Когато няма на склад

Недостигът на логистични и складови площи стимулира инвеститори да развиват нови проекти около София

"Глориент инвестмънт БГ" обяви започване на трета фаза от Logistic Park East Ring с 12 800 кв.м площ
"Глориент инвестмънт БГ" обяви започване на трета фаза от Logistic Park East Ring с 12 800 кв.м площ    ©  Надежда Чипева
"Глориент инвестмънт БГ" обяви започване на трета фаза от Logistic Park East Ring с 12 800 кв.м площ
"Глориент инвестмънт БГ" обяви започване на трета фаза от Logistic Park East Ring с 12 800 кв.м площ    ©  Надежда Чипева
Темата накратко:

- Повечето едри проекти са в източната периферия на столицата и са част от логистични паркове

- Наемите са стабилни - за първокласни площи 4.2 евро на кв.м, до летището надхвърлят 5 евро на кв.м, а за по-големи - 3.8 евро на кв.м

- В периода юли - септември са започнати два проекта за собствено ползване в района на летището

Над 20 000 кв.м. Това е площта на започнатите или обявени за строеж логистични проекти само в последното тримесечие, изчисляват консултантите на Forton. Активността е резултат от малкото свободни за наемане помещения - около 2%, които стимулират строителните предприемачи да разширяват индустриалните си паркове, а някои компании да започват строеж на свои сгради за бизнеса си.

На пазара има три типа проекти - за собствено ползване, инвестиционни за отдаване под наем и т.нар. build-to-suit сгради, построени по поръчка. "Към момента в София около 70-80% от проектите са за собствено ползване. За сравнение, в Западна Европа се използват предимно сгради под наем", коментира Христо Асенов, директор в MBL|CBRE. Има различни обяснения защо тук е различно, но според експерта предлагането на нови площи на пазара през 90-те години не е било адектватно, дивелопърите не са били готови да вложат средства в нови проекти и компаниите са били принудени да изграждат сами складовете си. С раздвижването на пазара след 2003 г. и предлагането на спекулативни проекти се увеличава. А през последните години тенденцията се завръща и с нарасналата нужда от такива за български и чужди компании расте и броят на логистичните паркове.

Новите в редицата

По-големите проекти в строеж на пазара към третото тримесечие са предимно разширения на съществуващи зони. В средата на септември компанията за инвестиции в недвижими имоти "Глориент инвестмънт БГ" обяви започване на трета фаза от Logistic Park East Ring с 12 800 кв.м площи за отдаване под наем. Фирмата ще инвестира около 10 млн. евро в изграждането на новата сграда, като строителството се очаква да започне в началото на следващата година и да продължи шест месеца, като за момента няма сключен договор с наемател. Целият парцел от над 220 хил. кв.м е собственост на компанията и има необходимата инфраструктура. Досега в проекта, който се изпълнява на етапи, са инвестирани 10 млн. евро, а изградените площи са изцяло отдадени. Това съобщиха от британската East Balkan Properties (EBP), която държи 40% от дяловете в българското дружество. Другият основен партньор е Христо Кусев (57%).

Другият едър проект в развитие е Industrial Park Sofia East в района на Елин Пелин, където завършва строителството на 10 хил. кв.м логистични площи за отдаване под наем и междувременно започва изграждането на нов етап със същата квадратура, отбелязват в доклада си Forton. "Вече имаме сключен договор за построените площи с наемател, който ще влезе в обекта от началото на декември", коментира Александър Гегов от "Паладин пропърти дивелъпмънт", които са проект мениджъри на парка. Компанията планира да завърши втората сграда до средата на 2017 г. Мащабният индустриален и логистичен комплекс предлага различни сделки – наем на площи, сгради под наем по поръчка, както и продажба на парцели в регулация и с достъп до инфраструктура. Паркът е собственост на консорциум от местни и международни инвеститори, воден от компанията за управление на инвестиции "Рослин капитал партнърс".

На пазара се очаква и втора фаза на Logistic Park Sofia Ring на Bulgarian Property Development (BPD) край Кривина, където пред завършване са 10 000 кв.м логистични площи. Проектът е комплекс от складови, офис и търговски площи. Сред планираните от компанията предстоящи обекти са комплекси за логистика и складиране в Бургас и София. Столичният ще е разположен на притежаваните от BPD два урегулирани имота с обща площ от 40 хил. кв.м в непосредствена близост до новия терминал на летището.

В строеж е и нова сграда със складове и офиси в парка "Логистика юнивърсъл", който изграждат MDL Service, посочва Христо Асенов. Складово-логистичният комплекс е разположен на входа на София от автомагистрала "Тракия", преди детелината на Oколовръстното шосе. Комплексът е върху парцел от 69 хил. кв.м и е от четири сгради, в които са обособени индивидуални складови помещения с прилeжащи офиси.

