С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
9 7 апр 2017, 17:38, 35587 прочитания

Голф между финансовите скали

Комплексът Thracian Cliffs на Георг Цветански и Красимир Гергов преструктурира дълговете си и се замисля за нови инвестиции

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко

- Комплексът "Трейшън клифс" на Георг Цветански и Красимир Гергов предприема мащабно преструктуриране да кредитите си от Сибанк.

- След операцията компанията вече е изчистила задълженията си към доставчици и планира да набира финансиране чрез облигации на борсата.

- Целта е да се довърши апартаментната част в комплекса и да се модернизира клубната къща, което да позволи привличането на по-големи турнири.
Повечето истории между банка и длъжник за заеми, отпускани в годините преди началото на световната криза, могат да се сложат образно в два кюпа. Едните са "отдавна забравени" - десет години по-късно погасени напълно или почти изцяло въпреки всички трудности. Другите са "съдебни хроники" - необслужвани и стигнали или до принудително събиране на обезпеченията от банката, или до всевъзможни и обикновено незаконни ходове за спасяването им от длъжника.

Има обаче и изключения, при които двете страни стигат до разумно решение да споделят риска и загубите и да преструктурират кредита по взаимно изгоден начин, така че проектът да може да се развие. Такъв явно е случаят с голф комплекса Thracian Cliffs и Сибанк, които в края на миналата година стигат до сложно споразумение, изпъстрено с компромиси и позволяващо на компанията да се разплати с кредитори и да помисли за планираните следващи етапи от жилищните части от комплекса. И да погледне към борсата.


Дългият удар на кризата

Историята на дружеството зад голф комплекса започва десет години преди самия него в далечната 1995 г. Тогава то е основано под името "Рекламен месец" ЕООД от Красимир Гергов, ключова фигура в рекламния сектор с агенцията си "Крес". По-късно компанията съществува под името "Пиара", преобразувана е в АД, а в края на 2004 г. добива днешното си име "Трейшън клифс голф енд СПА резорт". Тогава собствеността е прехвърлена в австрийското Tempe Beteiligungsverwaltung, а в надзорния съвет освен Гергов влизат бившият шеф на скоро приватизираната "Биохим" Румен Беремски, известният адвокат Борислав Боянов, съпругата на тогавашния зам. финансов министър Красимир Катев Лилия Абдула и представителят на Deutsche Bank за България Георг Цветански.

Самото начало на Тракийските скали на брега до Каварна е дадено през 2006 г., когато са взети и първите заеми. По това време стартират и други голф проекти на Гергов, който от 2001 г. е основател и председател на Българската голф асоциация. Тогава е и първата вълна на лобистки натиск, под който премиерът Сергей Станишев публично се обявява за развитие на голф туризма, което в края на управлението му през 2009 г. резултира в противоречива стратегия. Но световната криза вече беше захапала пазарите и амбициозните проекти за мегаинвестиции бързо се топяха. По това време Thracian Cliffs продава апартаменти на зелено, но очевидно не в желаните обеми. В края 2009 г. в компанията като кредитори влизат Global Restructuring Fund и Ashworth Marketing Associates, които според информация от компанията са специално създадени инвестиционни дружества с цел да привлекат международен капитал, необходим за първоначалната инвестиция.Това позволява комплексът да бъде завършен и през юни 2011 г. игрището е официално открито от премиера Бойко Борисов в присъствието на министри, главния изпълнителен директор на Сибанк Петър Андронов и голф легендата Гари Плеър, който е и дизайнер на игрището. Георг Цветански и Красимир Гергов са представени като собственици на Thracian Cliffs, като и досега те са основните крайни инвеститори. Усилията да се маркетира комплексът в следващите години са видни. През 2013 г. той е домакин на турнир от световна величина Volvo World Match Play и печели ласкави отзиви от играчи и коментатори, а по-късно и награда за най-добър голф курорт в Европа за 2014 г. Въпреки това явно продажбите остават недостатъчни и компанията е хронично на загуба до 2015 г., когато за пръв път от 2010 г. излиза на плюс (виж графиките). За 2016 г. още няма публикуван отчет, но от комплекса са доволни от развитието, като един от факторите, подклаждащ интереса към България, са и турбуленциите в Турция. "Тракийски скали" има непрекъснат възходящ тренд от 2011 г. досега. През 2016 г. той беше малко над 20%", казаха от компанията за "Капитал".

Извън бункера на кредиторите

Компанията успява да устои на тежкия период и през цялото време явно съумява да покрива задълженията си към финансовите инвеститори. Същевременно обаче това явно става за сметка на просрочия към доставчици и държавата. Въпреки положителната тенденция и печалбата за 2015 г. в началото на 2016 г. голяма част от имотите й се оказват с възбрани от строителя "ГБС-Варна" и НАП. Това вероятно донякъде форсира и преструктурирането.

"Вече може спокойно да се каже, че първоначалният риск на тази инвестиция е останал в миналото и перспективите за развитие и печалба са стабилни, а растежът на бизнеса е постоянен. Предстои надграждането му на пълна скорост, защото интересът е огромен и в повечето месеци сме изцяло запълнени. Необходимостта от развитие на проекта предопредели преструктурирането на малкото останал дълг, който нашата финансираща банка Сибанк, лоялен и стабилен партньор още от началото на проекта, преобразува в капитал", коментираха от Thracian Cliffs.

Джентълменска игра

Договореното с банката от края на 2016 г. става ясно от публикувани в Търговския регистър документи. Към октомври задълженията на "Трейшън клифс" към Сибанк са 9.2 млн. евро. За целта на преструктурирането компанията създава две нови дружества. В първото - "Ийст голф пропъртис", са апортирани апартаменти и търговски площи на стойност 6.2 млн. евро и то е прехвърлено на Сибанк вместо съответна част от задълженията. Във второто "ТК асетс" е апортирано самото игрище и всички търговски площи, които не са предназначени за продажба, с обща оценка 37.5 млн. евро. То остава собственост на "Трейшън клифс", като банката му назначава единия от двамата изпълнителни директори.

След операцията Сибанк отдава имотите под наем за 17 евро на кв.м на година на "Голф резорт мениджмънт", което е отделно дружество, създадено с цел да е оператор на курортната част от комплекса. То е 100% собственост на Светлана Стоянова и няма пряка връзка с "Трейшън клифс", което ще продължи да е оператор на игрището, но явно двете се управляват координирано - според одобрения план и "Голф резорт мениджмънт" и "ТК асетс" се задължават да встъпят в дълга на "Трейшън клифс". След сделката ще остане близо 3 млн. евро дълг, който ще бъде изплащан следващите десет години при 3 месечен Euribor + 1% надбавка, но не по-малко от 3%. Така при сегашните отрицателни стойности на индекса дори и покачването му с до 2 процентни пункта няма да доведе до повишаване на лихвените разходи. Отделно банката се съгласява и на всеки 250 хил. евро погашение да опрощава по 100 хил. евро дълг. Тя ще отпусне и нови 1 млн. евро при същите лихвени условия, които ще отидат за покупка на голф оборудване и погасяване на задължения към контрагенти като ГБС. И това явно се е случило по план, тъй като в края на март възбраните от строителната компания са вдигнати.

Друг важен момент е, че банката приема да освободи обезпечения, като например недостроения жилищен комплекс "Голф вю", ако "Трейшън клифс" осигури финансиране от банка или друг инвеститор за довършването му. Същевременно банката ще може да продава придобитите от нея имоти по минимум 1400 евро на кв.м, като разликата над цената, на която ги е придобила - 865 евро, ще отива за "Трейшън клифс". Компанията пък си запазва и опция да изкупува обратно имотите по същата тази цена 865 евро.

Според "Трейшън клифс" по този начин за банката нищо не се променя и тя просто вместо лихва ще получава наем. "Компанията, която се занимава с хотелския бизнес, управлява активите на Сибанк в "Тракийски скали", за което плаща наем и ги предлага на голф туристи, грижи се за нивото и качеството на хотелската услуга, извършва маркетинг, резервации, наема квалифициран персонал, чисти и много други свързани с туризма дейности. "Голф резорт мениджмънт" работи на същия принцип и с всички частни собственици на апартаменти в курорта. Нищо необичайно няма в това, защото бизнесът трябва да е подреден, всяка компания и институция да работи спокойно и работата на всички ни да генерира доход, да има резултат и да е смислена", обясниха от голф дружеството. От самата банка не пожелаха да коментират сделката.

С размах за още

От компанията мислят, че инвестициите й ще подсигурят провеждането на турнири от световна величина, които са "на етап финализиране до няколко месеца".

От компанията мислят, че инвестициите й ще подсигурят провеждането на турнири от световна величина, които са "на етап финализиране до няколко месеца".

[Thracian Cliffs]
Според "Трейшън клифс" с нея се завършва първият цикъл на проекта и следващите им стъпки ще са в посока неколкократно увеличаване на капацитета и мащаба на курорта. "Предвиждаме цялостното завършване на клубната къща и останалата недовършена хотелска част в центъра на голф игрището, като по този начин ще бъде изцяло реализиран проектът на Гари Плеър и архитектурното студио на световно известния архитект Жан-Мишел Гати. За разлика от много други туристически комплекси в България строителството в "Тракийски скали" е по-малко от 10% от цялата площ на курорта и нямаме нито една висока сграда", обясняват от дружеството.

Планът е това да стане с привличане на финансиране от по-голям брой инвеститори чрез издаването на публична емисия облигации на Българската фондова борса. "През 2016 година бяхме едно от най-популярните голф игрища в Европа и сме на нивото на проекти като Costa Navarino, Finca Cortesin, Terre Blanche - това са най-добрите в този бизнес. Имаме многобройни запитвания от британски, австрийски, немски, американски, китайски и швейцарски фондове, част от които инвестират приоритетно в голф бизнес и туризъм, защото генерираме много голям и бърз ръст. Затова публичният пазар е подходящото място за привличане на инвеститори - финансови и стратегически, с които заедно да развиваме този проект успешно на международно ниво", обясняват от Thracian Cliffs, като уверяват, че имат силно положително отношение към капиталовия пазар и облигацията е само първата стъпка в цялостната финансова стратегия за следващите 5 години.

Размерът на емисията още не е твърдо определен, но се планира да е в рамките на 10-20 млн. евро, с които да се завърши апартаментната част Golf View Village. "Другата инвестиция ще бъде в изграждането на петзвезден хотел, който ще бъде бутиков, с много интересна архитектура и проектиран от международното студио Deniston." Същевременно преговаряме с една от най-големите световни вериги за управление на луксозен туризъм, чието име ще бъде обявено незабавно след подписването на договора за управление", продължават с плановете от компанията.

Там са уверени, че тези две инвестиции плюс новата клубна къща за голф ще подсигурят провеждането на турнири от световна величина, които са "на етап финализиране до няколко месеца и които ще популяризират България, дестинацията и курорта".

Естествено стратегията за ново разширяване, преди още да са продадени вече построените апартаменти, крие и рискове, но според компанията това е шансът й да хване вълната на покачващо се търсене. За това те разчитат и наред със собствено организираните чартъри на повечето полети от началото на тази година, което може да направи целия район на Северното Черноморие по-достъпен за голфъри. През 2017 г. до Варна ще летят Wizz Air и Easy Jet от Германия, Англия, Холандия и др, а Ryanair отвори полет от Брюксел. Или както често се случва, има голям шанс частните проекти и пазарните сили да свършат ефективно и безплатно това, което иначе потъва в писане на безрезултатни държавни стратегии.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Офис формулата на Park Lane 3 Офис формулата на Park Lane

Как проектът се структурира като инвеститори, строители, наематели

19 сеп 2019, 4229 прочитания

Британската финтех компания Tide се мести в Mеgapark от споделено пространство 1 Британската финтех компания Tide се мести в Mеgapark от споделено пространство

Екипът от близо 100 служители ще се увеличи с над 80% до края на 2019 г.

12 сеп 2019, 2039 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Имоти" Затваряне
"Дунав мол": с друг собственик и бъдеще

Търговският център в Русе, който никога не е работил, беше продаден на бившия столичен общински съветник от "Гергьовден" Станимир Зашев

Споделеното падение на WeWork

За по-малко от 9 месеца основаното в Ню Йорк дружество се превърна от един от най-високооценените стартъпи в САЩ в компания със съмнително бъдеще в инвестиционните кръгове.

Тайната държавна сграда

Холдингът на икономическото министерство ДКК е купил право на строеж в свързаното дружество "София тех парк" срещу 22 млн. лв.

Нови схеми, нови измамници

КФН публикува нов списък със сайтове, които предлагат сделки с ценни книжа и валути, без да имат лиценз

Тайният живот на "затворените" сметища

Градските депа за боклуци, които на документи са закрити, се ползват незаконно, което освен до пожари може да доведе до санкции от ЕС

Да откриеш звука на дървото

Потомственият лютиер Апостол Калоферов навършва 75 години

Кино: "Далеч от брега"

Обикновеният човек срещу статуквото в новия филм на Костадин Бонев