Топ строителните разрешителни: Жилища, основно на юг
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Топ строителните разрешителни: Жилища, основно на юг

През първите три месеца от 2018 г. най-големите разрешения за строеж са издадени основно за жилищни сгради.

Топ строителните разрешителни: Жилища, основно на юг

През първите три месеца на 2018 г. в София доминират сградите с апартаменти

22247 прочитания

През първите три месеца от 2018 г. най-големите разрешения за строеж са издадени основно за жилищни сгради.

© Надежда Чипева


Оживлението на имотния пазар в столицата, което през миналата година се усети отчетливо и в статистиката, се пренася в 2018 г. под формата на строителство в жилищния сектор. Агенциите за недвижими имоти в София отчетоха ръст на цените в диапазон от 6 до 30% и повишен интерес от страна на купувачите през 2017 г. Прогнозите са лихвите по жилищните кредити да останат на рекордно ниските си нива в рамките на тази година. В този смисъл не е изненада, че през първите три месеца от 2018 г. най-големите разрешения за строеж са издадени за жилищни сгради, както и за обекти със смесено предназначение, които включват и жилищни единици.

На юг, но не само

Във фокуса на инвеститорите, които са получили разрешение за строеж след 1 януари 2018 г., продължават да са основно южните и югоизточните квартали на София. Най-много проекти с разгъната застроена площ (РЗП) над 3 хил. кв.м са одобрени в район "Лозенец" и в зоната "Витоша - ВЕЦ Симеоново", показват регистрите в направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столична община. Други квартали, в които ще започне строителството на жилищни и сгради със смесено предназначение, са "Манастирски ливади", "Малинова долина" и "Овча купел".

Според скорошно проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton именно тези квартали попадат в зоните с най-силен интерес за застрояване с жилищни сгради. Наличието на големи свободни площи и изграждането на третата линия на метрото са сред основните причини за фокусирането на инвеститорския интерес към тях. От консултантската компания предвиждат най-силен ръст на строителната активност в "Манастирски ливади-изток", където на етап проект или инвестиционно намерение към края на миналата година са били над 220 хил. кв.м жилищни площи.

Най-големите проекти, които са получили виза за строеж, обаче не се ограничават само в южната част на града. Жилищни сгради с РЗП над 10 хил. кв.м ще бъдат изградени и в "Красна поляна", "Банишора" и "Дианабад". Единични проекти с РЗП между 3 и 10 хил. кв.м са получили разрешителни за строеж и в районите "Надежда", "Връбница", "Младост", "Дружба" и "Възраждане".

Инвестиция със заем

Докато преди около година и половина, когато търсенето на жилища в столицата започна да нараства динамично, купувачите разчитаха основно на собствени средства за покупка на жилище - тази тенденция постепенно отстъпи за сметка на по-голям дял кредитиране от банките.

Друга тенденция, която отбелязват строителите на жилищни сгради е, че голяма част от купувачите на пазара избират да вложат парите си в недвижим имот с цел инвестиция - отдаване на жилището под наем или препродажба. Фактор за такова решение са и почти нулевите лихви по депозитите, които правят алтернативите атрактивни.

По-малко офиси и магазини

Липсата на големи проекти за офис площи и търговски пространства се откроява в справката от НАГ за периода от януари до края на март. Сградите, които няма да се ползват основно за жилища, се броят на пръсти. Единственият по-мащабен проект с РЗП над 10 хил. кв.м и със смесено предназначение е в район "Лозенец" и е възложен от физически лица. В описанието на проекта обаче са включени освен офиси и търговски обекти и жилища, което означава, че не е изключено и в него да преобладават апартаментите.

По-големи проекти за нови бизнес сгради вероятно ще се появят на картата на София догодина, след като в края на март парламентът одобри промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община. С тях се въведоха общи ограничения за височината на сградите в града с цел да се предотврати безразборното застрояване с високи сгради в града. Конкретни зони за небостъргачи обаче тепърва ще бъдат определени от Столична община с промени в Общия устройствен план на града. Общината вече работи по измененията, но по план обсъжданията за промени по райони ще започнат едва в началото на 2019 г.

1. Жилищна сграда в "Манастирски ливади-изток"

Инвеститор: "Юнион Асетс" - дружество, част от "Юнион груп" на основателите на едноименната бивша банка братята Иван и Светослав Радеви. Те купиха и мащабния комплекс "Елизиум" в същия квартал в края на 2015 г.

