Офис за любимец

Екипът на Лукарски в "София тех парк" е сключил непрозрачно и без състезание голяма сделка за бъдеща офис сграда

Темата накратко:

• Екипът на Лукарски в "София тех парк" е сключил непрозрачно и без състезание голяма сделка за бъдеща офис сграда.

• С договор се снабдява вносителят на Bose Ясен Игнатов. Ден след придобивката той продава компанията си на строителната "Маркан".

• За правото на строеж на 30 хил. кв.м РЗП държавата е взела 5.6 млн. лв. Сега предлага аналогична сделка на търг, началната цена е почти 2 млн. лв. отгоре и има три кандидата.

Сградата

Договорът е за терен с площ 8 хил. кв.м, отреден за изграждане на административна сграда с обществени функции. Разрешената максимална надземна разгъната застроена площ е 30 хил. кв.м и подземна застроена площ с РЗП не по-голяма от 15 600 кв.м. Валентин Каназирев обясни, че там ще има офис сграда, като потвърди, че остава условието 30% от площите й да бъдат отдавани на иновативни компании. Същото условие фигурира в новата конкурсна процедура, в която държавното дружество получи 3 оферти.

Земята, особено в скъпите квартали на София, е крайна. Затова правото да вдигнеш огромна офис сграда на 4-ти километър е ексклузивно и би привлякло опашка от желаещи. Но не и когато в ролята на собственик е държавата. Дружеството "София тех парк", управлявано от посочени от Божидар Лукарски хора, преди година награждава с договор без състезание почти неизвестно дружество на вносителя на Bose Ясен Игнатов. Предвижда и да му плати милион, ако някой дръзне да развали споразумението. Затова през април сделката е довършена. А на следващия ден ценният договор вече е при друг - Игнатов си продава дружеството на строителната "Маркан".

С подобни сделки "София тех парк" рискува да загуби и малкото останал шанс да се превърне в софийската Силициева долина. И е все по-близо до превръщането му в обикновен офис парк. Разпределен на близки фирми, без състезание.

Странен подбор

Раздаването на парцели за строителство в парка беше дълбоко пазена тайна доскоро. Въпреки това се знаеше за два подготвени договора - с Игнатов и със строителната "Кордеел". Обяснението - те били проявили интерес. Никой обаче не започва преговори с реалните IT фирми като VM Ware и Microsoft, които също отправяли запитвания.

Първото докосване на Игнатов до парка е било преди повече от година - по повод доставка на оборудване за лабораториите от негова фирма. Така се е стигнало и до разговори дали компанията би направила R&D център, но на съвсем начален етап. Според няколко източника на "Капитал" Ясен Игнатов е близък до бившия министър на икономиката Божидар Лукарски, който допреди няколко месеца беше и принципал на техпарка. "Капитал" потърси Ясен Игнатов на мобилния му телефон, но той не отговори на обаждането и на изпратения sms. Лукарски също не коментира.

Едногодишната сделка

Преговорите с дружество на Явор Игнатов са започнали през юни 2016 г., обясниха сега от "София тех парк". Тогава в управлението на държавната компания са Пламен Накев, Цветомира Лачева, Йолиан Иванов и Филип Кирев (виж карето). "Писмо за намерение е внесено в деловодството на "София тех парк" АД на 1.06.2016 г.", обясниха от техпарка пред "Капитал". На 12 септември 2016 г. е сключен предварителен договор между "София тех парк" и "Кем аналитикал сървисис", собственост на Игнатов.

Сегашното ръководство на техпарка - Асен Ненчев, Натанаил Стефанов и Васил Караиванов, леко е предоговорило условията преди сключване на окончателния договор. Единият резултат от преговорите е бил, че цената на правото на строеж е увеличена. Според предварителния договор тя е 5.392 млн. лв., но сделката е финализирана за 5.64 млн. лв., уточняват от техпарка. Инвеститорът получава правото да построи офис с РЗП 30 хил. кв.м.

"Предварителният договор предвиждаше "София тех парк" АД да заплати значителна финансова неустойка, в случай че от страна на дружеството не бъде подписан окончателният документ по сделката", казват сега от държавната компания. Неустойката е малко над 1 млн. лв. Това донякъде обяснява защо е сключен натрапеният договор.

