Жилищата в София: повече сделки и по-скъпи апартаменти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Жилищата в София: повече сделки и по-скъпи апартаменти

София строителство, сгради, жилища, апартаменти, офиси, строеж, Младост 1, бул. Йерусалим, Артекс,

Жилищата в София: повече сделки и по-скъпи апартаменти

Данните към средата на годината показват, че средните нива вече са над 1000 евро на кв.м

19926 прочитания

София строителство, сгради, жилища, апартаменти, офиси, строеж, Младост 1, бул. Йерусалим, Артекс,

© Цветелина Белутова


Пазарът на жилища в София продължава да расте: през второто тримесечие на годината има повече сделки и цените плавно растат. Средните нива надхвърлят 1000 евро на квадрат, отчитат агенциите, като това е за пръв път след кризата от 2008-2009 г. За ръста в търсенето и цените има обяснение: увеличени доходи и ниски лихви по кредитите. И макар че в края на първото тримесечие някои агенции за имоти прогнозираха спад в интереса и задържане на цените, пазарът ги опровергава.

Ръстът при сделки и цени

За второто тримесечие на 2017 г. сделките с имоти в столицата са 7441, или с 8.95% повече от същия период на предходната година, сочи статистиката на Агенцията по вписванията. Паралелно нарастват и цените: в проценти увеличението е 7.61% на тримесечна и 17.8% на годишна база, показват данните на компанията за недвижими имоти Bulgarian Properties. Изпълнителният директор на агенцията Полина Стойкова отбелязва, че за пръв път от 2009 г. насам средната цена за кв. метър в София преминава четирицифрения праг и достига 1060 евро. Средната цена на жилищата също се измества нагоре от 87.1 хил. до 90.8 хил. евро за първата половина на 2017 г.

Бургас и Варна също са със силни показатели: броят сделки расте за година съответно с 10.4% и 6%. В Пловдив покупките са 4006, или има спад от 8%. Общият брой сключени сделки в България за март - юни е 54 613, което е съвсем малко под обема им в сравнение с миналата година.

Кой търси

Купувачите в столицата са предимно семейства между 30 и 50 години, с 1 или 2 деца, които се интересуват от по-големи апартаменти. Най-търсени са двустайните с дял от 50%, защото са по-достъпни като сума и са лесни за отдаване под наем, следвани от тристайни с 30%, по данни на Bulgarian Properties. Пренебрежимо малко са чуждестранните купувачи, но нараства интересът от българи в чужбина. Бъдещите сгради са с тройно повече апартаменти: при 10-процентов ръст на строящите се сгради, броят на жилищата се увеличава с 37% спрямо началото на 2016 г., показват данни на НСИ.

Бавните разрешителни

За периода януари - март са издадени 1093 разрешителни за строеж за цялата страна, което е по-малко от половината за същия период на върховата 2007 г. "Ако преди кризата купуваш земя и на момента получаваш разрешително за строеж, сега това отнема около година и половина", отбелязва Димитър Савов, изпълнителен директор на строително-инвестиционната BLD. Това води до задържане на капитал в "земята" и удължава значително сроковете за изпълнение на проектите.

Друг проблем, пред който се изправя бизнесът, е тромавата бюрокрация - например налага му се да чака 6 месеца за разрешение за премахването на 9 диви круши в свой парцел. "Колеги от бранша ми казаха да не си губя времето и да ги отсека, най-много да ме глобят. И наистина е така." Дългите срокове водят до загуби, намаляват възвращаемостта и вдигат крайната цена на апартаментите.

Незастроената земя в столицата не пада под 200 евро на кв.м, което многократно изпреварва останалите икономически показатели, допълва Савов.

Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD
Фотограф: Цветелина Белутова

Висока доходност при отдаване под наем

Поскъпването на наемите в София изпреварва цените на жилищата и прави инвестицията в апартамент за отдаване все по-привлекателна, смятат от Bulgarian Properties. По техни данни приблизително 20% от клиентите са инвестирали в ново жилище с това намерение, отбелязват Bulgarian Properties.

Има и ефект AirBnB: платформата осигурява клиенти както в столицата, така и в другите големи градове. Ако апартаментът е резервиран през 70-80% от месеца, е по-изгодно да се отдава през AirBnB, отколкото през договор за наем, изчислява Савов.

Разликите в кварталите

Новият фокус на бизнеса е в квартал "Кръстова вада", където има свободни терени и инфраструктурните подобрения привличат инвестициите и цените вече се движат между 850 и 1200 евро на кв.м, коментират Bulgarian Properties.

В подценявания досега квартал "Овча купел" със своята площ и връзка с метрото също се очаква повишаване на цените на жилищата, посочват от агенцията. "Зона Б-5" също има добри перспективи. Кварталите "Лозенец", "Иван Вазов" и център остават с традиционно високи цени между 1500 и 2000 евро за кв.м, а не са изключение и суми над тези. Много висок интерес се отчита при бутиковите апартаменти в малки жилищни сгради в центъра, които надхвърлят 2000 евро на кв.м. Значително по-ниски остават цените в "Люлин", като макар да варират в различните части, средно са около 650 евро на кв.м.

