Променливият адрес на надзора
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Променливият адрес на надзора

През 2014 г. по инициатива на тогавашния председател Стоян Мавродиев надзорът се премести на ул. "Будапеща" 16 в столицата

Променливият адрес на надзора

Четири години след последното преместване, КФН пак търси сграда

Гергана Михайлова
11294 прочитания

През 2014 г. по инициатива на тогавашния председател Стоян Мавродиев надзорът се премести на ул. "Будапеща" 16 в столицата

© Надежда Чипева


Темата накратко:

- За четвърти път КФН търси сграда. Предната сделка разтресе регулатора заради съмнения за непрозрачност и свързаност с контролирано лице.

- Сега наемите в центъра са високи и адрес около жълтите павета ще струва прекалено скъпо.

- Решението е: държавна сграда, по-периферна локация, още пари от бюджета или издръжка на КФН чрез такси от надзираваните дружества.

Комисията за финансов надзор (КФН) е най-мобилното държавно ведомство. Местила е адреса си неколкократно, направи го за последно преди четири години и сега отново търси нов дом. Предишният избор беше съпроводен от скандали и съмнения за неизгоден подбор, затова днес, когато регулаторът отново се оглежда за сграда, вниманието на публиката и поднадзорните компании е обострено.

В началото на май КФН обяви решението си, че търси сграда, в която да се премести, а от отчета й за миналата година става ясна и причината: сегашният наемодател е поискал по-висок наем, което изглежда резонно предвид ръста на имотния пазар. Проблемът е, че регулаторът е на бюджетна издръжка и подобно вдигане на разходите го поставя пред дилема как да разпределя оскъдните си ресурси - и сега перото за наема е достатъчно голямо, че да остават достатъчно за подмяна на амортизираните компютри и за осигуряването на адекватни възнаграждения за експертите, контролиращи целия небанков финансов сектор.

Увеличаване на бюджетната издръжка е едно от възможните решения на ситуацията с наема, но то далеч не е достатъчно. Вариант е и намирането на държавна или общинска сграда. Другата по-устойчива опция е КФН да мине на режим самоиздръжка.

Без дом

За 14 години комисията е сменяла на три пъти адреса си (ако не броим предшественика й, отговарящ за ценните книжа). При създаването й през 2003 г. тя е настанена в държавна сграда на площад "Света Неделя" 6. Три години по-късно е принудена да освободи помещенията, за да може централната локация да бъде предоставена на новото Министерство на държавната политика при бедствия и аварии, което по това време се оглавява от ДПС депутатката Емел Етем. Така надзорът се премества в частна офис сграда на ул. "Шар планина" 33, където остава до края на 2013 г. Първоначално плаща по 36 хил. евро с ДДС на месец, но впоследствие наемът е вдигнат на 38.5 хил. евро, става ясно от одитни доклади на Сметната палата. Финансовата криза през 2009 г. и сривът на имотния пазар спомагат за сваляне на наема до 27 хил. евро.

Въпреки това през 2013 г. тогавашният председател на КФН Стоян Мавродиев предприема преместване в нова сграда на ул. "Будапеща" 16, където се помещава регулаторът и в момента. Тогава КФН обяви, че договореният наем е 27 800 евро на месец без ДДС, или 8 евро на кв.м с поети такса битови отпадъци. Първоначалният петгодишен договор с тези параметри изтича на 11 февруари 2018 г., като месеци преди подновяването му наемодателят "Монтероза" е предупредил клиента си, че ще иска корекция в цената. По информация на "Капитал" тя е съществена и се измерва в двуцифрен процент нагоре. "Комисията изпитва сериозни проблеми дори с текущата издръжка, като се изправяме пред невъзможността да отговорим на необходимостта от увеличаване на наема за административната сграда", пише в отчета й за 2016 г. От регулатора обясниха, че това е причината да се пристъпи към проучване на възможността за преместване в нова сграда, като целта е да се намери ниска оферта за по-голяма сграда.

Търси се

От публикуваната обява за набиране на оферти става ясно, че КФН ще търси по-голяма сграда от тази, в която се помещава в момента. Обектът трябва да е със застроена площ от поне 5 хил. квадрата (при 3470 кв.м сега) и работна площ не по-малка от 3200 кв.м. Освен че трябва да отговаря на специфичните изисквания за IT инфраструктура и охрана, сградата трябва да разполага с 250 кв.м хранилище за архива, както и с паркинг за посетителите и удобен публичен транспорт. За всичко това комисията е готова да плати 76 хил. лв. месечно с ДДС (912 хил. лв. годишно) или около 8 евро на квадрат.

Дотук параметрите не изглеждат неизпълними, ако не бе специфичното изискване за локация: в централната градска част, където е административният център на София, в близост до Народното събрание, Министерски съвет, Българската народна банка, президентството и други държавни учреждения. "Това е най-скъпата част на столицата, най-високият ценови сегмент и предлагането не е толкова голямо, за разлика от търсенето", коментира експерт от голяма агенция за имоти. Според него пресечна точка би могла да се намери, ако КФН е по-гъвкава откъм изискването за локация и отстъпи за офис в по-периферна част на града, както и ако се намери наемодател, в чиито очи държавна институция е по-стабилен наемател, отколкото биха били частните компании.

"В момента това, което търсят, на пазара не могат да го намерят, освен ако не са склонни на сериозен компромис с качеството на сградата", допълва друг експерт от голяма агенция. Според него задачата е изпълнима, но за нецентрална локация или за сграда в етап на строителство.

По информация на "Капитал" регулаторът е склонен да разгледа и такива предложения, като вече проучвал възможността да се пренесе в някоя сграда, общинска или държавна собственост. Вариант е била сградата на СДС на бул. "Г.С Раковски" 134 в столицата, както и на ул. "Врабча" 23. Те обаче били прекалено тесни да поберат близо 240-те служители на комисията, а и изисквали значителна инвестиция за ремонти.

Ако по отношение на мястото КФН би могла да прояви гъвкавост за цената, оттам дават индикация, че посочената сума е пределът на възможностите. Ако до края на лятото не се намери евтин вариант, ще се пристъпи към преговори с наемодателя, но дори и да бъде постигнат някакъв компромис, ще има увеличение на наема. Това би принудило комисията да се нареди на опашката пред финансовото министерство и да иска по-голяма издръжка догодина.

Алтернативата регулаторът да мине на самоиздръжка се обсъжда от почти година. Сегашният председател Карина Караиванова има проект как стане това, но осъществяването му пропадна с разпускането на парламент в края на миналата година. Той предвижда регулаторът да се издържа с прихода от такси на поднадзорните лица - основно застрахователи и пенсионни дружества, като средствата от глоби се превеждат към бюджета, за да няма стимули за административен произвол. В неформални разговори от небанковия финасов сектор са показвали готовност да подкрепят такава форма на издръжка на регулатора дори и това да означава вдигане на таксите, защото би създало условия за независимост. Според експерти от застраховането за тях би било по-евтино в КФН да има силен екип актюери и одитори, в чиито качества европейските институции имат доверие, отколкото да се плащат ежегодно хонорари на външни проверяващи, още повече че прегледи на балансите и стрес тестовете се превръщат от извънредна в традиционна форма на контрол във финансовия сектор.

Какво й е на "Монтероза"

Освен с локация, екстравагантната, решена в червено сграда на ул."Будапеща" 16 не блести с функционални достойнства, които да карат КФН да иска да остане там на всяка цена. И в момента помещенията са тесни за служителите, които работят бюро до бюро, без достатъчно зали за съвещания и с критично малко място за архива.

Всъщност това е било видимо още при преместването през 2014 г., когато според имотни експерти на пазара е имало изобилие от свободни сгради, чиито собственици са били склонни на значителни отстъпки, за да привлекат наемател от ранга на КФН. Организираното от тогавашния председател на комисията Стоян Мавродиев преместване обаче се случва именно в тази сграда, която освен че е малка и неудобна, вкарва регулатора и в сериозен конфликт на интереси.

Наемодателят "Монтероза" е косвено свързан с поднадзорно лице чрез управителя си Алесандро Джеретто. Става въпрос за I&G Insurance brokers, който работи на българския пазар и в чиято компания майка Джеретто има контролни функции. Друга връзка е Николай Здравков, който е управител на същия застрахователен брокер и едновременно с това стои зад един от акционерите в "Монтероза".

Цялото бързане КФН да се премести от "Шар планина" именно в сградата на "Монтероза" се случи при непрозрачна процедура и в конфликт между Мавродиев и тогавашните заместник-председатели на регулатора. Те посочиха, че е взел решението еднолично, което им костваше постовете.
Темата накратко:

- За четвърти път КФН търси сграда. Предната сделка разтресе регулатора заради съмнения за непрозрачност и свързаност с контролирано лице.

- Сега наемите в центъра са високи и адрес около жълтите павета ще струва прекалено скъпо.

- Решението е: държавна сграда, по-периферна локация, още пари от бюджета или издръжка на КФН чрез такси от надзираваните дружества.

Комисията за финансов надзор (КФН) е най-мобилното държавно ведомство. Местила е адреса си неколкократно, направи го за последно преди четири години и сега отново търси нов дом. Предишният избор беше съпроводен от скандали и съмнения за неизгоден подбор, затова днес, когато регулаторът отново се оглежда за сграда, вниманието на публиката и поднадзорните компании е обострено.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK