Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
21 13 яну 2017, 16:32, 65368 прочитания

Новият небостъргач №1 на София

Руско-грузинските собственици на базар "Илиянци" и Paradise Mall искат да строят Paradise Tower, който ще бъде най-високата сграда в столицата – 215 м

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Как ще се промени Западен парк

Паркът ще бъде облагороден с 8.5. млн. лв. по програма "Региони в растеж" за първи път след създаването си през 1957 г.

20 авг 2017

Търсенето на луксозни имоти с инвестиционна цел в София се увеличава

Продажбите в този сегмент са се повишили с над 40% по данни на Unique Estates

26 юли 2017

Жилищата в небостъргача на НИКМИ - сред най-скъпите в София

Продажбата на апартаменти в "Милениум център" стартира от 647 хил. евро на апартамент, а квадратът достига 5200 евро

4 май 2017

Появата им е неизбежна, въпросът е как и къде

Небостъргачите в София

28 апр 2017

Расте, но не поумнява

София и небостъргачите

13 апр 2017

Общината разреши строежа на най-високата сграда в София (обновен)

Проектът за небостъргач на бул."Черни връх" се ражда по времето на арх. Петър Диков и е проектиран от... фирмата на Диков. Одобрен е с гласовете на ГЕРБ, "Атака" и ВМРО

6 апр 2017

Инвестициите на GTC: Мол, мол, офиси

Полската група купи терен за почти 12 млн. лв. до Бизнес парк София, на който възнамерява да построи 11-етажна административна сграда до края на 2018 г.

31 мар 2017

"Дневник": Строежът на най-високата сграда в София чака само одобрение от общинския съвет

В сряда проектът за 220-метровия "Парадайс тауър" бе одобрен от комисията по градоустройство

от Дневник,22 фев 2017

Forton: Очакват се сделки при офисите и търговските площи

Прогнозата на експертите за следващите месеци е за активен наемен пазар и силен инвеститорски интерес

1 фев 2017

Офисът ми е по-добър от офиса ти

За да предложат по-привлекателни условия за служителите си, IT компаниите се фокусират върху дизайна на работните пространства

27 яну 2017

Строй каквото поискаш...

Как една алинея, един зам.-министър и едно писмо промениха облика на София за десетилетия напред

20 яну 2017

През портала на корупцията влизат чудовища

Появата на небостъргачи в София

20 яну 2017

Свободните търговски площи в страната са намалели към края на 2016 г.

Моловете извън столицата отчитат най-голям спад - от 20 на 16%

18 яну 2017

Новите великани на София

Топ 10 на най-големите проекти с разрешително за строеж от 2016 г.

25 дек 2016

Два проекта за небостъргачи в София са върнати за преработване

Инвеститорите в "Гранд каньон" в "Младост" и в "Парадайс тауър" до едноименния мол ще трябва да обосноват предвидените височини и транспортните връзки

7 дек 2016

Възстановява се строежът на наклонената кула на бул. "Цариградско шосе"

Бизнес сградата "Елипс център" ще бъде завършена до края на 2017 г.

14 ное 2016

Градове на ръба на нервна криза

Протестите срещу застрояването в жилищните квартали трябва да станат повратна точка за начина, по който планираме градовете

9 сеп 2016
- Проектът премина първата административна преграда и строителството става все по-възможно.

- Освен предстоящия небостъргач, в квартал "Хладилника" активно се строят още офисни и жилищни проекти.


Високите сгради в София растат с невиждани дотук темпове. Първо в центъра, но вече и в странични разпръснати зони. На площад "Македония" с пълни темпове върви строителството на City Tower (74 м) на гръцкия инвеститор GEK Terna. Кулите на НИКМИ, или т.нар. "Милениум център" (85 м), се издигат край НДК, а първенецът по височина, но само засега – Capital Fort (126 м) на "Цариградско шосе", вече е пълен с наематели. Инвеститорът "Форт нокс" продължи да се цели високо, като в момента изгражда нов небостъргач, съседен на първия - Sky Fort, който ще бъде 202 метра. Но надпреварата не спира дотук. Инвеститорът в Paradise Mall обяви, че новият му проект - Paradise Tower, ще бъде с внушителните 55 етажа и височина от 215 м. Мащабни и високи проекти за "Младост" и района на "Пирогов" има турската Garanti Koza. Но докато тези проекти още чакат първо одобрение, небостъргачът при мола мина първото препятствие и е все по-близо до административно позволение.

Засега инвеститорите - руско-грузинските собственици на базар "Илиянци" и Paradise Mall, не разкриват детайли за сградата. Ясно е само, че основната част от нея ще са офис площите. Ще има луксозни жилища и хотелска част.

До подробното начертаване на новата най-висока сграда в столицата има още няколко стъпки, пред които подпис от Йорданка Фандъкова и одобрение от общинския съвет на новия работен устройствен план (РУП). Самото строителство на сграда от такъв мащаб пък отнема около пет години, което значи, че в краткосрочен план хоризонтът на "Витоша" ще е открит.Кула към рая*

Въпреки че идеята за офис сграда, която да е част от комплекса Paradise City, датира от плана за търговския център, благоприятните пазарни условия и развитието на инфраструктурата в региона мотивират инвеститорите да дадат ход на проекта. "Заинтересовани сме максимално бързо да започнем строителството, защото това е инвестиционен проект и напълно зависим от пазарната и икономическата ситуация в страната. Чакаме тази подходяща конюнктура вече години, а сега секторът бележи значителен ръст и е налице търсене, което налага бързата реализация на проекта", коментираха пред "Капитал" от фирмата на инвеститора. В случая проектът е на "Магна МК", която е свързана със собствениците на търговския център - дружеството "Булфелд", зад което стоят руски капитали. Компанията управлява първия по приходи за 2015 г. столичен мол - с постъпления от 37.6 млн. лв. и печалба от 3.9 млн. лв.

Концепцията на комплекс Paradise City ще обедини мола и бъдещата Paradise Tower чрез топла въздушна връзка със зелен покрив. Кулата ще бъде изградена на терен от около 6 дка на ъгъла на бул. "Черни връх" и продължението на бул. "Тодор Каблешков".
"Максималната заложена етажност в него е 55 етажа, но дали ще бъдат достигнати е въпрос на инвестиция."
арх. Мая Йовчева, изпълнителен директор на "ПроАрх"

Предвижда се Paradise Tower да има офиси, хотелска и жилищна част, а на покрива - площадка със свободен достъп за посетители, откъдето ще се открива панорамна гледка. Офисите и хотелската част ще заемат по-голямата площ от сградата, а апартаментите ще са разположени на последните етажи. Инвеститорът планира офисите да бъдат клас А. Жилищата ще зависят и от предпочитанията на бъдещите собственици. "Вече имаме проявен интерес от потенциални клиенти – фирми и частни лица. Клиенти, които търсят градска среда и високи сгради, но не са склонни на компромиси. Вярваме, че цените ще бъдат достъпни", коментираха пред "Капитал" от компанията. "Все още обаче е твърде рано да говорим за конкретни параметри на сградата. Ще ги обявим, щом имаме изготвен и одобрен проект", уточниха инвеститорите.

"Към момента все още няма проект и сме на етап РУП. Максималната заложена етажност в него е 55 етажа, но дали ще бъдат достигнати е въпрос на инвестиция", разказа пред "Капитал" арх. Мая Йовчева, изпълнителен директор на "ПроАрх", които са проектант на Paradise Tower.

С административно забавяне

На първото разглеждане на инвестиционния проект през декември Общинският експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) върна Paradise Tower за преработване. Освен чисто процедурните забележки, които е трябвало да отстранят, основният въпрос към инвеститорите е бил как би се отразило построяването на тази сграда на градския силует и на трафика в региона.

"При обосновка на височината на сградата разработихме обемно устройствено проучване, което доказва удачното вписването на високата сграда в силуета на града. Теренът и Paradise Tower са благоприятно позиционирани в силуета на града, така че да бъдат в синхрон с околното застрояване и да не са в конфликт със съседни жилищни сгради съгласно ЗУТ. Днес строителството на сгради с височина над 50 етажа е актуално по целия свят и има голямо търсене от фирми, частни клиенти, както и от гости на града", коментира арх. Йовчева. Бил е направен и трафик анализ въз основа на информация от Центъра за градска мобилност и за пръв път реална анимирана симулация на пътния трафик.

"Изготвената анимация показва реалното натоварване на пътната обстановка на граничещите кръстовища и доказва, че увеличението на трафика при максимална натовареност (в началото и края на работния ден) е незначително, а през останалото време на денонощието няма да окаже измеримо влияние върху трафика", посочват от компанията инвеститор. "Височината на сградата не може да се счита за фактор за увеличаване на трафика. Построяването й ще бъде обвързано с изграждане на подземен буферен гараж с около 500 паркоместа, т.е. броят на колите, влизащи и излизащи от сградата, ще бъде ограничен до тази бройка. В нея ще има и офиси, и апартаменти, т.е. живеещите и работещите в нея ползват паркинга по различно време", посочват от фирмата.

Експертите в съвета са дали позитивни коментари за проекта на второто събрание на ОЕСУТ в началото на януари, където проектантът е представил обосновката. Очаква се столичният кмет Йорданка Фандъкова да разгледа оценката на експертите и разпише проекта. Следва разглеждане от Столичния общински съвет и чак тогава изготвяне на проект и искане за строително разрешително.

Район с проекти

През последните пет години с построяването на Paradise Center и завършването на няколко инфраструктурни проекта в районa на "Хладилника" като разширяването на бул."Черни връх", изграждането на връзката на ул. "Сребърна" с бул. "Никола Й. Вапцаров", на бул. "Тодор Каблешков" и построяването на метростанция "Витоша" интересът към квартала силно се повиши както от страна на инвеститори в офис и жилищни проекти, така и от страна на клиентите.

"Категорично може да се каже, че районът е много по-привлекателен за офис ползватели. Локацията и нейната близост до центъра до момента беше по-скоро недооценена от бизнес гледна точка поради ред обстоятелства. От една страна, исторически това беше по-скоро район на ръба на индустриалното възприятие. Същевременно с недостатъчно добра пътна инфраструктура въпреки добрата си подсигуреност на градски транспорт", коментира Верка Петкова, мениджър "Офис площи" в Colliers.
"Следим района с особено внимание и очакваме в следващите три-четири години да има още промени".
Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" във Forton

Има повече активност и от инвеститори. "Феърплей пропъртис" ще е готова през второто тримесечие на годината с около 2500 кв.м офис площи, които се намират до тяхна вече съществуваща сграда срещу Paradise Centre. Пак те са инвеститори и в друга, по-голяма офис сграда - с над 12 000 кв.м разгъната застроена площ, на ул. "Люба Величкова". Строителството там започна в края на миналата година, като се очаква да приключи към средата на 2018 г. Предстои изграждането и на "Саут парк билдинг" на ул. "Хенрик Ибсен" с разгъната застроена площ около 11 хил. кв.м", коментира Ангел Благоев, консултант офис площи в Bulgarian Properties.

"Следим района с особено внимание и очакваме в следващите три-четири години да има още промени", коментира Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" във Forton. Експертът посочва, че в зоната има свободна незастроена земя, така че ще има още нови проекти.

Според представители на сектора районът се е превърнал и в един от най-бързо развиващите се и привлекателни за купувачите на жилищни имоти в София. "Основните му предимства са наличието на удобства, търговски обекти, развитието на метрото, подобряващата се инфраструктура, близостта до Витоша и до Южния парк. "Хладилника" и "Кръстова вада" са едни от първенците и по ръст на цените през миналата година - нарастването беше около 7% и в двата квартала по данни на Bulgarian Properties", коментира изпълнителният директор на компанията. Според агенцията цените на жилищата в района започват средно от около 900 евро на кв.м за имоти в процес на строителство и достигат до 1300 - 1400 евро на кв.м за завършени обекти.

"През 2016 г. ръстът в цените в района надвиши 10%, като средните нива в момента са около 950 евро на кв.м", коментират и от агенция "Адрес". Според тях има немалко нови проекти, като с приближаването до търговския център и основното кръстовище може да се покачи и цената.
Вратичка за високи сгради

Някои от новите небостъргачи и мащабни проекти в центъра имат общо и извън височината - а именно "чл. 27, ал. 3 от ЗУТ". Текстът дава удобна вратичка на инвеститорите във високи сгради - а именно възможността да не следват Общия устройствен план (ОУП), ако теренът им се намира между три улици.