РЗП: 14 032 кв.м

Локация: кв. "Манастирски ливади-изток"

Проект: Жилищна сграда с подземни гаражи

Инвестиция: Няма данни

2. G Home

Инвеститор и изпълнител: Главболгарстрой

РЗП: 12 886 кв.м

Локация: Сградата се намира на бул. Никола Мушанов №114 в жк "Красна поляна"

Проект: Г-образна сграда на 7 етажа с две нива подземни гаражи. В един от четирите входа има осми и девети етаж. В затворения комплекс ще има общо 139 апартамента и паркоместа на две нива. Предлагат се предимно ателиета и по-компактни жилищни единици. Строителството вече е започнало и се очаква сградата да бъде завършена в края на 2019 г. Продажбата на апартаментите ще започне в рамките на няколко месеца на цени от 595 евро/кв.м

Инвестиция: няма данни.

3. Комплекс с апартаменти и магазини на ул. Козлодуй - етап 2

Инвеститор: "София бизнес резиденс" - дружество, управлявано от строителния предприемач с бизнес в Банско Емил Енев

РЗП: 12 602 кв.м

Локация: Район Сердика на ул. "Козлодуй" в близост до кръстовището с ул. "Опълченска"

Проект: Вторият етап от луксозния комплекс се състои от 14-етажна сграда с 88 апартамента и близо 100 паркоместа. На партерния етаж са предвидени помещения за търговска цел. По план строителството ще започне в средата на април и ще отнеме 2.5-3 години, за да бъде завършена сградата. Първият етап на проекта е по-малка сграда с 28 апартамента, която в момента е с акт 15.

Изпълнител: Интербилд инженеринг

Проектант: ТопАрх

Инвестиция: няма данни.
4. Многофункционална сграда в "Овча купел"

Инвеститор: "ББ29 Р.Е." - дружество с италиански инвестори, управлявано от Ералдо Бонеки

РЗП: 11 731 кв.м

Локация: Сградата ще бъде построена в жк "Овча купел" на ул. "Костур" 16

Проект: Многофункционална сграда. Няма подробни данни за проекта
5. Комплекс многофамилни жилищни сгради в "Дианабад" етап 1

Инвеститор: "Вилдом инвест"

РЗП: 10 248 кв.м

Локация: Проектът се изгражда на ул. "Крум Кюлявков" в жк "Дианабад"

Проект: Комплекс от многофамилни жилищни сгради с надземни и подземни гаражи, офиси и заведение за хранене.

6. 63 Residence

Инвеститор: "Бест билд инвест"

РЗП: 10 201 кв.м

Локация: В кв. "Манастирски ливади" в близост до кръстовището на бул. "Тодор Каблешков" с бул. "България" Точният адрес на сградата е бул. "Тодор Каблешков" 63

Проект: В сградата ще има общо 78 двустайни, тристайни и четиристайни апартамента, разположени в 15 надземни етажа. Отделно са предвидени общо 82 паркоместа, заведение за хранене с капацитет 40 души и две помещения за магазини. Всички апартаменти вече са пуснати за продажба. Строителството предстои да започне до два месеца, като за срок за завършване на сградата са заложени 24 месеца

Проектант: Студио "Танков Архитекти"

Инвестиция: няма данни
7. Жилищна сграда в "Студентски град"

Инвеститор: "Дунев мотор спорт 2001" едно от четири дружества, собственост на бившия автомобилен състезател Бончо Дунев

РЗП: 9425 кв.м

Локация: Сградата ще се намира в жк "Студентски град", вероятно в близост до картинг центъра "Дунев мотор спорт"

Проект: 9-етажна жилищна сграда с гаражи, подземен и надземен паркинг и трафопост

Инвестиция: няма данни

Оживлението на имотния пазар в столицата, което през миналата година се усети отчетливо и в статистиката, се пренася в 2018 г. под формата на строителство в жилищния сектор. Агенциите за недвижими имоти в София отчетоха ръст на цените в диапазон от 6 до 30% и повишен интерес от страна на купувачите през 2017 г. Прогнозите са лихвите по жилищните кредити да останат на рекордно ниските си нива в рамките на тази година. В този смисъл не е изненада, че през първите три месеца от 2018 г. най-големите разрешения за строеж са издадени за жилищни сгради, както и за обекти със смесено предназначение, които включват и жилищни единици.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  vzoran avatar :-|
  vzoran

  Планирането на новото строителство е основен проблем, което води до парадокса панелните комплекси да запазят привлекателността си, особено в комбинация със саниране и освежаване на визията на блоковете.

 • 2
  ydw12523484 avatar :-|
  D

  Не видях един нов път, нова ясла, градина или училище. Кой е виновен после? Тия, които раздават разрешителните и калят построените квартали трябяа да ги обесят надолу с главата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Българи на Бяло море

Българи на Бяло море

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK