститорът ще продава парцели на индивидуални инвеститори, които да построят собствени къщи, а от своя страна ще се грижи за хармоничния архитектурен дизайн на сградите и на целия проект. "А.З.К. пропъртис" ще разработи инфраструктурата, финансирана от жителите, и ще остане като основен доставчик на различни услуги, когато проектът бъде изцяло завършен.

Първият етап на инфраструктура ще започне през лятото на 2016 г. Фирмата ще продава чрез модела "Построй сам своя дом" - тази фаза е ограничена до първите 500 единици, а периодът за построяването им е до пет години. Във втория етап инвеститорът ще продава готови къщи.

Цената на земята, ако закупите имот сега, е около 35 евро/ кв.м според CBRE. Според сайта на проекта, ако се изгради 150 кв.м къща на площ 500 кв.м парцел, плащате 15 000 евро за земя, 15 000 евро за инфраструктура, 45 000 за строителството и 10 000 евро разни. Общо около 85 000 евро. В следващата фаза, когато все още ще се предлагат къщи от типа "построй сам", стойността на земята ще се повиши и се очаква да бъде между 50 и 70 евро на кв.м. В последната фаза цената на земята трябва да достигне 100 евро на кв.м. В този момент компанията ще продава готови къщи с половин декар двор на цени над 160 000 евро.

"Плана Хайтс" е разположен на около 25 км от София, а пътуването през Бистрица - Железница - Плана отнема около 30 минути с кола, посочват инвеститорите. "Държавата е поела ангажимент да укрепи стария път, но като цяло ни помага предимно административно", поясни Магрисо. Той посочи, че има идеен проект за нов път, но все още не би могъл да предостави детайли за него. След като първите семейства започнат да живеят в комплекса, компанията възнамерява да закупи два автобуса, за да се използват като частен транспорт до София.

Инвеститорът

Компанията инвеститор е "А.З.К. пропъртис", а 100% от дяловете се държат от "Грийн проджект инвестмънтс енд файненс". Неин собственик и управител и на двете компании е израелецът с българско гражданство Авиноам Катриели.

Чрез сертификата "А.З.К. пропъртис" ще получи по-бързо административно обслужване, финансова помощ за изграждането на път и инфраструктура
Фотограф: МИ

Според сайта на "Плана Хайтс" той е участвал в такива проекти от 1986 г. и е бил активен в подобни инициативи в Израел, Белгия, Англия, САЩ. В Израел Катриели е завършил повече от 30 такива проекта. През последните 15 години живее в България. Според системата ДАКСИ Катриели участва в управлението на компаниите "О Ди Плана", "Джи Пи холдингс енд инвестмънтс", "Юнибек", "АК 2007", "Сии енд сън 08 АК София", "Грийн Плана".

Според информация на сайта на проекта А.З.К. държи около 2000 декара в "Плана Хайтс". В него са инвестирани повече от 25 млн. евро през 2007 г. - за закупуване на имотите на проекта. Оттогава са направени ПУП и инфраструктурни планове, които са отнели седем години, се посочва още на страницата на компанията. "Първоначално проектът беше планиран по различен начин, но след кризата концепцията беше променена и затова започваме изграждането му сега", посочи проджект мениджърът. Дружеството иска да продаде до 40% от имотите по модела "Построй сам собствен дом", а 60% от земята ще бъде продадена от компанията с готови къщи.

Илюстрацията е обновена на 10.05.2016 г. в 15:21 ч.

Проектът е за селище, разположено на 2000 дка, върху които да се построят 3000 къщи.
"Държавата е поела ангажимент да укрепи стария път, но като цяло ни помага предимно административно", посочи проджект мениджърът Емил Магрисо.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

30 коментара
 • 1
  emilm13 avatar :-P
  emilm13

  Започнаха с еврейските лъжи - цена до 99 х. евро! Как не разбират, че с цени окончаващи на 98-99 обиждат купувачите си, като директно те обявяват за глупак, който не вижда истинската цена! "Пазете се от семитите (гърците също са семити), когато ви поднасят дарове!" (лека перифраза)

 • 2
  krastitel avatar :-P
  krastitel

  малко като трик е това, особено щом Лукарски подкрепя схемата с пари на данъкоплатците ...

 • 4
  zo avatar :-|
  zo

  Това е третата статия за това селище за последната седмица-две, може ли авторката да уточни с какво е по-различна от останалите? Не виждам нова информация, която да потвърждава твърдението на заглавието, че се „събужда.

  [quote#0:"Капитал"]пътуването през Бистрица - Железница - Плана отнема около 30 минути с кола, посочват инвеститорите.

  В Израел Катриели е завършил повече от 30 такива проекта.[/quote]
  Може ли в един момент да се надяваме на истинска журналистика, а не просто препредаване на какво казал инвеститорът?

  Още при първата публикация търсих името на Авиноам Катриели/Avinoam Katrieli/אבינועם כתריאלי за да разгледам въпросните 30 подобни селища, които е построил и НИЩО такова не намерих. Единствените резултати за него са около „Плана хайтс“ и това, че е член на bccbi.

 • 5
  zo avatar :-|
  zo

  До коментар [#3] от "azlikaram":

  Разкажи повече :)

 • 6
  kalliman avatar :-|
  kalliman

  Това НЕ Е добра новина. Поне не и за Българската икономика като цяло. Евреите ще вкарат малко пари. Отделно ще накарат държавата и тя да вкара. И накрая парите на хората които си купят имот, ще изтекат извън България. Това не е работеща инвестиция, която следващите 50 години да изработва продукт. Това е отлив на на много пари извън българия.

 • 7
  qrg16391270 avatar :-|
  Gilgamesh

  Дано наистина е проучена информацията в статията и е вярна, а не е просто платена реклама, както изглежда. Интересно също какво общо има снимката на вилна зона Ловджийска чешма в Панчерево с проекта между Алино и Плана?

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  Всеки иска да накупи ливади за 400 лева декара и после да продава УПИ-та на 100 000 лв. с "възможност да си направиш сам къща". Няколко десетки хиляди подобни проекта чакат около големите градове и на морето, въпросът е защо само този го е огряло щастието. Самото представяне, че понеже това било "хай-тек жилищен комплекс" и "екоселище" е обида за интелекта на данъкоплатеца.

 • 9
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#6] от "kalliman":

  Много малко пари ще изтекат от България и то след доста години. Ако въобще се стигне до печалба. Всички пари наляти в строителството си остават (предимно) в местната икономика - строителни материали, транспорт, труд, горива. Да не забравяме и 20% ДДС и акцизите за всички горива които ще се оттекат в бюджета.

 • 10
  Brusuev avatar :-|
  Brusuev

  Защо е пусната карта от гугъл сателит на местност над Панчрево и нямащо нищо общо с Плана? Това целенасочна дезинформация ли е или неграмотност на "журналиста"?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK