История на порастването на хотел "Астория"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

История на порастването на хотел "Астория"

"Астория бийч"

История на порастването на хотел "Астория"

Как хотелът в Златни пясъци ще се превърне комплекс

Мила Чернева
35430 прочитания

"Астория бийч"

© Астория


- Собствениците на хотела в Златни пясъци - "Хидрострой" на Велико Желев и варненеца Милен Райков, предвиждат да го разширят в пъти до комплекс

- "Астория" ще се прероди в по-луксозна своя версия, част от веригата RIU

- Хотелът и земята са купени от видни фигури на прехода като братя Джанкови и Славчо Христов

Златни пясъци ще има нов курортен гигант. Построеният преди 55 години хотел "Астория", досега символ на соца, ще порасне в пъти, ще качи звезди и ще носи чужд бранд. Проектът е на една от най-големите строителни компании - "Хидрострой" на Велико Желев, който в партньорство с варненския бизнесмен Милен Райков го е купил още преди седем години, но отскоро двамата са придобили и съседния терен. Планът накратко: пълен ремонт на досегашната сграда, порастването й с пристройка и добавянето на нов хотел в комплекса, който ще носи марката RIU.

Историята на "Астория" е пълна с имената на старите и нови силни на деня предприемачи: започва с приватизация от братя Джанкови и минава през сделка със силния при Иван Костов Славчо Христов. И докато техните империи се стопяват през последното десетилетие, на хоризонта се извисява нов печeлещ. През пътни държавни и общински поръчки "Хидрострой" започва да расте от Варна, разпростира се в Северна България, след като през 2016 г. купи до тогава свързваната с Делян Пеевски "Водстрой 98", се превърна в групата с най-висок оборот в сектора.

За Златни пясъци проектът има позитивен ъгъл - стара сграда ще бъде заменена от нов комплекс, по правилата на международните стандарти.

Златен нов RIU

Изграждането на комплекса все още е на сравнително ранен етап. Изготвен е идеен проект от архитектурната фирма "Проарх", свързвана с бившия главен архитект на София Петър Диков. Велико Желев каза пред "Капитал", че в момента се разработва техническият проект, затова и не може да даде окончателните параметри на комплекса, а именно - брой стаи и разгърната застроена площ. Все пак е вероятно до няколко седмици той да бъде готов, а след това да бъде внесен в община Варна, за да бъде издадено впоследствие и разрешителното за строеж. Засега Желев не се ангажира с краен срок и дали хотелът ще е готов за следващия летен сезон, тъй като не е ясно как точно ще протече процедурата. Другата стъпка, която трябва да се изясни, е финансирането: в момента се чака официален отговор от банката, която ще подпомогне инвестицията, уточнява Желев.

Фотограф: Астория
Източник: "Астория бийч"

Проектът е доста по-мащабен от сега съществуващия хотел. Старата сграда - десететажното тяло на "Астория", ще бъде запазена, но реконструирана. Ниските прилежащи постройки също ще се променят - ресторантът, който е отляво на хотела, ще бъде надграден със стаи. В далечината на визуализацията (която все пак е предварителна версия и тепърва ще се изяснява в разработката на проекта) се вижда и новият втори хотел.

"Ние купихме и съседния парцел и ще станат два хотела в общ комплекс. Той беше празно дворно място - урегулиран поземлен имот, имаше си разрешение за строителство", обяснява Велико Желев пред "Капитал". Видимо от проекта, етажите ще са приблизително същия брой, като новият хотел в задната част ще е на седем етажа, но върху доста по-голяма площ. Сегашният "Астория" е с приблизителна разгъната застроена площ (РЗП) над 2500 кв.м. Двуетажният ресторант и едноетажният бар от двете страни на високото тяло са съответно 744 кв.м и 784 кв.м застроена площ, сочи справка.

Самата земя, в която попада сегашният комплекс - 7206 кв.м, е откупена в последните дни на 2016 г. за над 782 хил. лв. Съседният парцел, за който Желев говори, са още 1300 кв.м в съседство, с което общата сума на сделката става почти 1 млн. лв. Продавач е дружество, свързано със Славчо Христов - "Паркстрой Златни пясъци".

Интересна е обаче и още една сделка от края на 2016 г., с която собственикът на хотела "Астория бийч" се сдобива и с още един съседен парцел от 4873 кв.м. Това става чрез покупката на дружеството "Астория гарден Златни пясъци" за 1.6 млн. евро в края на 2016 г. от панамската офшорка Starmetal International. Любопитно е, че самата тя го придобива две години по-рано за 3 млн. евро. Също така самият имот в началото на 2017 г. е продаден за 730 хил. лв. на "Май хоум 1". Компанията се контролира от Лиляна Райкова, майка на Милен Райков, която притежава и хотел "Роял парк Банско". Впоследствие "Астория бийч" и "Май хоум 1" си разменят взаимно сервитути с права за преминаване и строеж на ВиК.

От пътища към хотел

Настоящият собственик на хотела е "Астория бийч", което преди това се е казвало "Хидрострой билд - Варна". Фирмата купува хотела за 3.95 млн. лв. още през 2010 г. от Първа инвестиционна банка (ПИБ). Според документи в търговския регистър от 24 август собственик на 25% от фирмата е "Хидрострой", а другите два съдружника са "Мавели", което също се контролира от Велико Желев, с 25%, и Нина Райкова - с 50%. Тя е съпруга на Милен Райков. Допреди това майката на Райков е притежавала малко под половината капитал, а съдружници са й били и "Кселекс София" (над 5%) и 87-годишната Тодорка Стефанова (45%). Според търговския регистър "Кселекс" до 2014 г. се е казвало "Хидрострой - Монтажи" и е било собственост на "Хидрострой", а след това фирмата е прехвърлена на Цветан Чолаков. "Кселекс" продава своите дялове по 12 лв. (общо за около 250 хил. лв.), а Стефанова - по малко над 18 лв. за близо 3.4 млн. лв., но разсрочено до октомври 2019 г.

Брандът RIU

Новият хотел в Златни пясъци ще бъде първият в курорта под бранда RIU и пети за България. Единственият друг инвеститор, който работи с тази марка в страната, е компанията "Тера тур сървиз", свързана с генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев. В портфолиото на "Тера тур сървиз" има четири хотела с бранда RIU- един в Правец, един в Обзор и два в Слънчев бряг с общо около 1700 стаи. Създаденият в Испания бранд сега е в групата на TUI.

Велико Желев обясни, че след реконструкцията и дострояването няма намерение да продава хотела. Иначе строителните му компании - "Хидрострой", "Пътстрой Бургас" и "Водстрой 98", са с общ оборот за 2016 г. от над 305 млн. лв. Освен това напоследък в среда на отстранени конкуренти печели едни от най-големите държавни поръчки за инфраструктура - например за отсечка от магистрала "Хемус" и за пречиствателни станции във Видин и Златни пясъци.

Първите приватизатори

Преди да премине в групата на "Хидрострой", хотелът има дълга мъчителна съдба. През 1998 г. хотелът става собственост на дружество небезизвестните братя Красимир и Стефан Джанкови - "Капси турс", които преди години имаха голям дял в хлебопроизводството и в туризма чрез хотел "Морска звезда" също в Златни пясъци и на Копитото. При приватизацията на "Астория" преди 19 години цената му е била 1.8 млн. долара. През 2007 г. собствениците на "Астория" са имали амбициозни планове за строителство там. Но земята под сградата е била собственост на "Златни пясъци" АД, което е било и причината брата да подготвят общ проект с бившето държавно дружество, приватизирано от Славчо Христов. Идеята е била да се построи голям апартаментен комплекс със 120 хил. кв.м застроена площ. Заради смесената собственост и кризата проектът остава на хартия.

Имотът е ипотекиран в ПИБ, а кредитът спира да се изплаща. Следва публичен търг през 2009 г., който обаче завършва безуспешно. Най-високата оферта е 5.6 млн. лв. след финално устно наддаване. Купувачът, който печели наддаването, обаче се отказва. Той е бил дружество около варненския бизнесмен Милен Райков, собственик на клубове и дискотеки, като в търга е наддавал брат му Невен. Той е бил съдружник с убития през 2014 г. Борислав Манджуков, като тяхно дружество е и предишен собственик на въпросното "Роял парк Банско". Единият от управителите на "Астория бийч", Румен Давидов, е и дългогодишен мениджър на редица дружества на бизнесмена редом с баща му Димитър Райков. Според публикация на "Дневник " около смъртта на Манджуков в началото на 90-те години Димитър Райков е бил управител на известната по това време дискотека "Астория" в курорта.

След отказа на победителя в търга на финала самата банка, която се явява и като участник, придобива хотела. В крайна сметка близо три месеца след сделката се появява новият собственик - "Хидрострой билд - Варна", което се преименува на "Астория Бийч" и оттогава компаниите на Велико Желев неизменно имат партньор - често сменящи се офшорни и местни компании. От 2011 до 2016 г. съдружник е "Клуб М" притежавано и управлявано от Димитър Райков.

Старият хотел ще се преобрази в мащабен комплекс, като обаче все още не е сигурно дали това ще е окончателният му вид
Източник: "Астория бийч"
- Собствениците на хотела в Златни пясъци - "Хидрострой" на Велико Желев и варненеца Милен Райков, предвиждат да го разширят в пъти до комплекс

- "Астория" ще се прероди в по-луксозна своя версия, част от веригата RIU

- Хотелът и земята са купени от видни фигури на прехода като братя Джанкови и Славчо Христов

Златни пясъци ще има нов курортен гигант. Построеният преди 55 години хотел "Астория", досега символ на соца, ще порасне в пъти, ще качи звезди и ще носи чужд бранд. Проектът е на една от най-големите строителни компании - "Хидрострой" на Велико Желев, който в партньорство с варненския бизнесмен Милен Райков го е купил още преди седем години, но отскоро двамата са придобили и съседния терен. Планът накратко: пълен ремонт на досегашната сграда, порастването й с пристройка и добавянето на нов хотел в комплекса, който ще носи марката RIU.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  rattrack avatar :-|
  rattrack

  Ле-ле, како свински черва са се навързали. Все отличници в приватизацията и в печеленето на обществени поръчки.
  И какъв е резултатът? Погледнете двете снимки и вижте колко свободно пространство има при стария хотел и какво се случва при новия комплекс.
  За затапените хотели на втора линия въобще не говоримб

 • 2
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  Само не се разбира колко пари са дали ПИБ като кредит преди да го придобият. И от кога не работи. Иначе проектът изглежда ОК.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK