Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
5 8 сеп 2017, 11:45, 10729 прочитания

Трети собственик в третия мол на Варна

Сръбският милионер Мирослав Мишкович купи половината от "Галерия Варна" и заедно с тримата си български съдружници ще довършат търговския център

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Delta Planet Varna ще се прицели в малко по-високия клас марки и ще заложи на повече заведения.

Още по темата

Офисът на бъдещето

Четири нови тенденции, които променят работното пространство, обобщени от Colliers

13 окт 2017

Южноафриканската инвазия в моловете

Шест търговски центъра, включително и четирите най-големи в София, ще станат собственост на фондове от ЮАР срещу 1.6 млрд. лв.

29 сеп 2017

Децата на кризата

Какво мислят за десетилетието след кризата онези, които пораснаха по време на нея

8 сеп 2017

Варненският "Галерия мол" стана наполовина сръбски

Сръбският милионер Мишкович купи 50% от почти завършения център от българските му собственици

4 сеп 2017

Интересът към търговските площи остава висок

Моловете са с почти пълна заетост както в София, така и в останалите големи градове, отчита консултанстската компания Colliers

29 авг 2017

Forton: Очакваме годишен рекорд от 520 млн. евро от сделки с молове

Според консултантската компания продажбите на всички бизнес имоти ще достигнат над 900 млн. евро през 2017 г.

27 авг 2017

Южноафрикански инвеститор купува The Mall за 156 млн. евро

Цената, която Hyprop и партньорът й ще платят за търговския център, е близка до договорената при провалената сделка с NEPI

23 юли 2017

Германският мол на Варна

Австрийската Raiffeisen е продала "Мол Варна" на германската Kronberg International. За търговската марка Mall Varna се води съдебен спор

5 май 2017

Южноафриканските молове на София

Три столични мола предстои да сменят собственика си с в сделки за близо 500 млн. евро

7 апр 2017

Инвестициите на GTC: Мол, мол, офиси

Полската група купи терен за почти 12 млн. лв. до Бизнес парк София, на който възнамерява да построи 11-етажна административна сграда до края на 2018 г.

31 мар 2017

Първа градска молница

Неотворилият мол Galleria Varna е продаден на част от инвеститорите в "Сити клиник", които планират да го превърнат в лечебно заведение

14 авг 2015
Галерия, град, планета - историята на един от варненските молове вече е белязана с "пораствания", макар и самият той дори все още да не е изцяло завършен. Десет години след първата копка отварянето за клиенти най-сетне е насрочено - то ще е следващия май, а във финансирането ще се включи и новият акционер в "Галерия Варна" - сръбският бизнесмен Мирослав Мишкович.

Продавачи на дела от 50% са трима българи - Ангел Ангелов от групата "Градус" и "Сити клиник", Петър Дудоленски, който също е сред основателите на болничната верига и е консултирал едни от първите молове в България, и Александър Минов от "Бисер олива". Триото продължава да държи останалата половина от капитала. Стойността на сделката не е обявена, но целият проект заедно с предстоящите довършителни дейности е оценен на 120 млн. евро. Третият акционер в мола, който ще се казва Delta Planet Varna, вероятно ще е само временен и след като заработи, може да се очаква собствеността да мине към класически фонд за имоти, много вероятно от ЮАР, ако се съди по покупките дотук.

Мол, болница, мол

Сградата беше замислена като търговски център от първоначалния инвеститор - полската група GTC (Globe Trade Center), и още през 2010 г. беше завършена 95%, но откриването й беше забавено от кризата и насищането на местния пазар в града с молове. Междувременно, притиснат от растящите загуби, полският собственик беше принуден да преосмисли дейността си и да се освободи от някои активи, като варненският мол беше определен за продажба още в края на 2014 г. Няколко месеца по-късно, през август 2015 г., прехвърлянето стана факт и проектът беше придобит от Ангелов, Минов и Дудоленски чрез новосъздаденото за целта дружество "АП инвестмънтс".

