Топ строителните разрешителни: Жилища, основно на юг
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Топ строителните разрешителни: Жилища, основно на юг

През първите три месеца от 2018 г. най-големите разрешения за строеж са издадени основно за жилищни сгради.

Топ строителните разрешителни: Жилища, основно на юг

През първите три месеца на 2018 г. в София доминират сградите с апартаменти

24389 прочитания

През първите три месеца от 2018 г. най-големите разрешения за строеж са издадени основно за жилищни сгради.

© Надежда Чипева


Оживлението на имотния пазар в столицата, което през миналата година се усети отчетливо и в статистиката, се пренася в 2018 г. под формата на строителство в жилищния сектор. Агенциите за недвижими имоти в София отчетоха ръст на цените в диапазон от 6 до 30% и повишен интерес от страна на купувачите през 2017 г. Прогнозите са лихвите по жилищните кредити да останат на рекордно ниските си нива в рамките на тази година. В този смисъл не е изненада, че през първите три месеца от 2018 г. най-големите разрешения за строеж са издадени за жилищни сгради, както и за обекти със смесено предназначение, които включват и жилищни единици.

На юг, но не само

Във фокуса на инвеститорите, които са получили разрешение за строеж след 1 януари 2018 г., продължават да са основно южните и югоизточните квартали на София. Най-много проекти с разгъната застроена площ (РЗП) над 3 хил. кв.м са одобрени в район "Лозенец" и в зоната "Витоша - ВЕЦ Симеоново", показват регистрите в направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столична община. Други квартали, в които ще започне строителството на жилищни и сгради със смесено предназначение, са "Манастирски ливади", "Малинова долина" и "Овча купел".

Според скорошно проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton именно тези квартали попадат в зоните с най-силен интерес за застрояване с жилищни сгради. Наличието на големи свободни площи и изграждането на третата линия на метрото са сред основните причини за фокусирането на инвеститорския интерес към тях. От консултантската компания предвиждат най-силен ръст на строителната активност в "Манастирски ливади-изток", където на етап проект или инвестиционно намерение към края на миналата година са били над 220 хил. кв.м жилищни площи.

Най-големите проекти, които са получили виза за строеж, обаче не се ограничават само в южната част на града. Жилищни сгради с РЗП над 10 хил. кв.м ще бъдат изградени и в "Красна поляна", "Банишора" и "Дианабад". Единични проекти с РЗП между 3 и 10 хил. кв.м са получили разрешителни за строеж и в районите "Надежда", "Връбница", "Младост", "Дружба" и "Възраждане".

Инвестиция със заем

Докато преди около година и половина, когато търсенето на жилища в столицата започна да нараства динамично, купувачите разчитаха основно на собствени средства за покупка на жилище - тази тенденция постепенно отстъпи за сметка на по-голям дял кредитиране от банките.

Друга тенденция, която отбелязват строителите на жилищни сгради е, че голяма част от купувачите на пазара избират да вложат парите си в недвижим имот с цел инвестиция - отдаване на жилището под наем или препродажба. Фактор за такова решение са и почти нулевите лихви по депозитите, които правят алтернативите атрактивни.

По-малко офиси и магазини

Липсата на големи проекти за офис площи и търговски пространства се откроява в справката от НАГ за периода от януари до края на март. Сградите, които няма да се ползват основно за жилища, се броят на пръсти. Единственият по-мащабен проект с РЗП над 10 хил. кв.м и със смесено предназначение е в район "Лозенец" и е възложен от физически лица. В описанието на проекта обаче са включени освен офиси и търговски обекти и жилища, което означава, че не е изключено и в него да преобладават апартаментите.

По-големи проекти за нови бизнес сгради вероятно ще се появят на картата на София догодина, след като в края на март парламентът одобри промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община. С тях се въведоха общи ограничения за височината на сградите в града с цел да се предотврати безразборното застрояване с високи сгради в града. Конкретни зони за небостъргачи обаче тепърва ще бъдат определени от Столична община с промени в Общия устройствен план на града. Общината вече работи по измененията, но по план обсъжданията за промени по райони ще започнат едва в началото на 2019 г.

1. Жилищна сграда в "Манастирски ливади-изток"

Инвеститор: "Юнион Асетс" - дружество, част от "Юнион груп" на основателите на едноименната бивша банка братята Иван и Светослав Радеви. Те купиха и мащабния комплекс "Елизиум" в същия квартал в края на 2015 г.

РЗП: 14 032 кв.м

Локация: кв. "Манастирски ливади-изток"

Проект: Жилищна сграда с подземни гаражи

Инвестиция: Няма данни

2. G Home

Инвеститор и изпълнител: Главболгарстрой

РЗП: 12 886 кв.м

Локация: Сградата се намира на бул. Никола Мушанов №114 в жк "Красна поляна"

Проект: Г-образна сграда на 7 етажа с две нива подземни гаражи. В един от четирите входа има осми и девети етаж. В затворения комплекс ще има общо 139 апартамента и паркоместа на две нива. Предлагат се предимно ателиета и по-компактни жилищни единици. Строителството вече е започнало и се очаква сградата да бъде завършена в края на 2019 г. Продажбата на апартаментите ще започне в рамките на няколко месеца на цени от 595 евро/кв.м

Инвестиция: няма данни.

3. Комплекс с апартаменти и магазини на ул. Козлодуй - етап 2

Инвеститор: "София бизнес резиденс" - дружество, управлявано от строителния предприемач с бизнес в Банско Емил Енев

РЗП: 12 602 кв.м

Локация: Район Сердика на ул. "Козлодуй" в близост до кръстовището с ул. "Опълченска"

Проект: Вторият етап от луксозния комплекс се състои от 14-етажна сграда с 88 апартамента и близо 100 паркоместа. На партерния етаж са предвидени помещения за търговска цел. По план строителството ще започне в средата на април и ще отнеме 2.5-3 години, за да бъде завършена сградата. Първият етап на проекта е по-малка сграда с 28 апартамента, която в момента е с акт 15.

Изпълнител: Интербилд инженеринг

Проектант: ТопАрх

Инвестиция: няма данни.
4. Многофункционална сграда в "Овча купел"

Инвеститор: "ББ29 Р.Е." - дружество с италиански инвестори, управлявано от Ералдо Бонеки

РЗП: 11 731 кв.м

Локация: Сградата ще бъде построена в жк "Овча купел" на ул. "Костур" 16

Проект: Многофункционална сграда. Няма подробни данни за проекта
5. Комплекс многофамилни жилищни сгради в "Дианабад" етап 1

Инвеститор: "Вилдом инвест"

РЗП: 10 248 кв.м

Локация: Проектът се изгражда на ул. "Крум Кюлявков" в жк "Дианабад"

Проект: Комплекс от многофамилни жилищни сгради с надземни и подземни гаражи, офиси и заведение за хранене.

6. 63 Residence

Инвеститор: "Бест билд инвест"

РЗП: 10 201 кв.м

Локация: В кв. "Манастирски ливади" в близост до кръстовището на бул. "Тодор Каблешков" с бул. "България" Точният адрес на сградата е бул. "Тодор Каблешков" 63

Проект: В сградата ще има общо 78 двустайни, тристайни и четиристайни апартамента, разположени в 15 надземни етажа. Отделно са предвидени общо 82 паркоместа, заведение за хранене с капацитет 40 души и две помещения за магазини. Всички апартаменти вече са пуснати за продажба. Строителството предстои да започне до два месеца, като за срок за завършване на сградата са заложени 24 месеца

Проектант: Студио "Танков Архитекти"

Инвестиция: няма данни
7. Жилищна сграда в "Студентски град"

Инвеститор: "Дунев мотор спорт 2001" едно от четири дружества, собственост на бившия автомобилен състезател Бончо Дунев

РЗП: 9425 кв.м

Локация: Сградата ще се намира в жк "Студентски град", вероятно в близост до картинг центъра "Дунев мотор спорт"

Проект: 9-етажна жилищна сграда с гаражи, подземен и надземен паркинг и трафопост

Инвестиция: няма данни

Оживлението на имотния пазар в столицата, което през миналата година се усети отчетливо и в статистиката, се пренася в 2018 г. под формата на строителство в жилищния сектор. Агенциите за недвижими имоти в София отчетоха ръст на цените в диапазон от 6 до 30% и повишен интерес от страна на купувачите през 2017 г. Прогнозите са лихвите по жилищните кредити да останат на рекордно ниските си нива в рамките на тази година. В този смисъл не е изненада, че през първите три месеца от 2018 г. най-големите разрешения за строеж са издадени за жилищни сгради, както и за обекти със смесено предназначение, които включват и жилищни единици.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  vzoran avatar :-|
  vzoran

  Планирането на новото строителство е основен проблем, което води до парадокса панелните комплекси да запазят привлекателността си, особено в комбинация със саниране и освежаване на визията на блоковете.

 • 2
  ydw12523484 avatar :-|
  D

  Не видях един нов път, нова ясла, градина или училище. Кой е виновен после? Тия, които раздават разрешителните и калят построените квартали трябяа да ги обесят надолу с главата.

 • niko09

  СОФИЯ БИЗНЕС РЕЗИДЪНС ООД, са абсолютни аматьори и мушенници. При покупка на зелено предоставят идеен проект, по който се сключва предварителният договор. В последствие правят редица промени, за които не се уведомяват бъдещите собственици, тъй като те не се явяват заинтересовано лице по чл. 149, ал.2 от ЗУТ. Продават един голям апартамент за два малки, което налага изграждането на допълнителни комини, но вместо тези комини да се изведът към основното тяло на същият етаж, те биват израждани до покрива на сградата. И ако въпросният разделен апартамент е на първият етаж, то всички останали до горе, ще получат комин в банята, спалнята и всекидневната. Така апартамента става абсолютно нефункционален и труден за обзавеждане. Освен това отказват да платят обезщетение за площта, която въпросните комини заемат. Къртят се стени, изляти плочи, което компрометира цялата носимоспособност на сградата. А когато попитате главният инженер Защо се прави това и по този начин, той отговаря - "Ами купете си къща". НЕ КУПУВАЙТЕ нищо от СОФИЯ БИЗНЕС РЕЗИДЪНС ООД!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.