С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
3 4 яну 2017, 16:24, 17270 прочитания

Жилищният пазар: Умерена строителна активност и ръст на цените с до 10%

След като вече две години върви нагоре, очакванията са през 2017 г. секторът да продължи да бъде стабилен в големите градове

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
След бурното развитие на пазара на жилищни имоти през 2016 г. очакванията на сектора за предстоящите 12 месеца са по-скоро за стабилизиране и умерена строителна активност в София. Прогнозата за развитие на пазара в по-големите градове извън столицата е положителна. Но все пак икономическите процеси и миграцията към София предполагат тя да продължи да бъде най-активният пазар и през 2017 г.

Според "ЕРА недвижими имоти" започването на нови инвестиционни жилищни проекти ще е основно в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и още няколко големи града ще продължи и през 2017 г., но част от инвеститорите могат да задържат развитието на проектите си поради повишен риск на инвестицията.
"В София очакваме цените отново да се покачат, но с не повече от 10%."
Антон Андонов, "Ера България"

Според агенцията в сектора на жилищното строителство се завръщат част от тези участници, които са изчаквали по-благоприятна среда за проектите си, но навлизат и много нови играчи, включително и без опит в инвестиционния процес. "Необичайно много са запитванията за парцели за жилищно застрояване в столицата от инвеститори и строители от големите градове в страната. Това е отчетлив индикатор за очакванията им за развитието на имотния пазар в близко бъдеще, а именно – сравнително предвидим пазар в София, лимитиран като количество и с по-висок риск в останалите големи градове на страната", коментира Антон Андонов, изпълнителен директор на "ЕРА България".


Столичните имоти

Експертите се обединяват около тезата, че процесите, започнали в София през последните години и особено през изминалата 2016 г., ще продължат да се развиват. "Столицата ще продължи устойчивото си развитие, обусловено от фундаментални фактори – вътрешна миграция, ниска безработица, нови работни места, инвестиции, почти двойно по-високи доходи спрямо средните за страната, концентрация на високоплатени държавни служители и др.", коментира Андонов. Според него при липсата на външни фактори, като чуждестранни купувачи или мащабни инвестиции в нови производства, респективно откриване на високоплатени работни места – процесите в останалите големи градове на страната обикновено се забавят с няколко години. При малките и средните градове с до 50 000 жители инвестиционният процес е близко до "точката на замръзване".

"В София очакваме цените отново да се покачат, но с не повече от 10%", коментира Андонов. По негово мнение натиск върху по-голямо покачване на цените ще окажат многото очаквани нови проекти от една страна, както и несигурността при потенциалните купувачи, продиктувана от политическата криза и евентуално забавяне на икономиката. Продавачите на вторичния пазар ще продължат да очакват покачване на цените на имотите си, но в по-голяма степен ще трябва да се съобразяват с новите проекти и продажбите на зелено.
"Инвеститорите трябва да изготвят предварителни проучвания преди започване на нови, особено по-мащабни проекти."
Добромир Ганев, "Форос"

Очакванията на екипа на "Форос" за развитието на пазара в София през 2017 г. са той да бъде подобен на изминалите две години. "Динамичен пазар, на който обаче, от една страна, вече ще има по-голям избор, особено на нови жилища. Изминалата година бе белязана с най-високия ръст от 2008 г. насам на започнати нови жилищни проекти", подчертава Добромир Ганев, директор на "Форос - национална компания недвижими имоти".Обмислена предприемаческа активност

Данните показват, че ръстът при започнатите апартаменти в столицата за първото деветмесечие на 2016 г. спрямо предходната e 26%. За разлика от започнатите нови проекти ръстът при сключените сделки в София за първите девет месеца на 2016 г. към същия период на 2015 г. се забавя от 21% на 7%, т.е. строи се повече, отколкото се купува.

"В такава ситуация на значително увеличение на новото строителство, а в същото време забавен ръст на сделките инвеститорите трябва да станат по-предпазливи и да изготвят предварителни сериозни проучвания преди започване на нови, особено по-мащабни проекти", категоричен е Ганев. Този съвет важи особено за компаниите, които нямат осигурено финансиране, а ще разчитат на продажби на зелено. Очакванията на "Форос" за започване на нови проекти са свързани по-скоро с районите на южна София като "Манастирски ливади", "Бояна", "Студентски град", "Изток", "Дианабад", "Изток", "Симеоновско шосе", "Младост" и т.н. Според "ЕРА България" навсякъде в кварталите на София с добра инфраструктура строителството ще продължи най-малкото защото през тази година са започнати голям брой инвестиционни намерения.

Според Добромир Ганев вероятно е продажните цени в повечето райони да забавят своя ръст догодина, но ще останат с положителни стойности до 3-7%. Има хипотези, при които е възможно и редукция на офертни стойности надолу, особено в райони, където е възможно започването на голям обем нови проекти.

Събуждане на пазара извън София

В големите градове цените също ще продължат да се покачват, но за разлика от тазгодишното изоставане спрямо столицата през 2017 г. има шанс за изравняване на ръста на цените при част от тях, основно в резултат на факторите, действащи в София, но проявяващи се със забавено действие извън нея. Такава е прогнозата на Антон Андонов за пазара извън столицата.

Според Добромир Ганев ситуацията в Пловдив е подобна на София като очаквана динамика и интерес за покупки. "Отличното икономическо развитие на града, както и сериозните преки инвестиции там спомогнаха за бързото развитие на пазара на жилища. Но ръстът на сключените сделки за периода януари - септември там се забавя значително от 16% през 2015 г. на 4% през настоящата. В Пловдив обаче индексът на започнатото ново строителство е със спад от над 40% за първото деветмесечие", коментира Ганев. Това вероятно означава, че на пазара там инвеститорите могат да очакват значително по-лесна реализация на построените жилища.

Във Варна и Бургас ситуацията през изминалата година е почти еднаква с тази през 2015 г. "Отчитаме увеличение на сделките за първите девет месеца и в двата града. Във Варна с около 5.5%, а в Бургас с около 2%. Очакванията ни за следващата година са за добър пазар с относително равновесие в търсене и предлагане", коментира директорът на "Форос". Намаляването на покупките от руски граждани ще продължи да влияе на пазара в Бургас и през предстоящата година. Миграцията в южната част на страната е значително по-слаба от тази в северната. Ето защо Варна привлича повече на брой българи от съседни региони на Шумен, Търговище, Разград и Добрич. Започнатите нови жилищни единици в двата града за първите девет месеца на годната също намаляха значително спрямо 2015 г., както в Пловдив. Съответно спадът във Варна е около 42%, а за Бургас е 37%.

"Очакванията ни за ценовите нива в тези два големи града в страната е те да се движат подобно на тези през 2016 г., вероятно с ръст до около 4-5%", коментира Добромир Ганев.
"Средният размер на ипотечните кредити леко ще нарасне, като за страната ще се движи в рамките на 90 000 – 100 000 лв."
Тихомир Тошев, "Кредит център"


Какво ще се търси

Според експертите интересът за покупки през 2017 г. ще продължи да бъде сравнително висок в почти всички големи градове на България, където развитието на икономиката предполага добри резултати на предприятията, инвестиции в района, ниски нива на безработица и добри доходи за гражданите. "Изборът на клиентите, желаещи да придобият жилищен имот, е различен и зависи от техните бюджети. Интерес има както за покупки в затворени комплекси с висока степен на сигурност и удобства за обитателите, така и за обекти в новозавършени и строящи се проекти, но и за панелни жилища в добрите райони на големите градове", очаква Ганев. "Ще се търсят два типа нови проекти – качествени, с добра локация и евтини, като възможност за включване в пазара на купувачи, които по своя профил са или нерешителни, или спекулативно настроени", коментира Антонов.
Ипотечният пазар

След изключително активната 2016 г. по отношение на ипотечното кредитиране очакванията на консултантите от "Кредит център" за 2017 г. са тенденцията на ръст на ипотеките да се запази, като прогнозният ръст на новите ипотечни кредити ще се движи в рамките на 15-20%. "Средният размер на ипотечните кредити леко ще нарасне, като за страната ще се движи в рамките на 90 000 – 100 000 лева, а в столицата ще е между 120 000 и 130 000 лева. Спадът на лихвите по ипотечните кредити през 2016 г. надмина очакванията на консултантите и в края на годината в промоционалните оферти на банките лихвите се движеха в рамките на 3.6–4.3%, а за цялата 2016 година средните нива бяха между 3.9 и 4.9%", обобщава изпълнителният директор на кредитния консултант "Кредит център" Тихомир Тошев.

Според него в голяма степен възможностите за намаляване на лихвите по ипотечните кредити у нас са изчерпани, но силно конкурентният пазар може да ги свали още малко, като през 2017 г. експертът очаква те да се движат в рамките на 3.5–4.5%. "Процентът на финансиране ще продължи да бъде до 90% и през следващата година, като засега не очакваме някоя банка да предложи 100% финансиране, каквито оферти имаше преди кризата", коментира Тошев.
Изминалата година ще бъде запомнена и с влизането в сила на Закона за кредитите за недвижими имоти на потребителите, който в голяма степен регулира пазара на ипотечно кредитиране и работата на кредитните консултанти. "Ползите от закона ще се видят най-вече през 2017 г., когато той влезе в сила и по отношение на работата на кредитните консултанти", коментира Тошев.

Сред акцентите в периода беше фактът, че рефинансирането на ипотечни кредити се утвърди като пазарна ниша и почти всички банки имат специални оферти за рефинансиране на ипотечни кредити на конкурентите им. "Клиентите все по-активно се възползват от тази възможност, като през 2017 година очакванията са 15% от всички нови ипотечни кредити да са с цел рефинансиране на съществуващи задължения", коментират от "Кредит център".

Покупката на имоти в строеж беше един от най-активните сегменти на пазара на имоти през 2016 г., като очакванията са тенденцията да се запази и през 2017 г. "Много инвеститори стартираха или подготвят нови проекти с добра локация и въпреки че цените на апартаментите в строеж се изравниха, а в някои случаи и надминаха цените на готовите апартаменти, интересът към тях се увеличава и повечето проекти се разпродават, преди сградата да бъде въведена в експлоатация. Финансирането на такива покупки обаче продължава да е възможно едва след акт 14 на сградата", припомня Тихомир Тошев.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Георги Павлов: Таксата при прехвърляне на имот е излишна 3 Георги Павлов: Таксата при прехвърляне на имот е излишна

Данъците за притежаване на имот трябва да са по-високи от тези за купуване, казва експертът по недвижими имоти пред "Капитал"

14 юни 2019, 11208 прочитания

Разширението на иначе забавения Grand Kanyon не стигна до Столичния общински съвет Разширението на иначе забавения Grand Kanyon не стигна до Столичния общински съвет

Комисията по транспорт поиска повече яснота за бъдещото удължаване на бул. "Копенхаген". Турската Garanti Koza обеща кръстовище

13 юни 2019, 2355 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

Работници по поръчка

Професионалните колежи в САЩ осигуряват на бизнеса точно кадрите, които му трябват, максимално бързо

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Имоти" Затваряне
Най-скъпият мол в България

Вторият по приходи столичен мол – The Mall, скоро ще е с нов собственик в рекордно голяма сделка

Диференциран ДПС

До какво реално ще доведат идеите за по-ниски ставки на ДДС, с които се заиграват политиците

Изборите: Технология на подчинението

Резервът от зависими гласове, който ГЕРБ и ДПС си осигуряват в малките населени места и ромските махали, може да превърне всеки вот в свирен мач

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Ново място: "Домашен Магазин"

Деликатесен магазин и кафене в едно

Sweet Dreams (Are Made Of This)

Ани Ленъкс изненада почитателите си с изложба-автопортрет