Идеята на новите собственици тогава беше да сменят предназначението на сградата, като поне половината от нея бъде преустроена в болница от веригата "Сити клиник" (от англ. city - град). Но малко след това българската верига влезе в преговори с турския болничен гигант Acibadem, който в крайна сметка купи мажоритарния пакет от акции в сделка, оценила веригата "Сити клиник" на 50 - 55 млн. евро и добавила в групата "Токуда".После, в края на миналата година, растящото вътрешно потребление раздвижи активността на пазара на търговски площи, като моловете отново се оказаха интересни за инвеститорите и последваха серия сделки предимно с купувачи фондове от ЮАР. Съживяването в сегмента също е било фактор за промяната в първоначалните планове на новите български собственици на "Галерия Варна". Влияние в тази посока е оказало и наличието на интерес от страна на потенциални наематели, търсещи възможности на варненския пазар. Пък и, познавайки двата сектора - болничния и ритейла, българските инвеститори е можело да направят сметка кое от двете е по-рентабилно за обекта.

Мерките на сделката

Преплитане на двата бизнеса има и при сегашната сделка със сръбския милионер: тя идва покрай проучванията на Acibadem за възможности за разширяване в Западните Балкани. До такова партньорство не се стига, но пък интересът им се преплита при моловете. Там напоследък активен е Мишкович. Дъщерната строителна компания Delta Real Estate на неговия Delta Holding в момента работи по обекти като хотел под бранда Intercontinental в словенската столица Любляна, през юни започна изграждането на търговски център с площ 62 500 кв.м в Баня Лука, оценен на 70 млн. евро, а има планове и за строителството на мол за 200 млн. евро в Белград. Там и в Подгорица Мишкович изгради молове, които по-късно продаде на фонда от ЮАР Hyprop (който наскоро се договори да купи софийския The Mall).

В новото си българско начинание Мишкович, който е познат на местния пазар като временен стопанин на веригата "Пикадили", влиза с 50% участие в компанията, собственик на проекта - "Галерия Варна". По ирония на съдбата и сърбинът, и тандемът Ангелов и Дудоленски са били собственици на веригата, но сделката не е между тях - разделя ги стопанин №3 - белгийската Delhaize.

В "Галерия Варна" новите акции са записани поравно (по 25%) от Delta Real Estate и от свързaната с Delta Holding кипърска компания Astatine Holdings. Промяната в собствеността вече е отразена в Търговския регистър. Пак оттам се вижда, че в съвета на директорите на "Галерия Варна" като представители на новите акционери влизат мениджърите от Delta Real Estate и Astatine Holdings Зорана Ждрале Бурич, Татяна Йеронимидес и Ангелина Некич.

В съобщение до пресата от Delta Holdings посочват, че общата оценка на проекта заедно с довършителните дейности, е 120 млн. евро. Стойността на самата сделка не се посочва. През 2015 г., когато GTC продаде обекта на "АП инвестмънтс", също не беше обявена цена, но по оценки на анализатори от пазара тя е била над 20 млн. евро. Инвестицията на полската група в изграждането му до онзи момент беше от порядъка на 90 млн. евро. Тоест за довършването на сградата вероятно ще са необходими 20 - 30 млн. евро. По информация на "Капитал" нужното финансиране ще бъде набрано отчасти от собствени средства, като се водят разговори и с банки.

Ако се съди по досегашната практика на Мишкович и екипа Ангелов - Дудоленски, молът няма да остане твърде дълго техен. Досега сръбският магнат е развивал своите обекти по 8-10 години, преди да ги продаде, но тогава кризата е оказвала влияние. Сега, придобивайки изгодно недовършената сграда, инвеститорите вероятно ще запълнят обекта с наематели и могат да потърсят по-бърз изход при наличие на интерес.

Гурме фокус

В съобщението си от Delta Holding посочват, че довършителните работи ще започнат "до дни", а откриването на мола е планирано за май 2018 г. Търговският център със застроена площ от 112 хил. кв.м и чиста отдаваема площ 40 хил. кв.м ще бъде ребрандиран на Delta Planet Varna. Строителството е поверено на досегашния изпълнител на обекта - "Планекс", а архитект остава "Студио 17,5".

Това ще е третият работещ мол в града след Grand Mall на израелската Orchid Developments Group и "Мол Варна", който през пролетта бе продаден от Raiffeisen на германската Kronberg International. Въпреки това от инвеститорите не се притесняват за напълването му с наематели. Първо, имало доста международни марки, които не са във Варна. Второ, в по-малкия Бургас има 2 търговски центъра, а Варна извън бонуса с туристите била място за шопинг и на другите градове в Добруджа.

За разлика от останалите Planet ще се насочи към малко по-висок клас марки. "Ще наблегнем на wine&dine концепция при заведенията. Ще имаме огромна тераса с изглед към езерото", отбелязва Дудоленски.

Традиционно в мола ще има кина и други ключови наематели като хипермаркет, магазин за техника, спортни стоки, играчки и др. За киносалоните почти сигурно е, че ще са на Cinema City. Първо, GTC ги беше избрало още при строителството и, второ, Дудоленски управлява и част от бизнеса на международния оператор на киносалони в страната. Хипермаркетът няма да е гигантски, както опитаха молове в страната и чужбина. При стесненото търсене изборът напоследък е ограничен до обекти на "Билла" или "Лидл".

За наеми и доходност от обекта все още е рано да се говори. Точна статистика за нивата във Варна няма, но диапазонът е 15-17 евро/кв.м, което е доста под нивата в София, където силен обект в мол е при наем от 31 евро/кв. м.

"Има място за трети мол във Варна. Причината е, че има много търговци от различни сфери, които още не са представени в града, а са успешни в други центрове", смята Росен Генов от консултантската компания Forton.

Колко ще успешен третият варненски мол ще е ясно след години. За морския град добрата новина е, че ще има повече избор и конкуренция и че няма да има призрак гигант в широкия център.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

2 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/emobility

E-mobility and The Future of Urban Transportation ForumТеми в програмата:
Политики за стимулиране на чист транспорт
Бъдещето на градската мобилност
Дигиталнa трансформация в транспорта и технологични иновации
Каква икономика стои зад новата градска мобилност
Как Мобилността като услуга (MaaS), ще революционизира и промени градовете


Прочетете и това

Още малко по-скъпи 4 Още малко по-скъпи

Прогнозите на агенциите са, че апартаментите в столицата ще поскъпнат с максимум 10% през 2018 г.

19 яну 2018, 3481 прочитания

MBL: Наемите на офис площи клас Б в София са се повишили MBL: Наемите на офис площи клас Б в София са се повишили

Според консултантската компания новото строителство и спадът в търсенето може да притиснат наемите в дългосрочен план

16 яну 2018, 1164 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (27 ноември - 3 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Имоти" Затваряне
Никой не пожела бившия Carrefour в Бургас

Кандидати са оглеждали обекта и вероятно ще има оферти, когато цената спадне с 20%

Facebook приключи с качествената журналистика. Примирете се

Собствениците на медии трябва да спрат да хленчат и да продължат напред

Бавни Държавни Железници

До началото на март 80 жп гари, или 1/3 от всички, трябва да продават билети в реално време. Системата обаче напредва изключително бавно

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Много преди фалшивите новини

Писателят Милош Урбан, когото наричат чешкия Умберто Еко, за мистификацията, порно хоръра и бежанците

Истории от двете Америки

Досега неизлизали на български разкази на Труман Капоти и Кларис Лиспектор

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 20.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сделката за Общинска банка и още от по-важните теми в седмичния "Капитал"

Емисия

DAILY @7PM // 19.01.2018 Прочетете