Удобствата, предлагани от комплексите затворен тип, добавят приблизително 20% към цената на апартаментите спрямо средните за съответния квартал, като те се продават още на зелено, допълват от BLD.

Пазарът на жилища в София продължава да расте: през второто тримесечие на годината има повече сделки и цените плавно растат. Средните нива надхвърлят 1000 евро на квадрат, отчитат агенциите, като това е за пръв път след кризата от 2008-2009 г. За ръста в търсенето и цените има обяснение: увеличени доходи и ниски лихви по кредитите. И макар че в края на първото тримесечие някои агенции за имоти прогнозираха спад в интереса и задържане на цените, пазарът ги опровергава.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  niksun avatar :-|
  niksun

  Това пак ли е от платените публикации?

 • 2
  juliof avatar :-|
  juliof

  Пазарът в София е брутална спекула.
  Имотът който закупих преди 5 години е с между 50 и 100% по-скъп в момента.
  Кое наду толкова много цените, освен един фалит на една банка.
  -нито хората се увеличиха (напротив продължават да се изнасят);
  -нито инфраструктурата се подобри драматично;
  -огромно количество празни жилища има (нямате си представа колко са много);
  -не сме забогатели толкова много;

  Чак се чудя, че и защо изобщо се купуват жилища на тези нива.
  Явно все още много сиви и черни пари циркулират.

 • 3
  Slick avatar :-?
  Slick

  Масовата перачница на пари е в разгара си. В строителството е най-лесно да покриеш една камара мръсни пари, маскирани с фиктивен заем.
  Само че, после следват статии като тази, които подканят и внушават на електората, че е време да се купува. Като кучето на Павлов.

  Не разбирам на база на какво имотите да стурват повече - няма нито един икономически показател, който да се е подобрил в съответствие с цените на имотите. Напротов, нещо повече, София е претъпкана, пренаселена, задръстена, мръсна и в повечето си части грозна.
  Един имот за да е апетитна хапка трябва да притежава доста показатели. Инче цените се доближават до тези в развитите страни на Европа - спекула и балон, който не разбирам.

 • 4
  goood avatar :-|
  goood

  Че е платена публикацията, платена е.
  Остава да отгатнем къде се намираме по кривата на балона.
  Според мен някъде около втория пик. <A HREF="https://static1.squarespace.com/static/569fce7adf40f315de772b61/t/56bbd3a1b654f965b7c8e479/1455149987131/"> Bubble psychology curve</A>
  Наблюдаваме с любопитство :)

 • 5
  goood avatar :-|
 • 6
  185 avatar :-|
  Napster

  Лихвите по кредити паднаха сериозно, както никога досега и оттам интереса към имотите скочи. При тези лихви и липсата на качествени жилища естествено цените ще са нагоре. Дали са реални? За мен не.

 • 7
  radio. avatar :-|
  radio.

  Много хора разпродават в провинцията и/или идват да живеят в София, където става все по-претъпкано. А дали са реални цените, да, щом се купува...

 • 8
  bj_int avatar :-|
  bj_int

  вчера една жена с вид на евтина мутреса, която го играеше кандидат-купувач на жилище в София разказваше как иска да купува САМО ново строителство, а синът й (разбира се) Патрик измьека како щъ си имъ у стаятъ. Та такива мити работи - София става все по-хубаваа. Му-ха-хах

 • 9
  antubis avatar :-|
  antubis

  Гроздето е кисело, май? Населението в България като цяло може би намалява, но това в София расте. Лихвите по кредитите са рекодно ниски - не е ясно до кога, но в момента са такива. И лихвите по депозитите са 0-ви. Та хората, които имат спестени пари ги вкарват в имот. Това винаги е било първосигналния спасителен пояс на средностатистическия българин - имота. Дали ще е за него, децата или дава под наем, но това е. И всъщност в момента е по-изгодна да държиш пачки с левове в банков сейф и плащаш наем, отколкото да стоят в сметката.

  Може и да има доста българи с ниски доходи, но има и такива с 2-3 и нагоре хиляди лева. Защо да не си купят жилище? Тях не ги вълнува толкова с какви пари е построено жилището, ако е построено качествено и отговаря на нуждите им.

  А и какво говорите, че София не се е подобрила? За последните 12 години откакто съм в София, нещата минаха в ново измерение! Преди 12 години имаше 6 метро станции! 6! Сега са 35. Нямаше кръгово на кулата, задръставанията на Семинарията бяха пословични! Нямаше северна тангента, околовръстния път беше с 2 платна. Нямаше ИКЕА, нито Метро. Имаше 1 мол и 2 кина. Да не говорим за цялата палитра от ресторанти, барове и заведения, които частния бизнес отвори. Подтиснат и смачкан, но все пак работещ частен бизнес. Та айде да не мрънкаме само колко зле е София, а малко да отрезнеем.

 • 10
  bvu38525482 avatar :-|
  bvu38525482

  Много продавачи държат празно чакайки балона да се надува безкрайно. Но изпуснат ли пика на цените после ще реват


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Жилища в извънредна обстановка

Жилища в извънредна обстановка

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK