Още южноафрикански шопинг

Трети фонд от ЮАР купува молове в България, този път в Бургас и Стара Загора, след като вече са договорени сделки за три от търговските центрове в столицата

Темата накратко

- Трети фонд от ЮАР купува молове в България - MAS Real Estate придобива търговски центрове в Бургас и Стара Загора срещу 62 млн. евро.

- Сделката идва след вече договорени покупки на три софийски мола за 500 млн. евро.

- Продавачът - полската GTC, остава на софийския офисен пазар. В този сегмент също се чакат и покупки от фондовете от ЮАР.
Изпълнителният директор на MAS Лукас Накос обяви проект за разширяване на "Галерия Бургас", а в "Галерия Стара Загора" ще има ремонт и нова стратегия.

Настъплението на южноафрикански инвеститори към българския пазар на недвижими имоти се разгръща и към вътрешността на страната. Още преди да са приключили сделките за продажба на трите търговски центъра в София - The Mall, Serdika Center и Mall of Sofia за общо над 500 млн. евро с непознатите до този момент за България инвеститори NEPI и Acsion, трети южноафрикански фонд обяви експанзия тук. Това е MAS Real Estate, който също набира ресурси през борсите в Йоханесбург и Люксембург. Българският му портфейл започва с два мола в Бургас и Стара Загора, придобити в сделка за 62 млн. евро от полската GTC.

Така, след като потекоха към Западна Европа, особено видимо през последните две години, тези инвеститори стигнаха и до региона и страната. Обяснението - в ЮАР инфлацията е много висока, а в Европа не, а доходността, особено в България, е висока.

Появата на купувачи е оживила собственици на доходоносни активи, обобщават представители на консултантските среди, и сега почти всички са склонни да продават. А прогнозите са за следваща вълна, която да доведе до сделки не само с молове, но и с офис сгради и индустриални имоти.

MAS-ово начало

Новият собственик на "Мол Галерия Бургас" и "Мол Галерия Стара Загора" MAS Real Estate е фонд, специализиран в придобиването и управлението на търговски и индустриални имоти. Основан е през 2008 г. от двамата основни акционери: южноафриканският имотен предприемач и строител Attacq с дял от 30.57% (след последното увеличение на капитала от тази година) и компанията за дялови инвестиции Argosy (базирана на остров Ман, но с мениджъри от ЮАР) и държаща 14.3% от капитала. Другите инвеститори са главно пенсионни фондове. По последен отчет фондът има активи за над половин милиард евро, като с покупката в България портфолиото му от доходоносни активи се оценява вече на 468.4 млн. евро. Основната част от тях са в Германия, Великобритания, Полша, Швейцария, Румъния и Словения. Там освен търговски центрове, MAS е собственик на индустриални активи и проекти в строителство. Сред последните му придобивки са веригата Edeka MIHA food от 20 супермаркета в Германия и логистичен имот в Мюнхен, в който наемател е Volkswagen.

Любопитна история е как MAS открива България. Откриват я Мартин Слабърт и Виктор Семионов. Двамата са бивши ключови мениджъри на южноафриканския NEPI, който първи пристъпва към агресивна експанзия в Европа и увлича останалите с инвестициите и доходността си. След 9-годишна работа по изграждане на портфолио от доходоносни активи за NEPI двамата напускат фонда и основават собствена компания Prime Kapital, която се занимава със същия бизнес - придобиване и управление на имоти. Дейността започва с набрани 260 млн. евро капитал през 2016 г. MAS е привлечен като инвеститор през март, а джойнт венчър партньорството предвижда инвестиции за 200 млн. евро за период от 4 години, с които да се постигне експанзия в централна и източна Европа. В българската сделка MAS си партнира с Prime Kapital, като двата инвеститора ще платят част от цената със собствени средства, част с дълг. Планът е придобиването да приключи до 23 май.

Подготовката на сделката за двата мола в България е започнала от октомври миналата година, казва близък до преговорите източник. През декември явно вече е имало споразумение с GTC, защото в отчета на MAS е обявена като подсигурена инвестиция за над 50 млн. евро по силата на джойнт венчъра с Prime Kapital. Официалното съобщение за приключилите преговори дойде на 19 април, когато купувачът обяви, че стъпва в България. Доходността, на която влиза южноафриканският инвеститор, е 8% по данни на експерти от пазара.

Първо в провинцията

Двата мола са сред успешните проекти за търговски центрове извън столицата, финансирани от реномиран международен инвеститор - Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Мол "Галерия Бургас" работи от май 2012 г. и разполага с площ 34 628 кв.м за отдаване под наем. Последният му наличен отчет е за 2015 г., когато молът има 16.9 млн. лв. приходи и 6 млн. лв. печалба. Процентът на дългосрочна незаетост е 8%, а средният наем е 9.70 евро на кв.м. Според съобщението на MAS нетният приход от наеми е 4.35 млн. евро, а наемът - малко над 10 евро на квадрат, като числата вероятно са за 2016 г. Бургаското дружество има заем за строителство към ЕБВР, от който са усвоени 49.6 млн. лв., както и задължение от 44.6 млн. лв. към свързаното дружество в полската група GTCRH.

"Галерия Стара Загора" работи от ноември 2010 г. и е по-малък - с отдаваема площ 24 543 кв.м. Приходите на търговския център за 2015 г. са 4.8 млн. лв., а резултатът от дейността е загуба от 11.1 млн. лв. Средният наем, посочен от купувача, също е по-нисък - 4.32 евро/кв.м. Дългосрочната незаетост е на ниво 7%, според бележките в отчета, а средния наем е 7 евро на кв.м. Има 30.9 млн. лв. заем към ЕБВР и 122 млн. лв. към свързани лица. Или общо двата мола имат задължения от общо 247 млн. лв. - далеч над договорените 62 млн. евро. Така продавачът, независимо колко е платено през последната година, вероятно излиза на загуба от инвестицията си. GTC вече отписа огромно вземане при сделката за варненския си неотворен мол преди две години.

В прессъобщението за придобивката в България от MAS изтъкват, че придобиват активи в четвъртия и шестия по големина градове в България, с население съответно от 480 хил. души в Бургас и 400 хил. хил души в Стара Загора. Отбелязва се ефектът на туризма върху търговията в морския град, както и добрата транспортна инфраструктура, която прави двата мола лесно достъпни за потребителите.

"Поради силното представяне и търсенето от страна на наематели, е планирано значително разширение на търговския център, което да увеличи постъпленията от този актив", е цитиран да казва изпълнителният директор на MAS Лукас Накос. Той добавя още, че "Галерия Стара Загора" се нуждае от ремонт и нова стратегия в управлението. "Капитал" потърси южноафриканския фонд за повече детайли около инвестиционните им намерения, но отговорът бе, че като публично дружество, листнато на фондовите борси в Йоханесбург и Люксембург, значимата информация за инвеститорите ще бъде публикувана първо там.

От регионалното представителство на продавача GTC също отказаха коментар по сделката. Както повечето предприемачи в търговски центрове, и техните проекти са движени от специално създадени фондове с точно определен хоризонт, който вече е достигнат. Затова за тях е нормално вече да потърсят изход от инвестицията си и да насочат свежия капитал към нови проекти. В началото на тази година GTC купи терен до столичния Бизнес парк за 12 млн. лв. с намерение да построи 11-етажна офис сграда до края на 2018 г. Така че за него продажбата на моловете не е бягство от пазара в страната.

От молове към офиси

Според експертите на имотния пазар появата на южноафриканските инвеститори внася силно оживление. Според мениджъра във Forton Явор Костов това, което привлича южноафриканските инвеститори, е високата доходност от 7.5-8% в сегмента търговски центрове в България, възможността за добавяне на стойност, диверсификацията, която предлага пазарът, и стабилните макроикономически показатели: икономиката расте с темп, по-бърз от средноевропейския, което директно се отразява в подобряване на оборотите в търговията. Всичко това се вписва в техния хоризонт на инвестиция от минимум 5-7 години. При всички сделки досега имаме завършени, работещи активи, изградени от международни инвеститори, така че купувачите могат да разчитат на качествен и добре управляван актив. Още повече, прехвърлен от продавач с репутация".

Инвеститорите в офис сегмента са по-предпазливи спрямо тези в търговски площи, но в близките 6-7 месец е възможно да има отделни сделки, е прогнозата на експерта.

Инвестициите на фондовете от ЮАР дотук

В края на януари КЗК разреши сделката за The Mall на бул "Цариградско шосе" в столицата. Негов купувач е фондът NEPI, а оценката на мола заедно с хипермаркета, който е собственост на Уникредит Булбанк, е 180 млн. евро. Сделката още не е приключила

Пред финализиране е продажбата на Mall of Sofia, който става собственост на Acsion срещу 104 млн. евро.

В напреднала фаза е и прехвърлянето на Serdika Center на NEPI, като цената на сделката не е ясна, но се очаква да е поне колкото да The Mall.

На 19 април MAS Real Estate обяви начало на експанзия в България с покупката на моловете "Галерия Бургас" и "Галерия Стара Загора" в пакетна сделка за 62 млн. евро.

Още от Капитал