По отношение на цената сравнението е трудно. В течащия сега конкурс за ново право на строеж в техпарка предлаганият терен, който се намира на ъгъла на булевардите "Цариградско шосе" и "Асен Йорданов", е с площ 8140 кв.м, а разрешената сграда е съвсем малко по-голяма - с разгъната застроена площ до 35 хил. кв.м, както и подземен паркинг на две нива с обща разгъната площ до 16 хил. кв.м. Но началната цена е почти една трета по-висока - 7.451 млн. лв. И има три кандидата, т.е. може и да се вдигне още.

На въпрос с какво въпросният терен е различен от другите, за които е обявен търг, от "София тех парк" отговориха така: "Провеждането на публична процедура за избор на инвеститори в зоните е въведено с решение на Общото събрание на акционерите от 23 януари 2017 г. Предварителният договор за въпросния терен е сключен на 12.09.2016 г."

Инвеститор за ден

Харесаният от техпарка инвеститор - "Фраксинус инвестмънт", е вписан в Търговския регистър на 20 април 2017 г., като собственици са две дружества на Ясен Игнатов "Сарториус България" и "Кем аналитикал сървисис". В предмета на дейност и на двете фирми присъстват внос и търговия на лабораторно, аналитично, медицинско-измервателно оборудване и др. На 25 април се учредява официално правото за строеж на компанията "Фраксинус инвестмънт". На 26 април въпросните две фирми собственици се продават на "Маркан Ти Ай" за 1.613 млн. лв., сочат документи от Търговския регистър. След прехвърлянето на дяловете им управител на "Фраксинус инвестмънт" става Валентин Каназирев, съсобственик и мениджър на строителната компания "Маркан", а дъщерната й "Маркан Ти Ай" - едноличен собственик на капитала.

От "Маркан" не крият, че са имали интерес към "София тех парк" и преди сделката с "Фраксинус", като са търсели начин да инвестират там и чрез разговори с държавната компания, но на по-ранен етап. Каназирев обясни, че преговорите им с Игнатов са започнали тази година, като инвеститорът се е свързал с "Маркан". "В случая мен ме интересуваше доказателството, че всичко е наред с тези инвеститори. Не съм преговарял с техпарка", обясни той.

Въпрос изниква и около финансирането на сделката. Правото на строеж, което "Фраксинус инвестмънт" заплаща, е на стойност 5.6 млн. лв. според техпарка. Докато фирмата се продава за 1.6 млн. лв. След това от документите се вижда, че през май тази година "Фраксинус инвестмънт" е заложено в Първа инвестиционна банка за 3.84 млн. евро - или доста над цената на правото за строеж, т.е. и банката оценява правото по-скъпо от държавата.

Така съвсем законно и много бързо бъдещата сграда намира нов инвеститор срещу неясна печалба за брокера. А държавата със сигурност е пропуснала ползи - качествени и количествени

Кой даде терена без състезание

Бордът на "София тех парк" към юни 2016 г.

Пламен Накев е бил главен счетоводител на фалиралата авиокомпания "Балкан" - три пъти е уволняван от нея, като е влизал и в съвета на директорите в периода 1997-1998 г. Бил е в ръководството на "Летище София" до 1998 г. Според публикации в медии през 2003 г. Накев оглавява Ръководство на въздушното движение (РВД). По времето на кабинета "Орешарски" за няколко месеца е изпълнителен директор на държавната "Академика 2011", назначен от спортния министър от ДПС Мариана Георгиева.

Йолиан Иванов, който е изпълнителен директор, е работил за държавни структури, но и за американски инвестиционни банки и фондове (Nova Capital, The Collins Group, Fidelity Global Group). Той е инженер от Техническия университет.

Филип Кирев е главен секретар на СДС и беше началник на политическия кабинет на Божидар Лукарски, докато беше министър на икономиката. Председател на съвета на директорите на общинското "Пазари юг" от 2002 до 2009 г.

В края на юни Цветомира Лачева е освободена от длъжността член в борда. Тя е работила по финансирани със средства от ЕС проекти за регионално развитие и три години е била ръководител в изпълнителната агенция ФАР към МРРБ. Тя е назначена от бившия министър на икономиката Божидар Лукарски заедно с Йолиан Иванов и Пламен Накев, след като предишният изпълнителен директор на "София тех парк" Елица Панайотова подаде оставка.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • izidorbg

  осребри "предизборния трик"

 • 2
  k7 avatar :-|
  k7

  Пълна свинщина. Едно ,че държавата директно губи ползи, второ ,че се прецаква реалния офис пазар и инвеститорите ,които работят на пазарен принцип, трето - концепцията за техпарк е пълна измислица - брокерство на най-нагло ниво.

 • 3
  zangief avatar :-|
  zangief

  "Обяснението - те били проявили интерес. Никой обаче не започва преговори с реалните IT фирми като VM Ware и Microsoft, които също отправяли запитвания."

  ми като не плащат под масата е така, ама явно ефтината работна ръка се още ги задържа тука.

 • 4
  jtsvetkov avatar :-|
  jtsvetkov

  Всеки политик осигурява поста си.

 • 5
  mul1426175987394222 avatar :-|
  Milen Stefanov

  И ПИБ отново раздава кредити на новорегистрирани фирми за милиони... Кои фирми са съдлъжници по кредита, с какви годишни печалби и размери на активите? Какво реално е заложено като имущество освен самата новорегистрирана фирма? А ЛУКарски ни лук ял, ни лук мирисал. Дори случайно да тръгнат да го разследват, ще стане като "батко" - лично той не е подписвал такива договори! До кога ще търпим тези самозабравили се наглеци да крадат безнаказано. Като няма съд и прокуратура, публично линчуване от народа!

 • 6
  nogica avatar :-|
  nogica

  Ето затова собственика на уолтопия избухна.Държавата може само да краде и подарява,не и да управлява собственост и да печели. Ако може някой да даде пример за печелившо държавно предприятие?

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Бате к*ре, 50 чоека ми праат изорите, аъ е*ати булдозите съм ги подбрал! Оаче бате, ми викат, не ни ли пуснеш после неъде ъ дзамЕзиме, че дзаМезиме со тебе! Отса ъ се радзбереме - слОжни ни неъде ън дръжавното, дзаплата не ти сакаме, саи че се опраиме и че иъ дза всички!"

 • 8
  kamendc avatar :-|
  Камен

  [quote#6:"nogica"]Ето затова собственика на уолтопия избухна.Държавата може само да краде и подарява,не и да управлява собственост и да печели.[/quote]

  Това за държавата е така, но за уолтопеца не си прав. Той плати за терена си познай колко - не 7.6, не 5.6, а... 1.6 милиона лева.
  Вярно, РЗП-то е не 30, а 13 хил. кв.м. Но все пак - би трябвало по горните (пазарни) цени да е платил 2.5, а не 1.6 милиона.
  Тъкмо е изкарал за Ламборджинито. Няма от какво сега да се оплаква.

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Те ти брате, ОРИГИНАЛНА десница. Скъсахте си трибуквието да обяснявате, как Христо Иванов предал либералната общественост, като не се сдуши с тея! По-добре Да, България да не е в парламента, но и тези отрепки да не стъпват там. Никаква алтернатива не са.

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#9] от "Георги Георгиев":

  И сега се изясни, защо беше този напън като пръч на млада козичка, да сменя целият директорски борд на нещо, което ужким било замислено като нон-профит, ефектите щели да се видят едва след години, ползите за икономиката били най-вече индиректни и др. такива, които оправдават 40 милиона евросредства.

  А те, юнаците, каквото имало - овършали го! Първо нагласили поръчката така, че вносител на озвучителни уредби да осъмне като единствен "отговарящ на изискванията" доставчик на молекулярни микроскопи, спектрометри, 3Д принтери и химически центрофуги.

  После чопнал и парцел на половин цена.

  А народонаселението продължава да заспива с мисълта, че ще се намерят някакви "способни стопански и партийни ръководители", които да подкарат държавнната икономика, понеже "така е в Китай"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал