Офиси в аванс

Незавършените сгради се пълнят с наематели заради малкото готови свободни площи. Затова и цените леко се качват

Планът е новият ключов наемател в City Tower на площад "Македония" да се настани в края на 2017 г.
Планът е новият ключов наемател в City Tower на площад "Македония" да се настани в края на 2017 г.    ©  Надежда Чипева
Планът е новият ключов наемател в City Tower на площад "Македония" да се настани в края на 2017 г.
Планът е новият ключов наемател в City Tower на площад "Македония" да се настани в края на 2017 г.    ©  Надежда Чипева

Лакмусът дали добрите офис сгради се изчерпват е повишеният брой на предварителните договори за наем в строящи се сгради. Естествено - и вдигащите се цени. Тази година за София са валидни и двете тенденции.

Плюсът от сключването на ранно споразумение са по-ниските наемни нива и възможността за по-голямо влияние върху оформлението на пространството. Основният риск е проектът да не бъде изграден в уговорените срокове или пък цените рязко да паднат.

Наемането на площи в строеж преобладава на пазара към края на септември. А най-емблематичната сделка за наем през последните три месеца е именно наемането на 20 000 кв.м от аутсорсинг гиганта Telus в бавно издигащата се офис сграда City Tower на площад "Македония" (виж карето).

Когато няма нови сгради

Общият обем от сделки на офис пазара за деветмесечието е отбелязал ръст от 9%, основно движен от договори за площи в строителство, изчисляват от Forton. Отдадени са 105 хил. кв.м, 39% от които са в процес на изграждане. Консултантите не очакват пазарът да се промени в краткосрочен план, тъй като завършените проекти в София през цялата 2016 г. няма да надхвърлят 60 хил. кв.м. Накратко - нови завършени проекти почти няма, затова наемателите гледат строящи се сгради.

Към края на деветмесечието незаетите офисни площи в столицата са 203.7 хил. кв.м, или малко под 11% от общия обем, който е достигнал 1 879 400 кв.м, посочват Colliers. Този извод се потвърждава и от консултантите от Forton, според които недостигът на първокласни площи продължава да се усеща сериозно на пазара, като към тримесечието незаетостта в топ 15 офисните проекти е 3%.

"Усеща се лек тренд на покачване на цените поради моментния дисбаланс между търсене и предлагане", коментира Верка Петкова, мениджър офисни и индустриални площи в Colliers International. "Очакваме това разминаване да се уравновеси през следващата година", прогнозира експертът.

Консултантите посочват, че в централните райони и по големите булеварди наемите за първокласни офис площи се задържат на 13 евро на кв.м, като година по-рано е било 12 евро на кв.м. А в покрайнините подобни като качество и достъп проекти могат да достигнат 11-12 евро на кв.м (виж графиката).

Най-големите договори

Топ 3 от сделките за наеми през последните три месеца на наемния офисен пазар са все с компании от сектора на изнесените услуги. А в два от случаите договорите са за площи в строителство (виж таблицата). Зоните не са изненада - две от сделките са в района на Бизнес парк София, а третата - в центъра.

Новата офис сграда на дружеството със специална инвестиционна цел "Фонд за недвижими имоти България" вече е отдадена на 72%, като планът е да се завърши до края на годината. Основен наемател в проекта с 6216 кв.м в сградата е "Адеко България", които през юли са се споразумели за наемане на площите за пет години. "Офис сграда Камбаните", която е над околовръстното, в зоната над бизнес парка, се строи от миналия април и прогнозната стойност на строителните работи е 15 млн. лв. Общата разгъната застроена площ на сградата е 13.5 хил. кв.м, от които отдаваемите офис площи са 10.1 хил. кв.м.

Заради липсата на нови проекти втората по големина сделка за периода юли - септември е за предоговаряне на наем в съществуваща сграда и разширение. "Кока-Кола хеленик ботълинг къмпани България" беше наела близо 7500 кв.м в "Адора бизнес център" за своя вътрешен център за финансови услуги през 2012 г. Сегашната сделка е за 9300 кв.м в същата сграда, която отново е в района на околовръстното над "Младост".

Сред по-големите наемни договори, подписани през тримесечието, от Forton открояват и този с Cargil за 2460 кв.м в SPS Tower до "България мол" и преместването на "Вестникарска група България" в K&M Business Center в близост до бул. "Мария Луиза".