Според Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални площи и развитие на парцели" във Forton, за интереса към започване на нови проекти освен търсенето допринасят и стабилните наеми, които за първокласни площи в София запазват нива от 4.2 евро на кв.м, като в района на летището надхвърлят 5 евро на кв.м, а за площи над 5000 кв.м наемните нива в София са 3.8 евро на кв.м (виж графиката).

В собствен склад

В периода юли - септември са започнати два проекта за собствено ползване в района на летището. Първият е на дистрибутора на офис оборудване Bittel, а вторият е за нуждите на австрийската компания Hagleitner (виж карето).

"Благодарение на развитата инфраструктура индустриалните зони стават все по-привлекателна локация за развитие на нови проекти", коментира Гюрджиев. Пример за това е Industrial Park Sofia East, където Uniconf са поръчали 20 000 кв.м и ще изградят сграда за собствено ползване, отчитат в последния си доклад Forton (виж карето). Преговаря се и по други придобивания в района, които се очаква да бъдат приключени до края на годината, допълват консултантите.

Нови тенденции

Консултантите от MBL виждат две нови тенденции. Първата е, че когато хипермаркетите се изнесят от големите кутии, в които се помещават (от англ. big boxes), и няма достатъчно голям ритейлър, който да влезе на тяхно място, те се превръщат в складови помещения. Тогава обаче наемната им цена спада наполовина.

Друг тренд е гръцки фирми да изнасят производството си в България под натиска на по-високите данъци в южната ни съседка. Фирмите пренасят тук мощностите си за износ, а в Гърция остава базата, задоволяваща нуждите на местния пазар.

Инвестиционният пазар

Топ придобиването в сегмента през 2016 г. е сделката за логистичния парк на СОМАТ в Горубляне. Продавач е дъщерното "Виена реал естейт" на Willi Betz, а купувач - "Спиди", която е наемател в част от базата. Придобива се целият имот, който обитава куриерската компания, а за останалите сгради в парка се създава смесено дружество, в което контролният пакет от 76% ще е на "Спиди груп". Цената не е известна, но според отчета на компанията продавач активът е оценен на 63.5 млн. лв. Дружества от групата на СОМАТ продадоха и други имоти през последните две години.

Новият център на Hagleitner

Австрийският производител на професионална почистваща химия е закупил терен от 4.3 дка от "ИП Тектоника" през май 2014 г., където сега ще изгради сграда с офиси и складове с разгъната застроена площ от 1313 кв.м. "Това ще се превърне в централния ни офис и база в столицата, тъй като към момента имаме отделни обекти в различни части на София", коментира проект мениджърът Ася Асенова. Завършването е планирано за декември, а сградата е типова за концерна. "Решението да закупим имот се взима, когато фирмата достигне високо ниво на продажби, за да се инвестира в държавата и в закупуване на обект", коментира Асенова. Стойността на сделката според имотния регистър е 1.82 млн. лв. Според консултанти тя е доста висока, но компаниите с по-висок марж могат и е необходимо да си позволят скъпа, но удобна за производството или бизнеса им локация. "Едно от условията да изберем терена беше да е в близост до летището. Важна роля изигра и близостта до две магистрали, тъй като фирмата прави собствени доставки", коментира проект мениджърът.

Бонбони край Елин Пелин

Сред по-мащабните проекти в строеж за собствено ползване е и този на кипърската фирма Uniconf, която произвежда бонбони. Брокер по сделката за 20 дка земя в Industrial Park Sofia East е MBL|CBRE. Производителят е закупил терена срещу 1.42 млн. лв. в средата на октомври, сочи справка в Имотния регистър. "Компанията дойде при нас с ясна визия", коментира Христо Асенов. Базирайки се на това какво предприятие иска да има и какъв е производственият процес в него, проектантите на Uniconf са планирали сградата и са знаели точно какъв размер на терена им трябва, а това невинаги е практика при български компании. "От Uniconf обиколиха пазара и харесаха локацията, защото е близо до София, но цените са по-ниски, отколкото в столицата", обясни Асенов. Индустриалната зона предлага имот с решени проблеми и инфраструктура, което е било важно за производителя. "Повечето чуждестранни компании предпочитат да получат цялостна услуга. И целят да купят парцел с разрешение за строеж, за да си спестят бюрокрацията. Преди имаше вериги, които си купуваха терени без разрешение за строеж, но сега това рядко се случва", коментира консултантът от MBL.

Още от Капитал