За пръв път възможността за високо застрояване на парцел между три улици независимо от предвидения кинт (която в същността си предоставя чл. 27, ал. 3 от ЗУТ) е използвана във връзка с изграждането на сградата на НИКМИ - "Милениум център". Изготвено e тълкователно писмо от МРРБ, което дава възможност за повишаване на параметрите плътност и височина на обекти, които се намират на ъглови терени, и е известно в средите като "случая НИКМИ". Впоследствие "писмото" бива използвано и при други мащабни проекти като "Сердика център" и Paradise Center, а сега и за предстоящата Paradise Tower.

Според главния архитект на София Здравко Здравков използването му води до претоварване на територията, тъй като в този случай не се следва ОУП и се завишава обемът на някои проекти. Например сградата на бъдещата най-висока кула на Paradise би била с максимум 23 етажа според ОУП, но чрез "случая НИКМИ" тя може да бъде 55 етажа, или над два пъти по-висока. "Работим в посока законодателни изменения заедно с професионалните организации, за да бъдат променени членове като този", коментира пред "Капитал" арх. Здравков. Но към момента използването на този член е напълно законно, а активно действащ парламент ще има чак след месеци.

* от англ. Paradise – рай
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

21 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/ecommerce

Конференция Стратегии за електронна търговияАкценти в програмата:
Тенденции и развитие на иновациите в онлайн пазаруването
Иновативни услуги и ритейл стратегии
Как технологиите променят начина, по който пазаруваме
Тенденции при електронните плащания
Иновации в логистиката при електронната търговия
Маркетплейс революция


Прочетете и това

Colliers: Пазарът на бизнес имоти в България е бил най-ликвидният в региона Colliers: Пазарът на бизнес имоти в България е бил най-ликвидният в региона

Възходът на местните инвеститори и нарасналият обем от транзакции между съседните страни в ЦИЕ допринасят за рекордните 13.1 млрд. евро инвестиции според последния доклад на консултантската компания

15 мар 2018, 933 прочитания

Colliers: През 2018 г. ще има силен интерес към офиси, хотели и индустриални площи Colliers: През 2018 г. ще има силен интерес към офиси, хотели и индустриални площи

След големите сделки в сектора на търговските площи инвестицонният интерес ще се насочи към останалите сегменти на имотния пазар

7 мар 2018, 2319 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Лидл" отваря 300 работни места за касиери в София със заплащане от 1260 лв.

Компанията предоставя и ваучери за храна, гъвкаво работно време и допълнително здравно осигуряване

Как да използваме социалните мрежи, за да подсилим MBA кандидатурата си

Обърнете специално внимание на онлайн присъствието си, ако искате да направите добро впечатление и да се отличите сред останалите

Най-важното за данъчните рискове при бизнес пътувания

Запис от уебинара за данъчните, осигурителните и миграционните последици от командироването на служители в страната и чужбина, организиран от EY и Кариери

Поставяйте си ясни цели и ги следвайте

Стойка Зеленгорова, участникът с най-висок финален резултат в програмата на "Капитал" и MDV Professional Education School of Finance and Accounting for Young Professionals, разказва как обучението ще повлияе на бъдещото й кариерно развитие

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Имоти" Затваряне
Сделките с ваканционни имоти могат да нараснат с до 10% при стабилни цени

Това прогнозират за 2017 г. от инвестиционната компания Green Life

Автобус, това звучи куул

Зеленият гигант FlixBus започва превози от София. Компанията преобърна модела на автобусни превози и навлиза и в жп сектора

Двамата братя Каменски с 3 млн. евро добавка за хрупкавия им бизнес

Шуменската им фабрика ще търси ръст на продажбите в региона с партньорството на Empower и ко-инвеститора Гари Левсли

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Когато Фелини срещна Пикасо

Първа изложба за влиянието и близката чувствителност на двамата артисти

Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и седмицата

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 17.03.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 17.03.2018 Прочетете