По данни на Colliers 57% от всички сделки за деветмесечието са с наематели от сектора на изнесените услуги. Очакванията са представителите на този сегмент да продължат да доминират пазара в страната.

Идва още строителство

Към момента 115 хил. кв.м са в процес на активно строителство и се очаква да бъдат готови през 2017 г., изчисляват Colliers. Част от тези проекти са "Милениум център" на НИКМИ до НДК, City Tower на "Македония", новата фаза на Polygraphia, както и етап 4 на "Експо 2000", до бившия "София ленд". Сред големите сгради, чието завършване се очаква през 2018 г., са първа фаза на комплекса Garitage Park, която включва и две офис сгради, Long Tower над "България мол" и GrafiX на Bernard Investment на бул. "Цариградско шосе".

"В района на завод "Електроника" BSR Europe започна строителството на втора фаза от своя комплекс след сградата Sofia One", посочва Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" във Forton. Сред сградите в строеж е и трета част на офис проекта "Сребърна офиси" на "Саут Парк Билдинг" срещу Paradise Mall.

Според Пашова заради засиленото търсене на пазара около 30% от тези площи са отдадени още в строеж и до завършването на сградите се очаква този процент да нараства. Така че дори количеството нови площи на пазара да изглежда мащабно, то едва ли ще обърне баланса между търсене и предлагане, специално при високия клас сгради.

Telus - първият голям наемател на площад "Македония"

Една от най-големите компании в българския аутсорсинг сектор - TELUS International Europe, ще влезе в офисния гигант на центъра - проекта City Tower на площад "Македония", казаха няколко източници на "Капитал" от сектора на недвижимите имоти. Аутсорсинг фирмата сега ще наеме 20 000 кв.м в новото здание на гръцкия инвеститор GEK TERNA Group. От TELUS потвърдиха сделката, но отказаха да дадат повече детайли на този етап. Сега служителите на компанията са разпръснати на три места в София - над 5000 кв.м в Сграда Б на офис комплекса ETC до The Mall, в кулата на Bulgaria Mall и в още една сграда на "Цариградско шосе". Информация за постигнатото в договора наемно ниво няма, но според представители на сектора е от порядъка на 13 евро за кв.м.

Планът е Telus да е на новия адрес в края на следващата година, допълват източниците. В случай че обектът, в който планират да се нанесат, не бъде изпълнен навреме, аутсорсинг фирмата ще се наложи да остане по-дълго в досегашния офис и съответно да плати наказателен наем. Всъщност подобно разместване е здравословно за наемодателите, тъй като пазарът върви нагоре и вероятно биха могли да отдадат офисите на по-високи стойности от тези, които Telus плащат към момента. Потенциални наематели на заеманите от аутсорсинг гиганта площи биха били както разрастващи се компании в сградите, така и нови фирми, които търсят площи на ограничения пазар. "Имаме неформални разговори с Telus за плана им да концентрират екипа си на едно място. Това за нас е добре, защото други наши наематели искат да се разширят, а има и търсене от нови, а нивата сега са по-високи от преди години", посочи Таня Косева-Бошова, която ръководи офисния комплекс European Trade Center.

По информация от пазара Telus ще заемат ниското осеметажно тяло в City Tower, а не площи в по-високата кула с 19 етажа. Офис сградата до КНСБ предлага близо 39 000 кв.м наемна площ, тоест над половината от тях ще бъдат заети именно от аутсорсинг фирмата. Строителните работи по City Tower бяха възстановени в началото на 2015 г., а планът, поне преди време, беше тя да бъде завършена през второто тримесечие на идната 2017 г. Инвеститор в сградата е "Айкон", българско дружество на гръцката GEK Terna. Финансирането на офисния проект до момента е единствено чрез средства на групата, беше заявил изпълнителният директор на групата Константинос Лампру преди година и половина. Вероятно именно лимитираните собствени средства са причината за бавното издигане на офис сградата на "Македония". По неофициална информация инвеститорът вече търси нов собственик, като търсената цена била около 50 млн. евро. И в предишно интервю за "Капитал" Лампру беше потвърдил, че като девелопър компанията обикновено цели да продава проектите, но в случая ще вземе крайно решение в зависимост от ситуацията на пазара.

Още от Капитал